Hovenier

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep hovenier
Werken als allround hovenier
Wat is een hovenier?
Wat doet een hovenier?
Werken als hovenier
Snoeiwerkzaamheden
Inrichten van een tuin
Tips voor planten en struiken in een tuin
Beroepsfilm Hovenier:
Film: Opleiding Hovenier:
Opleidingen tot hovenier
Bedrijven waar een hovenier werkzaam kan zijn
Competenties hovenier
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als hovenier
Arbeidsvoorwaarden en salaris hovenier
Eigen bedrijf starten als Hovenier
Boekhoudprogramma vergelijken Hovenier

Beroep hovenier

Een hovenier is een vakman of vakvrouw die zich beroepsmatig gespecialiseerd heeft in het aanleggen en onderhouden van tuinen en andere groenvoorzieningen. Een hovenier voert diverse werkzaamheden uit, zoals het aanleggen en onderhouden van tuinen voor particulieren, bedrijven en gemeentes. Welke werkzaamheden een hovenier precies uitvoert kan verschillen per opdracht en seizoen van het jaar. Als hovenier ben je in de meeste gevallen een allround vakman, die voor uiteenlopende soorten werkzaamheden ingeschakeld kan worden, zoals het aanleggen van complete tuinen, het snoeien van tuinen of voor het vellen of kappen van bomen. De meeste hoveniers werken tegenwoordig ook met onderhoudscontracten, waarbinnen de hovenier de totale verzorging van een tuin op zich neemt, zodat mensen zelf geen groot onderhoud aan hun tuin hoeven uit te voeren. Als hovenier kan je eigenlijk overal werkzaam zijn en heb je niet alleen te maken met tuinen. Denk bijvoorbeeld ook aan parken en plantsoenen van de gemeente. Een hovenier kan ook gezien worden als een tuinder of als tuinman, echter gaan de werkzaamheden van een hovenier verder dan alleen het onderhouden van tuinen. Een hovenier kan bijvoorbeeld ook tuinen en/of openbare groenvoorzieningen ontwerpen en compleet aanleggen voor opdrachtgevers. De inhoudelijke werkzaamheden van een hovenier kunnen verschillen per opdracht, echter moeten de werkzaamheden van een hovenier breder gezien worden dan alleen het onderhouden van tuinen. Een hovenier heeft juist in veel gevallen te maken met de grotere projecten. Dit neemt niet weg dat een hovenier ook verantwoordelijk kan zijn voor gewoon onderhoud. Het is wel zo dat een hovenier in de meeste gevallen aangemerkt kan worden als allround vakman.

Werken als allround hovenier

Een hovenier is dus vaak te vinden in tuinen, parken en plantsoenen. Wat de hovenier precies allemaal voor werkzaamheden uitvoert, is vaak in overleg met de opdrachtgever. De hovenier kan ook advies geven bij het inrichten van een tuin, en zal de juiste planten of struiken adviseren aan de klant. Wat dit precies voor planten of struiken zijn is afhankelijk van de opdrachtgever, omdat het kan zijn dat de opdrachtgever weinig of geen onderhoud wenst aan de tuin. De werkzaamheden die een hovenier kan uitvoeren verschillen van onkruid wieden, gras maaien, bemesten, snoeien, zaaien tot het bestrijden van insecten. Om deze werkzaamheden allemaal goed uit te kunnen voeren is het belangrijk dat de hovenier een brede kennis heeft van planten en bomen. Zo kan niet alles het hele jaar door gesnoeid worden en is het soms handig om wat blaadjes te laten liggen voor het bodemleven in een tuin. Naast het hebben van veel kennis van planten of struiken is de hovenier ook op de hoogte van allerlei andere zaken die in een tuin te vinden zijn, zoals verlichting, veranda's en vijvers. Dit betekent dat hij naast het aanleggen van de tuin ook een vijver kan bouwen of een veranda kan maken voor de opdrachtgever. Daarnaast kan het zijn dat de hovenier een stratenmaker inhuurt wanneer dit nodig is om een terras of pad aan te leggen. Er zijn genoeg mensen die het tuinieren als een hobby zien en dit niet graag uit handen geven aan een hovenier. Echter is voor mensen die hier meer moeite mee hebben de hovenier een uitkomst.

Wat is een hovenier?

Een hovenier is een allround vakman die zich bezighoudt met het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van tuinen, parken en andere groene buitenruimtes. Het is een veelzijdig vakgebied waarin verschillende vaardigheden en kennis van planten, bomen, bloemen, struiken, gazons en landschapsarchitectuur vereist zijn. De taken van een hovenier kunnen variëren, afhankelijk van het type werk dat wordt uitgevoerd. Een hovenier kan verantwoordelijk zijn voor het ontwerpen van tuinen en buitenruimtes, waarbij hij rekening houdt met de wensen van de klant, de beschikbare ruimte en de natuurlijke omgeving. Ze kunnen ook betrokken zijn bij het aanleggen van tuinen, wat inhoudt dat ze de grond voorbereiden, planten selecteren en plaatsen, gazons aanleggen en andere elementen installeren, zoals paden, terrassen, vijvers of tuinverlichting. Daarnaast houden hoveniers zich bezig met het onderhoud van tuinen en groene ruimtes. Dit omvat taken zoals snoeien, bemesten, onkruid wieden, gazononderhoud, irrigatie en algemene verzorging van planten en bomen. Hoveniers kunnen ook verantwoordelijk zijn voor het bestrijden van plagen en ziekten die de planten kunnen aantasten.

Wat doet een hovenier?

Naast de eerder genoemde taken, voert een hovenier nog andere activiteiten uit, zoals:

  • Advies geven: Hoveniers kunnen advies geven aan klanten over het ontwerp, de inrichting en het onderhoud van hun tuinen. Ze kunnen helpen bij het kiezen van de juiste planten, bomen en bloemen voor specifieke klimaten en bodemcondities.
  • Tuinrenovatie: Hoveniers kunnen betrokken zijn bij het renoveren van bestaande tuinen. Dit kan het herontwerpen en opnieuw aanleggen van delen van de tuin omvatten, het verwijderen en vervangen van oude planten en struiken, en het opknappen van verouderde structuren zoals terrassen of pergola's.
  • Boomverzorging: Hoveniers kunnen zich ook bezighouden met boomverzorging. Ze kunnen bomen snoeien om de gezondheid en groei te bevorderen, zieke of beschadigde takken verwijderen en bomen inspecteren op tekenen van ziekte of plagen.
  • Bestratingswerkzaamheden: Hoveniers kunnen betrokken zijn bij het aanleggen van bestrating in tuinen en buitenruimtes. Dit omvat het plaatsen van tegels, klinkers of andere materialen om paden, opritten, terrassen en andere bestrate gebieden te creëren.
  • Milieubewustheid: Veel hoveniers streven naar milieuvriendelijke praktijken in hun werk. Ze kunnen aandacht besteden aan waterbesparing, gebruik van organische meststoffen en het verminderen van het gebruik van bestrijdingsmiddelen om de impact op het milieu te minimaliseren.
  • Projectbeheer: Bij grotere projecten kan een hovenier verantwoordelijk zijn voor het beheren van het hele proces, inclusief het plannen, coördineren en toezicht houden op de werkzaamheden. Ze kunnen samenwerken met andere professionals, zoals landschapsarchitecten of bouwteams, om ervoor te zorgen dat het project succesvol wordt afgerond.

Een hovenier voert dus een breed scala aan taken uit, variërend van advies geven en tuinrenovatie tot boomverzorging, bestratingswerkzaamheden en milieubewustheid, afhankelijk van de behoeften van de klant en het project.

Werken als hovenier

Een hovenier werkt zelden alleen, omdat de materialen alleen vaak niet te tillen zijn. Meestal zal de aanleg van een nieuwe tuin beginnen met de bestrating, en zal de hovenier dan beginnen met het plaatsen van de bomen, struiken en andere zaken. Het kan zijn dat de hovenier na het aanleggen van de tuin meerdere keren moet terugkomen om de beplanting te plaatsen als het seizoen dit toelaat. Omdat lang niet iedereen bekend is met de mogelijkheden qua beplanting kan de hovenier advies geven voor iemand zijn tuin. Het kan zijn dat bewoners gewoon niet steeds willen schoonmaken en dus liever geen bomen willen hebben staan die blad verliezen. Een tuinman kan over het algemeen niet zomaar gezien worden als hovenier, omdat een hovenier vaak meer doet dan alleen het onderhouden van tuinen.

Snoeiwerkzaamheden

Er zijn veel mensen die zich ieder jaar afvragen wanneer een bepaalde boom of struik gesnoeid moet worden. Vaak willen de mensen een bepaalde boom of struik in het voorjaar snoeien, omdat ze de tuin weer netjes willen hebben. Alleen is het voorjaar niet voor al het groengewas de juiste periode om te snoeien. Een deskundige weet precies wanneer dit gedaan moet worden. Belangrijk is het om te weten dat beneden de vijf a tien graden vorst zeker niet gesnoeid mag worden, omdat anders kan de ontstane wond gaat invriezen. Wanneer een bepaalde boom of struik gesnoeid kan worden is moeilijk aan te geven, omdat er veel zaken bij komen kijken zoals de soort boom of struik, gewassoort en de gevoeligheid van het gewas. Ook kan men op verschillende manieren snoeien zoals kortzetten, terugknippen, knotten en verjongingssnoei. Ook de redenen om te gaan snoeien kunnen verschillen zoals het in vorm willen brengen, het verwijderen van dood hout of het optimaliseren van een bepaalde vruchtenoogst.

Inrichten van een tuin

Wanneer een tuin niet heel groot is kan men het beste werken in de diepte. Door in de diepte te werken lijkt een tuin langer. Dit kan gedaan worden door aan de tuin aan achterkant donkerder te laten lijken door het spelen met kleuren en het plaatsen van een schutting met de planken van de schutting horizontaal bevestigd. Om een rustig beeld te houden in een tuin kan het beste met maximaal twee of drie kleuren gewerkt worden. Een tuin is voor veel mensen hun stukje privé natuur, waar ze tot rust kunnen komen zonder weg hoeven te gaan. Hoe iemand een tuin inricht is natuurlijk heel persoonlijk, en is dus voor iedereen anders. Zo heeft de één alleen maar stenen liggen vanwege het onderhoud en heeft de ander juist overdreven veel planten en struiken in de tuin, omdat deze juist wil tuinieren en kunnen genieten van de planten en struiken. Het maken van speciale plekjes in een tuin is vaak leuk om te doen, en heerlijk om op een mooie dag rustig een kopje thee te kunnen drinken. Het opnieuw inrichten van een tuin is vaak een hele klus, die doorgaans enkele weken in beslag kan nemen voordat de nieuwe tuin klaar is voor gebruik. Het begint vaak met de tuin leeghalen met een kraan, en zo de voorbereiding te maken voor de nieuwe tuin. Ook kan het zijn dat er nog grond moet worden afgevoerd en er nieuwe grond teruggeplaatst moet worden, voordat de echte werkzaamheden kunnen beginnen.

Tips voor planten en struiken in een tuin

Vaste planten en struiken kunnen veel vorst verdragen, maar soms kan het nodig zijn ze af te dekken. Vooral wanneer planten of struiken pas een jaar geplant zijn, kan het nodig zijn deze af te dekken. Het afdekken hiervan kan het beste gedaan worden met wat bladeren. De bladeren in een tuin zijn ook goed voor kleine beestjes die in een tuin leven en bieden beschutting voor de beestjes. Wanneer u in de winter ook kleuren wilt hebben in een tuin dan kan men het beste struiken plaatsen die ook in de winter groen blijven. Er zijn ook struiken die juist wel hun blad verliezen in de winter en dit geeft vaak een heel andere aanblik van de tuin.

Beroepsfilm Hovenier:

Film: Opleiding Hovenier:

Opleidingen tot hovenier

Om als hovenier te kunnen werken zijn er verschillende opleidingsmogelijkheden op verschillende niveaus. Als hovenier heb je voldoende aan de Mbo-opleiding vakbekwaam hovenier op niveau drie. De Mbo-vakopleiding tot hovenier duurt over het algemeen drie jaar. Tijdens de opleiding zul je regelmatig stage-lopen bij een erkend leerbedrijf. Met de opleiding vakbekwaam hovenier werk je doorgaans in het zogenaamde klein groen, wat doorgaans tuinen, plantsoenen en parken zijn. Naast planten en bomenkennis leer je ook rioleringen aanleggen, paden aanleggen, vijvers aanleggen en waterafvoersystemen bouwen. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. De meeste hoveniers volgen een praktijkopleiding, waarbinnen je minimaal vier dagen in de week zal werken onder begeleiding van een ervaren collega, die in dat geval aangemerkt kan worden als leermeester. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je voor jezelf gaat starten met je eigen bedrijf als hovenier, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot beste boekhoudpakket voor de zzp boekhouding. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een hovenier werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een hovenier werkzaam zijn voor een hoveniersbedrijf. Daarnaast is het denkbaar dat een hovenier aangemerkt kan worden als ondernemer. Als hovenier kan je ook voor andere bedrijven werkzaam zijn, die te maken hebben met veel groen. Denk bijvoorbeeld ook aan dierentuinen, pretparken, recreatieparken, golfverenigingen en aan grootgrondbezitters. In sommige gevallen kan een hovenier ook werkzaam zijn voor gemeentes. In dat geval zal een hovenier wel eerder aangemerkt moeten worden als medewerker groenvoorziening. Het is dus denkbaar dat een hovenier in sommige gevallen ook aangemerkt kan worden als ambtenaar. De meeste hoveniers zijn wel gewoon werkzaam voor hoveniersbedrijven.

Competenties hovenier

De belangrijkste competentie van een hovenier is de allround vakkennis van planten en struiken. Daarnaast moet een hovenier zelfstandig tuinontwerpen kunnen maken en realiseren. Omdat een hovenier in veel gevallen te maken heeft met verschillende collega's, leidinggevenden en opdrachtgevers kan communicatie gezien worden als belangrijke competentie. Andere belangrijke competenties zijn dat een hovenier aangemerkt kan worden als allround monteur en technicus. Dit is het geval omdat een hovenier ook verantwoordelijk kan zijn voor het onderhouden van werkmaterialen, zoals machines. Ook het kunnen aanleggen van stroomkabels en andere soorten leidingen zal als hovenier regelmatig voorkomen. Algemeen belangrijke woorden zijn inspiratie, motivatie, zelfstandigheid, energie, passie, presteren, doorzettingsvermogen, plannen en organiseren. Als een hovenier werkzaam is als ondernemer kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als hovenier

Als hovenier met de juiste opleiding is het vinden van werk doorgaans niet heel moeilijk. Er zijn voldoende hoveniersbedrijven in Nederland actief die regelmatig nieuwe werknemers zoeken. Wel is er een groot verschil tussen hoveniers qua werksoort. Het kan zijn dat een bepaalde hovenier erg gericht is op gemeentewerk en een andere hovenier juist veel meer voor particulieren werkzaam is. Om door te kunnen groeien als hovenier is het wel noodzakelijk om extra opleidingen te volgen, zoals de Hbo-opleiding Tuin- en Landschapsinrichting. Het is mogelijk dat een ervaren hovenier ook aangemerkt kan worden als assistent uitvoerder of uitvoerder. Maar natuurlijk kan het doorgroeien ook gezien worden in het starten van je eigen hoveniersbedrijf.

Arbeidsvoorwaarden en salaris hovenier

Als hovenier in loondienst zul je doorgaans tussen de 1700 en 2500 euro bruto per maand verdienen, afhankelijk van je leeftijd, opleiding en verantwoordelijkheden. Een hovenier die als zelfstandig ondernemer werkzaam is kan doorgaans meer verdienen, maar dan is het inkomen wel sterk afhankelijk van je opdrachten. Dat kan doorgaans wel lastig zijn als kleine hovenier. Als zelfstandig hovenier krijg je bijvoorbeeld niet heel makkelijk opdrachten vanuit de gemeente, omdat dit meestal via aanbestedingen zal gaan.

Eigen bedrijf starten als Hovenier

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Hovenier, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Hovenier

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Hovenier bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Hovenier.

Mijnzzp.nl