Opleiding tot Stewardess

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau vier
VooropleidingVmbo, Havo of Vwo
VervolgopleidingHoger Toeristisch en Recreatief Onderwijs
VervolgopleidingVrijetijdsmanagement (Hbo)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Mbo-opleiding stewardess/steward

Er bestaan diverse soorten opleidingen tot stewardess/steward, die door externe opleiders worden aangeboden maar ook zeker via Mbo-scholen te volgen zijn, zoals de Mbo-opleiding stewardess/steward richting de luchtvaartdienstverlening. Deze opleiding wordt soms ook wel dienstverlening in de luchtvaart genoemd. De Mbo-opleiding stewardess/steward is niet alleen gericht op vliegende stewardessen of stewards maar ook gericht op het beroep grondstewardess/steward. Er bestaan ook speciale opleidingen voor vliegend personeel. Tijdens deze opleiding leer je onder andere het voorbereiden van vluchten, het begeleiden van de full service check-in, het verkopen van producten, omgaan met conflicten, veiligheidstrainingen en het communiceren in diverse vreemde talen. Gedurende de opleiding zal je diverse keren stage lopen, die niet alleen aan boord van een vliegtuig zal zijn. De meeste stewardessen en stewards lopen ook stage in hotels en fungeren daar als gastheer of gastvrouw. Als stewardess of steward ben je het visitekaartje van de luchtvaartmaatschappij en draag je dit te allen tijde uit.

Opleidingsduur en niveau stewardess/steward

De Mbo-opleiding stewardess/steward zal over het algemeen vier jaar in beslag nemen en is een Mbo-opleiding op niveau vier. Er zijn ook mogelijkheden om de opleiding sneller af te ronden, maar dit is geheel afhankelijk van welke studie je precies zal kiezen en je eigen vooropleidingen.

Vervolgopleidingen stewardess/steward

Na het afronden van de Mbo-opleiding stewardess/steward op niveau vier is het automatisch mogelijk om door te groeien tot een gerichte Hbo-opleiding, zoals de Hbo-opleiding hoger toeristisch en recreatief onderwijs (HTRO) of bijvoorbeeld de Hbo-opleiding vrijetijdsmanagement.

Vooropleiding stewardess/steward

Om toegelaten te worden tot de Mbo-opleiding stewardess/steward zal je minimaal het Vmbo-diploma moeten bezitten of een overgangsbewijs 3-4 havo of mavo moeten kunnen overleggen. Daarnaast kent de opleiding bijzondere voorwaarden, zoals een goede lichamelijke conditie, het gezichtsvermogen mag maximaal -5/+5 zijn en vrouwen mogen niet kleiner zijn dan 160 cm en niet langer dan 185 cm, mannen niet kleiner dan 170 cm en niet langer dan 190 cm. Deze regels kunnen wel per luchtvaartmaatschappij en functie verschillen.

Mijnzzp.nl