Kamermeisje

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een kamermeisje is verantwoordelijk voor de schoonmaak van hotelkamers en de algemene ruimtes binnen een hotel. Naast schoonmaakwerkzaamheden is een kamermeisje verantwoordelijk voor andere werkzaamheden, zoals het verschonen van het beddengoed of het verwisselen van de handdoeken op de badkamer. Een andere belangrijke taak is het luchten van de kamer voordat de gasten de kamer betrekken. In de meeste gevallen zijn kamermeisjes ook verantwoordelijk voor het controleren van de hotelkamers. Denk hierbij aan het controleren of de verlichting werkt, het controleren of de kranen niet lekken en aan het controleren of alle informatiefolders aanwezig zijn. Als kamermeisje zal je meestal in een team van andere kamermeisjes werkzaam zijn, omdat de werkzaamheden binnen een bepaald tijdsbestek uitgevoerd moeten worden. Alle kamermeisjes hebben vaste taken, zoals het stofzuigen van de vloer of het schoonmaken van de badkamer. Op deze manier kan er sneller gewerkt worden, omdat ieder kamermeisje precies weet wat hij of zij moet doen. Het beroep kamermeisje houdt niet in dat een kamermeisje alleen verantwoordelijk is voor het schoonmaken van hotelkamers, omdat een kamermeisje ook ingezet kan worden voor andere schoonmaakwerkzaamheden, zoals het schoonmaken van de gangen of de lobby van het hotel. Als kamermeisje kan je in vaste dienst werkzaam zijn van een hotel, of zul je ingehuurd worden via een schoonmaakorganisatie of uitzendorganisatie. Als kamermeisje is het belangrijk dat je stressbestendig bent, omdat het op wisseldagen druk is. De werkzaamheden van een kamermeisje zijn niet moeilijk, echter is het wel belangrijk dat een kamermeisje beschikt over verantwoordelijkheidsgevoel. Voor hotels is het heel belangrijk dat alle kamers netjes schoongemaakt worden. Een kamermeisje kan ook verantwoordelijk zijn voor andere werkzaamheden. Een andere benaming voor kamermeisje is houskeeper.

Een kamermeisje is dus verantwoordelijk voor het schoonmaken van hotelkamers en de algemene ruimtes binnen een hotel. Veel hotels hebben zelf kamermeisjes in dienst, echter komt het ook voor dat er via schoonmaakbedrijven schoonmakers ingehuurd worden om het werk te doen. Het schoonmaken van hotelkamers moet iedere keer opnieuw uitgevoerd worden voordat nieuwe gasten hun hotelkamer kunnen betrekken. Dit houdt in dat een kamermeisje het beddengoed zal vervangen, de badkamer zal schoonmaken en de hotelkamer. Ook het bijvullen van de minibar en het aanvullen van zeepjes en het geven van informatie behoort tot de taken van het kamermeisje. Het is denkbaar dat een kamermeisje naast het schoonmaken van hotelkamers verantwoordelijk is voor het wassen van de smerige handdoeken en beddengoed, echte kunnen deze werkzaamheden door het hotel uitbesteed worden aan gespecialiseerde wasserijen. Dit kan per hotel verschillen, omdat niet alle hotels op dezelfde manier werkzaam zijn. De meeste kamermeisjes zijn ook verantwoordelijk voor het controleren van de hotelkamers. Bij mogelijke gebreken zal een kamermeisje een onderhoudsman inschakelen.

Werken als kamermeisje

Het werken als kamermeisje is niet moeilijk, echter zullen de werkzaamheden wel bij je moeten passen. Daarnaast kan het werken als kamermeisje nogal eens hectisch zijn. Vooral in het weekend kan het hard werken zijn. De meeste hotels hebben in het weekend te maken met veel vertrekkende en nieuwe gasten. Nieuwe gasten willen in de meeste gevallen meteen gebruik kunnen maken van hun hotelkamer. Om dit mogelijk te maken zal een kamermeisje in een team werken om alle hotelkamers op tijd klaar te krijgen. Kamermeisjes hebben dan ook te maken met een strak schema. Voor het beroep kamermeisje is het niet nodig dat beschikt over een specifieke opleiding. In de meeste gevallen is de juiste motivatie voldoende om werkzaam te kunnen zijn als kamermeisje. Wel is het belangrijk dat je goed kan samenwerken, omdat je meestal binnen een team van verschillende kamermeisjes werkzaam bent. Daarnaast is het belangrijk dat je secuur bent, omdat hotels strikte regels hanteren als het aankomt op de schoonmaak.

Kwaliteit schoonmaak hotelkamers

De kwaliteit van de schoonmaak staan binnen hotels hoog aangeschreven en zal in de meeste gevallen gecontroleerd worden door een speciale kwaliteitsinspecteur. De kwaliteitsinspecteur zal alle werkzaamheden controleren volgens de geldende richtlijnen van het hotel. De kwaliteitsinspecteur rapporteert over het algemeen weer aan de hotelmanager. Een andere benaming voor een kwaliteitsinspecteur kan ook facilitair manager zijn. Het controleren van schoonmaakwerkzaamheden komt tegenwoordig veel voor, omdat dit zo belangrijk is. In de meeste gevallen zal een kwaliteitsinspecteur schoonmaak een ervaren medewerker zijn, die gezien kan worden als een soort manager. Het inspecteren van hotelkamers zal over het algemeen uitgevoerd worden aan de hand van vaste belangrijke punten. Enkele belangrijke punten kunnen zijn of de bedden op de juiste manier opgemaakt zijn, of alle handdoeken netjes liggen en dat er geen waterplekken zichtbaar zijn op het sanitair.

Wat doet een kamermeisje:

  • Het schoonmaken van hotelkamers, badkamers en algemene ruimtes.
  • Het technisch controleren van hotelkamers (televisie, lampen).
  • Het doorgeven van gebreken aan de technische dienst.
  • Het aanvullen van informatiefolders en de minibar.
  • Het aanvullen van verzorgingsartikelen.
  • Het vervangen van handdoeken.
  • Het opmaken van beddengoed.

Schoonmaken van een hotel:

Wat doet een kamermeisje:

Opleidingen tot kamermeisje

Er zijn geen landelijke opleidingsmogelijkheden voor het beroep kamermeisje. De meeste kamermeisjes worden door ervaren collega's ingewerkt, die in dat geval aangemerkt kunnen worden als leermeester. Ook is het denkbaar dat nieuwe kamermeisjes een korte interne opleiding aangeboden krijgen door het hotel of schoonmaakbedrijf waarvoor hij of zij werkzaam is. Het is over het algemeen niet nodig dat een kamermeisje zal beschikken over een erkende opleiding, omdat het werken als kamermeisje gezien kan worden als ongeschoolde arbeid. Wel is het belangrijk dat een kamermeisje zal werken via de regels van het hotel, omdat hotelmanagers strikte regels kunnen hanteren voor het schoonmaken van hotelkamers. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online zzp boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het juiste pakket voor de financiële administratie.

Bedrijven waar een kamermeisje werkzaam kan zijn

Als kamermeisje kan je voor een schoonmaakbedrijf werkzaam zijn of ben je bijvoorbeeld werkzaam voor een hotel. Daarnaast is het denkbaar dat een hotel zelfstandig werkende kamermeisjes inhuurt. Als je in dienst bent van een hotel noemt men een kamermeisje ook wel eens een houskeeper. Als kamermeisje kan dus op verschillende manieren werkzaam zijn, omdat lang niet alle hotels beschikken over eigen kamermeisjes. Het is ook mogelijk dat een kamermeisje werkzaam is via een uitzendorganisatie als oproepkracht. Lang niet alle kamermeisjes zijn fulltime werkzaam als kamermeisje.

Competenties kamermeisje

De belangrijkste competentie van een kamermeisje is het secuur en nauwkeurig kunnen werken, omdat dit erg belangrijk is voor hotels. Daarnaast moet een kamermeisje over doorzettingsvermogen beschikken, omdat de meeste kamermeisjes in hoog tempo werken. Dit is vooral het geval in het weekend, als er veel gasten vertrekken en aankomen. In dat opzicht kan ook stressbestendigheid aangemerkt worden als belangrijke competentie. Een andere belangrijke competentie als kamermeisje is communicatie, omdat een kamermeisje in de meeste gevallen zal samenwerken met diverse collega's. Algemeen belangrijke woorden zijn motivatie, hygiëne, presteren, energie, zelfstandigheid, inzicht, verantwoordelijkheidsgevoel, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als kamermeisje

Het arbeidsmarktperspectief als kamermeisje is over het algemeen redelijk goed te noemen. Als kamermeisje kan je wel op verschillende manieren werkzaam zijn, omdat lang niet alle hotels beschikken over eigen kamermeisjes. Lang niet alle kamermeisjes zijn fulltime werkzaam als kamermeisje, waardoor het verkrijgen van werk als kamermeisje over het algemeen geen problemen is. Er zijn als kamermeisje verder geen echte doorgroeimogelijkheden, anders dan het uitvoeren van gewone schoonmaakwerkzaamheden als schoonmaker of als facilitair medewerker.

Arbeidsvoorwaarden en salaris kamermeisje

Als kamermeisje in dienst van een schoonmaakbedrijf val je onder de Cao Schoonmaak- en Glazenwassersbedrijf, waarin alle arbeidsomstandigheden en het salaris geregeld zijn. Het salaris van een kamermeisje is doorgaans tussen de 1700 en 2000 euro bruto per maand bij volledige werkweken. Echter is het lastig om een fulltime baan te hebben aan alleen het werken als kamermeisje, omdat dit bij de meeste hotels niet van toepassing zal zijn.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Kamermeisje

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Kamermeisje bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl