Machinebouwer (metaal)

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een machinebouwer is een vakman die zich gespecialiseerd heeft in het bouwen, monteren en onderhouden van uiteenlopende soorten machines. Het beroep machinebouwer behoort toe tot de machine-industrie, machinebouw of machinebouwindustrie, afhankelijk van de soort machines die de machinebouwer bouwt en/of onderhoudt. De term machinebouwer moet dus vrij algemeen gezien worden, omdat een machinebouwer binnen verschillende soorten industrieën werkzaam kan zijn. Een machinebouwer kan bijvoorbeeld machines bouwen voor consumenten of voor de industrie. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een machinebouwer het makkelijkst omschrijven als het bouwen, installeren en onderhouden van machines die door consumenten en de industrie gebruikt worden. Als een machinebouwer werkzaam is binnen de industrie spreekt men ook wel weer van lichte industrie of zware industrie, afhankelijk van de soort industrie. Als machinebouwer ben je werkzaam binnen de werktuigbouwkunde c.q. metaaltechniek, echter spreekt men meestal van een machinefabriek. De term machinefabriek moet ook als een algemene benaming gezien worden, omdat machinefabrieken gespecialiseerd kunnen zijn in het bouwen en onderhouden van verschillende soorten machines. De machine-industrie is een brede industrie te noemen, waarbinnen simpele tot zeer complexe machines gebouwd worden, zoals machines die gebruikt worden binnen de industrie, landbouwsector of de bouwsector.

Machinebouwer is een technisch beroep waarbinnen werktuigbouwkunde een belangrijke rol speelt. Werktuigbouwkunde is ook weer een breed begrip dat van toepassing is op veel verschillende branches. Als machinebouwer ben je dus ook een soort van werktuigbouwkundige en zal je over de nodige technische kennis moeten beschikken. Een machinebouwer kan in veel gevallen ook gezien worden als elektrotechnicus, omdat machines ook met elektronica te maken hebben. Het bouwen van nieuwe machines is niet iets wat een machinebouwer alleen zal doen. In de meeste gevallen is de ontwerp- en tekenafdeling van een machinefabriek al maanden bezig met het uitwerken van een nieuwe machine voordat de machine daadwerkelijk gebouwd kan worden. Het bouwen en/of onderhouden van machines als machinebouwer betreft in alle gevallen zeer gespecialiseerde werkzaamheden, die alleen uitgevoerd kunnen worden door goed opgeleide vaklieden.

Als machinebouwer moet je in de meeste gevallen gezien worden als allround machinebouwer, omdat een machinebouwer niet alleen werkzaam zal zijn binnen een machinefabriek. Een machinebouwer is juist ook veel op locatie werkzaam om nieuwe machines op te bouwen of om nieuwe machines te installeren voor opdrachtgevers. Het installeren van machines kan ook weer betrekking hebben op het aanpassen van productielijnen, omdat binnen de meeste fabrieken regelmatig aanpassingen doorgevoerd worden om bepaalde productieprocessen te veranderen en/of te verbeteren. Het is daarom erg belangrijk dat een machinebouwer aangemerkt kan worden als een allround vakman die beschikt over alle benodigde kennis.

Onderhoud aan machines

Onderhoud aan machines is belangrijk, om het stilvallen van de machines te voorkomen. Vaak staan er veel machines binnen een fabriek die allemaal een bepaalde taak hebben binnen de productielijn. Deze verschillende machines zullen ook regelmatig onderhouden moeten worden, zodat ze bedrijfszeker kunnen functioneren. Bij de meeste machines gaat het om bepaalde onderdelen die slijten en vervangen moeten worden om uitval van de machines te voorkomen. Soms komt het voor dat machines gereviseerd moeten worden, omdat ze versleten zijn. Het is in dit soort gevallen aan de machinebouwer om dit zo te plannen dat de productie minimale stilstand oploopt. Ook is het belangrijk dat alle onderdelen die nodig zijn voor de revisiewerkzaamheden van te voren aanwezig zijn, zodat de machine niet onnodig lang stil hoeft te staan. Als machinebouwer kan je ook weer verantwoordelijk zijn voor het testen van machines, om te controleren of ze werken zoals ze behoren te werken.

Informatiefilm over machinebouw:

Film over machinebouwer:

Opleidingen tot machinebouwer

Wie als machinebouwer wil gaan werken kan het beste de Mbo-opleiding allround machinebouwer op niveau vier volgen. De opleiding tot machinebouwer duurt, afhankelijk van je vooropleidingen, drie tot vier jaar, waarin je veel zal werken bij een erkend leerbedrijf en meestal één dag in de week naar school gaat voor de theorie. Tijdens de opleiding leer je machines bouwen die kunnen verschillen van klein en simpel tot groot en complex. Daarnaast leer je ook het onderhouden van de gemaakte machines, wat veelal op locatie gedaan zal worden. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer. Zie ook de website gereedschapcentrum voor de verkoop van professioneel gereedschap tegen scherpe prijzen.

Bedrijven waar een machinebouwer werkzaam kan zijn

Als machinebouwer werk je in de metaalbranche en kan je voor verschillende soorten bedrijven werkzaam zijn. Afhankelijk van de werkgever werk je in een werkplaats of ben je een onderhoudsspecialist op locatie. Een combinatie van beide kan natuurlijk ook. Als machinebouwer ben je werkzaam in de metaalbranche en deels in de installatietechniek.

Competenties machinebouwer

De belangrijkste competentie van een machinebouwer is de vakinhoudelijke kennis, omdat het beroep machinebouwer aan te merken is als een zeer gespecialiseerd beroep. Zonder de juiste vakkennis is het niet mogelijk om te kunnen werken als machinebouwer. Daarnaast moet een machinebouwer aangemerkt kunnen worden als allround monteur en technicus, omdat een machinebouwer veel te maken zal hebben met montagewerkzaamheden en techniek. Als machinebouwer zal je in de meeste gevallen ook veel te maken hebben met collega's en leidinggevenden, waardoor ook communicatie aangemerkt kan worden als belangrijke competentie. Daarnaast is het belangrijk dat je als machinebouwer op de hoogte blijft van de laatste technieken en mogelijkheden. Als machinebouwer ben je eigenlijk nooit uitgeleerd. Algemeen belangrijke woorden zijn zelfstandigheid, inzicht, verantwoordelijkheidsgevoel, controleren, monitoren en waakzaamheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als machinebouwer

Als goed opgeleide machinebouwer is het vinden van werk doorgaans geen enkel probleem. De meeste werkgevers zitten te springen om goed opgeleide vakmensen. Als machinebouwer heb je voldoende doorgroeimogelijkheden, mits je vervolgopleidingen wilt doen, omdat anders je doorgroeimogelijkheden wel beperkt zullen zijn.

Arbeidsvoorwaarden en salaris machinebouwer

Als machinebouwer val je doorgaans onder de Cao metaal en techniek, waarbinnen je arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Een machinebouwer in loondienst verdient doorgaans tussen de 1700 en 2400 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleiding en verantwoordelijkheden. Het beroep machinebouwer komt voor zover wij weten niet voor als zelfstandig ondernemer.

Mijnzzp.nl