Reisfotograaf

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep reisfotograaf
Werken als reisfotograaf
Bijzondere reisfoto's maken
Gratis reizen als reisfotograaf
Wat doet een reisfotograaf:
Natuurfotografie:
Opleidingen tot reisfotograaf
Bedrijven waar een reisfotograaf werkzaam kan zijn
Competenties reisfotograaf
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als reisfotograaf
Arbeidsvoorwaarden en salaris reisfotograaf
Eigen bedrijf starten als Reisfotograaf
Boekhoudprogramma vergelijken Reisfotograaf

Beroep reisfotograaf

Een reisfotograaf is een beroepsfotograaf of blogger die reisfoto's maakt, wat betrekking kan hebben op verschillende vakgebieden, zoals natuurfoto's, dierenfoto's of algemene reisfoto's. Als reisfotograaf kan je hobbymatig bezig zijn of ben je beroepsmatig werkzaam. Beroepsmatige reisfotografen zijn meestal werkzaam als zelfstandig ondernemer, die ingehuurd worden om bepaalde foto's te maken. Denk bijvoorbeeld aan foto's die geplaatst worden in een reisgids, zoals van een hotel, of aan omgevingsfoto's, die gebruikt worden in een reisgids. Daarnaast kan een reisfotograaf zelfstandig unieke foto's maken en deze aanbieden aan geïnteresseerde partijen. Vooral bijzondere natuurfoto's of dierenfoto's worden vaak afgenomen van reisfotografen, als ze bijzonder of uniek zijn. Als reisfotograaf is het belangrijk dat je over veel doorzettingsvermogen en creativiteit beschikt, omdat het maken van bijzondere foto's meestal niet makkelijk is. Daarnaast is het belangrijk om de juiste doelgroep aan te spreken als je reisfoto's wilt verkopen. Het beroep reisfotograaf moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat iedere reisfotograaf op zijn eigen manier bijzondere reisfoto's kan maken voor verschillende doeleinden. Het worden van een professionele reisfotograaf zal niet voor iedereen weggelegd zijn, omdat het een zeer specifiek beroep betreft, dat alleen voorbehouden is aan goede fotografen die beschikken over de nodige kennis en ervaring op het gebied van reisfotografie. Niet iedere fotograaf kan zomaar reisfotograaf worden, omdat het belangrijk is dat een reisfotograaf indrukwekkende foto's kan maken. Het werken als reisfotograaf spreekt veel mensen aan, omdat er veel gereisd moet worden voor de werkzaamheden. Toch is het beroep reisfotograaf niet voor iedereen geschikt, omdat je meestal werkzaam bent als zelfstandig ondernemer. Dit betekent dat je zonder opdrachtgever zelf verantwoordelijk bent voor de onkosten, zoals de vliegreizen en de hotelovernachtingen.

Werken als reisfotograaf

Een reisfotograaf is dus een fotograaf die zich gespecialiseerd heeft in reisfotografie. Reisfotografie heeft een grote aantrekkingskracht op mensen, omdat het meestal bijzondere foto's betreft. Het is niet zo dat alle reisfotografen in opdracht werken, omdat de meeste reisfotografen naar eigen inzicht werkzaam zijn. Daarnaast is het maken van goede reisfoto's, die eventueel verkocht kunnen worden aan tijdschriften of aan reisorganisaties, niet makkelijk. Zoals eerder omschreven kunnen reisfotografen op verschillende manieren werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan bloggers, die reisfoto's maken als aanvulling op content artikelen. Goede reisfoto's zijn zeer waardevol met betrekking tot de vindbaarheid van blogs. Daarnaast is het maken van reisfoto's gewoon aan te merken als bijzondere hobby. Het beroepsmatig werken als reisfotograaf komt verder niet veel voor. Wel is het zo dat hotels veel waarde hechten aan goede foto's om toeristen te trekken. In dat geval kan een reisfotograaf verantwoordelijk zijn voor het maken van bijzondere omgevingsfoto's. In dat geval komt een reisfotograaf ook in aanmerking voor onkostenvergoeding, zoals de vliegtickets, eten en hotelovernachtingen.

Bijzondere reisfoto's maken

Bijzondere reisfoto's hebben meestal betrekking op foto's die niet door iedereen zomaar gemaakt kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan foto's gemaakt op de zuidpool, aan foto's van bergbeklimmers of aan foto's van bijzondere natuurverschijnsels, zoals van een vulkaan. Andere bijzondere fotografie als reisfotograaf is onderwaterfotografie. Bijzondere onderwaterfoto's kunnen over het algemeen goed verkocht worden, omdat ze moeilijk te maken zijn. Als reisfotograaf is het over het algemeen belangrijk dat je over een goede conditie beschikt, omdat je op bijzondere plekken komt voor je werkzaamheden. Daarnaast zul je als reisfotograaf meestal veel fotoapparatuur bij je hebben, om die ene unieke foto te kunnen maken. Een ander vakgebied als reisfotograaf is het deelnemen aan expedities van groepen mensen. Dit zijn vaak georganiseerde reizen, waarbinnen de reisfotograaf een bijzondere rol kan spelen bij het vastleggen van de expeditie. Door het inhuren van een reisfotograaf hoeven de deelnemers niet zelf tijdens de expeditie foto's te maken. In dat geval kan je meestal ook aangemerkt worden als gids.

Gratis reizen als reisfotograaf

Het gratis reizen als reisfotograaf en/of als blogger is een droom van redelijk veel mensen. In de praktijk komt dit bijna niet voor. Het zijn alleen de echt bekende influencers, die beschikken over veel volgers, die in sommige gevallen in aanmerking komen voor gratis reizen. Dit soort aanbiedingen wordt over het algemeen alleen gedaan als de reisfotograaf en/of blogger ook reclame maakt voor een organisatie. In algemene zin is er dus geen sprake van gratis reizen, omdat er een tegenprestatie verwacht wordt. In dat geval zal de reisfotograaf en/of blogger een aantal pakkende foto's moeten delen via social media. Zoals eerder omschreven moeten de meeste reisfotografen aangemerkt worden als hobbyisten, die voor hun plezier reisfoto's maken. Denk bijvoorbeeld aan bijzondere foto's van vogels en natuur, en aan algemene omgevingsfoto's.

Wat doet een reisfotograaf:

Natuurfotografie:

Opleidingen tot reisfotograaf

Er zijn geen specifieke opleidingsmogelijkheden om als reisfotograaf te kunnen werken. Wel zijn er zowel op Mbo-niveau als op Hbo-niveau opleidingsmogelijkheden voor het beroep fotograaf. Op het mbo kan je starten met de opleiding medewerker fotografie op niveau twee, en vervolgens de Mbo-opleiding fotograaf volgen op niveau vier. De opleiding tot fotograaf via de Mbo-school zal doorgaans vier jaar in beslag nemen, en stoomt je klaar als fotograaf. Wie daarna nog verder wil leren kan het beste de een hbo-opleiding volgen. De richting fotografische vormgeving is zowel in een tweejarige studie te volgen als in een vierjarige studie. Tijdens de opleiding zal je ook werken en, afhankelijk van de gekozen studie, één of twee dagen in de week naar school gaan voor de theorie. Tijdens de opleiding fotograaf is er onder meer aandacht voor de volgende vakken: portretfotografie, belichting, montage, analoge technieken, digitale technieken, cameratechniek en creativiteit. Maar natuurlijk leer je ook werken met de meest bekende fotoprogramma's om je foto's te kunnen bewerken. Na je opleiding zijn er als fotograaf diverse specialisaties mogelijk waar je je op kan richten, afhankelijk van je eigen wensen als fotograaf. Ook zijn er genoeg cursussen te vinden op het gebied van fotografie. Als startende zzp reisfotograaf, is het belangrijk om gebruik te maken van een online boekhoudpakket. Dit geeft je de mogelijkheid de administratie in verschillende landen bij te houden.

Bedrijven waar een reisfotograaf werkzaam kan zijn

Een beroepsmatige reisfotograaf zal in de meeste gevallen aangemerkt moeten worden als ondernemer. Het beroep fotograaf komt tegenwoordig bijna niet meer voor in loondienst. Daarnaast kan een reisfotograaf gewoon hobbymatig actief zijn. Er zijn niet veel reisfotografen die beroepsmatig werkzaam zijn. In sommige gevallen kan een reisfotograaf ook aangemerkt worden als marketeer of redactiemedewerker. Fotografen die vakantie combineren met werken kunnen aangemerkt worden als digital nomad.

Competenties reisfotograaf

Als reisfotograaf is de belangrijkste competentie de algemene vakinhoudelijke kennis van reisfotografie. Reisfotografie is een bijzondere specialisatie, omdat reisfotografie ook betrekking heeft op culturen, geschiedenis en geologie. Het op de juiste manier weergeven van afbeeldingen is dan ook belangrijk als reisfotograaf. Daarnaast moet een reisfotograaf over veel creativiteit en inspiratie beschikken om spraakmakende foto's te kunnen maken. Als je beroepsmatig werkzaam bent als reisfotograaf zal je ook over een commerciële instelling moeten beschikken. In dat geval kan ook het netwerken belangrijk zijn om de juiste mensen te leren kennen. Algemeen belangrijke woorden zijn trends, lef, styling, passie, motivatie, doorzettingsvermogen, plannen, organiseren en presteren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als reisfotograaf

Het arbeidsmarktperspectief van een reisfotograaf is niet goed te noemen, omdat de meeste reisfotografen aangemerkt moeten worden als ondernemer. Een ondernemer zal zijn eigen arbeidsmarktperspectief moeten bepalen door het binnenhalen van voldoende opdrachten. Daarnaast is het zo dat lang niet alle reisfotografen beroepsmatig actief zijn. Het maken van reisfoto's kan ook gewoon een leuke hobby zijn voor mensen. De doorgroeimogelijkheden van een reisfotograaf moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naam, waardoor het aantal opdrachten zal toenemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het beroep reisblogger. In de praktijk hebben lang niet alle reisfotografen te maken met mogelijke doorgroeimogelijkheden.

Arbeidsvoorwaarden en salaris reisfotograaf

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor het beroep reisfotograaf, omdat de meeste fotografen tegenwoordig als zelfstandig ondernemer werkzaam zullen zijn en je als zelfstandig werkende fotograaf natuurlijk zelf je arbeidsvoorwaarden zal bepalen. Een fotograaf in loondienst zal doorgaans tussen de 2000 en 2800 euro bruto per maand verdienen, afhankelijk van zijn leeftijd, opleiding, bekendheid en verantwoordelijkheden. Een zelfstandig werkende reisfotograaf werkt doorgaans in opdracht, tegen een vaste vergoeding.

Eigen bedrijf starten als Reisfotograaf

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Reisfotograaf, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Reisfotograaf

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Reisfotograaf bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Reisfotograaf.

Mijnzzp.nl