Docent Engels

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een docent Engels geeft Engelse les. Het kunnen spreken van de Engelse taal is steeds belangrijker aan het worden voor de algehele ontwikkeling. Steeds meer bedrijven verwachten dat hun personeel deze taal machtig is. Het Engels wordt dan ook door veel mensen als tweede taal gesproken. De Engelse taal is erg belangrijk voor wie zich wil kunnen redden in het buitenland. Het spreken van Engels is voor de meeste Nederlanders niet erg moeilijk, maar het perfect spreken en schrijven is vaak wel lastig. Toch kunnen de meeste Nederlanders zich wel redden in de Engelse taal. Wie de Engelse taal machtig is kan zich eigenlijk in de meeste landen wel redden, omdat er veel mensen zijn die Engels spreken.

Het Engels is vanaf de 20e eeuw de invloedrijkste taal ter wereld. Dit komt deels door de Britse expansie in de 19e eeuw. Het Engels is ontstaan uit verschillende mensen die vele dialecten spraken en naar Engeland werden gebracht door de Angelsaksische kolonisten in de 5e eeuw.

Engeland

Engeland is voor veel Nederlanders erg populair voor een korte vakantie of stedentrip vanwege de korte afstand. Een stedentrip naar Londen is dan ook prima te doen in een weekend. Engeland biedt de meest fantastische landschappen, natuur en cultuur, wat allemaal op korte afstand van Nederland te vinden is. Het enige wennen aan Engeland is voor de meeste mensen het links rijden.

Wie een keer een weekendje naar Londen wil gaan kan kiezen uit vele bezienswaardigheden zoals Buckingham Palace, St. Paul's Cathedral, Big Ben, Tower Bridge, Hyde Park, Westminster Abbey of de Londen Zoo. In en om Londen is eigenlijk veel te veel te zien voor een weekendje. Een tweede of derde bezoek is dan ook vaak nodig.

Student Leraar Engels:

Opleidingen tot docent Engels

Wie als leraar Engels wil gaan werken kan uit diverse landelijke opleidingsmogelijkheden kiezen. Wel is er een groot verschil tussen een eerstegraads of tweedegraads docent. Met de eerstegraads opleiding Engels mag je les geven aan alle klassen op verschillende niveaus. Met de tweedegraads opleiding mag je les geven in het praktijkonderwijs, het vmbo en de onderbouw (klas 1 tot en met 3) van de havo en vwo. Daarnaast mag je lesgeven aan cursisten in het beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie (ROC).

De meeste mensen kennen de zogenaamde Pabo opleiding tot onderwijzer wel. Deze opleiding heet tegenwoordig officieel "opleidingen tot leraar basisonderwijs", en is een opleiding op Hbo-niveau en kan zowel in voltijds als in deeltijd gevolgd worden. Een opleiding aan de Pabo duurt over het algemeen vier jaar, afhankelijk van je vooropleidingen. Er zijn ruim veertig zogenaamde Pabo opleidingen te vinden in Nederland. In uitzonderlijke gevallen is de opleiding tot leraar het basisonderwijs ook sneller af te ronden. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om met een Hbo-opleiding als zijinstromer les te geven. Het is dan wel belangrijk dat je alsnog je bevoegdheid als leraar haalt, door het volgen van extra opleidingen die over het algemeen twee jaar in beslag zullen nemen.

De opleiding tot eerstegraads docent Engels is op diverse manieren mogelijk. Ben je al docent Engels tweedegraads dan kan je automatisch doorstromen voor de eerstegraads opleiding. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om een directe opleiding te kiezen op Hbo-niveau of universitair niveau. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen.

Bedrijven waar een docent Engels werkzaam kan zijn

Als docent Engels zal je in veel gevallen werken in het middelbaar beroepsonderwijs, voorgezet onderwijs of volwassenenonderwijs. Op een basisschool komen leraren Engels een stuk minder voor, wat natuurlijk niet betekent dat dit niet mogelijk is.

Competenties docent Engels

Als docent Engels is het belangrijk dat je zelfstandig kunt werken en je creatief en flexibel bent. Daarnaast ben je als leraar natuurlijk een leider voor de klas en beschik je over natuurlijk overwicht. Maar ook discipline krijgen en houden als leraar Engels is belangrijk. Het is ook belangrijk dat je als leraar studenten weet te motiveren en kunt coachen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als docent Engels

Het vinden van werk als een docent Engels is doorgaans geen enkel probleem. Of je nu de eerstegraads of tweedegraads bevoegdheid hebt maakt voor de kans op werk niet veel uit. Wel is het zo dat je met de eerstegraads opleiding natuurlijk veel meer mogelijkheden hebt als docent Engels. De meeste scholen of onderwijsinstellingen zitten te springen om bevoegde leraren. Het doorgroeien als docent Engels moet gezien worden in het behalen van je eerstegraads bevoegdheid en verdere specialisaties in het onderwijs.

Arbeidsvoorwaarden en salaris docent Engels

Als docent zijn je arbeidsvoorwaarden prima geregeld en vastgesteld in de cao, waarin alle arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Het onderwijs kent diverse belangenbehartigers die zich inzetten voor het onderwijs, zoals de algemene onderwijsbond. Het salaris als docent Engels wordt vastgesteld aan de hand van vaste schalen die er gebruikt worden in het onderwijs. In welke schaal iemand precies terechtkomt is sterk afhankelijk van de soort school en of de leraar een eerstegraads of tweedegraads bevoegdheid heeft. Maar ook de ervaring en dienstjaren spelen een belangrijk factor voor het vaststellen van het salaris. Het salaris als docent Engels zal doorgaans tussen de 2200 en 4600 euro bruto per maand liggen, afhankelijk van de soort school, diploma's, leeftijd, ervaring en verantwoordelijkheden.

Mijnzzp.nl