Ontdekkingsreiziger

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep ontdekkingsreiziger
Wat doet een ontdekkingsreiziger
Moderne ontdekkingsreiziger
Bekende ontdekkingsreizigers
Belangrijkste ontdekkingsreizigers
Stoerste verhalen
Film: ontdekkingsreizen van Columbus:
Opleidingen tot ontdekkingsreiziger
Bedrijven waar een ontdekkingsreiziger werkzaam kan zijn
Bijzondere vermelding branche hobby
Eigen bedrijf starten als Ontdekkingsreiziger
Boekhoudprogramma vergelijken Ontdekkingsreiziger

Beroep ontdekkingsreiziger

Een ontdekkingsreiziger is een avonturier en/of onderzoeker die op ontdekkingsreis gaat. Oorspronkelijk was een ontdekkingsreiziger iemand die op ontdekkingsreis ging om nieuwe gebieden en culturen te leren kennen. Daarnaast was een ontdekkingsreiziger meestal verantwoordelijk voor het in kaart brengen van onbekende werelddelen. De vroegere ontdekkingsreizigers werkten vaak in opdracht van overheden of rijke zakenlieden om onbekende gebieden te leren kennen en uiteindelijk economisch te kunnen benutten. Een ontdekkingsreiziger ging in het verleden dan ook op reis naar gebieden waarover nog niet veel bekend was. Het beroep ontdekkingsreiziger was aan te merken als risicovol beroep, omdat ontdekkingsreizigers meestal lange en gevaarlijke reizen maakten. In veel gevallen reisde een ontdekkingsreiziger door middel van een middeleeuws zeilschip. Ontdekkingsreizigers maken dan ook een belangrijk onderdeel uit van de maritieme geschiedenis van Nederland. Overzeese ontdekkingen waren niet mogelijk zonder het ontstaan en verloop van de scheepvaart. Een ontdekkingsreiziger was dus verantwoordelijk voor ontdekkingstochten, om uiteindelijk handel te kunnen drijven met de nieuw ontdekte landen. Daarnaast kwam het voor dat deze landen uiteindelijk veroverd en gekoloniseerd werden. Een ander meer moderne benaming voor ontdekkingsreiziger kan ook zijn cartograaf. Het zijn de cartografen die verantwoordelijk zijn voor geo-informatie waarmee landkaarten gemaakt kunnen worden. Een ontdekkingsreiziger had niet de beschikking over moderne middelen, waardoor de kaarten niet altijd even nauwkeurig waren. Ontdekkingsreizigers maakten veel gebruik van middeleeuwse zeilschepen, die in sommige gevallen maanden of jaren onderweg konden zijn. Tegenwoordig heeft de term ontdekkingsreiziger meer betrekking op mensen die op een bijzondere vakantie gaan, waarbij het leren kennen van nieuwe culturen en gebruiken centraal staat.

Wat doet een ontdekkingsreiziger

Tegenwoordig bestaan er nog steeds ontdekkingsreizigers die reizen naar onbekende oorden, maar dit betreft over het algemeen wel een andere doelstelling. Moderne ontdekkingsreizigers zijn meestal jongeren, die wat van de wereld willen zien. Denk bijvoorbeeld aan backpackers, die hele wereld rondtrekken om verschillende culturen te leren kennen. Deze backpackers reizen niet met zeilschepen, maar nemen over het algemeen het vliegtuig of reizen per trein. Een moderne ontdekkingsreiziger moet meer gezien worden als iemand, die een persoonlijke ontdekkingsreis zal ondernemen om verschillende landen te kunnen bezoeken en om zichzelf verder te kunnen ontwikkelen als mens. Redelijk veel jongeren kiezen ervoor om na het afronden van hun studie eerst de wereld rond te reizen voordat ze gaan werken. De moderne reizen als ontdekkingsreiziger kunnen niet vergeleken worden met de oude manier van reizen binnen een nog onbekende wereld. Het is dus niet zo dat de term ontdekkingsreiziger helemaal niet meer van toepassing is. Daarnaast kunnen sommige onderzoekers aangemerkt worden als ontdekkingsreiziger. Denk bijvoorbeeld aan onderzoekers die onderzoek uitvoeren naar onbekende diersoorten, bosgebieden, planten of bepaalde culturen bestuderen. De klassieke ontdekkingsreiziger zoals ze vroeger werkzaam waren, komt tegenwoordig niet meer voor. De wereld is al in kaart gebracht en iedereen kan gebruikmaken van moderne landkaarten.

Moderne ontdekkingsreiziger

De moderne ontdekkingsreiziger is meestal een avonturier die bijzondere reizen maakt. Denk bijvoorbeeld aan een ontdekkingsreiziger, die bergen zal beklimmen waar niet iedereen zomaar kan komen of aan het duiken in diepen zeeën om bijzondere vissen, planten en koralen te kunnen bewonderen. In alle gevallen zal een ontdekkingsreiziger bijzondere reizen en acties ondernemen, die niet passen binnen het standaard plaatje van gewone toeristen. Met andere woorden zal een ontdekkingsreiziger ook over voldoende lef, zelfstandigheid en inspiratie moeten beschikken om bijzondere reizen te kunnen maken. Dit soort reizen is over het algemeen niet te boeken via gewone vakantieaanbieders. Ontdekkingsreizen zijn over het algemeen alleen voorbehouden aan mensen die zich aangetrokken voelen tot avontuur. Het zelf willen ontdekken en beleven van bepaalde gebeurtenissen zal sterk aanwezig moeten zijn als ontdekkingsreiziger.

Bekende ontdekkingsreizigers

Christoffel Columbus was een ontdekkingsreiziger die zeilde voor de Spaanse Kroon over de Atlantische Oceaan. Hij zocht een nieuwe route naar Azië, maar belandde in de Amerika's. Columbus dacht dat hij een nieuwe route naar India gevonden had en noemde de mensen die hij vond "Indianen" Columbus zeilde terug naar Europa en vertelde iedereen over zijn ontdekking. Hij werd met ongeloof begroet door sommigen die dachten dat hij loog, en vol hebzucht van anderen die de handelsroute in handen wilden krijgen waarvan hij beweerde dat hij die gevonden had. Columbus was geen wetenschapper. Hij wist niet dat de nieuwe wereld niet India was en als hij dat geweten had, zou hij waarschijnlijk zijn bewering dat hij een nieuwe route naar Azië gevonden had, hebben teruggenomen. In 1498 ontdekt Columbus voor het eerst het vasteland van Zuid-Amerika bij de rivier Orinoco in het huidige Venezuela.

Na Columbus volgden er talloze andere ontdekkingsreizigers die nieuwe gebieden en culturen verkenden. Een van hen was Ferdinand Magellaan, een Portugese ontdekkingsreiziger die in 1519 begon aan een reis om de wereld. Hoewel Magellaan zelf de reis niet voltooide, slaagde zijn expeditie erin om voor het eerst een volledige omvaart van de aarde te maken. Deze reis leverde waardevolle informatie op over de aardrijkskunde van de wereld en opende nieuwe handelsroutes.

Een andere bekende ontdekkingsreiziger was James Cook, een Britse zeevaarder die in de 18e eeuw verschillende grote expedities leidde. Cook verkende grote delen van de Stille Oceaan, waaronder het oosten van Australië, Nieuw-Zeeland, Hawaï en de eilanden van de Stille Zuidzee. Zijn reizen droegen bij aan de cartografie, geografie, etnografie en natuurwetenschappen en brachten veel nieuwe kennis en inzichten met zich mee.

Belangrijkste ontdekkingsreizigers

De geschiedenis van ontdekkingsreizen kent vele belangrijke ontdekkingsreizigers. Deze ontdekkingsreizigers hebben allemaal bijgedragen aan de uitbreiding van menselijke kennis, het openen van nieuwe handelsroutes, het verkennen van onbekende gebieden en het leggen van de basis voor verdere ontdekkingsreizen en exploratie in latere eeuwen.

Stoerste verhalen

Ook vandaag de dag spreekt een spannend avontuur nog veel mensen aan. Een populair kinderboek is bijvoorbeeld "Thomas Tucker- ontdekkingsreiziger van beroep". Thomas Tucker en zijn nieuwe vriend Tak krijgen geheimzinnige brieven. Van wie zijn die geheimzinnige brieven toch? Vanaf dat moment is Thomas Tucker ontdekkingsreiziger.

Film: ontdekkingsreizen van Columbus:

Opleidingen tot ontdekkingsreiziger

Er zijn geen opleidingen tot ontdekkingsreiziger. Een ontdekkingsreiziger is een avonturier of onderzoeker die bijzondere reizen maakt. Voor het beroep of de hobby-ontdekkingsreiziger is dan ook geen opleiding nodig. Wel kan het belangrijk zijn om voldoende kennis van plaatselijke wet- en regelgeving op te doen. Dit is belangrijk, omdat de meeste ontdekkingsreizigers zelfstandig op vakantie gaan. Om mogelijke problemen te voorkomen is het raadzaam om je eerst te verdiepen in plaatselijke regels en gebruiken. In algemene zin kan een ontdekkingsreiziger wel veel leren door het reizen. Het opdoen van nieuwe ervaringen en kennis kan niet los gezien worden van het reizen. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online software. Hiervoor is het wel nodig om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het juiste boekhoudprogramma voor de zzp administratie.

Bedrijven waar een ontdekkingsreiziger werkzaam kan zijn

Een ontdekkingsreiziger moet tegenwoordig in de meeste gevallen gezien worden als avonturier, die hobbymatig actief is. Dit neemt niet weg dat een ontdekkingsreiziger wellicht ook aangemerkt kan worden als reisfotograaf, die bijzondere foto's maakt. De klassieke ontdekkingsreizigers waren relatief vaak werkzaam voor overheden en het leger. Daarnaast kan een ontdekkingsreiziger in sommige gevallen aangemerkt worden als wetenschapper, zoals een professor. De moderne ontdekkingsreiziger zal in de meeste gevallen niks te maken hebben met mogelijke werkgevers. Reizigers die vakantie combineren met werken kunnen aangemerkt worden als digital nomad.

Bijzondere vermelding branche hobby

Competenties, arbeidsmarktperspectief, doorgroeimogelijkheden, arbeidsvoorwaarden en salaris als ontdekkingsreiziger zijn niet van toepassing op de branche hobby, zoals wij dat in alle andere branches wel hebben omschreven. Voor meer specifieke informatie over beroepen verzoeken wij u bij de beroepen te kijken. De branche hobby is opgenomen op Mijnzzp.nl omdat er wel degelijk hobby's zijn die raakvlakken kunnen hebben met werkgerelateerde beroepen.

Eigen bedrijf starten als Ontdekkingsreiziger

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Ontdekkingsreiziger, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Ontdekkingsreiziger

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Ontdekkingsreiziger bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Ontdekkingsreiziger.

Mijnzzp.nl