Kapitein

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Kapitein?

Een kapitein is de gezagvoerder aan boord van een schip. Als kapitein ben je de eindverantwoordelijke aan boord van een schip en zal je over het algemeen diverse andere maritiem medewerkers aansturen, afhankelijk van het soort schip. Als een kapitein zelf niet werkzaam is als kapitein, omdat hij of zij bijvoorbeeld aan het rusten is, zal de eerste stuurman de werkzaamheden overnemen. Een stuurman is de plaatsvervangend kapitein als de kapitein zelf niet aanwezig is. De stuurman staat wel onder toezicht van de kapitein en zal bij moeilijke beslissingen de kapitein raadplegen. Het beroep kapitein behoort tot de zeevaart. Als we spreken over de binnenvaart is de benaming schipper eerder van toepassing. Dit neemt niet weg dat ook een binnenvaartschipper kapitein genoemd kan worden. Het maritiem personeel dat direct werkzaam is onder de kapitein rapporteert dagelijks aan de kapitein. Het is de kapitein die de contacten onderhoudt met de verschillende instanties waarmee het schip te maken heeft op de reis. Het beroep kapitein is een beroep met veel verantwoordelijkheden, omdat een kapitein altijd de veiligheid voorop moet stellen. Een andere benaming voor kapitein kan ook zijn maritiem officier. Het beroep kapitein heeft op redelijk veel mensen een grote aantrekkingskracht, omdat het beroep kapitein aan te merken is als bijzonder beroep. Het beroep kapitein moet wel vrij algemeen gezien worden, omdat een kapitein op verschillende manieren werkzaam kan zijn. Het werken als kapitein op een binnenvaartschip kan niet zomaar vergeleken worden met de werkzaamheden van een zeevaart-kapitein. Als kapitein is er dus een belangrijk onderscheid tussen zeevaart-kapitein en binnenwater-kapitein. Over het algemeen zal een opleiding tot kapitein ongeveer vier jaar in beslag nemen. Tijdens de opleiding leer je alle kneepjes van het vak, en word je klaargestoomd tot kapitein. Ook voor het mogen vervoeren van gevaarlijke stoffen aan boord van schepen zijn extra diploma's nodig. Met andere woorden kan een kapitein ook met aanvullende opleidingen te maken krijgen.

Lees verder...

Opleiding tot Kapitein

Welke opleiding is nodig om Kapitein te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Kapitein? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.

Opleiding informatie...

Salaris en tarief van een Kapitein

Wat is het salaris en tarief van een Kapitein? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Kapitein in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Kapitein

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Kapitein bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl