Medewerker tuincentrum

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een medewerker tuincentrum is is iemand die werkzaam is binnen een tuincentrum. Een medewerker tuincentrum kan verschillende werkzaamheden uitvoeren, die niet alleen met planten of bloemen te maken hebben. Binnen moderne tuincentra zijn over het algemeen veel meer verschillende medewerkers actief, zoals kassamedewerkers, magazijnmedewerkers, tuincafémedewerkers, sfeer-medewerkers, vijver-medewerkers, dierverzorgers en medewerkers die verantwoordelijk zijn voor de tuinmeubelen. Welke werkzaamheden en verantwoordelijkheden een medewerker tuincentrum precies heeft kan dan ook per medewerker verschillen en is sterk afhankelijk van de genoten opleidingen. Daarnaast kan het gaan om een weekendkracht, die ingezet kan worden op verschillende afdelingen. In alle gevallen is het wel zo dat een medewerker tuincentrum over een commerciële instelling moet beschikken, omdat je als medewerker tuincentrum met klanten te maken krijgt. Naast een commerciële instelling zal je over een klantvriendelijke instelling moeten beschikken. De inhoudelijke werkzaamheden van een medewerker tuincentrum zijn dan ook niet zomaar aan te geven, omdat dit geheel afhankelijk is van de afdeling waarbinnen je werkzaam is. Het verzorgen van planten en bloemen betreft bijvoorbeeld andere werkzaamheden dan het adviseren over tuingereedschap. Het is als medewerker tuincentrum wel denkbaar dat je werkzaam bent als allround medewerker, echter kan dit per tuincentrum verschillen. Er zijn tegenwoordig ook grote tuincentrums te vinden, die gebruikmaken van verschillende medewerkers. Het beroep medewerker tuincentrum moet dan ook vrij algemeen gezien worden. Als een medewerker tuincentrum geen specifieke opleiding genoten heeft binnen de groene sector kan een medewerker tuincentrum ook alleen verantwoordelijk zijn voor ondersteunende werkzaamheden. Het werken in een tuincentrum betreft leuke werkzaamheden, omdat er veel verschillende disciplines samenkomen.

Een medewerker tuincentrum kan dus verantwoordelijk zijn voor verschillende werkzaamheden. Als medewerker tuincentrum zal je in de meeste gevallen onder de verantwoordelijkheid vallen van één of meerdere leidinggevenden die toezien op de diverse werkzaamheden, zoals het uitstallen van bloemen en planten of het water geven. Vooral als een medewerker tuincentrum niet over een gerichte opleiding beschikt is het erg belangrijk dat hij of zij eerst ingewerkt wordt door ervaren collega's, die gezien kunnen worden als leersmeester. De meeste tuincentrums bieden tegenwoordig ook diverse interne of externe opleidingen aan, zodat nieuwe medewerkers bekend raken met de werkzaamheden. Daarnaast is het niet zo dat alle medewerkers binnen een tuincentrum met bloemen en planten werken, omdat er ook andere afdelingen bestaan binnen de meeste tuincentrums. Een andere benaming voor medewerker tuincentrum kan ook zijn medewerker groene detailhandel, echter hoeft dit niet het geval te zijn.

Opleiding bloemen en planten

Als een medewerker tuincentrum een gerichte opleiding genoten heeft om met bloemen en planten te kunnen werken spreekt men ook wel van een plantenteelt medewerker. De werkzaamheden van een plantenteelt medewerker moeten wel breder gezien worden dan het alleen verzorgen van planten en bloemen. Binnen een tuincentrum zijn de werkzaamheden meestal meer gericht op het kunnen adviseren van klanten en de verkoop dan het daadwerkelijk kweken van planten en bloemen. Dit neemt niet weg dat ook een medewerker tuincentrum over voldoende kennis zal moeten beschikken van planten en bloemen. Een andere benaming voor een medewerker tuincentrum is ook wel eens medewerker groene detailhandel. Binnen de groene detailhandel draait het ook om een mooie en vooral sfeervolle winkel. Hiervoor zijn meestal etaleurs of merchandisers voor verantwoordelijk.

Werkzaamheden tuincentrum

Als medewerker tuincentrum ben je een commerciële medewerker in het groen. Binnen tuincentra draait het in de meeste gevallen niet alleen om bloemen en planten, maar juist om andere aanverwante producten, zoals tuinmeubels, barbecues, dieren, schuttingen en gereedschap. Als medewerker tuincentrum zal de afdeling waarbinnen je werkzaam bent bepalen welke werkzaamheden je precies uitvoert. Het is bijvoorbeeld prima denkbaar dat een medewerker tuincentrum verantwoordelijk is voor het verhuren van tuingereedschap of verantwoordelijk is voor het adviseren over tuinen als tuinontwerper. Andere voorbeelden kunnen zijn het adviseren over vogelvoer of het adviseren over vijvers. Ook het werken binnen de horeca of het verzorgen van dieren behoort tot de mogelijkheden.

Zoals eerder omschreven zijn de inhoudelijke werkzaamheden van een medewerker tuincentrum niet zomaar aan te geven, omdat de meeste tuincentrums grote winkels zijn, die vergeleken kunnen worden met de moderne grote bouwmarkten. Het belangrijke verschil is wel dat een medewerker tuincentrum werkzaam is binnen de groene detailhandel. Het is prima denkbaar dat je ook inzetbaar bent voor schoonmaakwerkzaamheden of magazijnwerkzaamheden. Een andere functie dat tot de verantwoordelijkheden kan behoren van een medewerker tuincentrum is de functie webcare medewerker of chat medewerker. In dat geval ben je meestal werkzaam op de afdeling klantenservice. Dit kan wel per tuincentrum verschillen. Er kan ook sprake zijn van een landelijk systeem.

Afdelingen binnen een tuincentrum:

  • Barbecue afdeling
  • Bloemenafdeling
  • Dierenafdeling
  • Gereedschapsafdeling
  • Plantenafdeling
  • Tuinmeubelafdeling
  • Vijverafdeling
  • Sfeer en interieurafdeling

Medewerker tuincentrum:

Opleidingen tot medewerker tuincentrum

Als medewerker tuincentrum ben je een verkoopmedewerker, waarvoor diverse Mbo-opleidingen bestaan zoals de Mbo-opleiding verkoper detailhandel of bijvoorbeeld de meer gerichte Mbo-opleiding groene detailhandel. Daarnaast bestaat er nog de Mbo-opleiding vakbekwaam medewerker teelt. Welke opleiding het beste zal passen is over het algemeen persoonlijk en kan per afdeling erg verschillen. In de meeste gevallen zal een commerciële opleiding erg helpen als je in een tuincentrum wilt werken. Het is mogelijk dat een medewerker tuincentrum helemaal niet zal beschikken over een passende Mbo-opleiding. In dat geval is vaak sprake van weekendkrachten, die verantwoordelijk zijn voor ondersteunende werkzaamheden. Binnen tuincentrums is het lang niet voor alle werkzaamheden belangrijk dat je beschikt over een gerichte beroepsopleiding. Dit kan wel per tuincentrum verschillen, omdat tuincentrums in de praktijk op verschillende manieren voorkomen. Ook is het prima denkbaar dat er een interne opleiding aangeboden wordt door de werkgever. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online software. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het juiste boekhoudprogramma voor de zzp administratie.

Bedrijven waar een medewerker tuincentrum werkzaam kan zijn

Als medewerker tuincentrum ben je werkzaam binnen een tuincentrum of ander soort bedrijf binnen de detailhandel die ook planten en bloemen en aanverwante producten verkopen, zoals een bouwhandel gericht op de detailhandel. Daarnaast kan een medewerker tuincentrum werkzaam zijn voor meer gespecialiseerde bedrijven, die zich richten op de teelt van bloemen en planten. Denk bijvoorbeeld ook aan bloementelers en aan boomkwekers. Zoals eerder omschreven kan het beroep medewerker tuincentrum betrekking hebben op verschillende vaklieden. Het is bijvoorbeeld prima denkbaar dat een medewerker tuincentrum ook aangemerkt kan worden als bloemist, verandaspecialist of adviseur bestrating. In het algemeen is een medewerker tuincentrum wel werkzaam binnen de groene detailhandel.

Competenties medewerker tuincentrum

De competenties van een medewerker tuincentrum kan verschillen per afdeling en specifieke beroep. Over het algemeen kunnen we stellen dat een medewerker tuincentrum over een commerciële instelling moet beschikken, omdat dat belangrijk is binnen de detailhandel. Daarnaast zal een medewerker tuincentrum moeten beschikken over een klantvriendelijke instelling. Omdat je als medewerker tuincentrum te maken krijgt met veel verschillende klanten kan ook communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Ook het volgen van de laatste trends en het opdoen van voldoende inspiratie kan belangrijk zijn als medewerker tuincentrum. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, vakkennis, inzicht, samenwerken, adviseren, stressbestendigheid en verantwoordelijkheidsgevoel.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als medewerker tuincentrum

Het arbeidsmarktperspectief van een medewerker tuincentrum is over het algemeen redelijk goed te noemen, afhankelijk van de genoten opleiding. Wie beschikt over een gerichte Mbo-opleiding binnen het groen zal in de meeste gevallen vroeg of laat een baan kunnen verkrijgen. Daarnaast is het zo dat er verschillende tuincentrums zijn. Een medewerker tuincentrum kan bijvoorbeeld ook werkzaam zijn voor een gespecialiseerde fruitteler. Met andere woorden hoeft een medewerker tuincentrum niet voor de bekende tuincentrums werkzaam te zijn. De doorgroeimogelijkheden van een medewerker tuincentrum kunnen gezien worden in het verkrijgen van meer verantwoordelijkheden, zoals in de functie floormanager, afdelingsmanager, assistent filiaalmanager of de functie filiaalmanager. De doorgroeimogelijkheden zijn wel sterk afhankelijk van het opleidingsniveau, de werkervaring en je eigen competenties. Niet iedereen kan zomaar manager worden, omdat je hiervoor wel over de juiste competenties moet beschikken.

Arbeidsvoorwaarden en salaris medewerker tuincentrum

Als medewerker tuincentrum zal je over het algemeen onder de cao tuincentra vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een fulltime medewerker tuincentrum zal een salaris verdienen tussen de 1700 en 2100 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Als medewerker tuincentrum is het niet ongebruikelijk dat je parttime werkzaam zal zijn, waardoor het salaris ook geheel anders kan uitvallen.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Medewerker tuincentrum

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Medewerker tuincentrum bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl