Vijverbouwer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep vijverbouwer
Werken als allround vijverbouwer
Vijvers ter verfraaiing
Visvijvers
Film: Bouwen grote vijver:
Opleidingen tot vijverbouwer
Bedrijven waar een vijverbouwer werkzaam kan zijn
Competenties vijverbouwer
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als vijverbouwer
Arbeidsvoorwaarden en salaris vijverbouwer
Eigen bedrijf starten als Vijverbouwer
Boekhoudprogramma vergelijken Vijverbouwer

Beroep vijverbouwer

Een vijverbouwer is verantwoordelijk voor het bouwen, renoveren, onderhouden en aanpassen van vijvers. Vijverbouw kan betrekking hebben op verschillende soorten vijvers zoals een zwemvijver, een Koivijver, een visvijver, een siervijver of een spiegelvijver. Daarnaast kan een vijverbouwer gespecialiseerd zijn in biologische vijvers, waarbinnen de natuur het voor het zeggen heeft. Deze verschillende soorten vijvers kennen verschillende toepassingen. Het beroep vijverbouwer betreft een specialistisch beroep, omdat het in veel gevallen niet alleen om de uiteindelijke vorm van vijvers gaat. Planten, vissen en eventuele andere dieren zoals kikkers, salamanders en insecten hebben allemaal zo hun voorkeur. Binnen biologische vijvers zal er bijvoorbeeld geen vijverpomp, chemisch middel of filter toegepast worden, omdat dit niet past bij het doel van de vijver. Vijvers zijn redelijk populair en kunnen om verschillende redenen toegepast worden zoals ter verfraaiing of als liefhebberij. Daarnaast kan een vijver natuurlijk ook een ecologische functie bekleden zoals een biologische vijver. Het beroep vijverbouwer moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat een vijverbouwer ook gespecialiseerd kan zijn in specifieke vijvers. De specifieke inhoudelijke werkzaamheden van een vijverbouwer zijn verder niet zomaar aan te geven, omdat een vijverbouwer verantwoordelijk is voor verschillende werkzaamheden. Daarnaast kan het belangrijk zijn dat een vijverbouwer beschikt over specifieke kennis, afhankelijk van de soort vijvers die de vijverbouwer zal bouwen en/of onderhouden. Specifieke kennis als vijverbouwer is in alle gevallen belangrijk. Niet iedereen kan dan ook zomaar werkzaam zijn als vijverbouwer.

Werken als allround vijverbouwer

Een vijverbouwer is dus gespecialiseerd in het bouwen en onderhouden van vijvers. Een vijver is het beste te omschrijven als een relatief klein meertje dat door de mens gebouwd is. Het doel van vijvers kan per persoon verschillen, omdat vijvers om verschillende redenen toegepast kunnen worden. Ook een bepaalde liefhebberij zoals vissen zal bepalen wat voor vijver iemand zal bouwen. Het kweken en/of houden van vissen zoals koikarpers vraagt om een ander soort vijver dan een natuurvijver, waarbinnen het juist draait om planten en insecten. Koikarpers zijn kostbare vissen die behoefte hebben aan biologisch evenwicht en een goede waterhuishouding. Afhankelijk van de opdracht is het denkbaar dat een vijverbouwer ook te maken heeft met een tuinontwerper, tuinarchitect of landschapsarchitect.

Vijvers ter verfraaiing

Verfraaiing is een breed begrip dat betrekking kan hebben op verschillende soorten vijvers zoals vijvers binnen tuinen, of heeft bijvoorbeeld betrekking op parkvijvers die meer een algemene functie hebben. Bijzondere vijvers zoals parkvijvers en kasteelvijvers kunnen ook weer onderdeel uitmaken van een botanische tuin. Binnen een botanische tuin draait alles om planten, wat ook betrekking kan hebben op vijverplanten. Een andere benaming voor botanische tuinen kan ook zijn plantentuin. Een spiegelvijver is ook een specifieke vijver die toegepast zal worden ter verfraaiing. Een spiegelvijver kenmerkt zich over het algemeen door zijn strakke vormgeving en geringe diepte. Daarnaast spelen planten en vissen in de meeste gevallen een ondergeschikte rol binnen spiegelvijvers. Omdat spiegelvijvers meestal een ondiepe waterpartij hebben is het helder houden van het water ook weer een aparte uitdaging.

Visvijvers

Visvijvers zijn specifiek ingerichte vijvers waarbinnen levende vissen gehouden worden. Een andere term voor visvijvers kan ook zijn kweek- en/of bewaarplek voor levende vissen. De functie van visvijvers is over het algemeen dubbel, omdat vijsvijvers ook gebruikt worden om vis te kweken. Het opkweken van vis is natuurlijk belangrijk om voldoende voorraad te houden van verse en levende vissen. Visvijvers zijn vaak erg geliefd onder vissers. Visvijvers zijn over het algemeen overal te vinden. Denk bijvoorbeeld ook aan buitenlandse pensionhouders, die over een eigen visvijver beschikken. De meeste gepassioneerde vissers bezoeken dit soort vakantieaccommodaties regelmatig om op verschillende manieren van hun hobby te kunnen genieten. Ondanks dat dit soort visvijvers meestal aangemerkt moeten worden als natuurvijvers is het onderhouden van dit soort visvijvers in de meeste gevallen wel veel werk dat ook om specifieke kennis vraagt.

Film: Bouwen grote vijver:

Opleidingen tot vijverbouwer

Er bestaan geen specifieke opleidingen tot vijverbouwer. De meest gerichte opleiding tot vijverbouwer is de Mbo-opleiding Vakbekwaam Hovenier, echter is deze opleiding niet specifiek gericht op het bouwen van vijvers. Een vijverbouwer zal in de praktijk wellicht een hovenier zijn die beroepsmatig vijvers bouwt of een hobbyist die hobbymatig veel kennis opgedaan heeft van vijvers. Een vijverbouwer kan daarnaast mogelijk ook een tuinman zijn die kennis heeft van vijvers. Als vijverbouwer bestaat er een verschil tussen en bouwen van siervijvers en het bouwen van vijvers waarbinnen vissen gehouden worden, omdat deze verschillende vijvers om specifieke kennis vragen. Als startende ondernemer, is het belangrijk om voor je eigen bedrijf de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online software. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste online boekhoudpakket voor de financiële administratie als vijverbouwer.

Bedrijven waar een vijverbouwer werkzaam kan zijn

Een vijverbouwer is over het algemeen werkzaam als ondernemer of werkzaam voor een hoveniersbedrijf. De meeste gespecialiseerde vijverbouwers zullen werkzaam als ondernemer, echter kan dit per vijverbouwer verschillen. Het is tevens denkbaar dat een vijverbouwer ook andere werkzaamheden kan uitvoeren. Denk bijvoorbeeld ook aan een vijverbouwer, die werkzaam is binnen een tuincentrum. Binnen de grotere tuincentrums zijn vaak op verschillende vakgebieden diverse vaklieden werkzaam. In dat geval zal een vijverbouwer wellicht ook aangemerkt kunnen worden als verkoopspecialist.

Competenties vijverbouwer

De belangrijkste competentie van een vijverbouwer is kennis, omdat er verschillende soorten vijvers bestaan. Een siervijver is geen visvijver en moet voldoen aan andere voorwaarden. Een goede vijverbouwer moet dus een allround vakman zijn die beschikt over specifieke kennis. Algemeen belangrijke woorden zijn secuur, overleggen, presteren, adviseren, communicatie, plannen en organiseren. Wanneer je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer moet je natuurlijk ook over commerciële vaardigheden beschikken. Omdat een vijverbouwer ook met techniek te maken krijgt, is het belangrijk dat de vijverbouwer aangemerkt kan worden als allround monteur en technicus. Denk bijvoorbeeld aan een vijverbouwer die verantwoordelijk is voor het installeren van vijverpompen, of andere soorten technische werkzaamheden.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als vijverbouwer

Het arbeidsmarktperspectief als vijverbouwer is niet zomaar aan te geven, omdat het zeer specifieke werkzaamheden betreft. In de meeste gevallen zal een vijverbouwer werkzaam zijn als hovenier, echter bestaan er ook specifieke vijverbouwers. Deze specifieke vijverbouwers zijn in veel gevallen werkzaam als ondernemer en niet in loondienst werkzaam. De doorgroeimogelijkheden als vijverbouwer moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naam waardoor het aantal opdrachten zal toenemen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris vijverbouwer

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat een vijverbouwer werkzaam kan zijn voor verschillende soorten bedrijven met verschillende cao's. Wat een vijverbouwer precies zal verdienen is ook niet zomaar aan te geven, omdat dit geheel afhankelijk zal zijn van het aantal en soort opdrachten. Zie voor meer informatie over het salaris de meer specifieke beroepen.

Eigen bedrijf starten als Vijverbouwer

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Vijverbouwer, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Vijverbouwer

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Vijverbouwer bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Vijverbouwer.

Mijnzzp.nl