Maritiem officier

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep maritiem officier
Werken als maritiem officier
Maritieme vaardigheden
Maritiem officier worden
Werken als Maritiem officier
Wat is een maritiem officier?
Beroepsfilm Maritiem officier:
Film: Ik wil de wereld zien:
Opleidingen tot Maritiem officier
Bedrijven waar een Maritiem officier werkzaam kan zijn
Competenties Maritiem officier
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als Maritiem officier
Arbeidsvoorwaarden en salaris Maritiem officier
Eigen bedrijf starten als Maritiem officier
Boekhoudprogramma vergelijken Maritiem officier

Beroep maritiem officier

Een maritiem officier is een scheepsofficier, die beschikt over de hbo-opleiding Maritiem officier en dus werkzaam is binnen de vaart. Als maritiem officier zal je in veel gevallen werkzaam zijn op zeeschepen, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn, omdat een maritiem officier ook op de wal werkzaam kan zijn voor een rederij of bijvoorbeeld als verkeersleider werkzaam kan zijn. Daarnaast is het niet zo dat een maritiem officier standaard de kapitein is van een schip, omdat je als maritiem officier verantwoordelijk kan zijn voor andere functies aan boord van schepen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de functie scheepswerktuigkundige of aan de functie stuurman. Het beroep kapitein is meestal alleen haalbaar door het opdoen van veel werkervaring als maritiem officier, afhankelijk van het soort schip. Als maritiem officier kan je werkzaam zijn op verschillende soorten schepen, zoals containerschepen, cruiseschepen, ladingschepen en op sleepboten. Een andere benaming voor maritiem officier is soms ook wel koopvaardij officier alle schepen. Maritiem officier betreft dus een beroep op Hbo-niveau, ondanks dat er tegenwoordig ook veel Mbo-scholen zijn die de opleiding maritiem officier aanbieden. In beide gevallen zal een maritiem officier opgeleid worden tot stuurman of scheepswerktuigkundige en moet het verschil voornamelijk gezien worden in de verschillende verantwoordelijkheden die een maritiem officier heeft. Het beroep maritiem officier op Mbo-niveau is een opleiding op lager niveau dan de hbo-opleiding Maritiem officier. Het beroep maritiem officier moet dus vrij algemeen gezien worden, omdat de functie maritiem officier tegenwoordig op verschillende manieren voorkomt. Als maritiem officier zal je in alle gevallen wel aangemerkt moeten worden als manager en zul je verschillende maritiem medewerkers aansturen.

Werken als maritiem officier

Als maritiem officier kan je dus werkzaam zijn binnen de binnenvaart of ben je werkzaam binnen de zeevaart. Binnen de binnenvaart en zeevaart kan een maritiem officier werkzaam zijn op grote baggerschepen. Het is dus niet zo dat een maritiem officier alleen verantwoordelijk is voor het vervoeren van goederen of passagiers. Daarnaast kan een maritiem officier werkzaam zijn op bergingsschepen. In de meeste gevallen zal een maritiem officier wel werkzaam zijn op zeeschepen. Zoals eerder omschreven zal een maritiem officier in veel gevallen aangemerkt moeten worden als operationeel manager, die verschillende maritiem medewerkers zal aansturen. Denk bijvoorbeeld aan de scheepswerktuigkundige, bootsman en aan de verschillende matrozen. De opleiding tot maritiem officier is redelijk populair te noemen. Het doel van de meeste maritiem officiers is natuurlijk het worden van stuurman en kapitein op de grote vaart.

Maritieme vaardigheden

Maritieme vaardigheden hebben niet alleen betrekking op het kunnen besturen van schepen, maritieme vaardigheden moeten veel breder gezien worden dan dat. Maritieme vaardigheden hebben juist betrekking op alle werkzaamheden die voor kunnen komen aan boord van schepen. Een maritiem officier is in veel gevallen ook een scheepswerktuigkundige die storingen aan de motoren of de elektriciteitsvoorziening kan verhelpen of juist kan voorkomen. Omdat het beroep scheepswerktuigkundige ook op Mbo-niveau voorkomt kan het in de praktijk zo zijn dat de Hbo opgeleide scheepswerktuigkundige de leidinggevende is van de mbo-opgeleide scheepswerktuigkundige. Dit is afhankelijk van het soort schip en het aantal bemanningsleden. Een scheepswerktuigkundige is ook een officier aan boord van schepen, echter moet een scheepswerktuigkundige wel gezien worden als technisch officier. Een andere benaming voor scheepswerktuigkundige kan ook zijn werktuigbouwkundige.

Maritiem officier worden

Maritiem officier is dus een algemene benaming voor vaklieden die de hbo-opleiding Maritiem officier gevolgd hebben of de Mbo-opleiding Maritiem officier. Zoals eerder omschreven bestaan er twee belangrijke aandachtsgebieden binnen het beroep Maritiem officier, namelijk het worden van een stuurman en uiteindelijk kapitein worden of het werken als scheepswerktuigkundige. Deze keuze zal in veel gevallen ongeveer vanaf het derde leerjaar gemaakt moeten worden. Vanzelfsprekend zal een scheepswerktuigkundige een technische opleiding moeten doorlopen. Daarom kan een scheepswerktuigkundige aangemerkt worden als technisch officier. Het beroep scheepswerktuigkundige is een beroep, waarbinnen je te maken hebt met grote verantwoordelijkheden.

Werken als Maritiem officier

Het beroep Maritiem officier is een mooi beroep, omdat je binnen dit beroep over het algemeen veel van de wereld zal zien. Vooral op de grote zeeschepen zul je als Maritiem officier in veel gevallen over de hele wereld reizen en zul je ook maanden van huis zijn. Wie niet maanden van huis wil zijn kan als Maritiem officier ook aan beroepen dichter bij huis denken zoals aan een kantoorbaan, bij een rederij, aan de verkeersleiding of aan een inspectiedienst. Daarnaast behoort ook het beroep loods tot de mogelijkheden. Er zijn redelijk veel Maritiem officiers die vroeg of laat niet meer maanden van huis willen zijn en daarom een andere functie gekozen hebben.

Wat is een maritiem officier?

Een maritiem officier is een officier die verantwoordelijk is voor de operationele en technische aspecten van het varen en beheren van schepen. Ze werken in de maritieme sector, waaronder de koopvaardij, de marine en andere maritieme organisaties. De taken en verantwoordelijkheden van een maritiem officier kunnen variëren afhankelijk van hun rang, het type schip en de specifieke functie aan boord. Enkele van hun taken zijn onder andere:

  • Navigatie: Maritieme officieren zijn betrokken bij het navigeren van het schip, inclusief het plannen van routes, het interpreteren van navigatiekaarten en instrumenten, het monitoren van het weer en het implementeren van passende navigatietechnieken om veilig te varen.
  • Veiligheid en noodsituaties: Maritieme officieren zijn getraind in veiligheidsprocedures en noodsituaties. Ze zorgen ervoor dat alle veiligheidsvoorschriften worden nageleefd, voeren veiligheidsoefeningen uit met de bemanning en weten hoe ze moeten handelen in geval van een noodsituatie of reddingsoperatie.
  • Communicatie: Maritieme officieren zijn verantwoordelijk voor effectieve communicatie aan boord van het schip. Ze communiceren met de bemanning, andere schepen, havenautoriteiten en andere relevante partijen om ervoor te zorgen dat de operaties soepel verlopen.

Maritieme officieren moeten over uitgebreide kennis en vaardigheden beschikken op het gebied van navigatie, techniek, veiligheid en scheepvaartregels. Ze moeten in staat zijn om te werken onder uitdagende omstandigheden, zoals slecht weer of lange reizen. Het is belangrijk dat ze goed kunnen samenwerken met de bemanning en in staat zijn om leiding te geven wanneer dat nodig is.

Beroepsfilm Maritiem officier:

Film: Ik wil de wereld zien:

Opleidingen tot Maritiem officier

Wie een carrière ambieert als Maritiem officier kan het beste kiezen voor de hbo-opleiding Maritiem officier die ook wel bekend staat als (Marof). Deze opleiding zal over het algemeen vier jaar in beslag nemen en bestaat uit de richting stuurman en de richting scheepswerktuigkundige. Een goede vooropleiding op Mbo-niveau kan zijn de Mbo-opleiding Schipper Binnenvaart. Zoals eerder omschreven komt de functie maritiem officier tegenwoordig op verschillende manieren voor en kan er sprake zijn van andere benamingen. Als maritiem officier zal je in alle gevallen wel moeten beschikken over leidinggevende capaciteiten, omdat je meestal meerdere medewerkers zal aansturen. Welke opleiding het beste zal passen is verder persoonlijk en afhankelijk van de soort werkzaamheden. Als startende ondernemer, is het belangrijk om de financiële administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhoudsoftware. Hiervoor is het wel nodig om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot de juiste software voor de zzp boekhouding als Maritiem officier.

Bedrijven waar een Maritiem officier werkzaam kan zijn

Een Maritiem officier is over het algemeen werkzaam voor rederijen, wat betrekking kan hebben op verschillende soorten rederijen. Daarnaast kan een Maritiem officier voor andere bedrijven werkzaam zijn zoals een inspectiedienst of de verkeersleiding, afhankelijk van de eigen wensen. Over het algemeen zal een Maritiem officier werkzaam zijn binnen de zeevaart. Denk bijvoorbeeld ook aan de grote vissersschepen. Daarnaast kan een maritiem officier in sommige gevallen werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer. In dat geval zal een maritiem officier meestal aangemerkt moeten worden als binnenvaartschipper.

Competenties Maritiem officier

De beroepscompetenties waaraan een Maritiem officier moet voldoen zijn vastgelegd in de Standards of Training, Certification and Watchkeeping (STCW). Om in aanmerking te kunnen komen voor het vaarbevoegdheidsbewijs alle schepen moet de Maritiem officier aan de beroepscompetenties voldoen. In het algemeen kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat je als maritiem officier veel te maken hebt met verschillende collega's. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, inzicht, techniek, zelfstandigheid, besluitvaardigheid, verantwoordelijkheidsgevoel en bijscholing.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als Maritiem officier

Het arbeidsmarktperspectief als Maritiem officier is met de afgeronde hbo-opleiding Maritiem officier goed te noemen. Er is over het algemeen een grote vraag naar Maritiem officiers die hun vak verstaan. De doorgroeimogelijkheden als Maritiem officier moeten gezien worden in het verkrijgen van meer verantwoordelijkheden, zoals de functie kapitein op een groot schip.

Arbeidsvoorwaarden en salaris Maritiem officier

Een Maritiem officier zal over het algemeen onder de cao Zeevarenden vallen waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn, afhankelijk van de soort werkzaamheden en de werkgever. Een Maritiem officier zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 3500 en 8500 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden.

Eigen bedrijf starten als Maritiem officier

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Maritiem officier, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Maritiem officier

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Maritiem officier bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Maritiem officier.

Mijnzzp.nl