Lichtmatroos

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een lichtmatroos is een leerling die een beroepsopleiding aan het volgen is tot matroos. Als een lichtmatroos geen beroepsopleiding aan het volgen is spreekt men ook wel van deksman. Een deksman kan dus gezien worden als lichtmatroos, met het belangrijke verschil dat een deksman geen opleiding aan het volgen is tot matroos. Een lichtmatroos is dus werkzaam op een binnenvaartschip of zeeschip en staat onder toezicht van de bootsman of een matroos. De functie lichtmatroos is de laagste functie aan boord van een schip. Het grote voordeel van de functie lichtmatroos is dat door het volgen van een beroepsopleiding je één jaar eerder mag werken aan boord van een schip, namelijk vanaf vijftien jaar. Op deze manier is het aantrekkelijk om een beroepsopleiding te volgen voor aanstaande matrozen. Een lichtmatroos zal voornamelijk werkzaam zijn op de binnenvaart, zodat hij of zij ook nog tijd heeft voor zijn opleiding. De taken die een lichtmatroos uitvoert zijn vaak simpel, zoals het benedendeks schoonmaken of andere huishoudelijke taken. Maar denk ook aan kleine simpele onderhoudswerkzaamheden of andere ondersteunende taken onder toezicht van een matroos of de bootsman. Binnen de functie lichtmatroos is het belangrijk om in aanraking te komen met diverse verschillende werkzaamheden aan boord van een schip, zodat je bekend raakt met de diverse werkzaamheden aan boord van een schip. Dit is vooral belangrijk om te kunnen bepalen waar je passie precies ligt in de toekomst. Wil je in de toekomst eigen schipper worden of werk je liever aan scheepsmotoren. Tijdens de vakopleiding lichtmatroos zal je dit allemaal ontdekken. Een lichtmatroos moet dus gezien worden als leerling, die een beroepsopleiding aan te volgen is tot professional binnen de maritieme sector. Zoals eerder omschreven zal een lichtmatroos in de meeste gevallen werkzaam zijn binnen de binnenvaart en niet binnen de zeevaart.

Een lichtmatroos kan dus aangemerkt worden als gezel, die onder de verantwoordelijkheid van de bootsman of binnenvaartschipper werkzaam is. Over het algemeen zal een lichtmatroos een oriënterende beroepsopleiding volgen, waarbinnen de lichtmatroos met alle facetten van de maritieme sector te maken krijgt. Denk hierbij aan het fungeren als onderhoudsman, kok, facilitair medewerker en aan algemene administratieve handelingen. Het is denkbaar dat een lichtmatroos ook te maken krijgt met techniek. In dat geval kan een lichtmatroos wellicht samenwerken met de scheepswerktuigkundige. De inhoudelijke werkzaamheden van een lichtmatroos kunnen vergeleken worden met de werkzaam van een matroos, met het belangrijke verschil dat een lichtmatroos nog niet volledig zelfstandig zal werken. Een lichtmatroos staat dan ook onder toezicht van de bootsman. Het beroep lichtmatroos is verder niet heel moeilijk, echter moet een lichtmatroos wel aangemerkt kunnen worden als allround medewerker, die inzetbaar is voor verschillende werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld ook aan het uitvoeren van schilderswerkzaamheden of aan het vastzetten en losmaken van het schip door middel van lijnen.

Diverse werkzaamheden van een lichtmatroos zijn:

  • Het helpen aan- en afmeren van het schip
  • Het helpen laden en lossen
  • Het helpen van de matrozen, bootsman en de schipper
  • Het inspecteren en controleren van de lading
  • Het uitvoeren van administratieve handelingen
  • Het uitvoeren van algemene facilitaire werkzaamheden
  • Het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden

Mbo-opleiding Zeevaart:

Snuffelstage VMBO Zeevaart:

Opleidingen tot lichtmatroos

Wie een carrière ambieert als lichtmatroos kan het beste de Mbo-opleiding matroos binnenvaart volgen. Tijdens deze vakopleiding zal je bekend gemaakt worden met alle werkzaamheden van de binnenvaart en de zeevaart. Tijdens de opleiding lichtmatroos zal je meestal werkzaam zijn op het binnenwater, zodat je ook nog tijd hebt voor je opleiding. Op de zeevaart ben je meestal te lang van huis om op een goede manier aan je opleiding te werken. Op een later moment in de opleiding, zoals tijdens een vervolgopleiding, kan dit wel het geval zijn. Zie voor meer informatie ook de website bureau voorlichting binnenvaart.

Bedrijven waar een lichtmatroos werkzaam kan zijn

Als lichtmatroos zal je over het algemeen werkzaam zijn voor een rederij of voor een binnenvaartschipper. Zoals eerder omschreven zal een lichtmatroos niet snel werkzaam zijn binnen de zeevaart. Een lichtmatroos is werkzaam binnen de binnenvaart, omdat een lichtmatroos te maken heeft met een beroepsopleiding. Met andere woorden moet een lichtmatroos ook de tijd hebben om naar school te kunnen gaan.

Competenties lichtmatroos

De belangrijkste competentie als lichtmatroos is je leergierigheid, omdat de functie lichtmatroos gezien moet worden als startersfunctie binnen de maritieme sector. Het willen leren en doorgroeien zijn belangrijke competenties. Daarnaast speelt verantwoordelijkheidsgevoel en veiligheid een belangrijke aan boord van schepen, omdat ongelukken niet voor mogen komen. Ook communicatie kan aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat je te maken krijgt met verschillende collega's en de schipper. Algemeen belangrijke woorden zijn luisteren, motivatie, zelfstandigheid, samenwerken, presteren, energie, inzicht, passie en stressbestendigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als lichtmatroos

Het arbeidsmarktperspectief van een lichtmatroos is over het algemeen goed te noemen, omdat de beroepsvaart zit te springen om goede vaklieden. Wel is het zo dat je alleen aangemerkt kan worden als lichtmatroos als je een beroepsopleiding aan te volgen bent. De doorgroeimogelijkheden van een lichtmatroos moeten gezien worden in het afronden van de opleiding, zodat je aangemerkt kan worden in matroos. Na het afronden van de opleiding is het ook nog mogelijk om een vervolgopleiding tot volgen, zodat je uiteindelijk aangemerkt kan worden als maritiem officier.

Arbeidsvoorwaarden en salaris lichtmatroos

Als lichtmatroos val je meestal onder de cao binnenvaart, maar er kan ook sprake zijn van een praktijkstage, als je via een school aan het werk gaat. In dit geval kunnen de arbeidsvoorwaarden ook via de school geregeld zijn. Een lichtmatroos in loondienst verdient over het algemeen een salaris tussen de 1600 en 2000 bruto per maand, afhankelijk van leeftijd en opleidingen.

Mijnzzp.nl