Hotelmanager

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een hotelmanager is de leidinggevend persoon van een hotel en is daarom verantwoordelijk voor de dagelijkse aansturing van het hotel, inclusief al het personeel. Hieronder vallen bijvoorbeeld het restaurant van het hotel, de facilitair medewerkers van het hotel en de frontoffice van het hotel. Ondanks dat een hotelmanager niet in alle gevallen direct met gasten te maken zal krijgen, moet goed gastheerschap als hotelmanager hoog in het vaandel staan. Binnen het hotelwezen draait alles om service en goed gastheerschap. De werkzaamheden als hotelmanager kunnen verschillen per soort hotel, omdat niet alle hotels hetzelfde zijn. Over het algemeen kunnen we stellen dat je als hotelmanager het personeel aanstuurt, waakt over de dienstverlening, waakt over de kwaliteitseisen en waakt over de financiën. Daarnaast rapporteer je als hotelmanager aan de directie over de voortgang van het hotel. Een hotelmanager is dus verantwoordelijk voor diverse werkzaamheden die allemaal met het hotel te maken hebben. Afhankelijk van het soort hotel kan een hotelmanager ook met andere managers te maken krijgen.

Welke taken en verantwoordelijkheden een hotelmanager precies heeft kan per hotel verschillen, omdat niet alle hotels dezelfde taakverdelingen kennen. Zo kan het zijn dat een hotelmanager ook de restaurant manager is, maar het kan ook zo zijn dat er een speciale restaurant manager aangesteld is binnen het hotel. Dit is meestal afhankelijk van het soort hotel en de grootte van het hotel. Ook hoeft het niet zo te zijn dat je als hotelmanager de kamermeisjes aanstuurt, omdat hier ook een andere leidinggevende voor aangesteld kan zijn. Het is wel zo dat je als hotelmanager alle medewerkers aanstuurt en toeziet op de werkzaamheden. Als hotelmanager is het belangrijk dat je over brede kennis beschikt en dat je van alle onderdelen binnen het hotel verstand hebt. Tijdens de opleiding tot hotelmanager is er zeker niet alleen aandacht voor hotelmanagement, maar juist ook voor goed gastheerschap. Goed gastheerschap betekent meer dan het op de juiste manier kunnen begroeten van de gasten. Denk bijvoorbeeld ook aan wijnkennis en aan gastronomie.

Binnen grote hotels zijn de taken van een hotelmanager meestal gericht op het aansturen van alle hotelmedewerkers, zonder dat de hotelmanager zelf dagelijks op de werkvloer aanwezig is. Denk hierbij aan het aansturen van de front office manager, het aansturen van de facilitair manager of aan het aansturen van de hoofd technische dienst. Binnen de grotere hotels werken over het algemeen diverse andere managers die allemaal onder de hotelmanager vallen qua verantwoordelijkheden.

Kwaliteitsbewaking hotel

Kwaliteitsbewaking is voor hotels erg belangrijk met betrekking tot dienstverlening en de algemene indruk. Van alle hotelmedewerkers mag dan ook verwacht worden dat ze professionals zijn. Het zijn niet alleen de frontoffice medewerkers die zich moeten houden aan de kwaliteitsnormen. Ook de facilitair medewerkers, zoals de schoonmaaksters, moeten werken volgens strike eisen met betrekking tot de schoonmaak. Een hotelkamer of het hotel zelf dat geen goede indruk maakt kan er voor zorgen dat hotelbezoekers niet meer terugkomen. Binnen de betere hotels zijn de eisen met betrekking tot kwaliteitsbewaking zo hoog dat er ook sprake kan zijn van een apart aangetelde kwaliteitsinspecteur schoonmaak.

Werkzaamheden hotelmanager

Als hotelmanager ben je verantwoordelijk voor uiteenlopende werkzaamheden naast het aansturen van de directe medewerkers. Denk hierbij aan het dagelijks bijhouden van de administratie, aan het bijhouden van de boekingen, aan het voeren van functioneringsgesprekken, aan het aannemen van personeel, aan het ontslaan van personeel en aan de marketing van het hotel. Daarnaast zal een hotelmanager regelmatig vergaderingen bijwonen met andere managers en de directie van het hotel.

Wat is gastronomie

Gastronomie is de studie die met hogere kookkunst te maken heeft, inclusief alles wat met voedsel en cultuur te maken heeft. Gastronomie heeft dus niet alleen betrekking op het koken van eten maar juist ook op de smaakbeleving van eten, zoals het proeven van eten, het beleven van eten en het begrijpen van eten. Het begrijpen van eten is weer belangrijk met betrekking tot het kunnen adviseren of serveren van de juiste wijn aan gasten. Gastronomie noemt men ook wel eens de wetenschap van smaak en proeven. Ondanks dat je als hotelmanager de leidinggevende bent van het hotel is het niet zo dat je geen kennis hoeft te hebben van gastronomie.

Hotelmanagement:

Opleidingen tot hotelmanager

Wie als hotelmanager wil gaan werken kan een studie volgen op Mbo-niveau of op Hbo-niveau. De opleiding tot hotelmanager op Hbo-niveau is ook volledig in het Engels te volgen. Beide opleidingen duren ongeveer drie jaar, waarin regelmatig stage gelopen zal worden. Tijdens de opleiding leer je alle kneepjes van het vak om als manager te kunnen gaan werken. Met de opleiding hoef je niet perse in een hotel te gaan werken. Met de opleiding hotelmanager kan je op veel plekken komen te werken over de hele wereld.

Bedrijven waar een hotelmanager werkzaam kan zijn

Als hotelmanager kan je eigenlijk overal in de hotelbranche en toeristenindustrie komen te werken. Wel zijn er grote verschillen tussen hotels qua grootte en luxe.

Competenties hotelmanager

Als hotelmanager beschik je over leidinggevende capaciteiten en stuur je het andere personeel aan. Naast de werkzaamheden die zichtbaar zijn voor hotelgasten organiseer en regel je ook een heleboel zaken achter de schermen, zoals de inkoop, administratie, planning en boekingen. Als hotelmanager ben je het voorbeeld voor het hotel en al zijn personeel. Goed gastheerschap en een nette uitstraling als hotelmanager zijn dan ook heel belangrijk.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als hotelmanager

Als goed opgeleide hotelmanager is het doorgaans geen enkel probleem om werk te vinden. Als hotelmanager kan je over de hele wereld eigenlijk wel aan het werk. Wel is het belangrijk om je te verdiepen in de plaatselijke cultuur als hotelmanager. Als hotelmanager zijn er ook voldoende doorgroeimogelijkheden, zoals manager worden van meerdere hotels of je eigen hotel beginnen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris hotelmanager

Als hotelmanager ben je doorgaans veel aan het werk en maak je dus lange dagen. De verantwoordelijkheid als hotelmanager kan groot zijn. Het salaris van hotelmanager is sterk afhankelijk van de verantwoordelijkheden en grootte van het hotel. De hotelmanager verdient in loondienst afhankelijk van de groote van het hotel en zijn opleiding tussen de 2500 en 3800 euro bruto per maand. Als hotelmanager ben je voldoende opgeleid om wellicht je eigen hotel te beginnen. Het starten van een eigen hotel is doorgaans niet makkelijk, omdat de concurrentie groot is.

Mijnzzp.nl