Havenarbeider

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Havenarbeider?

Een havenarbeider is een logistiek medewerker die werkzaam is binnen een haven. In het kort kunnen de werkzaamheden van een havenarbeider het beste omschreven worden als het laden en lossen van goederen, zoals containers, auto's en machines. In het verleden werden de meeste goederen aangemerkt als stukgoed, omdat ze per stuk aangevoerd, geladen en gelost werden. Tegenwoordig komt dit niet meer voor, omdat goederen meestal aangevoerd worden in speciale zeecontainers. Door de opkomst van zeecontainers en vergaande automatisering in havens komt het beroep havenarbeider in zijn oorspronkelijke vorm dan steeds minder vaak voor. Een havenarbeider is dus niet meer verantwoordelijk voor het laden van stukgoederen, zoals dit vroeger wel het geval was. Binnen havens zijn veel verschillende vakmensen aan het werk, die allemaal verantwoordelijk zijn voor specifieke werkzaamheden. Deze verschillende vakmensen noemt men gezamenlijk havenarbeiders. Andere benamingen voor havenarbeider zijn ook wel havenwerker, dokwerker of stuwadoor. Het is verder niet mogelijk om de inhoudelijke werkzaamheden van een havenarbeider te omschrijven, omdat het beroep havenarbeider betrekking kan hebben op verschillende havenarbeiders. Denk bijvoorbeeld aan sjorders, die verantwoordelijk zijn voor het vastzetten van lading, aan heftruckchauffeurs en aan kraanmachinisten. In algemene zin zijn al deze verschillende vaklieden wel verantwoordelijk voor het laden en lossen van zeeschepen. Ondanks de vergaande automatisering van tegenwoordig is het beroep havenarbeider nog niet uitgestorven. De meeste havens maken gebruik van veel verschillende havenarbeiders. Wel is het zo dat bepaalde werkzaamheden steeds vaker uitgevoerd worden door middel van robots. Denk bijvoorbeeld aan automatische transportkarren, waardoor er minder chauffeurs nodig zijn.

Lees verder...

Salaris en tarief van een Havenarbeider

Wat is het salaris en tarief van een Havenarbeider? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Havenarbeider in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Havenarbeider

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Havenarbeider bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl