Verandaspecialist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een verandaspecialist of verandabouwer is een verkoper en/of monteur die gespecialiseerd is in het verkopen en het plaatsen van veranda's en/of serres. Daarnaast is het denkbaar dat verandaspecialisten hun werkzaamheden combineren met andere tuinwerkzaamheden, zoals het plaatsen van schuttingen en bijgebouwen en de verkoop van tuinmeubels. Een veranda kenmerkt zich door zijn open karakter die meestal simpel is qua constructie. Een veranda aan een woning is een relatief goedkope constructie die het woongenot en tuingenot aanzienlijk kunnen vergroten. Over het algemeen is voor een veranda geen aparte vergunning nodig van de gemeente, afhankelijk van de locatie en grootte van de veranda. Voor een serre of bijgebouw is meestal wel een vergunning nodig van de gemeente. Het beroep verandaspecialist moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat er veel verschillende soorten veranda's en serres mogelijk zijn, die qua complexiteit behoorlijk kunnen verschillen. Daarnaast kunnen een veranda en serre in de meeste gevallen niet zomaar met elkaar vergeleken worden, omdat voor serres meestal een verbouwing nodig is, afhankelijk van de soort serre. Een veranda is in sommige gevallen binnen enkele uren te plaatsen. De inhoudelijke werkzaamheden van een verandaspecialist zijn verder niet zomaar aan te geven, omdat een verandaspecialist op verschillende manieren werkzaam kan zijn. Het adviseren over veranda's en serres betreft bijvoorbeeld andere werkzaamheden dan het monteren en/of bouwen van veranda's en serres. Tegenwoordig zijn er verschillende bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in veranda's. Dit kan ook een hoveniersbedrijf betreffen.

Een verandaspecialist moet dus in de meeste gevallen aangemerkt worden als showroomverkoper of als monteur. Veranda's zijn populair, omdat hierdoor het buitenleven en buitengevoel aanzienlijk vergroot zal worden. Een veranda maakt het mogelijk om eerder buiten te zitten en ook langer. Ook blijven de tuinmeubels en andere accessoires beter beschermd tegen de weersinvloeden. Daarnaast is het mogelijk om de veranda te voorzien van een buitenkachel, zodat men nog eerder en langer buiten kan vertoeven. Een veranda of serre kan een woning een luxe uitstraling geven en is over het algemeen een echte meerwaarde voor een woning. De meeste veranda's worden voorzien van een houten vloer, die op dezelfde hoogte geplaatst wordt als de binnenvloer, zodat er een soepele overgang ontstaat van binnen naar buiten. Het plaatsen van een serre is over het algemeen veel meer werk dan het plaatsen van een veranda. Een serre is bijna altijd vergunningplichtig en zal bijvoorbeeld ook voorzien worden van een betonvloer, omdat een serre een blijvend karakter heeft.

Verschillende veranda's

Tegenwoordig zijn veranda's, serres en bijgebouwen in veel verschillende soorten materialen te koop en kunnen ze op diverse manieren afgewerkt worden. Ook bestaan er diverse standaardmodellen, die alleen nog maar opgebouwd hoeven te worden op locatie. Veranda's en serres kunnen soms niet kan en klaar aangeleverd worden omdat de situatie dit niet toelaat. Dit kan per situatie verschillen. Daarnaast zijn er ook wel verandaspecialisten die alle voorbewerkingen in hun werkplaats uitvoeren, zodat op locatie de werkzaamheden sneller uitgevoerd kunnen worden. In dat geval kunnen veranda's en serres aangemerkt worden als prefab veranda's en serres. Het grote voordeel van prefab veranda's en serres is dat ze snel opgebouwd kunnen worden. Dit betreft in meeste gevallen wel standaard vormgeving en afmetingen, die op locatie niet zomaar aangepast kunnen worden. Het is wel zo dat fabrikanten in de meeste gevallen beschikken over veel verschillende soorten veranda's en serres in verschillende maten. Met andere woorden zijn er over het algemeen voldoende keuzemogelijkheden.

Enkele voordelen veranda en serre zijn:

  • De woning neemt in waarde toe
  • Genieten van alle weertypen
  • Het beschut kunnen zitten
  • Het woongenot neemt aanzienlijk toe
  • Langer buiten kunnen genieten
  • Veranda's en serres zijn relatief gezien niet kostbaar
  • Veranda's en serres zijn vaak energiebesparend

Instructiefilm in elkaar zetten veranda:

Opleidingen tot verandaspecialist

Er bestaan geen specifieke opleidingen tot verandaspecialist. Het beroep verandaspecialist kan betrekking hebben op verschillende soorten medewerkers en/of vaklieden. Denk bijvoorbeeld aan commercieel medewerkers, vertegenwoordigers, klusjesmannen, timmerlieden of aan hoveniers, die verantwoordelijk zijn voor het opbouwen van veranda's. Het is verder niet mogelijk om een passende opleiding te benoemen, omdat verandaspecialisten in de praktijk op verschillende manieren werkzaam kunnen zijn. Het is ook prima denkbaar dat nieuwe montagemedewerkers alle kneepjes intern aanleren van ervaren collega's, die in dat geval aangemerkt kunnen worden als leermeester. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een verandaspecialist werkzaam kan zijn

Een verandaspecialist kan voor verschillende soorten bedrijven werkzaam zijn, afhankelijk van de specifieke werkzaamheden, die uitgevoerd worden. Denk bijvoorbeeld aan gespecialiseerde veranda- en serre bedrijven binnen de detailhandel, aannemersbedrijven, fabrikanten en aan hoveniersbedrijven. Daarnaast is het denkbaar dat een verandaspecialist werkzaam is voor een tuincentrum, dat veranda's verkoopt. Als verandaspecialist kan je in sommige gevallen ook aangemerkt worden als ondernemer. In dat geval zal een verandaspecialist over een eigen veranda en/of serre bedrijf beschikken.

Competenties verandaspecialist

De competenties zijn deels afhankelijk van de specifieke werkzaamheden, omdat een verkoper van veranda's en serres andere competenties moet bezitten dan een monteur. Wel kunnen we stellen dat een verandaspecialist over goede communicatieve vaardigheden moet beschikken. Daarnaast zal een verandaspecialist over voldoende vakinhoudelijke kennis moeten beschikken en moet hij of zij secuur kunnen werken. Algemeen belangrijke woorden zijn vakkennis, trends, inspiratie, commercieel, overleggen, adviseren, samenwerken en inzicht.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als verandaspecialist

Het arbeidsmarktperspectief als verandaspecialist is over het algemeen matig te noemen. Er zijn niet heel veel bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in het plaatsen van veranda's en serres, waardoor er ook niet heel veel vacatures voor dit beroep te vinden zijn. Binnen dit beroep zijn er over het algemeen niet veel doorgroeimogelijkheden. Een leidinggevende functie behoort zeker tot de mogelijkheden, wanneer je beschikt over voldoende ervaring, afhankelijk van de werkgever. Daarnaast kan het starten van je eigen bedrijf gezien worden als het doorgroeien binnen je carrière.

Arbeidsvoorwaarden en salaris verandaspecialist

Er zijn geen voorbeelden te geven van specifieke arbeidsvoorwaarden, omdat je voor verschillende soorten werkgevers werkzaam kan zijn. Ook is het niet mogelijk om een salarisindicatie te geven voor dit beroep, omdat er binnen dit beroep verschillende functies mogelijk zijn. Voor een salarisindicatie verzoeken wij u bij de meer specifieke beroepen te kijken.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Verandaspecialist

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Verandaspecialist bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl