Binnenvaartschipper

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een binnenvaartschipper kan betrekking hebben op verschillende functies zoals de functie kapitein, stuurman, matroos of de functie schipper binnenvaart. Het beroep schipper binnenvaart is een beroep op Mbo-niveau drie. De functie schipper binnenvaart is een ondersteunde functie, waarbij je onder toezicht staat van de kapitein of stuurman. Als schipper binnenvaart werk je over het algemeen veel zelfstandig en kan het voorkomen dat je andere medewerkers aan boord aanstuurt qua werkzaamheden. Welke werkzaamheden je precies uitvoert kan per binnenvaartschip verschillen, maar over het algemeen zijn je taken gericht op veiligheidsgebied, milieuzorg kwaliteitswaarborging en eventueel op het personeelsbeleid of andere administratieve taken. Als schipper binnenvaart ben je dan ook een belangrijke ondersteuning voor de kapitein of stuurman.

Een schipper op de binnenvaart hoeft dus geen betrekking te hebben op het beroep kapitein of stuurman. Het zal eerder betrekking hebben op de functie schipper binnenvaart, ondanks dat veel mensen een kapitein of stuurman schipper noemen. De functie kapitein binnenvaart is een Mbo-opleiding op niveau vier.

De binnenvaart is een populaire bedrijfstak wanneer het aankomt op het vervoeren van goederen zoals droge goederen, vloeistoffen en containers. De binnenvaart is dan ook een belangrijk onderdeel van de transport en logistiek als expediteur. Als binnenvaartschipper heb je een mooi beroep waarbij je meestal ook internationaal zal werken en verschillende mensen met verschillende nationaliteiten zal ontmoeten. Europa kent ongeveer 52.000 kilometer aan binnenwateren die met een binnenvaartschip te bevaren zijn. Een schipper die als zelfstandig ondernemer werkzaam is noemt men ook wel eens varende ondernemer. De meeste binnenvaartschippers (bijna 90 procent) zijn werkzaam als zelfstandig ondernemer en bezitten hun eigen schip.

Beroep Binnenvaartschipper:

Beroep Stuurman:

Opleidingen tot binnenvaartschipper

Er bestaan verschillende opleidingsmogelijkheden als binnenvaartschipper, die qua niveau kunnen verschillen. De opleiding Schipper Binnenvaart is een opleiding op Mbo-niveau drie en de Mbo-opleiding Kapitein Binnenvaart is een Mbo-opleiding op niveau vier. Wie kapitein op de zeevaart wil worden kan het beste de Hbo-opleiding Maritiem Officier volgen. Zie ook de Mbo-opleiding stuurman alle schepen.

Bedrijven waar een binnenvaartschipper werkzaam kan zijn

Als binnenvaartschipper ben je doorgaans aan het werk voor een rederij of werkzaam voor een zelfstandig schipper. De meeste binnenvaartschippers zijn werkzaam als zelfstandig ondernemer en niet werkzaam in loondienst.

Competenties binnenvaartschipper

Als binnenvaartschipper is het belangrijk dat je allround inzetbaar bent en je dus verschillende taken kunt en wilt uitvoeren aan boord van een binnenvaartschip. Daarnaast ben je vaak verantwoordelijk voor de veiligheid aan boord, door het inspecteren van het schip en vracht. Communicatieve vaardigheden zijn belangrijk, omdat je regelmatig overleg zult plegen met de schipper of kapitein. Ook het aansturen van andere medewerkers, zoals een matroos, kan tot je verantwoordelijkheden horen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als binnenvaartschipper

Het verkrijgen van werk op een binnenvaartschip is over het algemeen alleen mogelijk wanneer je beschikt over de juiste opleidingen, zoals de Mbo-opleiding Schipper Binnenvaart. De doorgroeimogelijkheden als schipper zijn sterk afhankelijk van je eigen competenties en opleidingsniveau. Om als zelfstandig binnenvaartschipper te kunnen werken of om voor een rederij te kunnen werken als kapitein zal je ook de Mbo-opleiding Kapitein Binnenvaart moeten volgen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris binnenvaartschipper

Als binnenvaartschipper in loondienst val je onder de cao binnenvaart, waarbinnen je arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Wanneer je als zelfstandig ondernemer werkzaam bent bepaal je natuurlijk zelf je arbeidsvoorwaarden en zijn deze verder niet van toepassing. Een binnenvaartschipper in loondienst met de functie schipper binnenvaart (Mbo 3) zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1700 en 2500 bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Een binnenvaartschipper werkzaam als zelfstandig ondernemer met zijn eigen binnenvaartschip kan over het algemeen stukken meer verdienen, maar dat is wel sterk afhankelijk van het aantal vervoersopdrachten, vrachtprijzen en mogelijke bedrijfslasten zoals de financiering van het schip.

Mijnzzp.nl