Grondstewardess

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een grondstewardess is verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden die met luchtvaartdienstverlening te maken hebben. In tegenstelling tot een reguliere stewardess is een grondstewardess niet werkzaam aan boord van vliegtuigen. Een grondstewardess is juist werkzaam op luchthavens om dienstverlening te kunnen aanbieden aan vertrekkende en arriverende passagiers. Het beroep grondstewardess of grondsteward heeft dus alles met dienstverlening te maken op luchthavens. Er zijn meestal verschillende soorten grondstewardessen werkzaam, zoals voor vertrekkende passagiers, aankomende passagiers en grondstewardessen die in het algemeen passagiers helpen op de luchthaven, zoals in de vertrekhallen en bijvoorbeeld in de business class lounge. De inhoudelijke werkzaamheden van een grondstewardess kunnen dan ook onderling verschillen per specifieke functie. De verschillende werkzaamheden hebben in alle gevallen wel te maken met dienstverlening. Specifieke werkzaamheden als grondstewardess kunnen bijvoorbeeld zijn het inchecken van passagiers achter de incheckbalie of het informeren van passagiers achter de informatiebalie. Ook het controleren van tickets en andere reisdocumenten voordat passagiers aan boord mogen van een vliegtuig behoort tot de werkzaamheden van een grondstewardess. Als grondstewardess heb je een verantwoordelijke baan, omdat het de grondstewardessen zijn die alle passagiers helpen op verschillende manieren. Een andere benaming voor grondstewardess kan ook zijn grondstewardess customer ground handling.

Een grondstewardess doet dus meer dan alleen het uitgeven van de vliegtickets aan passagiers. Goede dienstverlening op luchthavens is erg belangrijk, omdat luchthavens verwarrend kunnen overkomen op mensen. Dit komt vooral doordat mensen niet goed de weg weten op luchthavens en doordat er veel mensen aanwezig kunnen zijn op een luchthaven. De grondstewardessen of stewards zijn dan ook de aangewezen personen voor mensen die om wat voor reden dan ook vragen hebben of hulp nodig hebben. Een grondstewardess zal deze mensen begeleiden of adviseren, zodat zij hun weg kunnen vinden op de luchthaven. De meeste grondstewardessen spreken diverse vreemde talen zoals Engels, Duits en Frans. Ondanks dat het beroep grondstewardess raakvlakken heeft met het beroep stewardess kunnen de werkzaamheden van een grondstewardess niet zomaar vergeleken worden met de werkzaamheden van een stewardess.

Als grondstewardess ben je dus verantwoordelijk voor incheck- en gate werkzaamheden, wat betrekking kan hebben op werkzaamheden voor of achter de douane. Binnen het beroep grondstewardess draait alles om service en dienstverlening. Van een grondstewardess mag dan ook verwacht worden dat deze proactief passagiers zal benaderen als zij zichtbaar moeite hebben met het vinden van de juiste informatie. Als grondstewardess ben je over het algemeen tijdens verschillende tijden werkzaam afhankelijk van het dienstrooster. Redelijk veel beginnende grondstewardessen werken eerst tijdens de avond- en nachturen wanneer het rustiger is op luchthavens, zodat ze het vak op een goede manier kunnen aanleren. De meer ervaren grondstewardessen zijn over het algemeen overdag werkzaam.

De diverse taken van een grondstewardess zijn:

  • Het verzorgen van de incheck
  • Het beantwoorden van vragen van passagiers
  • Het begeleiden van passagiers naar het vliegtuig
  • Het informeren van passagiers
  • Het bijhouden van administratie
  • Het eventueel opmaken van rekeningen

Grondstewardess KLM stage:

Beroep Steward / Stewardess:

Opleiding tot grondstewardess

Er zijn diverse mogelijkheden voor een opleiding tot grondstewardess. De opleiding Stewardess Receptioniste Hostess is een Mbo-opleiding op niveau vier en zal afhankelijk van je vooropleiding een tot twee jaar in beslag nemen. Tijdens de opleiding is er onder meer aandacht voor de hotellerie, hostesspraktijken, reisbegeleiding en receptiewerkzaamheden. Binnen de opleiding zal er veel aandacht zijn voor goed gastheerschap. Er is ook nog een vervolgopleiding mogelijk, namelijk de Hbo-opleiding Internationaal Toeristisch Management in de richting van luchtvaartdienstverlening. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een grondstewardess werkzaam kan zijn

Als grondstewardess werk je natuurlijk voor luchtvaartmaatschappijen op luchthavens. Het is zeer goed mogelijk dat je ook in het buitenland actief zal zijn voor je werkzaamheden, afhankelijk van je werkgever.

Competenties grondstewardess

De belangrijkste competentie als grondstewardess is dat je dienstbaar bent en klanten op een goede manier weet te informeren of te assisteren. Het beroep grondstewardess kan nogal eens stressvol zijn wanneer het bijvoorbeeld erg druk is, of wanneer er zich onverwachte situaties voordoen. Het beroep grondstewardess draait hoofdzakelijk om communicatie en daarom zal je dan ook communicatief goed onderlegd moeten zijn. En natuurlijk moet je er als grondstewardess altijd representatief uitzien volgens de gestelde richtlijnen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als grondstewardess

Het arbeidsmarktperspectief als grondstewardess of steward is redelijk te noemen, omdat de concurrentie groot te noemen is. Er is voldoende werk in de luchtvaartindustrie, maar het aanbod van geïnteresseerde mensen is dat ook, wat het verkrijgen van een baan lastig kan maken. De doorgroeimogelijkheden als grondstewardess moeten gezien worden in het blijven leren na je opleiding, zoals de Hbo-opleiding Internationaal Toeristisch Management, zodat je breder inzetbaar bent voor je werkgever en je kunt doorgroeien binnen je eigen carrière.

Arbeidsvoorwaarden en salaris grondstewardess

Als grondstewardess of steward zal je doorgaans onder de CAO van het grondpersoneel vallen van een maatschappij, afhankelijk van je werkgever. Het salaris als grondstewardess of steward kan verschillen per werkgever, maar zal ongeveer uitkomen tussen de 2300 en 3200 euro bruto per maand, afhankelijk van je leeftijd, opleidingen en verantwoordelijkheden. Een grondstewardess of steward met Hbo-opleiding die ook meer verantwoordelijkheden zal dragen, kan doorgaans meer verdienen.

Mijnzzp.nl