Loopbaanadviseur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een loopbaanadviseur helpt mensen die verder willen binnen hun carrière, maar niet goed weten hoe ze dit moeten aanpakten. Ook kan een loopbaanadviseur nuttig zijn als mensen met onzekerheden zitten met betrekking tot hun loopbaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan twijfels over mogelijke opleidingen die nuttig kunnen zijn voor de verdere carrière. De meeste mensen die werkzaam zijn lopen vroeg of laat tegen bepaalde vragen aan die niet altijd even makkelijk te beantwoorden zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen zoals ben ik gelukkig, ben ik toe aan verandering, en hoe kom ik hogerop binnen de organisatie. Deze vragen zijn over het algemeen heel persoonlijk en het antwoord kan dan ook per persoon verschillen, omdat iedere situatie anders is. Het is de loopbaanadviseur die kan helpen met het beantwoorden van deze vragen. Een loopbaanadviseur kan op diverse manieren helpen, zoals door het uitvoeren van een psychologisch onderzoek. Het beroep loopbaanadviseur heeft dan ook raakvlakken met het beroep psycholoog. Er zijn veel verschillende soorten loopbaanadviseurs te vinden die allemaal hun eigen manier van werken hebben. Het is daarom belangrijk om eerst samen een goed gesprek te houden en te bekijken of er een juiste klik is. De daadwerkelijke loopbaanbegeleiding kan op verschillende plekken uitgevoerd worden, zoals op het werk of bij iemand thuis. Dit is geheel afhankelijk van waar iemand zich het prettigst voelt en het gemakkelijkst praat.

Loopbaanadviseurs kunnen ook ingeschakeld worden door werkgevers, bijvoorbeeld omdat ze hun personeel willen helpen met hun verdere ontwikkeling. Het is voor bedrijven erg belangrijk dat hun personeel zich prettig voelt. In het verleden kwam mensen meestal pas terecht bij een loopbaanadviseur als het eigenlijk al te laat was, zoals wanneer iemand ziek geworden was. Tegenwoordig zien steeds meer bedrijven het belang in van een goede loopbaanadviseur, waardoor deze eerder ingeschakeld worden en mogelijke problemen juist voorkomen kunnen worden.

Carrière problemen

De meeste mensen lopen vroeg of laat tegen vragen of problemen aan tijdens het uitvoeren van hun werk. Wat deze problemen zijn is voor iedereen persoonlijk, maar een van de bekendste is toch wel het gevoel van vastgelopen te zijn. Vaak doet iemand dan al jaren het zelfde werk en ziet geen voortgang meer naar een andere functie bij de bestaande werkgever. Het is voor die persoon goed om dan met een adviseur te gaan praten, zodat deze kan helpen. Veel mensen denken dat ze automatisch kunnen doorgroeien binnen een bedrijf, maar als dit dan niet het geval is kan er een bepaalde onrust of frustratie ontstaan. Ook kan het zijn dat iemand gewoon geen uitdaging meer ziet in zijn werk en de motivatie dan gewoon weg is. Het verkrijgen van een andere functie kan dan een goede oplossing zijn zodat de motivatie weer terug is.

Arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt van nu is heel anders dan die van vroeger, en vraagt nu dan ook meer van werknemers dan vroeger. Tegenwoordig wordt er ook van werknemers verwacht dat deze zelf er voor zorgen dat ze steeds beter opgeleid worden, wat vroeger wel anders was. In het verleden kon iemand zijn hele leven bij een werkgever blijven werken en veranderde er eigenlijk weinig voor de werknemer.

De arbeidsmarkt van vandaag de dag is veel sneller, en een opleiding stopt niet na de school. Om tegenwoordig door te kunnen groeien moeten de werknemer en werkgever er samen voor zorgen dat men op de hoogte blijft van hun vakgebied, en dat iemand kan doorgroeien binnen een organisatie. De loopbaanadviseur kan helpen om dit doel te bereiken. Het kan zijn dat iemand bepaalde taken van een nieuwe functie niet onder knie heeft, en op advies van de adviseur een cursus gaat volgen om een vervolgfunctie te krijgen binnen een bedrijf. Maar ook bij een reorganisatie, waarbij gedwongen ontslagen vallen, kan een loopbaanadviseur ingeschakeld worden om mensen te begeleiden naar nieuw werk. Door samen wensen te bespreken kan de loopbaanadviseur helpen bij het zoeken naar een nieuwe baan.

Opleiding HRM: Studenten aan het woord:

Opleidingen tot loopbaanadviseur

Er zijn geen specifieke opleidingsmogelijkheden voor het beroep loopbaanadviseur via reguliere scholen. Wie als loopbaanadviseur wil werken kan het beste een Hbo-opleiding Human Resource Management volgen, omdat deze opleiding het best passend is voor het beroep. Daarnaast zijn er voldoende cursussen te vinden op dit gebied. Een loopbaanadviseur helpt werkende mensen met hun carrière. Een beroepskeuzebegeleider helpt jongeren, die juist nog aan hun carrière moeten beginnen. Een loopbaanadviseur is in veel gevallen ook een coach. Het beroep heeft ook raakvlakken met het beroep psycholoog.

Bedrijven waar een loopbaanadviseur werkzaam kan zijn

Als loopbaanadviseur werk je doorgaans als zelfstandig ondernemer en meestal niet in loondienst. Wel kan je als zelfstandig ondernemer natuurlijk aangesloten zijn bij een overkoepelende organisatie of adviesbureau.

Competenties loopbaanadviseur

Als loopbaanadviseur moet je behoorlijk wat verschillende competenties bezitten, zoals het kunnen luisteren, motiveren en netwerken. Daarnaast zal je communicatief sterk onderlegd moeten zijn. Ook is het binnen dit beroep belangrijk dat je bekend bent met mogelijke opleidingstrajecten en dat je kennis hebt van de specifieke functies waarmee je te maken zal krijgen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als loopbaanadviseur

Het verkrijgen van een baan of opdrachten als loopbaanadviseur hoeft doorgaans geen probleem te zijn. Wel is het zo dat er redelijk veel concurrentie is onder loopbaanadviseurs c.q. coaches, wat het verkrijgen van werk dan weer lastig kan maken. Maar als goed opgeleide loopbaanadviseur met minimaal een Hbo-opleiding moet het geen probleem zijn om opdrachten te verkrijgen. Er zijn veel bedrijven die om verschillende redenen een loopbaanadviseur inschakelen, zoals een ontslagronde of het herplaatsen van personeel. Een echte doorgroeimogelijkheid als loopbaanadviseur is bij ons niet bekend.

Arbeidsvoorwaarden en salaris loopbaanadviseur

Omdat wij er vanuit gaan dat je als zelfstandig ondernemer werkzaam zal zijn bepaal je natuurlijk je eigen arbeidsvoorwaarden. Een zelfstandig werkende loopbaanadviseur zal doorgaans niet per uur factureren maar eerder op projectbasis. Wel kan dit natuurlijk verschillen per opdracht of bedrijf.

Mijnzzp.nl