Decaan

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een decaan is werkzaam in het voortgezet onderwijs en geeft voorlichting over studie- en beroepskeuzes aan leerlingen en ouders of verzorgers. In de meeste gevallen is een decaan ook werkzaam als docent, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Dit omdat binnen grotere scholen het beroep decaan ook zelfstandig uitgevoerd kan worden. Wanneer een school beschikt over aparte decanen die geen les geven spreekt men ook wel eens van het decanaat. Eén van de belangrijkste taken van een decaan is het verschaffen van informatie met betrekking tot mogelijke studie- en beroepsmogelijkheden aan scholieren en hun ouders of verzorgers. Een andere benaming voor een decaan is ook wel schooldecaan, studieadviseur of adviseur LOB (loopbaanoriëntatie en -begeleiding). De werkzaamheden van een decaan zijn belangrijk, omdat het voor leerlingen en ouders belangrijk is om te weten welke vervolgopleiding of studie geschikt is voor de leerling. Het is de decaan die leerlingen en ouders op een brede manier kan voorzien van de juiste informatie. De informatieverstrekking die een decaan kan bieden gaat over het algemeen heel ver, omdat een decaan ook informatie kan verschaffen over mogelijke studiefinancieringen en andere bijkomende zaken. Ook het bezoeken van andere opleidingsinstituten samen met leerlingen behoort over het algemeen tot het takenpakket van een decaan. Al deze verschillende werkzaamheden moeten er voor zorgen dat leerlingen een juiste keuze maken waarvan ze later geen spijt krijgen.

De werkzaamheden een van decaan zijn behoorlijk uitgebreid en houden meer in dan het alleen adviseren over studie- en beroepsmogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan het houden van een belangstellingsonderzoek, als studenten niet goed weten wat ze precies moeten doen als vervolgopleiding. Een belangstellingsonderzoek is een uitgebreid onderzoek dat raakvlakken heeft met psychologie. De zogenaamde belangstellingsonderzoeken zijn speciaal ingevoerd om studenten te helpen in hun toekomstige studie- en beroepsmogelijkheden.

Andere taken van een decaan zijn het voorzien van informatie aan studenten met betrekking tot een mogelijke vervolgstudie of beroepsopleiding. Denk hierbij aan het verstrekken van folders of het vermelden van open dagen. Ook het klassikaal geven van voorlichting kan tot het takenpakket behoren van een decaan.

Werkzaamheden van een decaan:

  • Het adviseren over passende vervolgopleidingen
  • Het houden van belangstellingsonderzoeken
  • Het informeren van andere docenten of de mentor
  • Het onderhouden van contacten met andere opleidingsinstituten
  • Het op een brede manier adviseren van leerlingen en ouders
  • Het organiseren van bezoeken aan andere opleidingsinstituten
  • Het verstrekken van educatiemateriaal aan leerlingen en ouders
  • Het verzamelen van passende informatie over vervolgopleidingen

Decaan geeft tips:

Wat kan de decaan voor je betekenen:

Opleidingen tot decaan

Er bestaan geen gerichte vlotijdsopleidingen tot decaan. Een decaan is meestal een docent die een lerarenopleiding genoten heeft. Er zijn overigens wel voldoende externe opleidingsmogelijkheden tot decaan te volgen. Zie voor meer informatie de Vereniging van Schooldecanen en Loopbaanbegeleiders en NVS-NVL. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een decaan werkzaam kan zijn

Een decaan is over het algemeen werkzaam voor een onderwijsinstelling, zoals een school.

Competenties decaan

Als decaan is het erg belangrijk dat je over goede communicatieve vaardigheden beschikt, zodat leerlingen en ouders de juiste indruk krijgen van een mogelijke vervolgopleiding. Daarnaast speelt het kunnen motiveren een grote rol als decaan. Een actuele kennis van opleidingsmogelijkheden is belangrijk. Algemeen belangrijke competenties zijn inzicht, zelfstandigheid, kennis en luisteren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als decaan

Voor het beroep decaan kunnen we niet echt spreken van een arbeidsmarktperspectief, omdat deze functie in veel gevallen voorbehouden is aan docenten. De doorgroeimogelijkheden als decaan moeten gezien worden in een volwaardige zelfstandige functie als decaan. Deze zijn over het algemeen alleen te vinden op de grotere scholen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris decaan

Als decaan zijn je arbeidsvoorwaarden prima geregeld en vastgesteld in de cao, waarin alle arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Het onderwijs kent diverse belangenbehartigers die zich inzetten voor het onderwijs, zoals de algemene onderwijsbond. Het is voor dit beroep niet mogelijk om een salarisindicatie te geven, omdat het meestal een nevenfunctie betreft. Zie voor meer informatie de specifieke beroepen.

Mijnzzp.nl