Team Mijnzzp

Algemene informatie over de scheepvaartbranche

De scheepvaart is zeer divers te noemen en is onder te verdelen in verschillende sectoren namelijk zeevaart, binnenvaart, visserij en de pleziervaart. Ruim 90 procent van alle wereldhandel verloopt via de scheepvaart. Binnen de Europese Unie werken in totaal ongeveer een kleine 3 miljoen mensen in de scheepvaartbranche waar ook reparatiebedrijven en scheepsbouw onder vallen. Het aantal scheepvaartmedewerkers in Nederland bedraagt ongeveer 30.000, waarvan er plusminus 8.000 zeevarend zijn. De haven van Rotterdam biedt nog eens werkgelegenheid aan ongeveer 70.000 mensen. De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa en heeft een jaarlijkse goederenoverslag van ongeveer 450 miljoen ton. In de haven van Rotterdam arriveren per jaar ongeveer 35.000 zeeschepen. Binnen Nederland zijn er ongeveer 200.000 motorjachten en zeilschepen die toebehoren aan de pleziervaart. Er zijn ongeveer evenveel motorjachten als zeilboten. De watersportindustrie kent binnen Nederland ongeveer 4.000 bedrijven zoals verhuurbedrijven, jachthavens, jachtwerven, architecten en zeil- en vaarscholen.

Carrièremogelijkheden binnen de scheepvaartbranche

Binnen de scheepvaartbranche bestaan heel veel mogelijkheden om een loopbaan te vinden of om carrière te maken. Dit is afhankelijk van  opleidingen en competenties en kunnen variëren van ongeschoolde arbeider tot universitair opgeleide medewerker. Over het algemeen zal binnen de scheepvaartbranche minimaal een gerichte Mbo-opleiding verwacht worden. Zeevarende mensen met een grote verantwoordelijkheid zoals een kapitein hebben minimaal een afgeronde Hbo-opleiding.

Opleidingen en cursussen scheepvaartbranche

Er zijn binnen de scheepvaartbranche zeer veel opleidingen en cursussen te volgen op verschillende niveaus. Er zijn diverse scholen die uiteenlopende soorten opleidingen aanbieden voor de beroepsvaart en pleziervaart. Binnen de scheepvaartbranche zijn de meeste opleidingen minimaal op Mbo-niveau of op Hbo-niveau. Daarnaast is het binnen de branche zeker niet ongebruikelijk dat er regelmatig bijscholing gevolgd zal moeten worden omdat er steeds weer nieuwe technieken bijkomen en ook de veiligheid binnen de branche een grote rol speelt.

Brancheverenigingen en belangenbehartigers binnen de scheepvaartbranche

Starten als zelfstandig ondernemer binnen de scheepvaartbranche

Binnen de beroepsvaart en pleziervaart werken redelijk veel zelfstandig ondernemers in verschillende sectoren. Wie wenst te starten als ondernemer doet er goed aan zich uitgebreid voor te laten lichten door de verschillende instanties die er zijn zoals de kamer van koophandel, de belastingdienst en door belangenbehartigers. Binnen de scheepvaart is er ook een bureau voorlichting binnenvaart waar veel informatie te verkrijgen is. Vooral voor wie wil starten als binnenvaartschipper is het zeer belangrijk om goede informatie in te winnen omdat de investeringen voor een schipper hoog zijn.

Informatie over de scheepvaartbranche op Mijnzzp

Binnen de branche scheep- en pleziervaart hebben wij op Mijnzzp.nl ruim 40 beroepen opgenomen die allemaal uitgebreid omschreven zijn en voorzien zijn van één of meerdere filmpjes. Ook zijn de beroepen voorzien van vaste teksten zoals mogelijke opleidingen, waar je kan werken, competenties, arbeidsmarktperspectief en arbeidsvoorwaarden. De branche scheep- en pleziervaart trekt dagelijks veel bezoekers die op zoek zijn naar informatie of bedrijven. Ook zien wij dat veel scholieren Mijnzzp.nl gebruiken voor mogelijke opleidingen of voor een spreekbeurt. De populairste beroepen binnen de scheepsbranche zijn momenteel de beroepen kapitein, stuurman, matroos, scheepstimmerman, kraanmachinist, duiker en het beroep waterklerk.

Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp

Gebruik de knop hieronder voor een overzicht van alle bedrijven in de branche Scheep en Pleziervaart op Mijnzzp.nl.

Bedrijven in deze branche

Mijnzzp.nl

Zzp-ers en advertenties