Opleiding tot Psycholoog

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauWO-niveau
VooropleidingHbo-opleiding met wiskunde op vwo-niveau
VooropleidingVwo
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Opleiding psychologie

De meeste studenten die psycholoog willen volgen kiezen voor de universitaire bacheloropleiding psychologie. Er zijn ook zeker opleidingsmogelijkheden op Hbo-niveau maar de meeste psychologen hebben een universitaire opleiding genoten en geen Hbo-opleiding. Tijdens het eerste leerjaar van de opleiding bestaat uit een inhoudelijk deel en een onderzoeksdeel. Tijdens het inhoudelijk deel maak je voornamelijk kennis met vakgebied psychologie zoals sociale psychologie, ontwikkelings- en onderwijspsychologie, arbeids- en organisatiepsychologie, klinische psychologie en cognitieve psychologie. Het onderzoeksdeel is gericht op het trainen van je wetenschappelijke vaardigheden en schrijfvaardigheden. Het tweede jaar van de opleiding is voornamelijk gericht op het uitvoeren van onderzoeken en het uitwerken van deze onderzoeken. Vanaf het tweede leerjaar binnen deze opleiding krijg je te maken met vakken als de grondslagen van psychologie en wetenschappelijk en statistisch redeneren. Vanaf het derde leerjaar zal je een specialisatie moeten kiezen die voor een belangrijk deel zal bepalen hoe je toekomst eruit zal zien. Enkele specialisaties als psycholoog zijn arbeids- en organisatiepsychologie, brein en cognitie, klinische psychologie, klinische ontwikkelingspsychologie, klinische neuropsychologie, psychologische methodeleer en sociale psychologie.

Opleidingsduur en niveau psychologie

De universitaire bacheloropleiding psychologie zal minimaal drie jaar in beslag nemen. De opleiding psychologie is een redelijk zware opleiding te noemen die veel afvallers kent. Ongeveer de helft van alle studenten stop vrijwillig of omdat de ze een negatief studieadvies hebben gekregen. Binnen deze opleiding zal er ieder jaar gekeken worden naar de voortgang van de student omdat deze studie veel afvallers kent.

Vervolgopleidingen psychologie

Na de universitaire bacheloropleiding psychologie is het nog mogelijk om door te leren voor de universitaire masteropleiding psychologie. De universitaire masteropleiding psychologie moet gezien worden als een aparte opleiding omdat je binnen deze opleiding niet automatische zal doorstromen.

Vooropleiding psychologie

De meeste universiteiten verwachten minimaal een Hbo-opleiding met als extra aanvulling het vak wiskunde. Wanneer je niet beschikt over het vak wiskunde binnen je vooropleidingen is het mogelijk om hiervoor een toets af te leggen. Ook met het vwo-diploma zal je moeten beschikken over het vak wiskunde. De opleiding psychologie is een zogenaamde numerus fixus opleiding omdat er ieder jaar meer aanmeldingen zijn dan studieplekken.

Mijnzzp.nl