Tuinontwerper

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Tuinontwerper is een algemene benaming voor vaklieden die binnen de tuinbouw werkzaam zijn. Een tuinontwerper is dus geen architect of tuinarchitect omdat daarvoor een gerichte opleiding gevolgd moet worden. In Nederland mogen alleen afgestuurde architecten zich architect noemen en zich inschrijven in het architectenregister. Dit betekent niet dat een tuinontwerper slecht werk levert of geen verstand heeft van ontwerpen maar wel dat hij zich geen architect mag noemen. Er bestaan dan ook een belangrijk verschil tussen de algemene benaming tuinontwerper en het beroep tuinarchitect. Het beroep tuinontwerper moet als een algemeen beroep gezien worden dat betrekking kan hebben op verschillende soorten vakmensen zoals een hovenier, een tuinman of een ander soort specialist. Iedereen kan zich tuinontwerper noemen, omdat het een vrij beroep betreft.

Het komt veel voor dat een hovenier of tuinman ook het ontwerp van een tuin maakt voor klanten. De tuinman weet wat de wensen zijn van de klant en laat hierop zijn idee los. De tuinman regelt dan ook vaak externe partijen zoals een stratenmaker en wanneer het nodig is het grondverzet. Lang niet alle mensen zullen een tuinarchitect inhuren om hun tuin te laten ontwerpen. Dit is vaak omdat de mensen zelf al een idee hebben en de meeste tuinen niet heel groot zijn.

Ook het opdoen van inspiratie voor een nieuwe tuin is voor veel mensen een onderdeel van het trackjet zoals het bezoeken van tuincentrums en het daar opdoen van inspiratie. In de meeste tuincentrums is veel informatie beschikbaar om een tuin aan te kunnen leggen. Lang niet iedereen wil het zelfde in een tuin omdat iedereen op andere manier wil genieten van hun tuin. Zo kan iemand juist kiezen voor veel planten en struiken in de tuin en een ander juist niet vanwege het onderhoud en kiest dan liever voor veel bestrating.

Tuin inrichten

Het inrichten van een tuin is voor veel mensen erg persoonlijk, omdat iedereen zijn eigen wensen en smaak heeft. De tuinontwerper weet vaak prima wat wel en niet kan in een tuin, en kan mensen hierin advies geven. Meestal heeft de tuinontwerper een heel netwerk van bedrijven die werkzaam zijn in de tuinbouw, zoals stratenmakers en tuinmannen. Als er uiteindelijk een ontwerp gekozen is kan het echte werk beginnen.

Het vernieuwen van een tuin begint vaak met het verwijderen van de oude inrichting, zoals de bestrating en beplanting. Wanneer het nodig is, zal er eerst nieuwe grond aangevoerd worden en de bestrating gelegd worden door de stratenmakers. Als de bestrating gelegd is kan de inrichting met de planten en/of bomen beginnen.

De meeste tuinontwerpers bieden als extra dienst aan om voor de klanten de tuin te onderhouden of gewoon één keer per jaar langs te komen voor groot onderhoud. Wie lang wil genieten van een mooie tuin zal regelmatig onderhoud moeten plegen, of moet dit laten doen. Ook de bomen en beplanting in een tuin heeft vaak goeie verzorging nodig om optimaal te kunnen bloeien of groeien.

Informatie over een tuinontwerper:

Opleidingen tot tuinontwerper

Er zijn geen landelijke opleidingsmogelijkheden op scholen voor het beroep tuinontwerper. Wel zijn er opleidingsmogelijkheden voor het beroep als tuinarchitect, dat is een Hbo-opleiding. Om als tuinontwerper te kunnen werken zijn er wel veel cursussen mogelijk, die door het hele land worden aangeboden. Als tuinontwerper is het niet mogelijk om je aan te sluiten bij het architectenregister, wat je als tuinarchitect wel kan. Een tuinontwerper is doorgaans een hovenier die alleen de Mbo-opleiding tot hovenier heeft afgerond.

Bedrijven waar een tuinontwerper werkzaam kan zijn

Het zijn doorgaans de kleinere hoveniers die zelf een tuinontwerp maken voor klanten. Dit kan een tuinontwerper in loondienst zijn van een hoveniersbedrijf, of een zelfstandig werkende hovenier.

Competenties tuinontwerper

Als tuinontwerper is het belangrijkste dat je een goede opleiding genoten hebt, zodat je voldoende kennis hebt als tuinontwerper om klanten te kunnen adviseren. Als tuinontwerper is communicatie erg belangrijk, omdat je regelmatig met je opdrachtgever zal moeten overleggen om tot een plan voor een tuin te kunnen komen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als tuinontwerper

Als tuinontwerper is het doorgaans niet heel makkelijk om een baan te kunnen vinden in loondienst. De meeste grotere hoveniersbedrijven hebben doorgaans één of twee tuinarchitecten aan het werk. De kleinere hoveniersbedrijven hebben helemaal geen tuinarchitect in dienst; ze maken zelf hun ontwerp. De kleinere bedrijven gaan meestal naar externe bureaus als ze een tuinarchitect nodig hebben. Doorgroeien als tuinontwerper is mogelijk door extra opleidingen te volgen, zoals bijvoorbeeld de Hbo-opleiding tot tuinarchitect. Maar natuurlijk kan het doorgroeien ook gezien worden in het starten van je eigen onderneming.

Arbeidsvoorwaarden en salaris tuinontwerper

Als tuinontwerper zal je in loondienst niet snel werk vinden, omdat het eigenlijk de functie hovenier is. Als tuinontwerper of hovenier in loondienst zal je inkomen ergens tussen de 1400 en 2300 euro bruto per maand liggen. Als zelfstandig ondernemer kan je doorgaans meer verdienen, maar is dit sterk afhankelijk van het aantal opdrachten en soort opdrachten. Het is doorgaans niet heel makkelijk om voldoende opdrachten binnen te halen als zelfstandig tuinontwerper.

Mijnzzp.nl