Tuinontwerper

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep tuinontwerper
Een mooi beroep als tuinontwerper
Wat doet een tuinontwerper
Werken als tuinontwerper
Wat doet een tuinontwerper allemaal:
Informatie over een tuinontwerper:
Opleidingen tot tuinontwerper
Bedrijven waar een tuinontwerper werkzaam kan zijn
Competenties tuinontwerper
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als tuinontwerper
Arbeidsvoorwaarden en salaris tuinontwerper
Eigen bedrijf starten als Tuinontwerper
Boekhoudprogramma vergelijken Tuinontwerper

Beroep tuinontwerper

Een tuinontwerper is iemand die zich gespecialiseerd heeft in het ontwerpen van tuinen. In de meeste gevallen zal het ontwerpen van tuinen gezien moeten worden als aanvulling op een ander beroep binnen de tuinbouw. Een tuinontwerper is geen tuinarchitect, omdat daarvoor een gerichte universitaire studie gevolgd moet worden. In Nederland mogen alleen afgestuurde architecten zich architect noemen en zich inschrijven in het architectenregister. Dit betekent niet dat een tuinontwerper slecht werk levert of geen verstand heeft van ontwerpen, maar wel dat deze zich geen tuinarchitect mag noemen. Er bestaan dan ook een belangrijk verschil tussen de algemene benaming tuinontwerper en het beroep tuinarchitect. Het beroep tuinontwerper moet als een algemeen beroep gezien worden dat betrekking kan hebben op verschillende soorten vakmensen, zoals een hovenier, een tuinman of een andere soorten specialist binnen de groene sector. Iedereen kan zich tuinontwerper noemen, omdat het een vrij-beroep betreft. Ondanks dat iedereen zich kan uitgeven voor tuinontwerper zijn er ook gerichte opleidingen tot tuinontwerper op Hbo-niveau, zoals de hbo-opleiding tuin- en landschapsinrichting. Het komt redelijk veel voor dat een hovenier ook verantwoordelijk is voor het ontwerpen van tuinen. De hovenier weet wat de wensen zijn van de opdrachtgever en laat hierop zijn ideeën los. De hovenier regelt dan vaak ook alle externe partijen, zoals mogelijke stratenmakers en grondwerkers, afhankelijk van de soort werkzaamheden. Lang niet alle mensen zullen een tuinarchitect inhuren om hun tuin te laten ontwerpen. Dit is vaak het geval omdat mensen zelf al een idee hebben, of omdat de tuin niet heel groot is. Zoals eerder omschreven moet het beroep tuinontwerper vrij algemeen gezien worden, omdat iedereen zich mag uitgeven voor tuinontwerper. Een tuinontwerper kan daarom wellicht ook gewoon werkzaam zijn voor een tuincentrum, waarbinnen het adviseren van klanten ook belangrijk is.

Een mooi beroep als tuinontwerper

Het inrichten van een tuin is voor veel mensen erg persoonlijk, omdat iedereen zijn eigen wensen en smaak heeft. De tuinontwerper weet vaak prima wat wel en niet kan in een tuin, en kan mensen hierin advies geven. Voor veel mensen is het opdoen van inspiratie erg belangrijk als we spreken van het ontwerpen van nieuwe tuinen. Het is dan ook prima denkbaar dat mensen verschillende tuincentrums zullen bezoeken om voldoende inspiratie op te kunnen doen. In de meeste tuincentrums is veel informatie beschikbaar om een passende tuin te kunnen ontwerpen. Zoals eerder omschreven kan een tuinontwerper ook werkzaam zijn voor een tuincentrum. Meestal zal de tuinontwerper over een groot netwerk van bedrijven beschikken die werkzaam zijn in de tuinbouw, zoals stratenmakers, grondwerkers, bomenkwekers, bloemenkwekers, hoveniers en wellicht verschillende tuinmannen.

Wat doet een tuinontwerper

De werkzaamheden van tuinontwerpers gaan over het algemeen verder dan de inhoudelijke werkzaamheden van tuinarchitecten. Een tuinarchitect is meestal alleen verantwoordelijk voor het ontwerpen van tuinen en het toezien op de werkzaamheden. Een tuinontwerper kan bijvoorbeeld ook werkzaam zijn voor een hoveniersbedrijf en daarom direct beschikken over de benodigde vaklieden. Dit kan wel verschillen per tuinontwerper, omdat niet alle tuinontwerpers op dezelfde manier werken.

Werken als tuinontwerper

Ondanks dat een tuinontwerper niet gezien kan worden als tuinarchitect is het kunnen ontwerpen als tuinontwerper wel erg belangrijk. Het ontwerpen van tuinen is over het algemeen een kwestie van veel overleggen met de opdrachtgever. De meeste mensen hebben zelf wel bepaalde ideeën of voorkeuren. Het is bijvoorbeeld prima denkbaar dat mensen een onderhoudsvrije tuin willen laten ontwerpen. In dat geval zal een tuinontwerper geen bomen en/of planten toepassen in het ontwerp die veel bladeren verliezen. Daarnaast kan het voorkomen dat er vijvers of veranda's meegenomen moeten worden in het ontwerp. Als een tuinontwerper te maken krijgt met veranda's kan het ook voorkomen dat een tuinontwerper te maken krijgt met vergunningen.

Wat doet een tuinontwerper allemaal:

  • Het adviseren van mensen.
  • Het ontwerpen van tuinen.
  • Het inrichten van tuinen.
  • Het begeleiden van alle werkzaamheden.
  • Het wellicht zelf uitvoeren van de werkzaamheden.

Informatie over een tuinontwerper:

Opleidingen tot tuinontwerper

Wie een carrière ambieert als tuinontwerper kan kiezen voor verschillende geschikte opleidingen op verschillende niveaus. Op Mbo-niveau kan de Mbo-opleiding vakbekwaam hovenier aangemerkt worden als geschikte opleiding. Op Hbo-niveau is de hbo-opleiding tuin- en landschapsinrichting aan te merken als geschikte opleiding. Daarnaast worden er veel verschillende cursussen aangeboden bij het ontwerpen van tuinen. Dit soort cursussen is over het algemeen zeer geschikt voor vaklieden die werkzaam zijn binnen de groene sector. Over welke opleiding een tuinontwerper precies zal beschikken is niet zomaar aan te geven, omdat het beroep tuinontwerper geen bescherming kent. Iedereen mag zich uitgeven voor tuinontwerper. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als startende ondernemer, is het belangrijk om voor je eigen bedrijf de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online software. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste online boekhoudpakket voor de financiële administratie als zzp tuinontwerper.

Bedrijven waar een tuinontwerper werkzaam kan zijn

Een tuinontwerper kan op verschillende manieren werkzaam zijn. In veel gevallen zal een tuinontwerper werkzaam zijn voor een hoveniersbedrijf of als ondernemer. Daarnaast is het denkbaar dat een tuinontwerper werkzaam is voor een tuincentrum. Een tuinontwerper zal meestal niet werkzaam zijn voor een tuin- en landschapsarchitectenbureau, omdat we in dat geval spreken van een tuinarchitect of een landschapsarchitect. Zoals eerder omschreven kan een tuinontwerper op verschillende manieren werkzaam zijn voor verschillende bedrijven.

Competenties tuinontwerper

De belangrijkste competentie van een tuinontwerper is dat je beschikt over de juiste vakkennis en de benodigde creativiteit. Ook het op de juiste manier kunnen adviseren van klanten is erg belangrijk. Omdat een tuinontwerper te maken heeft met verschillende opdrachtgevers en externe vaklieden kan communicatie in het algemeen aangemerkt worden als belangrijke competentie. Andere belangrijke competenties zijn het volgen van de laatste trends en stijlen, omdat dit erg belangrijk is als ontwerper. Als een tuinontwerper werkzaam is als ondernemer zal je ook over een commerciële instelling moeten beschikken. In dat geval kan ook het netwerken gezien worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn luisteren, adviseren, inzicht, budgetbeheersing, passie, presteren, vernieuwing en innovatie. Innovatie heeft vooral betrekking op het blijven zoeken naar en toepassen van nieuwe mogelijkheden binnen tuinen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als tuinontwerper

Het arbeidsmarktperspectief van een tuinontwerper is niet zomaar aan te geven, omdat een tuinontwerper op verschillende manieren werkzaam kan zijn. Daarnaast kan een tuinontwerper voor verschillende bedrijven werkzaam zijn. Ook is het zo dat er redelijk veel tuinontwerpers werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer. Het arbeidsmarktperspectief van een tuinontwerper zal ook sterk afhankelijk zijn van het opleidingsniveau. Een tuinontwerper die beschikt over een passende hbo-opleiding kan bijvoorbeeld ook werkzaam zijn voor gemeenten als planoloog. In dat opzicht is het arbeidsmarktperspectief van een tuinontwerper redelijk goed te noemen. De doorgroeimogelijkheden van een tuinontwerper zijn niet zomaar aan te geven, omdat dit geheel afhankelijk is van het opleidingsniveau, de werkgever en je eigen competenties. Natuurlijk kan het doorgroeien ook gezien worden in het starten van je eigen onderneming als tuinontwerper.

Arbeidsvoorwaarden en salaris tuinontwerper

Als tuinontwerper in loondienst zal je inkomen ergens tussen de 2000 en 3000 euro bruto per maand liggen. Als zelfstandig ondernemer kan je doorgaans meer verdienen, maar is dit sterk afhankelijk van het aantal opdrachten en soort opdrachten. Het is doorgaans niet heel makkelijk om voldoende opdrachten binnen te halen als zelfstandig tuinontwerper.

Eigen bedrijf starten als Tuinontwerper

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Tuinontwerper, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Tuinontwerper

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Tuinontwerper bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Tuinontwerper.

Mijnzzp.nl