Lichtmatroos

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Lichtmatroos?

Een lichtmatroos is een leerling die een beroepsopleiding aan het volgen is tot matroos. Als een lichtmatroos geen beroepsopleiding aan het volgen is, spreekt men ook wel van deksman. Een deksman kan dus gezien worden als lichtmatroos, met het belangrijke verschil dat een deksman geen opleiding aan het volgen is tot matroos. Een lichtmatroos is dus werkzaam op een binnenvaartschip of zeeschip en staat onder toezicht van de bootsman of een matroos. De functie lichtmatroos is de laagste functie aan boord van een schip. Het grote voordeel van de functie lichtmatroos is dat door het volgen van een beroepsopleiding je één jaar eerder mag werken aan boord van een schip, namelijk vanaf vijftien jaar. Op deze manier is het aantrekkelijk om een beroepsopleiding te volgen voor aanstaande matrozen. Een lichtmatroos zal voornamelijk werkzaam zijn op de binnenvaart, zodat hij of zij ook nog tijd heeft voor zijn opleiding. De taken die een lichtmatroos uitvoert zijn vaak simpel, zoals het benedendeks schoonmaken of andere huishoudelijke taken. Maar denk ook aan kleine simpele onderhoudswerkzaamheden of andere ondersteunende taken onder toezicht van een matroos of de bootsman. Binnen de functie lichtmatroos is het belangrijk om in aanraking te komen met diverse verschillende werkzaamheden aan boord van een schip, zodat je bekend raakt met de diverse werkzaamheden aan boord van een schip. Dit is vooral belangrijk om te kunnen bepalen waar je passie precies ligt in de toekomst. Wil je in de toekomst eigen schipper worden of werk je liever aan scheepsmotoren. Tijdens de vakopleiding lichtmatroos zal je dit allemaal ontdekken. Een lichtmatroos moet dus gezien worden als leerling, die een beroepsopleiding aan te volgen is tot professional binnen de maritieme sector. Zoals eerder omschreven zal een lichtmatroos in de meeste gevallen werkzaam zijn binnen de binnenvaart en niet binnen de zeevaart.

Lees verder...

Salaris en tarief van een Lichtmatroos

Wat is het salaris en tarief van een Lichtmatroos? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Lichtmatroos in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Lichtmatroos

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Lichtmatroos bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl