Futurist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een futurist is een persoon die naar trends en ontwikkelingen in de markt kijkt en voorspellingen doet. Met andere woorden probeert een futurist de toekomst te voorspellen en de gevolgen hiervan in te schatten voor de mens. In de meeste gevallen betreft dit belangrijke ontwikkelingen die grote verandering met zich mee kunnen brengen. Denk bijvoorbeeld aan robots die straks huizen kunnen bouwen, waardoor traditionele banen in de bouw kunnen gaan verdwijnen. De voorspellingen die futuristen doen kunnen betrekking hebben op mensen, bedrijven, organisaties en instellingen. In veel gevallen is een futurist ook een trendwatcher en wellicht een gastspreker. Andere benamingen voor een futurist zijn ook wel futurologist en futuroloog. De term futurist moet vrij algemeen gezien worden, omdat een futurist bijvoorbeeld ook een professor kan zijn die samen met studenten zal sparren over mogelijke toekomstverwachtingen met betrekking tot het ontdekken van buitenaards leven. Daarnaast kan een futurist ook weer een retaildeskundige zijn, die probeert in te schatten welke veranderingen er gaan komen binnen de detailhandel. Over het algemeen is het zo dat een futurist een vakman of vakvrouw is die beschikt over veel specifieke kennis binnen een bepaalde branche. Het vooruit denken inclusief het bespreken van alle mogelijke aankomende veranderingen speelt als futurist in alle gevallen een belangrijke rol. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een futurist ook omschrijven als het informeren van andere andere mensen over toekomstige mogelijkheden, waarbij het samen sparren over de toekomst een belangrijke rol speelt.

De werkzaamheden van een futurist moeten over het algemeen als erg informatief gezien worden, waarbij creativiteit ook een belangrijke rol zal spelen. Hoe een futurist precies zal werken kan wel per futurist verschillen, omdat het beroep futurist verder geen vaste omschrijving kent. Een futurist is dus iemand die nadenkt over de toekomst inclusief de mogelijke veranderingen. Een futurist is niet iemand die zomaar iets roept, omdat een goede futurist meestal zelf onderzoek zal uitvoeren naar het betreffende onderwerp. Ook het volgen van trends is als futurist erg belangrijk. De meeste futuristen zijn dan ook zelf trendwatcher, omdat trends en de toekomst eigenlijk niet los van elkaar gezien kunnen worden. De technologische vooruitgang heeft vanzelfsprekend ook te maken met trends en veranderingen.

De meeste bekende futuristen geven regelmatig lezingen op congressen en bij bedrijven en instellingen, om te filosoferen met de gasten over de toekomst en de veranderingen die dit gaat brengen. Een futurist is in de meeste gevallen niet alleen een gastspreker maar ook een inspirator. Voor bedrijven, instellingen en overheden is het sparren met een futurist niet alleen leuk maar ook noodzakelijk. Bedrijven die niet aan de toekomst denken kunnen hun strategische besluitvorming voor de toekomst niet bepalen. Met andere woorden is het ook voor bedrijven erg belangrijk om na te denken over de toekomst. Dit soort onderzoeken noemt men ook wel toekomstkunde of toekomstonderzoek.

Futurist:

Opleidingen tot futurist

Er bestaan geen opleidingen tot futurist. Een futurist kan uiteenlopende soorten opleidingen afgerond hebben afhankelijk van de futurist. Het is verder dan ook niet mogelijk om een specifieke opleiding te benoemen voor het beroep futurist. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een futurist werkzaam kan zijn

Een futurist is over het algemeen niet werkzaam voor bedrijven, overheden of instellingen in loondienst. De meeste futuristen worden ingehuurd en zijn zelfstandig werkzaam. Een futurist kan natuurlijk wel ook een andere baan hebben.

Competenties futurist

De competenties als futurist zijn niet zomaar aan te geven omdat het beroep futurist niet gezien kan worden als een regulier beroep met een competentieprofiel. Enkele belangrijke woorden als futurist zijn verbeeldingskracht, passie en nieuwsgierigheid. Ook het kritisch en analytisch kunnen denken is als futurist niet onbelangrijk.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als futurist

Er is als futurist geen arbeidsmarktperspectief, omdat het beroep futurist niet gezien kan worden als een regulier beroep. De doorgroeimogelijkheden als futurist moeten gezien worden in het steeds bekender worden waardoor de opdrachten toenemen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris futurist

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden omdat een futurist werkzaam zal zijn als ondernemer. Ook is het niet mogelijk om een salarisindicatie te geven, omdat een futurist meestal geen vast salaris zal ontvangen. Een futurist ontvangt meestal vergoeding voor zijn of haar diensten.

Mijnzzp.nl