Uitvinder

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een uitvinder bedenkt of ontwerpt dingen die nog niet bestaan. Uitvinder worden is nog niet zo makkelijk, omdat het bestaan als uitvinder erg afhankelijk is van succesvolle uitvindingen. Er zijn veel mensen die dagelijks dingen proberen uit te vinden, maar nooit met een goeie uitvinding komen. En mocht iemand denken een uitvinding gedaan te hebben, dan moet er nog een octrooirecht aangevraagd worden, wat doorgaans ook heel veel geld kost.

Het octrooirecht geeft een uitvinder het alleenrecht voor een bepaalde periode. Het octrooirecht kan op verschillende manieren aangevraagd worden, zoals alleen binnen Europa of wereldwijd. Het aanvragen van een octrooirecht is niet eenvoudig, omdat er eerst goed onderzoek gedaan moet worden of een bepaalde uitvinding niet al eerder gedaan is door iemand.

Een goede uitvinding kan iemand heel rijk maken als het octrooirecht geregeld is. Alle producten die verkocht worden levert de uitvinder een bepaald percentage op, wat natuurlijk heel hard kan gaan bij een goede uitvinding. Een uitvinding hoeft niet perse heel ingewikkeld te zijn om succesvol te zijn. Ook relatief kleine simpele dingen kunnen succesvol zijn als uitvinding. Denk maar eens aan de paperclip of aan het oranje vlaggetje achterop een kinderfiets. Ook het bedenken van nieuwe website of andere diensten kan als een uitvinding gezien worden, denk maar eens aan Twitter of WhatsApp.

Een goede uitvinding verkoopt zichzelf

Het bedenken van een uitvinding is niet makkelijk. Om te beginnen zijn er al heel veel dingen uitgevonden en kan iemand dus denken een nieuwe uitvinding gedaan te hebben wat misschien helemaal niet zo is. Daarnaast kan een uitvinder zelf geloven in een bepaalde uitvinding maar zien andere mensen er helemaal niks in. Vooral het overtuigen van investeerders is vaak moeilijk. De meeste uitvindingen moeten ook nog ontworpen en gebouwd worden wat doorgaans veel geld kost.

Er zijn heel veel uitvinden die ontstaan vanuit dagelijkse frustraties. Er is dus kennelijk ergens een probleem mee en een uitvinder gaat met het idee aan de slag om het op te lossen. Wanneer het probleem opgelost is door de uitvinder heeft de uitvinder een uitvinding gedaan. Dit klinkt makkelijk maar is het vaak niet.

Het leukste aan het bedenken van een nieuwe uitvindingen is dat iedereen het kan proberen. Steeds maar denken wat zijn de dagelijkse ergernissen en wat kan ik daar aan doen. Weken gaan voorbij zonder goed idee en dan ineens is heb je het, er een mogelijke oplossing die als uitvindingen gezien kan worden. Toch hebben mensen vaak het idee dat uitvindingen heel moeilijk moeten zijn om succesvol te zijn wat lang niet zo hoeft te zijn. Een slimme verandering aan een bestaande machine die een bepaald proces beter kan maken is ook al een uitvinding.

Een van de moeilijkste zaken aan uitvindingen is nog wel het in de markt zetten van een bepaalde uitvinding. Tegen wie kan je het vertellen zonder dat ze met het idee aan de haal gaan! En bij wie kan je terecht om de uitvinding door te ontwikkelen en uiteindelijk in de markt te zetten? En hoeveel van de winst moet ik afstaan voor de financiering. Dit zijn allemaal lastige vragen waar vaak niemand bij kan helpen.

Uitvinder sluit contract met Defensie:

Opleidingen tot uitvinder

Er zijn geen specifieke opleidingen voor het beroep c.q. hobby uitvinder, iedereen kan een uitvinden worden of zijn. Omdat de meeste uitvinders vanuit een vrije gedachten proberen uit te vinden hebben wij het beroep opgenomen in de branche hobby. Als uitvinder kan je natuurlijk overal werkzaam zijn, of juist helemaal niet werken en gewoon thuis of op de camping uitvinden.

Bedrijven waar een uitvinder werkzaam kan zijn

Wij gaan er vanuit dat de uitvinders op Mijnzzp.nl hobbymatig als uitvinder bezig zijn, en daarom heeft het beroep verder niks met werk of bedrijven te maken. Maar het kan natuurlijk prima zo zijn dat iemand voor zijn werk aan het uitvinden is en dit misschien zelfs wel doet op zijn werk.

Bijzondere vermelding branche hobby

Competenties, arbeidsmarktperspectief, doorgroeimogelijkheden, arbeidsvoorwaarden en salaris als uitvinder zijn niet van toepassing op de branche hobby, zoals wij dat in alle andere branche wel hebben omschreven. Voor meer specifieke informatie over beroepen verzoeken wij u bij de beroepen te kijken. De branche hobby is opgenomen op Mijnzzp.nl omdat er wel degelijk hobby's zijn die raakvlakken kunnen hebben met werkgerelateerde beroepen.

Mijnzzp.nl