Verandaspecialist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Werken als allround verandaspecialist
Wat doet een veranda specialist?
Verschillende veranda's
Enkele voordelen van een veranda en serre zijn:
Instructiefilm in elkaar zetten veranda:
Opleidingen tot verandaspecialist
Bedrijven waar een verandaspecialist werkzaam kan zijn
Competenties verandaspecialist
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als verandaspecialist
Arbeidsvoorwaarden en salaris verandaspecialist
Eigen bedrijf starten als Verandaspecialist
Boekhoudprogramma vergelijken Verandaspecialist

Een verandaspecialist of verandabouwer is een verkoper en/of monteur die gespecialiseerd is in het verkopen en het plaatsen van veranda's en/of serres. Daarnaast is het denkbaar dat verandaspecialisten hun werkzaamheden combineren met andere tuinwerkzaamheden, zoals het plaatsen van schuttingen en bijgebouwen en de verkoop van tuinmeubels. Een veranda kenmerkt zich door zijn open karakter die meestal simpel is qua constructie. Een veranda aan een woning is een relatief goedkope constructie die het woongenot en tuingenot aanzienlijk kunnen vergroten. Over het algemeen is voor een veranda geen aparte vergunning nodig van de gemeente, afhankelijk van de locatie en grootte van de veranda. Voor een serre of bijgebouw is meestal wel een vergunning nodig van de gemeente. Het beroep verandaspecialist moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat er veel verschillende soorten veranda's en serres mogelijk zijn, die qua complexiteit behoorlijk kunnen verschillen. Daarnaast kunnen een veranda en serre in de meeste gevallen niet zomaar met elkaar vergeleken worden, omdat voor serres meestal een verbouwing nodig is, afhankelijk van de soort serre. Een veranda is in sommige gevallen binnen enkele uren te plaatsen. De inhoudelijke werkzaamheden van een verandaspecialist zijn verder niet zomaar aan te geven, omdat een verandaspecialist op verschillende manieren werkzaam kan zijn. Het adviseren over veranda's en serres betreft bijvoorbeeld andere werkzaamheden dan het monteren en/of bouwen van veranda's en serres. Tegenwoordig zijn er verschillende bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in veranda's. Dit kan ook een hoveniersbedrijf betreffen.

Werken als allround verandaspecialist

Een verandaspecialist moet dus in de meeste gevallen aangemerkt worden als showroomverkoper of als monteur. Veranda's zijn populair, omdat hierdoor het buitenleven en buitengevoel aanzienlijk vergroot zal worden. Een veranda maakt het mogelijk om eerder buiten te zitten en ook langer. Ook blijven de tuinmeubels en andere accessoires beter beschermd tegen de weersinvloeden. Daarnaast is het mogelijk om de veranda te voorzien van een buitenkachel, zodat men nog eerder en langer buiten kan vertoeven. Een veranda of serre kan een woning een luxe uitstraling geven en is over het algemeen een echte meerwaarde voor een woning. De meeste veranda's worden voorzien van een houten vloer, die op dezelfde hoogte geplaatst wordt als de binnenvloer, zodat er een soepele overgang ontstaat van binnen naar buiten. Het plaatsen van een serre is over het algemeen veel meer werk dan het plaatsen van een veranda. Een serre is bijna altijd vergunningplichtig en zal bijvoorbeeld ook voorzien worden van een betonvloer, omdat een serre een blijvend karakter heeft.

Wat doet een veranda specialist?

Een veranda specialist is een professional die gespecialiseerd is in het ontwerpen, bouwen en renoveren van veranda's. Ze hebben uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van veranda constructie en zijn in staat om de wensen en behoeften van klanten om te zetten in functionele en esthetisch aantrekkelijke buitenruimtes. De taken en verantwoordelijkheden van een veranda specialist kunnen omvatten:

 • Advies en ontwerp: Een veranda specialist begint vaak met een consultatie met de klant om de specifieke vereisten en verwachtingen voor de veranda te begrijpen. Ze kunnen advies geven over de verschillende ontwerpmogelijkheden, materiaalkeuzes en stijlen die het beste passen bij de architectuur van het huis en de persoonlijke voorkeuren van de klant. Ze kunnen ook helpen bij het opstellen van gedetailleerde ontwerptekeningen en plannen voor de veranda.
 • Bouw en installatie: Nadat het ontwerp is goedgekeurd, is de veranda specialist verantwoordelijk voor de feitelijke bouw en installatie van de veranda. Dit omvat het zorgvuldig selecteren en voorbereiden van materialen, het uitvoeren van constructiewerkzaamheden, zoals het leggen van funderingen, het installeren van dragende structuren, het plaatsen van dakbedekking en vloeren, en het monteren van wanden en ramen. Ze kunnen ook samenwerken met andere vakmensen, zoals timmerlieden, elektriciens en loodgieters, om de veranda volledig functioneel te maken.
 • Maatwerk en afwerking: Een veranda specialist kan maatwerkoplossingen bieden om aan de specifieke behoeften van de klant te voldoen. Ze kunnen functies zoals ingebouwde zitplaatsen, opbergkasten, verlichting, verwarmingssystemen en elektrische aansluitingen integreren in het ontwerp van de veranda. Ze zorgen ook voor de afwerking van de veranda, inclusief het schilderen, lakken of bekleden van oppervlakken om een esthetisch aantrekkelijk resultaat te bereiken.
 • Onderhoud en reparatie: Veranda specialisten kunnen ook verantwoordelijk zijn voor het onderhoud en de reparatie van bestaande veranda's. Ze kunnen inspecties uitvoeren om eventuele schade of slijtage te identificeren en vervolgens de nodige herstelwerkzaamheden uitvoeren. Dit kan het vervangen van beschadigde materialen, repareren van lekkages, schilderen of opnieuw afdichten van oppervlakken omvatten.
 • Klantenservice: Een belangrijk aspect van het werk van een veranda specialist is het bieden van uitstekende klantenservice. Ze communiceren regelmatig met klanten om hen op de hoogte te houden van de voortgang van het project, eventuele wijzigingen of uitdagingen te bespreken en vragen of zorgen te beantwoorden. Ze streven ernaar om de verwachtingen van de klant te overtreffen en ervoor te zorgen dat ze tevreden zijn met het eindresultaat.

Een veranda specialist heeft als doel het creëren van functionele, mooie en duurzame veranda's die de levenskwaliteit van de klanten verbeteren en een naadloze overgang tussen binnen- en buitenruimtes mogelijk maken.

Verschillende veranda's

Tegenwoordig zijn veranda's, serres en bijgebouwen in veel verschillende soorten materialen te koop en kunnen ze op diverse manieren afgewerkt worden. Ook bestaan er diverse standaardmodellen, die alleen nog maar opgebouwd hoeven te worden op locatie. Veranda's en serres kunnen soms niet kan en klaar aangeleverd worden, omdat de situatie dit niet toelaat. Dit kan per situatie verschillen. Daarnaast zijn er ook wel verandaspecialisten die alle voorbewerkingen in hun werkplaats uitvoeren, zodat op locatie de werkzaamheden sneller uitgevoerd kunnen worden. In dat geval kunnen veranda's en serres aangemerkt worden als prefab veranda's en serres. Het grote voordeel van prefab veranda's en serres is dat ze snel opgebouwd kunnen worden. Dit betreft in meeste gevallen wel standaard vormgeving en afmetingen, die op locatie niet zomaar aangepast kunnen worden. Het is wel zo dat fabrikanten in de meeste gevallen beschikken over veel verschillende soorten veranda's en serres in verschillende maten. Met andere woorden zijn er over het algemeen voldoende keuzemogelijkheden.

Enkele voordelen van een veranda en serre zijn:

 • De woning neemt in waarde toe.
 • Genieten van alle weertypen.
 • Het beschut kunnen zitten.
 • Het woongenot neemt aanzienlijk toe.
 • Langer buiten kunnen genieten.
 • Veranda's en serres zijn relatief gezien niet kostbaar.
 • Veranda's en serres zijn vaak energiebesparend.

Instructiefilm in elkaar zetten veranda:

Opleidingen tot verandaspecialist

Er bestaan geen specifieke opleidingen tot verandaspecialist. Het beroep verandaspecialist kan betrekking hebben op verschillende soorten medewerkers en/of vaklieden. Denk bijvoorbeeld aan commercieel medewerkers, vertegenwoordigers, klusjesmannen, timmerlieden of aan hoveniers, die verantwoordelijk zijn voor het opbouwen van veranda's. Het is verder niet mogelijk om een passende opleiding te benoemen, omdat verandaspecialisten in de praktijk op verschillende manieren werkzaam kunnen zijn. Het is ook prima denkbaar dat nieuwe montagemedewerkers alle kneepjes intern aanleren van ervaren collega's, die in dat geval aangemerkt kunnen worden als leermeester. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online software. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het juiste boekhoudprogramma voor de zzp administratie.

Bedrijven waar een verandaspecialist werkzaam kan zijn

Een verandaspecialist kan voor verschillende soorten bedrijven werkzaam zijn, afhankelijk van de specifieke werkzaamheden, die uitgevoerd worden. Denk bijvoorbeeld aan gespecialiseerde veranda- en serre bedrijven binnen de detailhandel, aannemersbedrijven, fabrikanten en aan hoveniersbedrijven. Daarnaast is het denkbaar dat een verandaspecialist werkzaam is voor een tuincentrum, dat veranda's verkoopt. Als verandaspecialist kan je in sommige gevallen ook aangemerkt worden als ondernemer. In dat geval zal een verandaspecialist over een eigen veranda en/of serre bedrijf beschikken.

Competenties verandaspecialist

De competenties zijn deels afhankelijk van de specifieke werkzaamheden, omdat een verkoper van veranda's en serres andere competenties moet bezitten dan een monteur. Wel kunnen we stellen dat een verandaspecialist over goede communicatieve vaardigheden moet beschikken. Daarnaast zal een verandaspecialist over voldoende vakinhoudelijke kennis moeten beschikken en moet hij of zij secuur kunnen werken. Algemeen belangrijke woorden zijn vakkennis, trends, inspiratie, commercieel, overleggen, adviseren, samenwerken en inzicht.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als verandaspecialist

Het arbeidsmarktperspectief als verandaspecialist is over het algemeen matig te noemen. Er zijn niet heel veel bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in het plaatsen van veranda's en serres, waardoor er ook niet heel veel vacatures voor dit beroep te vinden zijn. Binnen dit beroep zijn er over het algemeen niet veel doorgroeimogelijkheden. Een leidinggevende functie behoort zeker tot de mogelijkheden, wanneer je beschikt over voldoende ervaring, afhankelijk van de werkgever. Daarnaast kan het starten van je eigen bedrijf gezien worden als het doorgroeien binnen je carrière.

Arbeidsvoorwaarden en salaris verandaspecialist

Er zijn geen voorbeelden te geven van specifieke arbeidsvoorwaarden, omdat je voor verschillende soorten werkgevers werkzaam kan zijn. Ook is het niet mogelijk om een salarisindicatie te geven voor dit beroep, omdat er binnen dit beroep verschillende functies mogelijk zijn. Voor een salarisindicatie verzoeken wij u bij de meer specifieke beroepen te kijken.

Eigen bedrijf starten als Verandaspecialist

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Verandaspecialist, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Verandaspecialist

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Verandaspecialist bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Verandaspecialist.

Mijnzzp.nl