Futurist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep futurist
Technologische ontwikkelingen en voorspellingen
Wat doet een futurist precies
Film futurist:
Film Futurist:
Opleidingen tot futurist
Bedrijven waar een futurist werkzaam kan zijn
Competenties futurist
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als futurist
Arbeidsvoorwaarden en salaris futurist
Eigen bedrijf starten als Futurist
Boekhoudprogramma vergelijken Futurist

Beroep futurist

Een futurist is iemand die naar trends en ontwikkelingen in de markt kijkt en hierop voorspellingen maakt. Met andere woorden probeert een futurist de toekomst te voorspellen en de gevolgen hiervan in te schatten. In de meeste gevallen betreft dit belangrijke ontwikkelingen die grote verandering met zich mee kunnen brengen. Denk bijvoorbeeld aan robots die huizen bouwen, waardoor traditionele banen in de bouw verdwijnen, of aan nanorobots, die als medicijn ingenomen worden om kanker te bestrijden in het lichaam. De voorspellingen die futuristen doen kunnen betrekking hebben op mensen, bedrijven, organisaties en instellingen. In veel gevallen is een futurist ook een trendwatcher en wellicht werkzaam als gastspreker. Andere benamingen voor futurist zijn ook wel futurologist en futuroloog. De term futurist moet verder wel vrij algemeen gezien worden, omdat een futurist ook een professor kan zijn, die samen met studenten zal sparren over mogelijke toekomstverwachtingen met betrekking tot het ontdekken van buitenaards leven. Daarnaast kan een futurist een retaildeskundige zijn, die probeert in te schatten welke veranderingen er gaan plaatsvinden binnen de detailhandel. Over het algemeen is het zo dat een futurist een vakman of vakvrouw is, die beschikt over veel specifieke kennis binnen een bepaalde branche. Het vooruit denken inclusief het filosoferen over mogelijke veranderingen speelt in alle gevallen een belangrijke rol. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een futurist omschrijven als het informeren van andere mensen over toekomstige mogelijkheden, waarbij het samen sparren over de toekomst een belangrijke rol speelt. Futuristen zijn over het algemeen mensen die beschikken over een hogere opleiding of studie. Denk bijvoorbeeld aan hoogleraren, beleidsontwikkelaars, marketeers, ingenieurs of aan uitvinders. Het beroep futurist kent verder geen beroepsbescherming, waardoor iedereen zich kan uitgeven als futurist.

Technologische ontwikkelingen en voorspellingen

Een futurist is dus iemand die nieuwe technologische ontwikkelingen in de gaten houdt en op basis hiervan voorspellingen doet. De werkzaamheden van een futurist moeten over het algemeen als informatief gezien worden, waarbij creativiteit een belangrijke rol speelt. Hoe een futurist precies werkt kan per futurist verschillen, omdat het beroep futurist verder geen vaste omschrijving kent. Een futurist is in alle gevallen wel iemand die nadenkt over de toekomst, inclusief de mogelijke veranderingen. Een futurist is niet iemand die zomaar iets roept, omdat een futurist zelf onderzoek uitvoert naar het betreffende onderwerp. Ook het volgen van trends is als futurist belangrijk om een juiste inschatting te kunnen maken van de toekomst. De meeste futuristen zijn dan ook trendwatcher, omdat trends en de toekomst niet los van elkaar gezien kunnen worden. De technologische vooruitgang heeft ook te maken met trends en veranderingen. De meeste futuristen geven regelmatig lezingen op congressen en bij bedrijven en instellingen, om te filosoferen met de gasten over de toekomst en de veranderingen die dit gaat brengen. Een futurist is in de meeste gevallen niet alleen een gastspreker, maar ook een inspirator. Voor bedrijven, instellingen en overheden is het sparren met een futurist niet alleen leuk, maar ook noodzakelijk. Bedrijven die niet aan de toekomst denken kunnen hun strategische besluitvorming voor de toekomst niet bepalen. Met andere woorden is het ook voor bedrijven erg belangrijk om na te denken over de toekomst. Dit soort onderzoeken noemt men ook wel toekomstkunde of toekomstonderzoek.

Wat doet een futurist precies

Een futurist is verantwoordelijk voor het op een leuke en vooral inspirerende manier uitleggen wat er in de toekomst allemaal gaat veranderen. Denk bijvoorbeeld aan het uitleggen dat supermarkten in de toekomst niet meer bestaan, omdat alle boodschappen thuis gebracht worden met drones. Een ander voorbeeld is het uitleggen dat vakanties overbodig worden, omdat huizen in de toekomst voorzien zijn van speciale belevingsruimtes. Deze belevingsruimtes zijn zo realistisch dat het vliegen naar warme landen in de toekomst overbodig is geworden. Ook binnen de medische wereld is er veel aandacht voor de toekomst. Er zijn voorspellingen dat chirurgen in de toekomst overbodig worden, omdat moderne robots veel beter kunnen opereren. Het is de futurist, die dit soort marktontwikkeling volgt en communiceert met de juiste doelgroep. Een futurist kan verder zelf op geen enkele manier aangemerkt worden als uitvinder of als waarzegger. Het is denkbaar dat een futurist ook beschikt over een eigen tech-blog.

Film futurist:

Film Futurist:

Opleidingen tot futurist

Er bestaan geen opleidingen tot futurist. Een futurist kan uiteenlopende soorten opleidingen afgerond hebben afhankelijk van de futurist. Het is verder dan ook niet mogelijk om een specifieke opleiding te benoemen voor het beroep futurist. De meeste futuristen beschikken over specifieke kennis. Denk bijvoorbeeld aan retaildeskundige, professors, astronomen, natuurkundige, scheikundige of aan algemene technici. Het beroep futurist moet in de meeste gevallen gezien worden als aanvulling op een ander beroep. Ook de boekhouding correct bijhouden is belangrijk als ondernemer. Je kunt dit doen met een boekhoudpakket dat werkt in de cloud.

Bedrijven waar een futurist werkzaam kan zijn

Het is niet zomaar aan te geven waar een futurist werkzaam kan zijn. Een futurist kan voor verschillende bedrijven, instellingen en overheden werkzaam zijn. Daarnaast kan een futurist werkzaam zijn als ondernemer. Zoals eerder omschreven komt het beroep futurist in de praktijk op verschillende manieren voor.

Competenties futurist

De belangrijkste competentie van een futurist is de algemene kennis van technologie. Daarnaast moet een futurist over goede communicatieve vaardigheden beschikken, omdat je meestal zal fungeren als gastspreker. Als je werkzaam bent op wetenschappelijk niveau zal je ook moeten beschikken over onderzoeksvaardigheden. Algemeen belangrijke woorden zijn motiveren, analytisch, analyseren, plannen, organiseren, creativiteit, inspireren en realistisch. Ook het netwerken kan belangrijk zijn om in contact te komen met de juiste mensen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als futurist

Het arbeidsmarktperspectief van een futurist is niet van toepassing, omdat het beroep futurist niet gezien kan worden als gewoon beroep. Als je werkzaam bent als ondernemer zal je zelf het arbeidsmarktperspectief moeten bepalen door het binnenhalen van voldoende opdrachten. De doorgroeimogelijkheden van een futurist moeten gezien worden in het steeds bekender worden. In dat geval kan je wellicht ook op televisieoptreden. Over het algemeen zal een futurist niet snel te maken hebben met mogelijke doorgroeimogelijkheden.

Arbeidsvoorwaarden en salaris futurist

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden omdat een futurist werkzaam zal zijn als ondernemer. Ook is het niet mogelijk om een salarisindicatie te geven, omdat een futurist meestal geen vast salaris zal ontvangen. Een futurist ontvangt meestal vergoeding voor zijn of haar diensten.

Eigen bedrijf starten als Futurist

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Futurist, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Futurist

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Futurist bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Futurist.

Mijnzzp.nl