Grondstewardess

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een grondstewardess is een stewardess die verantwoordelijk is voor dienstverlenende werkzaamheden op een luchthaven. In tegenstelling tot gewone stewardessen is een grondstewardess niet werkzaam aan boord van vliegtuigen. Een grondstewardess is juist werkzaam op een luchthaven om dienstverlening aan te bieden aan luchthavenpassagiers, die vertrekken of arriveren. Het beroep grondstewardess heeft dus alles met dienstverlening te maken op luchthavens. De meeste luchthavens maken gebruik van verschillende grondstewardessen, zoals voor vertrekkende passagiers, aankomende passagiers en voor passagiers, die verblijven in de business class lounge. De inhoudelijke werkzaamheden van een grondstewardess kunnen hierdoor verschillen per functie. In alle gevallen hebben de werkzaamheden wel te maken met het bieden van dienstverlening en service. Specifieke werkzaamheden van een grondstewardess kunnen bijvoorbeeld zijn het inchecken van passagiers, het informeren van passagiers, het controleren van reisdocumenten, het wegen van bagage, het labelen van bagage en het helpen van passagiers die vragen hebben. Een grondstewardess is dus verantwoordelijk voor incheck- en gate werkzaamheden voor of achter de douane. Als grondstewardess heb je een verantwoordelijke baan, omdat het de grondstewardessen zijn, die er voor moeten zorgen dat alle passagiers op de juiste manier ingecheckt worden. Bij fouten kunnen de gevolgen groot zijn, omdat in het ergste geval een piloot niet op tijd kan vertrekken. Ook de bagageafhandeling speelt hierbij een belangrijke rol. Het zijn ook de grondstewardessen die de afhandeling doen aan de gate. In dat geval ben je verantwoordelijk voor het controleren of de juiste passagiers aan boord van het vliegtuig stappen. Dit houdt in dat een grondstewardess nogmaals het ticket zal vergelijken met het paspoort. Een andere benaming voor grondstewardess is grondstewardess customer ground handling.

Een grondstewardess is dus verantwoordelijk voor dienstverlenende werkzaamheden op een luchthaven. Ondanks dat het beroep grondstewardess raakvlakken heeft met het beroep stewardess kunnen de werkzaamheden niet zomaar met elkaar vergeleken worden. Een grondstewardess is alleen verantwoordelijk voor incheck- en gate werkzaamheden, wat betrekking kan hebben op werkzaamheden voor of achter de douane. Het is niet zo dat een grondstewardess alleen verantwoordelijk is voor het labelen van bagage en het uitgeven van vliegtickets. Denk ook aan het assisteren van passagiers, die vragen of problemen ondervinden. Denk hierbij aan passagiers die niet goed de weg weten op de luchthaven, of aan passagiers die niet begrijpen hoe een incheckautomaat werkt. Een grondstewardess zal deze mensen begeleiden of adviseren, zodat zij hun weg kunnen vinden op de luchthaven. Goede dienstverlening op luchthavens is belangrijk, omdat luchthavens verwarrend kunnen overkomen op mensen. Van een grondstewardess mag verwacht worden dat ze proactief passagiers zal benaderen als zij zichtbaar moeite hebben met het vinden van de juiste informatie. De meeste grondstewardessen spreken verschillende vreemde talen, zoals Engels, Duits en Frans.

Boarding procedure

Als grondstewardess ben je ook verantwoordelijk voor gate werkzaamheden. Het inchecken van passagiers heeft niet alleen betrekking op het controleren van vliegtickets en paspoorten. Denk ook aan het controleren of de handbagage niet te groot is en aan het helpen van passagiers met beperkte mobiliteit. Mensen met een beperkte mobiliteit en gezinnen met baby's krijgen voorrang op de andere passagiers bij het instappen. Daarnaast is het zo dat passagiers extra kunnen betalen om eerder in te stappen. In dat geval hebben we het over business class passagiers of over skypriority passagiers. Het boarding proces op luchthavens is belangrijk, omdat luchtvaartmaatschappijen te maken hebben met een strak schema. Dit is meteen de belangrijkste reden dat passagiers die te laat komen niet meer aan boord mogen stappen van het vliegtuig.

Werken als grondstewardess

Als grondstewardess ben je meestal op verschillende tijden werkzaam afhankelijk van het dienstrooster. Redelijk veel beginnende grondstewardessen werken eerst tijdens de avond- en nachturen als het rustiger is op de luchthaven, zodat ze het vak op een goede manier kunnen aanleren. De meer ervaren grondstewardessen zijn vooral overdag werkzaam. Het beroep grondstewardess moet niet onderschat worden, omdat het tijdens vakantieperiodes erg druk kan zijn op een luchthaven. Het is niet zo dat alle grondstewardessen fulltime werkzaam zijn. Er zijn juist veel grondstewardessen die parttime werkzaam zijn.

De diverse taken van een grondstewardess zijn:

  • Het verzorgen van de incheck
  • Het beantwoorden van vragen van passagiers
  • Het begeleiden van passagiers naar het vliegtuig
  • Het informeren van passagiers
  • Het bijhouden van administratie
  • Het eventueel opmaken van rekeningen

Grondstewardess Soraya:

Beroep grondstewardess:

Opleiding tot grondstewardess

Er zijn diverse mogelijkheden voor een opleiding tot grondstewardess. De opleiding Stewardess Receptioniste Hostess is een Mbo-opleiding op niveau vier en zal afhankelijk van je vooropleiding een tot twee jaar in beslag nemen. Tijdens de opleiding is er onder meer aandacht voor de hotellerie, hostesspraktijk, reisbegeleiding en receptiewerkzaamheden. Binnen de opleiding zal er veel aandacht zijn voor goed gastheerschap. Er is ook nog een vervolgopleiding mogelijk, namelijk de Hbo-opleiding Internationaal Toeristisch Management in de richting van luchtvaartdienstverlening. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een grondstewardess werkzaam kan zijn

Een grondstewardess is werkzaam voor een luchtvaartmaatschappij op een luchthaven. Als grondstewardess kan het voorkomen dat je ingezet wordt voor het inchecken van passagiers van buitenlandse luchtvaartmaatschappijen. Het is ook denkbaar dat een grondstewardess in het buitenland werkzaam is.

Competenties grondstewardess

De belangrijkste competentie van een grondstewardess is dat je beschikt over een dienstverlenende instelling. Daarnaast moet je beschikken over goede communicatieve vaardigheden, omdat je te maken hebt met verschillende passagiers. Ook stressbestendigheid is een belangrijke competentie. Dit heeft vooral betrekking op de zomerperiode, als veel mensen het vliegtuig pakken voor hun vakantie. Vanzelfsprekend moet een grondstewardess er representatief uitzien. Algemeen belangrijke woorden zijn service, gastheerschap, flexibiliteit, motivatie, proactief, zelfstandigheid, controleren, waakzaamheid, plannen, organiseren en verantwoordelijkheidsgevoel.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als grondstewardess

Het arbeidsmarktperspectief van een grondstewardess is redelijk te noemen, omdat de concurrentie groot te noemen is. Er is voldoende werk in de luchtvaartindustrie, maar het aanbod van geïnteresseerde mensen is dat ook, wat het verkrijgen van een baan lastig kan maken. De doorgroeimogelijkheden van een grondstewardess moeten gezien worden in het verkrijgen van een fulltime functie. Er zijn veel grondstewardessen werkzaam, die niet beschikken over een fulltime baan. Verder doorgroeimogelijkheden zijn er eigenlijk niet. Wel is het denkbaar dat een ervaren grondstewardess kan fungeren als teamleider.

Arbeidsvoorwaarden en salaris grondstewardess

Als grondstewardess of steward zal je doorgaans onder de CAO van het grondpersoneel vallen van een maatschappij, afhankelijk van je werkgever. Het salaris als grondstewardess of steward kan verschillen per werkgever, maar zal ongeveer uitkomen tussen de 2000 en 3000 euro bruto per maand, afhankelijk van je leeftijd, opleidingen en verantwoordelijkheden. Een grondstewardess of steward met Hbo-opleiding die ook meer verantwoordelijkheden zal dragen, kan doorgaans meer verdienen.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Grondstewardess

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Grondstewardess bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl