Zeevisser

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep zeevisser
Werken als zeevisser
Wat doet een zeevisser?
Werkzaamheden zeevisser
Recreatief zeevissen
Visserij Noordzee garnalen:
Opleidingsschip visserij:
Opleiding tot zeevisser
Bedrijven waar een zeevisser werkzaam kan zijn
Competenties zeevisser
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als zeevisser
Arbeidsvoorwaarden en salaris zeevisser
Eigen bedrijf starten als Zeevisser
Boekhoudprogramma vergelijken Zeevisser

Beroep zeevisser

Een zeevisser is een beroepsvisser, die kan vissen op verschillende organismen in zee, zoals vis, schaaldieren, weekdieren en schelpdieren. De verzamelnaam voor deze visactiviteiten is visserij. Een zeevisser binnen Nederland vist over het algemeen naar vis, maar ook naar schelpdieren, weekdieren en schaaldieren. De meest beviste vissoorten onder zeevissers zijn tonijn, kabeljauw, makreel en haring. In Nederland is de beroepsvisserij de afgelopen jaren steeds kleiner geworden door strenge regels, zoals de visquota, en de kosten van het zeevissen. Daarnaast is er sprake van veel concurrentie uit andere landen. Tegenwoordig komen er dan ook niet veel beroepsvissers meer bij, omdat het opstarten van een eigen visserij financieel in veel gevallen niet aantrekkelijk meer is. Dit neemt niet weg dat er nog voldoende beroepsvissers actief zijn binnen Nederland. Welke werkzaamheden een zeevisser precies allemaal uitvoert, is deels afhankelijk van de zeevisser. Over het algemeen is een zeevisser ook een stuurman en wellicht zelfs de kapitein van een schip. Naast deze werkzaamheden zal een zeevisser verantwoordelijk zijn voor de bewerking van de vis aan boord en eventuele reparaties aan het schip. Als een zeevisser ook de kapitein en/of eigenaar is van het schip zijn er nog veel meer verplichtingen, zoals het bijhouden van de administratie, het kiezen van de juiste vislocatie en het aansturen van eventuele visserij medewerkers. Het beroep zeevisser gaat doorgaans van generatie op generatie. Buitenstaanders beginnen tegenwoordig niet snel meer als zeevisser. Dit is deels, omdat ze niet bekend zijn met het vak en deels, omdat de opstartkosten voor een eigen visserij onderneming hoog zijn. Daarnaast staat de visserij nog eens onder grote druk door strengere regels, de kosten en de visprijs. Het beroep zeevisser moet dus vrij algemeen gezien worden, omdat zeevissers op verschillende manieren werkzaam kunnen zijn.

Werken als zeevisser

Een zeevisser is dus een zeeman, die in veel gevallen aangemerkt zal moeten worden als stuurman en/of als kapitein, die werkzaam is als ondernemer. Het beroep zeevisser is aan te merken als bijzonder beroep, waarbinnen je veel vrijheden hebt, omdat je werkzaam bent op zee. Het beroep zeevisser is tegenwoordig wel een risicovol beroep, en steeds meer zeevissers stoppen met de visserij. Door de opkomst van strengere regelgeving vanuit Europa is het voor veel zeevissers moeilijk om uit de kosten te kunnen komen. Daarnaast hebben zeevissers te maken met hoge brandstofkosten en andere kosten. Denk bijvoorbeeld ook aan de algemene onderhoudskosten van een vissersschip. Ook het investeren in nieuwe schepen is in veel gevallen niet meer aantrekkelijk. Het laten bouwen van nieuwe schepen door een scheepsbouwer is zeer kostbaar. Dit laat niet weg dat er nog steeds veel zeevissers actief zijn, echter worden dit er wel steeds minder. De meeste zeevissers zijn al generaties lang actief als zeevisser. In het verleden waren zeevissers sterk afhankelijk van touwslagers. Touwslagers waren verantwoordelijk voor het maken van touwen en visnetten.

Wat doet een zeevisser?

Een zeevisser is dus een persoon die beroepsmatig vist op zee. Hun hoofdactiviteit is het vangen van vis en andere zeedieren voor commerciële doeleinden. De taken en verantwoordelijkheden van een zeevisser kunnen variëren, afhankelijk van het type visserij, het gebruikte vistuig en het specifieke gebied waarin ze opereren. Hier zijn enkele veelvoorkomende taken van een zeevisser:

  • Vissen en vistuig beheren: Zeevissers zijn verantwoordelijk voor het beheren en bedienen van het vistuig, zoals netten, lijnen, kooien of sleepnetten, om vis en andere zeedieren te vangen. Ze moeten weten waar en wanneer ze moeten vissen, de juiste technieken toepassen en het vistuig effectief gebruiken.
  • Navigeren en zeemanschap: Zeemannen moeten in staat zijn om schepen te besturen en te navigeren naar visrijke gebieden. Ze moeten bekend zijn met nautische kaarten, kompasgebruik, GPS-systemen en navigatietechnieken om veilig op zee te kunnen opereren.
  • Veiligheid en noodprocedures: Zeevissers moeten op de hoogte zijn van veiligheidsprocedures en maatregelen om ongevallen te voorkomen en de veiligheid aan boord van het schip te waarborgen. Ze moeten weten hoe ze veiligheidsuitrusting moeten gebruiken, zoals reddingsvesten en reddingsboten, en getraind zijn in noodprocedures en eerste hulp.
  • Onderhoud van uitrusting: Zeevissers zijn verantwoordelijk voor het onderhoud en de reparatie van de vistuigen, zoals netten, lijnen en haken. Ze moeten de uitrusting inspecteren, eventuele schade repareren en ervoor zorgen dat alles in goede staat verkeert voor de volgende visreizen.
  • Vangst sorteren en verwerken: Zodra de vis aan boord is gebracht, moeten zeevissers de vangst sorteren op soort, grootte en kwaliteit. Ze kunnen ook verantwoordelijk zijn voor het schoonmaken, fileren en conserveren van de vis aan boord om de versheid en kwaliteit te behouden.
  • Administratieve taken: Naast de operationele taken moeten zeevissers ook administratieve taken uitvoeren, zoals het bijhouden van logboeken, het rapporteren van vangstinformatie aan relevante autoriteiten en het naleven van regelgeving en quota met betrekking tot de visserij.

Het werk van een zeevisser is vaak uitdagend en vereist fysieke kracht, uithoudingsvermogen en vaardigheden in navigatie, visserijtechnieken en veiligheid. Ze werken vaak in teamverband en zijn afhankelijk van hun ervaring, kennis van het zeeleven en weersomstandigheden om succesvol te zijn in hun visserijactiviteiten.

Werkzaamheden zeevisser

Als zeevisser ben je niet alleen de stuurman of kapitein van een vissersschip, omdat de meeste zeevissers aangemerkt moeten worden als allround medewerkers, die verantwoordelijk zijn voor alle voorkomende werkzaamheden. Het is dan ook prima denkbaar dat een zeevisser ook aangemerkt kan worden als onderhoudsman, dieselmonteur, kok en algemeen facilitair medewerker aan boord van het schip. Dit kan wel per zeevisser verschillen, omdat zeevissers ook gebruik kunnen maken van verschillende personeelsleden. De kerntaak als zeevisser is het vissen naar verschillende vissoorten, zoals haring, kabeljauw, makreel en tonijn. De gevangen vis zal door de zeevisser aan wal gebracht worden, zodat de vis via de visveiling verkocht kan worden aan verschillende vishandelaren.

Recreatief zeevissen

In tegenstelling tot commerciële vissers is het doel van recreatieve zeevissers meestal niet om vis te vangen voor commerciële verkoop, maar eerder om te genieten van de ervaring van het vissen en mogelijk een maaltijd of trofee vis te vangen. Er zijn redelijk veel vissers die ook regelmatig zee vissen voor de hobby.

Visserij Noordzee garnalen:

Opleidingsschip visserij:

Opleiding tot zeevisser

Wie als zeevisser wil gaan werken kan uit verschillende opleidingen kiezen, zoals de Mbo-opleiding stuurman werktuigkundige zeevisvaart. Maar er zijn ook opleidingsmogelijkheden op Hbo-niveau voor de vissersbranche. Welke opleiding er precies gekozen zal worden zal sterk afhankelijk zijn van je eigen competenties en verwachtingen. Als je werkzaam wil zijn op een groot vissersschip zal je over het algemeen over een passende maritieme opleiding op Hbo-niveau moeten beschikken. In dat geval kan ook de benaming maritiem officier van toepassing zijn. Het beroep zeevisser komt in de praktijk voor op Mbo-niveau en op Hbo-niveau. Ook met een passende Mbo-opleiding is het prima mogelijk om werkzaam te zijn als zeevisser. Als startende ondernemer, is het belangrijk om voor je eigen bedrijf de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online software. Hiervoor is het wel nodig om eerst de verschillende boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste online boekhoudpakket voor de financiële administratie als zeevisser.

Bedrijven waar een zeevisser werkzaam kan zijn

Een zeevisser kan op verschillende manieren werkzaam zijn, zoals voor een grote rederij, of werkzaam zijn als ondernemer binnen een eigen visserijonderneming. De meeste zeevissers zijn werkzaam binnen een eigen visserijonderneming en niet in loondienst werkzaam. Zoals eerder omschreven stoppen steeds meer zeevissers met hun bedrijf, omdat het genereren van voldoende opbrengsten steeds moeilijker aan te worden is. Dit neemt niet weg dat er nog steeds veel zeevissers actief zijn binnen de visserij.

Competenties zeevisser

De belangrijkste competentie van een zeevisser is zelfredzaamheid, omdat je er op zee vaak alleen voor zal staan en je veel zelfstandige beslissingen moet nemen. Daarnaast mag je als zeevisser niet bang aangelegd zijn of last hebben van heimwee, omdat het er op zee soms ruw aan toe kan gaan en het kan voorkomen dat je voor een langere periode van huis bent, afhankelijk van je werkgever of visgebied. In het algemeen kan ook communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat je meestal zal samenwerken met verschillende collega's. Daarnaast heeft communicatie betrekking op het onderhouden van contact met de verkeersleiding. Ook het kunnen onderhandelen en netwerken zijn belangrijke competenties van een zeevisser. Algemeen belangrijke woorden zijn stressbestendig, management, energie, veiligheid, presteren, doorzettingsvermogen en verantwoordelijkheidsgevoel. Als laatste is het ook belangrijk om wet- en regelgeving te benoemen, omdat zeevissers te maken hebben met verschillende toezichthouders.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als zeevisser

Het arbeidsmarktperspectief als zeevisser is niet heel goed te noemen, omdat beroepsvisserij steeds kleiner aan het worden is. Het is echter niet onmogelijk om werk te vinden als zeevisser, omdat er nog steeds vraag is naar goed opgeleide vakmensen. Een baan in loondienst als zeevisser zal doorgaans wel bij de grote rederijen zijn en minder bij de kleine zelfstandige beroepsvissers. De doorgroeimogelijkheden als zeevisser zijn erg afhankelijk van je opleidingsniveau en je eigen competenties. Het is wel mogelijk om met de juiste papieren door te groeien tot stuurman of kapitein.

Arbeidsvoorwaarden en salaris zeevisser

Er zijn voor het beroep zeevisser geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven, omdat deze sterk afhankelijk zijn van je werkgever. Wat een zeevisser precies zal verdienen is sterk afhankelijk van je verantwoordelijkheden. Een zeevisser zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1600 en 2500 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen, dienstjaren en verdere verantwoordelijkheden. Als zelfstandig ondernemer zal je natuurlijk je eigen arbeidsvoorwaarden en salaris bepalen.

Eigen bedrijf starten als Zeevisser

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Zeevisser, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Zeevisser

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Zeevisser bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Zeevisser.

Mijnzzp.nl