Zeevisser

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Zeevisser?

Een zeevisser is een beroepsvisser, die kan vissen op verschillende organismen in zee, zoals vis, schaaldieren, weekdieren en schelpdieren. De verzamelnaam voor deze visactiviteiten is visserij. Een zeevisser binnen Nederland vist over het algemeen naar vis, maar ook naar schelpdieren, weekdieren en schaaldieren. De meest beviste vissoorten onder zeevissers zijn tonijn, kabeljauw, makreel en haring. In Nederland is de beroepsvisserij de afgelopen jaren steeds kleiner geworden door strenge regels, zoals de visquota, en de kosten van het zeevissen. Daarnaast is er sprake van veel concurrentie uit andere landen. Tegenwoordig komen er dan ook niet veel beroepsvissers meer bij, omdat het opstarten van een eigen visserij financieel in veel gevallen niet aantrekkelijk meer is. Dit neemt niet weg dat er nog voldoende beroepsvissers actief zijn binnen Nederland. Welke werkzaamheden een zeevisser precies allemaal uitvoert, is deels afhankelijk van de zeevisser. Over het algemeen is een zeevisser ook een stuurman en wellicht zelfs de kapitein van een schip. Naast deze werkzaamheden zal een zeevisser verantwoordelijk zijn voor de bewerking van de vis aan boord en eventuele reparaties aan het schip. Als een zeevisser ook de kapitein en/of eigenaar is van het schip zijn er nog veel meer verplichtingen, zoals het bijhouden van de administratie, het kiezen van de juiste vislocatie en het aansturen van eventuele visserij medewerkers. Het beroep zeevisser gaat doorgaans van generatie op generatie. Buitenstaanders beginnen tegenwoordig niet snel meer als zeevisser. Dit is deels, omdat ze niet bekend zijn met het vak en deels, omdat de opstartkosten voor een eigen visserij onderneming hoog zijn. Daarnaast staat de visserij nog eens onder grote druk door strengere regels, de kosten en de visprijs. Het beroep zeevisser moet dus vrij algemeen gezien worden, omdat zeevissers op verschillende manieren werkzaam kunnen zijn.

Lees verder...

Opleiding tot Zeevisser

Welke opleiding is nodig om Zeevisser te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Zeevisser? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.

Opleiding informatie...

Salaris en tarief van een Zeevisser

Wat is het salaris en tarief van een Zeevisser? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Zeevisser in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Zeevisser

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Zeevisser bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl