Wasserettemedewerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een wasserettemedewerker is over het algemeen een allround medewerker die verantwoordelijk is voor verschillende werkzaamheden. Als wasserettemedewerker c.q. stomerijmedewerker kan je bij verschillende soorten bedrijven werkzaam zijn, maar over het algemeen zal een wasserettemedewerker werkzaam zijn voor een industriële wasserette waar men textiel en kleding wast voor zakelijke opdrachtgevers. Dit zijn over het algemeen grote commerciële wasserijen, die voor bedrijven werkzaam zijn. Daarnaast kennen we nog de wasserettes die zelfstandig gebruikt kunnen worden door particulieren, maar die maken meestal geen gebruik van wasserettemedewerkers. Als wasserettemedewerker zal je dus in de meeste gevallen werkzaam zijn voor de grotere wasbedrijven. Als wasserettemedewerker ben je inzetbaar voor alle handelingen die op textiel van toepassing kunnen zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het wassen, strijken, vouwen, stomen en herstellen van kleding en linnen. Als wasserettemedewerker zal dan je dan ook meestal breed inzetbaar zijn voor verschillende werkzaamheden. Andere werkzaamheden van een wasserettemedewerker kunnen zijn het in ontvangst nemen van textiel, het inscannen van textiel, het ophangen van textiel en het inpakken van textiel. De inhoudelijke werkzaamheden van een wasserettemedewerker kunnen per werkgever verschillen, omdat wasserettes op verschillende manieren kunnen werken. Het werken binnen een stomerij of wasserette gericht op particulieren kan over het algemeen niet zomaar vergeleken worden met de werkzaamheden binnen industriële wasserijen.

De werkzaamheden als wasserettemedewerker zijn over het algemeen niet heel moeilijk maar ze vragen wel degelijk om een gezonde basiskennis van textiel en wasvoorschriften. Het werken in een wasserette als wasserettemedewerker is over het algemeen aan te merken als zware werkzaamheden, mede doordat de werkzaamheden in een hoog tempo uitgevoerd worden. Als wasserettemedewerker werk je doorgaans in een team, waarin ieder een specifieke taak heeft. Grote bedrijven of instellingen waar veel textiel zoals kleding of beddengoed gebruikt wordt, zullen over het algemeen gebruik maken van professionele wasserettes, omdat deze bedrijven hierop ingericht zijn. Het wassen van grote hoeveelheden was is heel iets anders dan het doen van de was thuis. Daarnaast beschikken wasserijen over speciale strijkapparatuur, waardoor strijkwerkzaamheden veel makkelijker en sneller uitgevoerd kunnen worden. Als wasserettemedewerker ben je over het algemeen ook een stomerijmedewerker en zal je binnen je werkzaamheden verantwoordelijk zijn voor het bedienen van diverse verschillende machines die nodig zijn voor de werkzaamheden. Denk hierbij aan stoommachines, strijkmachines, wasdrogers en wasmachines. Binnen het beroep wasserettemedewerker bestaan er wel een belangrijk verschil tussen het wassen van kleding van particulieren en het industrieel wassen van kleding. Facilitaire diensten van bedrijven maken over het algemeen gebruik van een industrieel wasbedrijf omdat het meestal om veel was gaat.

Als wasserettemedewerker zal je in de meeste gevallen werkzaam zijn als allround medewerker, omdat de meeste wasserettemedewerkers niet alleen verantwoordelijk zijn voor waswerkzaamheden. Een andere benaming van een wasserettemedewerker kan daarom ook wel zijn logistiek medewerker, omdat een wasserettemedewerker over het algemeen ook verantwoordelijk is voor het aannemen en verzendklaar maken van wasgoed. Binnen industriële wasserijen is er over het algemeen iedere dag sprake van veel kleding en linnengoed dat gewassen moet worden. Als wasserettemedewerker zal het dan ook voorkomen dat je verantwoordelijk bent voor het uitladen en inladen van vrachtwagens, die wasgoed komen brengen of ophalen.

Bedrijfskleding wassen

Industriële wasserijen krijgen over het algemeen ook te maken met bedrijfskleding die erg smerig kan zijn. Het wassen van zeer smerige bedrijfskleding, zoals met olievlekken, vraagt om specialistische handelingen die met een normale wasmachine meestal niet bereikt kunnen worden. Om dit soort kleding schoon te kunnen krijgen maakt een industriële wasserij gebruik van professionele wasmachines en professionele wasmiddelen.

Beroep wasserettemedewerker:

Opleidingen tot wasserettemedewerker

Er bestaan geen echte opleidingsmogelijkheden voor het beroep wasserettemedewerker. Het werken als wasserettemedewerker vraagt verder ook niet echt om specifieke opleidingen, omdat de werkzaamheden als wasserettemedewerker gezien moeten worden als ongeschoolde arbeid. In de meeste gevallen zullen nieuwe wasserettemedewerkers ingewerkt worden door ervaren collega's, die in dat geval gezien kunnen worden als leermeester. Ook is het mogelijk dat er intern korte cursussen aangeboden worden, die gericht zijn op de algemene veiligheid. Veilheid is over het algemeen wel een belangrijk punt binnen wasserijen en stomerijen, omdat er gebruik gemaakt wordt van veel machines en installaties. Voor de inhoudelijke werkzaamheden als wasserettemedewerker zal je over het algemeen geen opleiding hoeven te volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een wasserettemedewerker werkzaam kan zijn

Een wasserettemedewerker is werkzaam binnen een industriële wasserij of is werkzaam binnen een stomerij. Daarnaast is het mogelijk dat een wasserettemedewerker werkzaam is binnen bejaarden- of verzorgingshuizen en hotels, die te maken kunnen hebben met veel was. Over het algemeen is het wel zo dat een wasserettemedewerker werkzaamheden is voor gespecialiseerde bedrijven, omdat veel instellingen en bedrijven het wassen uitbesteden.

Competenties wasserettemedewerker

De belangrijkste competentie als wasserettemedewerker is de kennis van textiel. Daarnaast moet een wasserettemedewerker beschikken over doorzettingsvermogen, omdat de werkzaamheden als wasserettemedewerker nogal eens om een hoog werktempo kunnen vragen. In dat opzicht kan ook stressbestendigheid aangemerkt worden als belangrijke competentie. Omdat een wasserettemedewerker meestal te maken heeft met diverse collega's kan ook communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn zelfstandigheid, inzicht, veiligheid, samenwerken, presteren, kwaliteit en flexibiliteit.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als wasserettemedewerker

Het arbeidsmarktperspectief als wasserettemedewerker is over het algemeen goed te noemen, omdat er binnen wasserijen over het algemeen veel sprake is van parttime banen. Het is niet ongebruikelijk dat wasserettemedewerkers ook werkzaam zijn als oproepkracht, omdat wasserijen iedere dag met wisselende hoeveelheden was te maken kunnen krijgen. Er zijn als wasserettemedewerker over het algemeen geen echte doorgroeimogelijkheden anders dan bijvoorbeeld de functie ploegbaas. Dit kan wel verschillen per wasserij, omdat niet alle wasserijen gebruik maken van een ploegbaas. Over het algemeen is het zo dat er als wasserettemedewerker geen echte doorgroeimogelijkheden zijn anders dan het volgen van opleidingen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris wasserettemedewerker

Als medewerker van een wasserette val je onder de Cao textielverzorging. Een wasserettemedewerker zal, in fulltimeverband, doorgaans een salaris verdienen tussen de 1700 en 2200 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd en dienstjaren. Een wasserette zal over het algemeen het minimumloon betalen.

Mijnzzp.nl