Uitvinder

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een uitvinder is iemand die dingen bedenkt en/of ontwerpt die eerder nog niet bestonden. Het worden van een goede uitvinder is over het algemeen nog niet zo makkelijk, omdat het bestaan als uitvinder erg afhankelijk is van mogelijke succesvolle uitvindingen. Er zijn redelijk veel mensen die dagelijks dingen proberen uit te vinden, maar nooit met een goeie uitvinding komen. Daarnaast komt het redelijk veel voor dat hobbymatige uitvinders niet verder kom dan het alleen bedenken van mogelijke uitvindingen. Het daadwerkelijk ontwikkelen van mogelijke uitvindingen is dan ook een stap die in veel gevallen niet genomen wordt, omdat het idee mogelijk te complex is of omdat er hoge kosten gemaakt moeten worden. De meeste uitvindingen die bedacht worden ontstaan omdat de uitvinder een bepaald probleem heeft ontdekt waarbij de uitvinder ook een passende oplossing denkt te hebben bedacht. Over het algemeen zal een goede uitvinder over veel technische kennis moeten beschikken. Een uitvinder is in veel gevallen een wetenschapper, een technicus, een softwareontwikkelaar of bijvoorbeeld een ingenieur. Het beroep of de hobby uitvinder kan betrekking hebben op iedereen, omdat iedereen dingen kan bedenken en uitwerken.

Van een goede uitvinder mag verwacht worden dat deze over veel technische kennis beschikt, omdat het uitwerken van uitvindingen gezien kan worden als technische werkzaamheden. Daarnaast speelt algemene kennis een belangrijke rol als uitvinder. Het op de juiste manier onderkennen van mogelijke problemen waar mensen mee te maken hebben in het dagelijkse leven en het bedenken van een oplossing hiervan vragen om de juiste competenties. Het is niet voor niets dat veel uitvinders over een hogere opleiding of studie beschikken, zoals een technicus of een ingenieur. Daarnaast zijn redelijk veel uitvinders ook aan te merken als onderzoeker op wetenschappelijk niveau.

Goede uitvinding bedenken

Het bedenken van een uitvinding is over het algemeen niet makkelijk. Om te beginnen zijn er veel dingen die al uitgevonden zijn. Een uitvinder loopt dan ook het risico dat zijn uitvindingen al eerder bedacht is door een andere uitvinder. Daarnaast kan een uitvinder zelf geloven in een bepaalde uitvinding maar zien andere mensen er helemaal niks in. Vooral het overtuigen van investeerders is vaak moeilijk. De meeste uitvindingen moeten dan ook eerst nog ontworpen en gebouwd worden, wat in veel gevallen veel geld kost.

Er zijn veel uitvinden die ontstaan vanuit dagelijkse frustraties. Er is dus kennelijk ergens een probleem mee en een uitvinder gaat met het idee aan de slag om het op te lossen. Als het probleem opgelost is door de uitvinder heeft de uitvinder een uitvinding gedaan. Dit klinkt makkelijk maar is het vaak niet.

Het leukste aan het bedenken van een nieuwe uitvindingen is dat iedereen het kan proberen. Het denken aan mogelijke problemen en het bedenken van een passende oplossing is dan ook een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden van een uitvinder. Weken gaan voorbij zonder goed idee en dan ineens is heb je het, er is een mogelijke oplossing die als uitvinding gezien kan worden. Een van de moeilijkste werkzaamheden als uitvinder is nog wel het daadwerkelijk ontwikkelen van een uitvinding en het in de markt zetten van de uitvinding.

Octrooirecht regelen

Het octrooirecht geeft een uitvinder het alleenrecht voor een bepaalde periode. Het octrooirecht kan op verschillende manieren aangevraagd worden, zoals alleen binnen Europa of wereldwijd. Het aanvragen van een octrooirecht is niet eenvoudig, omdat er eerst goed onderzoek gedaan moet worden of een bepaalde uitvinding niet al eerder uitgevonden is door iemand anders. Daarnaast is het aanvragen van octrooien kostbaar en zal dit verder geen garantie inhouden met betrekking tot het succes van de uitvinding.

Een goede uitvinding kan iemand heel vermogend maken als het octrooirecht goed geregeld is. Alle uiteindelijke producten die verkocht worden leveren de uitvinder dan ook een bepaald percentage op. Een uitvinding hoeft niet perse heel ingewikkeld te zijn om succesvol te zijn. Ook relatief kleine simpele dingen kunnen als uitvindingen succesvol zijn. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de paperclip of aan het oranje vlaggetje achterop een kinderfiets. Ook het bedenken van nieuwe website of andere diensten kan als een uitvinding gezien worden.

Uitvinder sluit contract met Defensie:

Opleidingen tot uitvinder

Er zijn geen specifieke opleidingen voor het beroep c.q. hobby uitvinder, iedereen kan een uitvinden worden of zijn. Omdat de meeste uitvinders vanuit een vrije gedachten proberen uit te vinden hebben wij het beroep opgenomen in de branche hobby. Als uitvinder kan je natuurlijk overal werkzaam zijn, of juist helemaal niet werken en gewoon thuis of op de camping uitvinden.

Bedrijven waar een uitvinder werkzaam kan zijn

Wij gaan er vanuit dat de uitvinders op Mijnzzp.nl hobbymatig als uitvinder bezig zijn, en daarom heeft het beroep verder niks met werk of bedrijven te maken. Maar het kan natuurlijk prima zo zijn dat iemand voor zijn werk aan het uitvinden is en dit misschien zelfs wel doet op zijn werk.

Bijzondere vermelding branche hobby

Competenties, arbeidsmarktperspectief, doorgroeimogelijkheden, arbeidsvoorwaarden en salaris als uitvinder zijn niet van toepassing op de branche hobby, zoals wij dat in alle andere branche wel hebben omschreven. Voor meer specifieke informatie over beroepen verzoeken wij u bij de beroepen te kijken. De branche hobby is opgenomen op Mijnzzp.nl omdat er wel degelijk hobby's zijn die raakvlakken kunnen hebben met werkgerelateerde beroepen.

Mijnzzp.nl