Kamermeisje

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een kamermeisje is verantwoordelijk voor de schoonmaak van hotelkamers en andere algemene ruimtes. Een andere benaming voor kamermeisje kan ook zijn houskeeper. Naast schoonmaakwerkzaamheden kan een kamermeisje ook verantwoordelijk zijn voor andere werkzaamheden, zoals het verschonen van het beddengoed of het verwisselen van de handdoeken op de badkamer. Een andere belangrijke taak kan zijn het luchten van de kamer voordat de gasten de kamer betrekken. Als kamermeisje zal je meestal in een team van andere kamermeisjes werkzaam zijn, omdat de werkzaamheden in veel gevallen binnen een bepaald tijdsbestek uitgevoerd moeten worden. Alle kamermeisjes hebben over het algemeen specifieke taken, zoals het stofzuigen van de vloer of het schoonmaken van de badkamer. Op deze manier kan er over het algemeen sneller gewerkt worden, omdat ieder kamermeisje precies weet wat hij of zij moet doen. Het beroep kamermeisjes wil niet inhouden dat een kamermeisje alleen verantwoordelijk is voor het schoonmaken van hotelkamers, omdat een kamermeisjes over het algemeen ook ingezet kan worden voor andere schoonmaakwerkzaamheden zoals het schoonmaken van de gangen en/of de lobby van het hotel. De inhoudelijke werkzaamheden van een kamermeisje kunnen verschillen per werkgever. Als kamermeisje ben je een facilitair medewerker, die over het algemeen op een brede manier ingezet kan worden door werkgevers. Als kamermeisje kan je in vaste dienst werkzaam zijn van een hotel, of zal je ingehuurd worden door het hotel via een schoonmaakorganisatie of uitzendorganisatie.

Het schoonmaken van hotelkamers is erg belangrijk voor het hotels. Veel hotels hebben zelf housekeepers in dienst die dit werk doen, echter komt het ook voor dat er via schoonsmaakbedrijven schoonmakers ingehuurd worden om het werk te doen. Het schoonmaken van hotelkamers moet iedere keer opnieuw gedaan worden voor er nieuwe gasten in kunnen trekken. In veel gevallen moet het dekbed verschoond worden, badkamer schoongemaakt worden en de kamer zelf. Ook het vullen van de minibar en het aanvullen van de diverse zeepjes en het geven van informatie behoort tot de taken van het kamermeisje. Het is mogelijk dat een kamermeisje na het schoonmaken van de hotelkamers ook verantwoordelijk is voor het wassen van de smerige handdoeken en beddengoed, echte kunnen deze werkzaamheden door het hotel ook uitbesteed worden aan gespecialiseerde wasserijen. Dit kan per hotel verschillen, omdat niet alle hotels op dezelfde manier werkzaam zijn.

Werken als kamermeisje

Het werk van een kamermeisje kan nogal eens hectisch zijn. Vaak is het in het weekend een komen en gaan van gasten die allemaal zo snel mogelijk bediend wensen te worden. Dit betekent dat de nieuwe gasten na een reis vaak snel in de kamer willen trekken en geen zin hebben om nog een tijd te wachten. Om dit mogelijk te maken zal het kamermeisje vaak in een team werken om dit mogelijk te maken. De kamermeisjes werken vaak in een strak schema, om alles op tijd schoon te maken voor de nieuwe gasten. Vooral in het weekend en op andere drukke dagen kan het nogal eens aanpoten zijn, om de kamers op tijd schoon te krijgen. Naast het schoonmaken is het de taak van de kamermeisjes om na het schoonmaken in de kamers te controleren of alles nog werkt, zoals de verlichting en de televisie. Voor dit beroep is geen opleiding nodig, maar wel een flexibele inzet en doorzettingsvermogen.

Kwaliteit schoonmaak hotelkamers

De kwaliteit van de schoonmaak staan binnen hotels hoog aangeschreven en zal in de meeste gevallen gecontroleerd worden door een speciale kwaliteitsinspecteur. De kwaliteitsinspecteur zal alle werkzaamheden controleren volgens de geldende richtlijnen van het hotel. De kwaliteitsinspecteur rapporteert over het algemeen weer aan de hotelmanager. Een andere benaming voor een kwaliteitsinspecteur kan ook facilitair manager zijn. Het controleren van schoonmaakwerkzaamheden komt tegenwoordig veel voor, omdat dit zo belangrijk is. In de meeste gevallen zal een kwaliteitsinspecteur schoonmaak een ervaren medewerker zijn, die gezien kan worden als een soort manager. Het inspecteren van hotelkamers zal over het algemeen uitgevoerd worden aan de hand van vaste belangrijke punten. Enkele belangrijke punten kunnen zijn of de bedden op de juiste manier opgemaakt zijn, of alle handdoeken netjes liggen en dat er geen waterplekken zichtbaar zijn op het sanitair.

Schoonmaken van een hotel:

Kamermeisje op een cruise ship:

Opleidingen tot kamermeisje

Er zijn geen landelijke opleidingsmogelijkheden voor het beroep kamermeisje. De meeste kamermeisjes worden door ervaren collega's ingewerkt, die in dat geval aangemerkt kunnen worden als leermeester. Ook is het denkbaar dat nieuwe kamermeisjes een korte interne opleiding aangeboden krijgen door het hotel of schoonmaakbedrijf waarvoor hij of zij werkzaam is. Het is over het algemeen niet nodig dat een kamermeisje zal beschikken over een erkende opleiding, omdat het werken als kamermeisje gezien kan worden als ongeschoolde arbeid. Wel is het belangrijk dat een kamermeisje zal werken via de regels van het hotel, omdat hotelmanagers strikte regels kunnen hanteren voor het schoonmaken van hotelkamers. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Zie ook de website temper voor werk in de horeca, bediening, detailhandel en schoonmaak. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een kamermeisje werkzaam kan zijn

Als kamermeisje kan je voor een schoonmaakbedrijf werkzaam zijn of ben je bijvoorbeeld werkzaam voor een hotel. Daarnaast is het niet ondenkbaar dat een hotel zelfstandig werkende kamermeisjes inhuurt. Als je in dienst bent van een hotel noemt men een kamermeisje ook wel eens een houskeeper. Als kamermeisje kan dus op verschillende manieren werkzaam zijn, omdat lang niet alle hotels beschikken over eigen kamermeisjes. Het is ook mogelijk dat een kamermeisje werkzaam is via een uitzendorganisatie als oproepkracht. Lang niet alle kamermeisjes zijn fulltime werkzaam als kamermeisje.

Competenties kamermeisje

De belangrijkste competentie van een kamermeisje is het secuur en nauwkeurig kunnen werken, omdat dit erg belangrijk is voor hotels. Daarnaast moet een kamermeisje over doorzettingsvermogen beschikken, omdat de meeste kamermeisjes in hoog tempo werken. Dit is vooral het geval in het weekend, als er veel gasten vertrekken en aankomen. In dat opzicht kan ook stressbestendigheid aangemerkt worden als belangrijke competentie. Een andere belangrijke competentie als kamermeisje is communicatie, omdat een kamermeisje in de meeste gevallen zal samenwerken met diverse collega's. Algemeen belangrijke woorden zijn motivatie, hygiëne, presteren, energie, zelfstandigheid, inzicht, verantwoordelijkheidsgevoel, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als kamermeisje

Het arbeidsmarktperspectief als kamermeisje is over het algemeen redelijk goed te noemen. Als kamermeisje kan je wel op verschillende manieren werkzaam zijn, omdat lang niet alle hotels beschikken over eigen kamermeisjes. Lang niet alle kamermeisjes zijn fulltime werkzaam als kamermeisje, waardoor het verkrijgen van werk als kamermeisje over het algemeen geen problemen is. Er zijn als kamermeisje verder geen echte doorgroeimogelijkheden, anders dan het uitvoeren van reguliere schoonmaakwerkzaamheden als schoonmaker of als facilitair medewerker.

Arbeidsvoorwaarden en salaris kamermeisje

Als kamermeisje in dienst van een schoonmaakbedrijf val je onder de Cao Schoonmaak- en Glazenwassersbedrijf, waarin alle arbeidsomstandigheden en het salaris geregeld zijn. Het salaris van een kamermeisje is doorgaans tussen de 1700 en 2000 euro bruto per maand bij volledige werkweken. Echter is het lastig om een fulltime baan te hebben aan alleen het werken als kamermeisje, omdat dit bij de meeste hotels niet van toepassing zal zijn.

Mijnzzp.nl