Hovenier

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een hovenier is een vakman die zich gespecialiseerd heeft in het aanleggen en onderhouden van tuinen en andere groenvoorzieningen. Een hovenier voert diverse werkzaamheden uit, zoals het aanleggen en onderhouden van tuinen voor particulieren, bedrijven en gemeentes. Welke werkzaamheden een hovenier precies uitvoert kan verschillen per opdracht en seizoen van het jaar. Als hovenier ben je in de meeste gevallen een allround vakman die voor uiteenlopende soorten opdrachten ingeschakeld kan worden, zoals het aanleggen van complete tuinen, het snoeien van tuinen of bijvoorbeeld het vellen of kappen van een boom. De meeste hoveniers werken ook met onderhoudscontracten, waarbinnen de hovenier de totale verzorging van een tuin op zich kan nemen, zodat mensen zelf geen groot onderhoud aan hun tuin hoeven uit te voeren. Als hovenier kan je eigenlijk overal werkzaam zijn en zeker niet alleen in tuinen. Denk bijvoorbeeld ook aan parken en plantsoenen van de gemeente. Een hovenier kan ook gezien worden als een tuinder of als tuinman, echter gaan de werkzaamheden van een hovenier verder dan het alleen onderhouden van tuinen. Een hovenier kan bijvoorbeeld ook tuinen en/of openbare groenvoorzieningen ontwerpen en compleet aanleggen voor opdrachtgevers.

Een hovenier is dus veelvuldig te vinden in tuinen, parken en plantsoenen. Wat de hovenier precies allemaal voor werkzaamheden uitvoert is vaak in overleg met de opdrachtgever. De hovenier kan ook advies geven bij het inrichten van een tuin, en zal de juiste planten of struiken adviseren aan de klant. Wat dit precies voor planten of struiken zijn is afhankelijk van de opdrachtgever, omdat het kan zijn dat de opdrachtgever weinig of geen onderhoud wenst aan de tuin.

De werkzaamheden die een hovenier kan uitvoeren verschillen van onkruid wieden, gras maaien, bemesten, snoeien, zaaien tot het bestrijden van insecten. Om deze werkzaamheden allemaal goed uit te kunnen voeren is het belangrijk dat de hovenier een brede kennis heeft van planten en bomen. Zo kan niet alles het hele jaar door gesnoeid worden en is het soms handig om wat blaadjes te laten liggen voor het bodemleven in een tuin.

Er zijn genoeg mensen die het tuinieren als een hobby zien en dit niet graag uit handen geven aan een hovenier. Echter is voor mensen die hier meer moeite mee hebben de hovenier een uitkomst. Maar soms is een tuin simpelweg te groot om zelf te onderhouden. Een tuinman hoeft niet direct een hovenier te zijn omdat een hovenier vaak meer doet dan alleen het onderhouden van een tuin. Een hovenier legt dan ook over het algemeen tuinen in zijn geheel aan. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van het soort bedrijf.

Naast het hebben van veel kennis van planten of struiken is de hovenier ook op de hoogte van allerlei andere zaken die in een tuin te vinden zijn, zoals verlichting, veranda's en vijvers. Dit betekent dat hij naast het aanleggen van de tuin ook een vijver kan bouwen of een veranda kan maken voor de opdrachtgever. Daarnaast kan het zijn dat de hovenier een stratenmaker inhuurt wanneer dit nodig is om een terras of pad aan te leggen.

Tips voor planten en struiken in een tuin

Vaste planten en struiken kunnen veel vorst verdragen, maar soms kan het nodig zijn ze af te dekken. Vooral wanneer planten of struiken pas een jaar geplant zijn kan het nodig zijn deze af te dekken. Het afdekken hiervan kan het beste gedaan worden met wat bladeren. De bladeren in een tuin zijn ook goed voor kleine beestjes die in een tuin leven en bieden beschutting voor de beestjes. Wanneer u in de winter ook kleuren wilt hebben in een tuin dan kan men het beste struiken plaatsen die ook in de winter groen blijven. Er zijn ook struiken die juist wel hun blad verliezen in de winter en dit geeft vaak een heel andere aanblik van de tuin.

Onderhoud tuinen

Wanneer een tuin niet heel groot is kan men het beste werken in de diepte. Door in de diepte te werken lijkt een tuin langer. Dit kan gedaan worden door aan de tuin aan achterkant donkerder te laten lijken door het spelen met kleuren en het plaatsen van een schutting met de planken van de schutting horizontaal bevestigd. Om een rustig beeld te houden in een tuin kan het beste met maximaal twee of drie kleuren gewerkt worden.

Een tuin is voor veel mensen hun stukje privé natuur, waar ze tot rust kunnen komen zonder weg hoeven te gaan. Hoe iemand een tuin inricht is natuurlijk heel persoonlijk, en is dus voor iedereen anders. Zo heeft de één alleen maar stenen liggen vanwege het onderhoud en heeft de ander juist overdreven veel planten en struiken in de tuin, omdat deze juist wil tuinieren en kunnen genieten van de planten en struiken. Het maken van speciale plekjes in een tuin is vaak leuk om te doen, en heerlijk om op een mooie dag rustig een kopje thee te kunnen drinken.

Inrichten van een tuin

Het opnieuw inrichten van een tuin is vaak een hele klus, die doorgaans enkele weken in beslag kan nemen voordat de nieuwe tuin klaar is voor gebruik. Het begint vaak met de tuin leeghalen met een kraan, en zo de voorbereiding te maken voor de nieuwe tuin. Ook kan het zijn dat er nog grond moet worden afgevoerd en er nieuwe grond teruggeplaatst moet worden, voordat de echte werkzaamheden kunnen beginnen.

Werken als hovenier

Een hovenier werkt zelden alleen, omdat de materialen alleen vaak niet te tillen zijn. Meestal zal de aanleg van een nieuwe tuin beginnen met de bestrating, en zal de hovenier dan beginnen met het plaatsen van de bomen, struiken en andere zaken. Het kan zijn dat de hovenier na het aanleggen van de tuin meerdere keren moet terugkomen om de beplanting te plaatsen als het seizoen dit toelaat. Omdat lang niet iedereen bekend is met de mogelijkheden qua beplanting kan de tuinman advies geven voor iemand zijn tuin. Het kan zijn dat bewoners gewoon niet steeds willen schoonmaken en dus liever geen bomen willen hebben staan die blad verliezen.

Snoeiwerkzaamheden

Er zijn veel mensen die zich ieder jaar afvragen wanneer een bepaalde boom of struik gesnoeid moet worden. Vaak willen de mensen een bepaalde boom of struik in het voorjaar snoeien omdat ze de tuin weer netjes willen hebben. Alleen is het voorjaar niet voor al het groengewas de juiste periode om te snoeien. Een deskundige weet precies wanneer dit gedaan moet worden. Belangrijk is het om te weten dat beneden de 5 a 10 graden vorst zeker niet gesnoeid mag worden omdat anders kan de ontstane wond gaat invriezen.

Wanneer een bepaalde boom of struik gesnoeid kan worden is moeilijk aan te geven omdat er veel zaken bij komen kijken zoals de soort boom of struik, gewassoort en de gevoeligheid van het gewas. Ook kan men op verschillende manieren snoeien zoals kortzetten, terugknippen, knotten en verjongingssnoei. Ook de redenen om te gaan snoeien kunnen verschillen zoals het in vorm willen brengen, het verwijderen van dood hout of het optimaliseren van een bepaalde vruchtenoogst.

Beroep Hovenier:

Opleiding Hovenier:

Opleidingen tot hovenier

Om als hovenier te kunnen werken zijn er verschillende opleidingsmogelijkheden op verschillende niveaus. Als hovenier heb je voldoende aan de Mbo-opleiding vakbekwaam hovenier op niveau drie. De Mbo vakopleiding tot hovenier duurt over het algemeen drie jaar. Tijdens de opleiding zal je regelmatig stage lopen bij een erkend leerbedrijf. Met de opleiding vakbekwaam hovenier werk je doorgaans in het zogenaamde klein groen, wat doorgaans tuinen, plantsoenen en parken zijn. Naast planten en bomenkennis leer je ook rioleringen aanleggen, paden aanleggen, vijvers aanleggen en waterafvoersystemen bouwen. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen.

Bedrijven waar een hovenier werkzaam kan zijn

Als hovenier kan je werkzaam zijn bij een hoveniersbedrijf, gemeente of ander soort bedrijf met veel groen zoals een golfvereniging, pretpark of dierentuin. Daarnaast kan je als hovenier prima als zelfstandig ondernemer werkzaam zijn in je eigen bedrijf.

Competenties hovenier

Als hovenier is het belangrijk dat je een goede opleiding genoten hebt, zodat je voldoende kennis hebt als hovenier om klanten te kunnen adviseren. Als hovenier is communicatie erg belangrijk, omdat je regelmatig met je opdrachtgever zal moeten overleggen om tot een plan voor een tuin te kunnen komen. Daarnaast is het belangrijk om als hovenier fysiek fit te zijn, omdat het werk nogal eens zwaar kan zijn. Omdat je als hovenier zeker meer doet dan alleen snoeien of maaien is het belangrijk dat je een allround vakman bent, zodat je breed inzetbaar bent voor werkgevers.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als hovenier

Als hovenier met de juiste opleiding is het vinden van werk doorgaans niet heel moeilijk. Er zijn voldoende hoveniersbedrijven in Nederland actief die regelmatig nieuwe werknemers zoeken. Wel is er een groot verschil tussen hoveniers qua werksoort. Het kan zijn dat een bepaalde hovenier erg gericht is op gemeentewerk en een andere hovenier juist veel meer voor particulieren werkzaam is. Om door te kunnen groeien als hovenier is het wel noodzakelijk om extra opleidingen te volgen, zoals de Hbo-opleiding tuin- en landschapsarchitectuur. Maar natuurlijk kan het doorgroeien ook gezien worden in het starten van je eigen hoveniersbedrijf.

Arbeidsvoorwaarden en salaris hovenier

Als hovenier in loondienst zal je doorgaans tussen de 1400 en 2300 euro bruto per maand verdienen, afhankelijk van je leeftijd, opleiding en verantwoordelijkheden. Een hovenier die als zelfstandig ondernemer werkzaam is kan doorgaans meer verdienen, maar dan is het inkomen wel sterk afhankelijk van je opdrachten. Dat kan doorgaans wel lastig zijn als kleine hovenier. Als zelfstandig hovenier krijg je bijvoorbeeld niet heel makkelijk opdrachten vanuit de gemeente, omdat dit meestal via aanbestedingen zal gaan.

Mijnzzp.nl