Marshaller

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep marshaller
Werken als marshaller
Binnenhalen van vliegtuigen
Verschil platform en gate
Wat doet een marshaller:
Film: Beroep marshaller:
Film: Wat doet een marshaller:
Opleidingen tot marshaller
Bedrijven waar een marshaller werkzaam kan zijn
Competenties marshaller
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als marshaller
Arbeidsvoorwaarden en salaris marshaller
Eigen bedrijf starten als Marshaller
Boekhoudprogramma vergelijken Marshaller

Beroep marshaller

Een marshaller is verantwoordelijk voor het binnenhalen van vliegtuigen op een luchthaven. In sommige gevallen kan een marshaller ook verantwoordelijk zijn voor het binnenhalen van helikopters. Het binnenhalen van vliegtuigen en helikopters heeft betrekking op het parkeren van vliegtuigen en helikopters op hun opstelplek (parkeerplek) op de luchthaven. Als marshaller loods je dus vliegtuigen naar hun parkeerplek door middel van het geven van handgebaren. Omdat piloten handgebaren goed moeten kunnen zien maakt een marshaller gebruik van lichtgevende sticks of marshalling bats. De handsignalen die een marshaller toepast zijn vastgestelde internationale handgebaren, die alle piloten begrijpen. Een marshaller zal voornamelijk ingezet worden op kleinere luchthavens en op luchthavens, die niet beschikken over een geautomatiseerd systeem. Een andere benaming voor marshaller is apron officer. Het woord apron is de Engelse benaming voor platform. De werkzaamheden van een marshaller zijn aan te merken als belangrijke werkzaamheden, omdat een marshaller verantwoordelijk is voor het veilig binnenhalen van vliegtuigen. Een marshaller moet dan ook over verantwoordelijkheidsgevoel beschikken, omdat er geen fouten gemaakt mogen worden. Een marshaller kan ook verantwoordelijk zijn voor het besturen van een follow-me-auto. Een follow-me-auto wordt op luchthavens gebruikt om voor een vliegtuig uit te rijden om piloten te begeleiden. Het beroep marshaller komt niet veel voor, echter is het beroep marshaller nog niet uitgestorven. Ook binnen het leger komt het beroep marshaller voor. Dat piloten een marshaller nodig hebben om te kunnen parkeren is, omdat piloten niet alles kunnen zien op de grond. Om schade of ongelukken te voorkomen worden marshallers ingezet, die verantwoordelijk zijn voor het veilig parkeren van vliegtuigen en helikopters. Daarnaast is een marshaller verantwoordelijk voor het inspecteren van de opstelplek voordat het vliegtuig parkeert.

Werken als marshaller

Een marshaller is dus verantwoordelijk voor het veilig binnenhalen van vliegtuigen of helikopters na de landing. Bij helikopters hebben we het in de meeste gevallen over militairen, zoals commando's, die in het veld de helikopterpiloot begeleiden. De werkzaamheden van een marshaller noemt men ook wel het binnenzwaaien van vliegtuigen, omdat marshallers veel met hun armen zwaaien. Als marshaller ben je de hele dag bezig met het binnenloodsen van vliegtuigen, net zoals een loods in havens verantwoordelijk is voor het binnenloodsen van schepen. Ondanks dat de grotere luchthavens gebruikmaken van automatische parkeersystemen is het beroep marshaller nog niet uitgestorven. Een marshaller is niet alleen verantwoordelijk voor het binnenhalen van vliegtuigen. Denk ook aan het controleren of er geen losse rotzooi aanwezig is dat schade kan veroorzaken. Daarnaast is de marshaller verantwoordelijk voor het controleren of er geen andere voertuigen of werkmaterialen in de weg staan. Tijdens de winterperiode kan een marshaller ook ingezet worden om de gladheidsbestrijders te begeleiden, die de landingsbanen schoonmaken.

Binnenhalen van vliegtuigen

Het binnenhalen van vliegtuigen heeft tegenwoordig in bijna alle gevallen betrekking op vliegtuigen, die niet aan een gate geparkeerd worden. Denk hierbij vooral aan vrachtvliegtuigen en aan privé-vliegtuigen. Vrachtvliegtuigen en privévliegtuigen worden in de meeste gevallen geparkeerd op een platform, dat niet voorzien is van een geautomatiseerd parkeersysteem. Als marshaller heb je veel te maken met de verkeersleiding.

Verschil platform en gate

Op de meeste luchthavens stappen passagiers via een gate het vliegtuig binnen, omdat dit de veiligste, snelste en makkelijkste manier is om passagiers in en uit te laten stappen. Als er geen gate is, spreekt men van een platform. Vliegtuigen die niet aan een gate staan worden geparkeerd op een platform. Platforms zijn niet toegankelijk voor passagiers, omdat op een platform verkeersregels gelden en er voertuigen aanwezig kunnen zijn. Daarnaast worden vliegtuigen op platforms voorzien van brandstof en kunnen er onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd worden. Als een vliegtuig op een platform geparkeerd staat worden de passagiers in de meeste gevallen met een bus van en naar het vliegtuig gebracht.

Wat doet een marshaller:

  • Het binnenhalen van vliegtuigen of helikopters.
  • Het geven van handgebaren door middel van sticks of bats.
  • Het inspecteren van de opstelplek (schoon en vrij).
  • Het besturen van de follow-me-auto.
  • Het communiceren met de verkeersleiding.
  • Het begeleiden van de sneeuwvloot.

Film: Beroep marshaller:

Film: Wat doet een marshaller:

Opleidingen tot marshaller

Er bestaan geen opleidingsmogelijkheden tot marshaller via gewone scholen. Nieuwe marshallers krijgen intern een opleiding aangeboden, die ongeveer vier maanden in beslag neemt. Een marshaller moet wel over het rijbewijs B beschikken. Ook binnen defensie komt het beroep marshaller voor. Vanzelfsprekend betreft het beroep marshaller een bijzonder beroep dat niet veel voorkomt. Marshall als beroep komt niet veel voor en betreft een bijzonder beroep. Zoals eerder omschreven komt het beroep marshall ook voor als apron officer. Wanneer je werkzaam bent als zzp'er, dan is het nodig om de boekhouding bij te houden. Je kunt het beste een online boekhoudpakket gebruiken als je zzp'er bent.

Bedrijven waar een marshaller werkzaam kan zijn

Een marshaller is werkzaam voor een luchthaven of is werkzaam als militair. Als marshaller ben je werkzaam binnen de afdeling platform verkeersdienst. Zoals eerder omschreven komt het beroep marshaller tegenwoordig niet veel meer voor, omdat er ook gebruikgemaakt kan worden van automatische systemen. De meeste marshallers zijn werkzaam op de kleinere luchthavens.

Competenties marshaller

De belangrijkste competentie van een marshaller is verantwoordelijkheidsgevoel, omdat een marshaller verantwoordelijk is voor het veilig binnenhalen van vliegtuigen. Tijden het parkeren van vliegtuigen is het belangrijk dat er geen schade ontstaat aan vliegtuigen. Een andere belangrijke competentie is communicatie, omdat het beroep marshaller alles te maken heeft met communicatie. Een marshaller communiceert niet mondeling, maar door middel van handgebaren, wat een vorm van communicatie is. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, energie, motivatie, inzicht, kennis, zelfstandigheid, plannen, organiseren, inspecteren en veiligheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als marshaller

Het arbeidsmarktperspectief van een marshaller is niet zomaar te benoemen, omdat een vacature marshaller Schiphol bijvoorbeeld niet veel voorkomt. Het beroep marshaller is niet uitgestorven, maar komt relatief gezien niet veel voor. Er zijn als marshaller verder geen echte doorgroeimogelijkheden. Wel is het denkbaar dat een ervaren marshaller nieuwe marshallers kan opleiden. In dat geval kan je eventueel aangemerkt worden als leermeester of instructeur.

Arbeidsvoorwaarden en salaris marshaller

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden omdat je als marshaller werkzaam kan zijn voor verschillende luchthavens. Daarnaast kan een marshaller bijvoorbeeld ook een militair zijn. Het salaris als marshaller is niet zomaar aan te geven, omdat dit geheel afhankelijk van de soort luchthaven waar een marshaller werkzaam is en eventuele andere werkzaamheden, als het geen fulltime functie betreft.

Eigen bedrijf starten als Marshaller

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Marshaller, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Marshaller

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Marshaller bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Marshaller.

Mijnzzp.nl