Verkeersleider

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een verkeersleider is iemand die verantwoordelijk is voor het organiseren en leiden van verkeer. Daarnaast kan een verkeersleider gezien worden als toezichtouder, die controleert of opgegeven instructies op de juiste manier opgevolgd en uitgevoerd worden. Het beroep verkeersleider is breed te noemen en komt in verschillende vormen voor. Denk bijvoorbeeld aan de luchtverkeersleiding, de treinverkeersleiding, de scheeps-verkeersleiding, de militaire luchtverkeersleiding en aan de verkeersleiding voor de autosnelwegen. Al deze verschillende vormen van verkeersleiders vragen om specifieke vaardigheden en kennis. In het kort komen de werkzaamheden van een verkeersleider neer op het mogelijk maken van veilig verkeer waarbij ook efficiëntie een belangrijke rol speelt. Het beroep verkeersleider is een beroep met grote verantwoordelijkheden, omdat een verkeersleider gezien moet worden als veiligheidsmedewerker. De moeilijkheid en de verantwoordelijkheden van verkeersleiders verschillen wel per verkeersleider. Het zijn vooral de luchtverkeersleiders, die beschikken over grote verantwoordelijkheden. Als luchtverkeersleider verdien je een riant salaris, wat ook tot stand komt door de strenge eisen en grote verantwoordelijkheden, die je hebt als luchtverkeersleider. Om in aanmerking te komen voor de opleiding tot luchtverkeersleider zal je minimaal over havo met wiskunde moeten beschikken. De opleiding tot luchtverkeersleider duurt ongeveer vijf jaar. De verschillende verkeersdiensten zijn in het leven geroepen om de veiligheid te kunnen waarborgen en om de efficiëntie van het verkeer te vergroten. De laatste jaren hebben verkeersleiders ook steeds meer te maken met milieumaatregelen. In alle gevallen moet een verkeersleider gezien worden als communicatieadviseur en toezichthouder, die voorkomt dat er ongelukken kunnen gebeuren. Het is niet zo dat een verkeersleider alleen werkzaam kan zijn voor de luchtverkeersleiding.

Als verkeersleider heb je afhankelijk van de werkgever te maken met piloten, treinmachinisten of kapiteins. Van alle verkeersleiders zijn het de luchtverkeersleiders, die te maken hebben met de grootste verantwoordelijkheden. De luchtverkeersleiding is verantwoordelijk voor de civiele luchtvaart tot een hoogte van 24.500 voet (7.467 meter). Het vliegverkeer boven de 24.500 voet staat onder controle van Eurocontrol in Maastricht. Het is niet zo dat een luchtverkeersleider alleen werkzaam kan zijn op de verkeerstoren, omdat dit afhankelijk is van de werkzaamheden. De luchtverkeersleiders in de verkeerstoren handelen alleen het vliegverkeer af in zicht van de luchthaven. Het beroep luchtverkeersleider is populair, echter is het worden van luchtverkeersleider niet makkelijk. Er worden per jaar ongeveer dertig nieuwe luchtverkeersleiders aangenomen voor de opleiding. Van deze kandidaat-luchtverkeersleiders zal lang niet iedereen de opleiding succesvol doorlopen. Daarnaast kennen we nog de militaire luchtverkeersleiding. De luchtmacht kent twéé verkeersleiders, namelijk de verkeersleiders, die het luchtverkeer afhandelen rondom de militaire luchthavens en de luchtgevechtsleiding. Bij defensie bestaan er verschillende opleidingen, die van opleidingsniveau kunnen verschillen. Als luchtverkeersleider heb je niet alleen te maken met piloten of gezagvoerders. Denk ook aan de marshallers, die verantwoordelijk zijn voor het begeleiden van vliegtuigen na de landing.

Werken als verkeersleider

Het is dus niet zo dat een verkeersleider alleen werkzaam kan zijn voor de luchtverkeersleiding. Er zijn ook treinverkeersleiders en verkeersleiders, die werkzaam zijn binnen de scheepvaart. Daarnaast kan een verkeersleider werkzaam zijn binnen het openbaar vervoer. Vanzelfsprekend hebben deze verkeersleiders te maken met verschillende werkzaamheden, die inhoudelijk niet zomaar met elkaar vergeleken kunnen worden. In bijna alle gevallen hebben verkeersleiders te maken met strenge regels en toezichthouders. Denk bijvoorbeeld aan het niet dronken werkzaam mogen zijn, het verplicht melden van incidenten en aan de verplichting om voldoende rust te houden. Het beroep verkeersleider vraagt in alle gevallen om mensen die beschikken over een groot verantwoordelijkheidsgevoel.

Beroep luchtverkeersleider:

Wat doet een luchtverkeersleider:

Opleiding tot verkeersleider

Wie een carrière ambieert als verkeersleider zal in bijna alle gevallen een interne opleiding moeten doorlopen. Van alle verkeersleiders is de opleiding tot luchtverkeersleider de moeilijkste te noemen. Als verkeersleider heb je geen universitaire studie nodig, maar zul je wel moeten beschikken over doorzettingsvermogen. Een luchtverkeersleider moet minimaal over havo met wiskunde beschikken. Daarnaast zal je verschillende psychologische testen moeten doorlopen om te onderzoeken of je geschikt bent voor de werkzaamheden. Ook een medische keuring is verplicht.

Bedrijven waar een verkeersleider werkzaam kan zijn

Een verkeersleider kan voor verschillende werkgevers werkzaam zijn. Denk aan de Luchtverkeersleiding, Defensie, ProRail, Rijkswaterstaat of aan openbaar vervoersbedrijven. Afhankelijk van de werkgever kan een verkeersleider aangemerkt worden als semiambtenaar.

Competenties verkeersleider

De belangrijkste competentie van een verkeersleider is dat je beschikt over verantwoordelijkheidsgevoel. Daarnaast is het belangrijk dat je stressbestendig bent. Het onder druk werken mag geen probleem zijn, omdat anders de veiligheid in het geding komt. Ook zal je moeten beschikken over uitstekende communicatieve vaardigheden. Algemeen belangrijke woorden zijn creatief, plannen, organiseren, zelfstandigheid, besluitvaardigheid, oplossingsgericht, controleren, inspecteren, monitoren, alertheid, proactief, bijscholing, overleggen, energie, flexibiliteit en passie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als verkeersleider

Het arbeidsmarktperspectief van een verkeersleider is in bijna alle gevallen zeer goed te noemen. Dit komt vooral doordat lang niet iedereen geschikt is om te werken als verkeersleider. Een verkeersleider zal over unieke competenties, kennis en vaardigheden moeten beschikken. De doorgroeimogelijkheden van een verkeersleider moeten gezien worden in het verkrijgen van een leidinggevende functie. Denk bijvoorbeeld aan een verkeersleider die ook werkzaam is als unitmanager. In dat geval ben je verantwoordelijk voor het aansturen van verschillende verkeersleiders.

Arbeidsvoorwaarden en salaris verkeersleider

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat een verkeersleider werkzaam is voor verschillende werkgevers. Van alle verkeersleiders zijn het de luchtverkeersleiders, die het meeste verdienen. Een luchtverkeersleider zal een salaris verdienen tussen de 6000 en 12.000 bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden.

Read this information on Air traffic controller in English.

Lesen Sie diese Informationen auf Fluglotse auf Deutsch.

Lea esta informaciĆ³n sobre Controlador de trafico aereo en espaƱol.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Verkeersleider

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Verkeersleider bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl