Wasserettemedewerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een wasserette medewerker is verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden die te maken hebben met was-verzorging. In de meeste gevallen zal een wasserette medewerker aangemerkt moeten worden als allround medewerker, die voor alle voorkomende werkzaamheden ingezet kan worden. De inhoudelijke werkzaamheden van een wasserette medewerker kunnen wel verschillen per wasserij of stomerij. In alle gevallen is een wasserette medewerker verantwoordelijk voor het wassen van textiel en kleding. De meeste wasserette medewerkers zijn werkzaam voor een industriële wasserij. Industriële wasserijen zijn gespecialiseerd in het wassen voor de horeca, het bedrijfsleven, scholen en verzorginstellingen. Daarnaast kennen we nog de wasserettes die gebruikt worden door particulieren, maar die maken geen gebruik van wasserette medewerkers. Als wasserette medewerker zul je dus in de meeste gevallen werkzaam zijn voor de grotere was-bedrijven. Als wasserette medewerker ben je inzetbaar voor alle handelingen die op textiel van toepassing zijn. Denk hierbij aan het wassen, strijken, vouwen, stomen en herstellen van kleding en linnen. Als wasserette medewerker zul je in de meeste gevallen breed inzetbaar zijn voor verschillende werkzaamheden. Andere werkzaamheden van een wasserette medewerker zijn het in ontvangst nemen van textiel, het inscannen van textiel, het ophangen van textiel en het inpakken van textiel. De inhoudelijke werkzaamheden van een wasserette medewerker kunnen wel per werkgever verschillen, omdat was-bedrijven op verschillende manieren werkzaam kunnen zijn. Het werken binnen een stomerij of wasserette gericht op particulieren kan bijvoorbeeld niet zomaar vergeleken worden met de werkzaamheden binnen industriële wasserijen. Vanzelfsprekend kan een wasserette medewerker ook verantwoordelijk zijn voor het aannemen van bestellingen, het bijhouden van de administratie of het controleren van wasmachines.

Een wasserette medewerker is dus verantwoordelijk voor het wassen van textiel en kleding, wat meestal betrekking heeft op grootverbruikers. Denk hierbij aan hotels, restaurants, zorginstellingen en aan bedrijfskleding. De werkzaamheden van een wasserette medewerker zijn niet moeilijk, maar vragen wel om een gezonde basiskennis van textiel en wasvoorschriften. Het werken in een wasserij is aan te merken als zware arbeid, omdat de werkzaamheden in een hoog tempo uitgevoerd worden. Als wasserette medewerker ben je meestal werkzaam binnen een team, waarin iedereen een specifieke taak heeft. Grote bedrijven of instellingen waar veel textiel, zoals beddengoed, gebruikt wordt, maken in de meeste gevallen gebruik van een professionele wasserij. De belangrijkste reden hiervoor is dat het wassen van grote hoeveelheden was vraagt om specifieke kennis en professionele wasapparatuur. Daarnaast beschikken wasserijen over speciale strijkapparatuur, waardoor strijkwerkzaamheden sneller uitgevoerd kunnen worden. Als wasserette medewerker heb je in de meeste gevallen te maken met verschillende machines. Denk hierbij aan stoommachines, strijkmachines, wasdrogers, wasmachines en aan inpakmachines.

Werken in een wasserij

Als wasserette medewerker ben je in de meeste gevallen niet alleen verantwoordelijk voor het wassen van textiel en kleding. Denk bijvoorbeeld ook aan logistieke werkzaamheden, zoals het inladen en uitladen van vrachtwagens, het klaarmaken van bestellingen en aan het bijhouden van de administratie. Daarnaast beschikken de meeste professionele wasserijen over kledingherstellers of coupeurs, die verantwoordelijk zijn voor het repareren van kleine beschadigingen. Als je werkzaam bent binnen een industriële wasserij heb je vaak te maken met overals, die erg smerig kunnen zijn. Overals zitten in de meeste gevallen vol met olievlekken en moeten daarom op een speciale manier gewassen worden. Ook het milieu speelt hierbij een belangrijke rol, omdat het waswater opgevangen moet worden. Bij chemisch reinigen hebben was-bedrijven te maken met strikte lozingsvoorschriften. Een andere benaming voor wasserette medewerker kan ook zijn textielreiniger.

Industriële wasserijen Nederland

Industriële wasserijen spelen een belangrijke rol bij het reinigen en onderhouden van textiel op grote schaal. Deze wasserijen bieden diensten aan diverse sectoren, waaronder de horeca, zorginstellingen, hotels, sportclubs en industrie. Ze zorgen voor het professioneel wassen, strijken, vouwen en verwerken van een breed scala aan textiel, zoals beddengoed, tafellinnen, werkkleding en handdoeken. De industriële wasserijen in Nederland maken gebruik van geavanceerde technologieën en moderne apparatuur om een efficiënte en hoogwaardige service te bieden. Ze beschikken over grote wasmachines, drogers en strijkapparatuur die in staat zijn om grote hoeveelheden textiel snel en grondig te reinigen. Daarnaast worden er strikte hygiëneprocedures gevolgd om te voldoen aan de geldende regelgeving en de verwachtingen van de klanten.

Een belangrijk aspect van industriële wasserijen is het streven naar duurzaamheid. Veel wasserijen investeren in energiezuinige machines en gebruiken milieuvriendelijke reinigingsmethoden en detergenten. Hierdoor wordt waterverbruik geminimaliseerd en wordt er zorgvuldig omgegaan met chemicaliën. Daarnaast wordt er steeds meer gebruikgemaakt van hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne-energie, om de impact op het milieu verder te verminderen. De dienstverlening van industriële wasserijen biedt talrijke voordelen voor bedrijven en instellingen. Het uitbesteden van de was aan een gespecialiseerde wasserij bespaart tijd, arbeid en kosten. Bovendien garandeert het een consistente kwaliteit van het gereinigde textiel, waardoor de klanten kunnen vertrouwen op schone en hygiënische producten en laundry.

Wat doet een wasserette medewerker:

  • Het wassen en stomen van textiel en kleding.
  • Het strijken van textiel en kleding.
  • Het vouwen van textiel en kleding.
  • Het aannemen van bestellingen.
  • Het inpakken van bestellingen.
  • Het eventueel uitvoeren van kleine reparaties.
  • Het toezien op de machines (klein onderhoud).

Beroep wasserette medewerker:

Opleidingen tot wasserette medewerker

Er bestaan geen echte opleidingsmogelijkheden voor het beroep wasserette medewerker. Het werken als wasserette medewerker vraagt verder ook niet echt om specifieke opleiding. In de meeste gevallen worden nieuwe wasserette medewerkers ingewerkt worden door ervaren collega's, die in dat geval gezien kunnen worden als leermeester. Ook is het mogelijk dat er intern korte cursussen aangeboden worden, die gericht zijn op de algemene veiligheid. Veilheid is een belangrijk punt binnen wasserijen en stomerijen, omdat er gebruikgemaakt wordt van machines en installaties. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een wasserette medewerker werkzaam kan zijn

Een wasserette medewerker is werkzaam binnen een industriële wasserij of is werkzaam binnen een stomerij. Daarnaast is het mogelijk dat een wasserette medewerker werkzaam is binnen een verzorgingscomplex of hotel. In dat geval is wel eerder de benaming facilitair medewerker van toepassing. Over het algemeen zijn wasserette medewerkers werkzaamheden voor industriële wasserijen.

Competenties wasserette medewerker

De belangrijkste competentie van een wasserette medewerker is de kennis van textiel. Daarnaast moet een wasserette medewerker beschikken over doorzettingsvermogen, omdat de werkzaamheden om een hoog werktempo kunnen vragen. In dat opzicht kan stressbestendigheid aangemerkt worden als belangrijke competentie. Omdat een wasserette medewerker meestal te maken heeft met diverse collega's moet je ook beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Algemeen belangrijke woorden zijn veiligheid, zelfstandigheid, inzicht, motivatie, samenwerken, presteren, kwaliteit, flexibiliteit, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als wasserette medewerker

Het arbeidsmarktperspectief van een wasserette medewerker is goed te noemen, omdat er binnen wasserijen veel sprake is van parttime banen. Het komt ook voor dat wasserette medewerkers werkzaam zijn als oproepkracht. Er zijn als wasserette medewerker geen echte doorgroeimogelijkheden anders dan het fungeren als ploegbaas. Dit kan wel verschillen per wasserij, omdat niet alle wasserijen gebruikmaken van een ploegbaas.

Arbeidsvoorwaarden en salaris wasserette medewerker

Als medewerker van een wasserette val je onder de Cao textielverzorging. Een wasserette medewerker zal, in fulltime verband, doorgaans een salaris verdienen tussen de 1700 en 2200 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd en dienstjaren. Een wasserette zal over het algemeen het minimumloon betalen.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Wasserettemedewerker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Wasserettemedewerker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl