Stratenmaker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Stratenmaker is een vakman die straten, stoepen, pleinen of tuinen aanlegt. De stratenmaker heeft verstand van de verschillende ondergronden die hij tegen kan komen en weet vaak in één blik hoe een bepaalde steensoort het mooist gelegd kan worden. De meeste bestrating die de stratenmaker aanlegt komt op een zandbed te liggen. Deze ondergrond is eerst stevig verdicht door middel van een trilmachine. Wanneer dit niet gedaan wordt, is de kans groot dat de bestrating na het leggen verzakt. Dan zijn de werkzaamheden voor niks zijn geweest wat zonde is.

Het beroep stratenmaker is een lichamelijk zwaar beroep. Er komen steeds meer machines of uitvindingen die bedoeld zijn om het werk voor de stratenmaker te verlichten. Helaas moeten er nog steeds erg veel werkzaamheden met de hand verricht worden. Er zijn erg veel soorten bestrating en verbanden waar de stratenmaker mee te maken krijgt. Bijna iedere steenvorm heeft wel zijn eigen verband. Stratenmakers zijn werkzaam in de wegenbouw, tuinbouw en bij de particulier. Een stratenmaker voert onder meer de volgende werkzaamheden uit: Het maken van trottoir met tegels, het maken van een straat met gebakken en of beton klinkers, terrassen aanleggen, wandelpaden aanleggen en oppritten aanleggen.

De persoonlijke gereedschappen van een stratenmaker zijn onder meer knielappen, straathamer, moker, draad, draadpinnen, meetband, krijt, waterpas en een afreibalk.  Een stratenmaker maakt gebruik van de volgende machines: knipmachine, trilmachine en een laser.

Stratenmaker:

Tijdens een opleiding tot stratenmaker leert men welke soorten bestratingen er allemaal zijn, zoals bakstenen, tegels, keien en natuursteen. Je leert welke eigenschappen deze materialen precies hebben en je krijgt les in de verschillende ondergronden. Voordat je de stenen gaat leggen zorg je ervoor dat de ondergrond vlak is. Dit doe je door middel van het zand te trillen met een trilmachine. Dan leg je de stenen en je drukt ze aan met een rubberen hamer. Steeds meet je met een waterpas of de stenen vlak liggen. Tijdens de opleiding leer je hoe je een tekening leest, zodat je kunt zien hoe de stenen moeten komen te liggen. Ook leer je welke gereedschappen en persoonlijke beschermingsmiddelen je gebruikt.

Enkele beroepsrisico's van het beroep stratenmaker zijn:

  • De fysieke belasting is aanzienlijk (te zwaar en verkeerd tillen)
  • Gevaar op het inademen van kankerverwekkende kwartsstof tijdens het zagen van betonbanden of stenen.
  • Kans omvergereden te worden door verkeer
  • Kans op gehoorschade

Het laten bestraten wordt allang niet meer alleen gedaan om praktische redenen. Zo is het bestraten van een tuin met mooie sierbestrating een aanvulling op het woongenot. Er zijn tegenwoordig heel veel soorten bestrating te verkrijgen. Het bestraten van een tuin is naast de praktische redenen dus ook nog eens gewoon mooi.

Bestrating gaat doorgaans lang mee en verdient het daarom dan ook om vakkundig aangelegd te worden. De bestrating kan nog zo mooi zijn, maar als deze niet goed gelegd wordt is het geen gezicht. De stratenmaker weet dus precies hoe dit het beste gedaan kan worden. Zo is het erg belangrijk dat er voldoende zand onder de stenen ligt en dat het zand goed verdicht is. Wanneer één van beide niet goed gedaan is zal het eindresultaat teleurstellend zijn, of gaat de bestrating na verloop verzakken.

Sierbestrating is er in veel verschillende soorten en maten. De meeste sierbestrating kan in verschillende verbanden gelegd worden. Enkele verbanden zijn wildverband, molenvlak, hoekverband, blokverband, elleboogverband en halfsteensverband. Het is echter wel zo dat niet iedere steen in alle verbanden gelegd kan worden. Als men een bepaald verband in gedachten heeft, beperkt dit de keuze van de bestrating. Ook het gebruik van de bestrating kan een beperking betekenen van het verband of soort bestrating. Zo kunnen bepaalde tegels of klinkers voor een oprit minder geschikt zijn. Ook zal er voor een oprit meer zand nodig zijn en moet het zand goed getrild worden. Daarnaast is een goede opsluiting van de bestrating bij een oprit erg belangrijk.

Informatiefilm over bestrating leggen:

Informatiefilm over een stratenmaker:

Opleidingen tot stratenmaker

Er zijn verschillende landelijke opleidingsmogelijkheden om als stratenmaker te kunnen werken. Naast het volgen van een Mbo-opleiding tot stratenmaker kan je bijvoorbeeld ook de hoveniersopleiding volgen, waarin ook ruimte is voor het vak stratenmaker. De Mbo-opleiding tot stratenmaker bestaat uit twee onderdelen die ieder ongeveer twee jaar in beslag zullen nemen. Als eerste start je met de Mbo-opleiding opperman bestratingen. De vervolgopleiding is de Mbo-opleiding allround stratenmaker. De gezamenlijke opleiding tot allround stratenmaker zal dus vier jaar in beslag nemen.

Bedrijven waar een stratenmaker werkzaam kan zijn

Als stratenmaker kan je bij verschillende bedrijven werkzaam zijn, zoals een stratenmakersbedrijf of een hoveniersbedrijf. Wel zijn er grote verschillen, omdat je bij een stratenmakersbedrijf alleen maar met bestrating bezig zal zijn en bij een hoveniersbedrijf ook andere werkzaamheden zal uitvoeren, zoals het inrichten van een tuin met al zijn beplantingen.

Competenties stratenmaker

Als stratenmaker is je belangrijkste competentie het gezond en veilig kunnen werken, zodat je niet na een aantal jaren thuis komt te zitten met rugklachten of andere klachten. Tijdens de opleiding is er dan ook veel aandacht voor de arbeidsomstandigheden. Daarnaast het natuurlijk belangrijk dat je mooi straatwerk kunt leggen en dat je in staat bent om volgens de werktekening te werken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als stratenmaker

Als stratenmaker is het vinden van werk echt geen probleem. Er zijn veel bedrijven actief op dit gebied die zitten te springen om goed opgeleide vakmensen. Het doorgroeien als stratenmaker moet gezien worden in het volgen van extra opleidingen zodat je bijvoorbeeld werkvoorbereider kan worden. Ook kan het doorgroeien gezien worden in het starten van je eigen stratenmakersbedrijf.

Arbeidsvoorwaarden en salaris stratenmaker

Als stratenmaker zijn je arbeidsvoorwaarden prima geregeld zoals omschreven in je cao. Een stratenmaker in loondienst verdient doorgaans tussen de 1200 en 2400 euro bruto per maand afhankelijk van je opleiding, leeftijd en dienstjaren. Een zelfstandig werkende stratenmaker kan doorgaans meer verdienen, mits er voldoende opdrachten binnengehaald kunnen worden. De meeste kleine zelfstandige stratenmakers nemen ook andere werkzaamheden aan, omdat het rond komen van alleen straatwerk toch wel lastig kan zijn als zelfstandige.

Mijnzzp.nl