Wasserettemedewerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een wasserettemedewerker is verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden die te maken hebben met wasverzorging. In de meeste gevallen zal een wasserettemedewerker aangemerkt moeten worden als allround medewerker, die voor alle voorkomende werkzaamheden ingezet kan worden. De inhoudelijke werkzaamheden van een wasserettemedewerker kunnen wel verschillen per wasserij of stomerij. In alle gevallen is een wasserettemedewerker verantwoordelijk voor het wassen van textiel en kleding. De meeste wasserettemedewerkers zijn werkzaam voor een industriële wasserij. Industriële wasserijen zijn gespecialiseerd in het wassen voor de horeca, het bedrijfsleven, scholen en verzorginstellingen. Daarnaast kennen we nog de wasserettes die gebruikt worden door particulieren, maar die maken geen gebruik van wasserettemedewerkers. Als wasserettemedewerker zal je dus in de meeste gevallen werkzaam zijn voor de grotere wasbedrijven. Als wasserettemedewerker ben je inzetbaar voor alle handelingen die op textiel van toepassing zijn. Denk hierbij aan het wassen, strijken, vouwen, stomen en herstellen van kleding en linnen. Als wasserettemedewerker zal je in de meeste gevallen breed inzetbaar zijn voor verschillende werkzaamheden. Andere werkzaamheden van een wasserettemedewerker zijn het in ontvangst nemen van textiel, het inscannen van textiel, het ophangen van textiel en het inpakken van textiel. De inhoudelijke werkzaamheden van een wasserettemedewerker kunnen wel per werkgever verschillen, omdat wasbedrijven op verschillende manieren werkzaam kunnen zijn. Het werken binnen een stomerij of wasserette gericht op particulieren kan bijvoorbeeld niet zomaar vergeleken worden met de werkzaamheden binnen industriële wasserijen. Vanzelfsprekend kan een wasserettemedewerker ook verantwoordelijk zijn voor het aannemen van bestellingen, het bijhouden van de administratie of het controleren van wasmachines.

Een wasserettemedewerker is dus verantwoordelijk voor het wassen van textiel en kleding, wat meestal betrekking heeft op grootverbruikers. Denk hierbij aan hotels, restaurants, zorginstellingen en aan bedrijfskleding. De werkzaamheden van een wasserettemedewerker zijn niet moeilijk, maar vragen wel om een gezonde basiskennis van textiel en wasvoorschriften. Het werken in een wasserij is aan te merken als zware arbeid, omdat de werkzaamheden in een hoog tempo uitgevoerd worden. Als wasserettemedewerker ben je meestal werkzaam binnen een team, waarin iedereen een specifieke taak heeft. Grote bedrijven of instellingen waar veel textiel, zoals beddengoed, gebruikt wordt, maken in de meeste gevallen gebruik van een professionele wasserij. De belangrijkste reden hiervoor is dat het wassen van grote hoeveelheden was vraagt om specifieke kennis en professionele wassappraatuur. Daarnaast beschikken wasserijen over speciale strijkapparatuur, waardoor strijkwerkzaamheden sneller uitgevoerd kunnen worden. Als wasserettemedewerker heb je in de meeste gevallen te maken met verschillende machines. Denk hierbij aan stoommachines, strijkmachines, wasdrogers, wasmachines en aan inpakmachines.

Werken in een wasserij

Als wasserettemedewerker ben je in de meeste gevallen niet alleen verantwoordelijk voor het wassen van textiel en kleding. Denk bijvoorbeeld ook aan logistieke werkzaamheden, zoals het inladen en uitladen van vrachtwagens, het klaarmaken van bestellingen en aan het bijhouden van de administratie. Daarnaast beschikken de meeste professionele wasserijen over kledingherstellers of coupeurs, die verantwoordelijk zijn voor het repareren van kleine beschadigingen. Als je werkzaam bent binnen een industriële wasserij heb je vaak te maken met overals, die erg smerig kunnen zijn. Overals zitten in de meeste gevallen vol met olievlekken en moeten daarom op een speciale manier gewassen worden. Ook het milieu speelt hierbij een belangrijke rol, omdat het waswater opgevangen moet worden. Bij chemisch reinigen hebben wasbedrijven te maken met strikte lozingsvoorschriften.

Wat doet een wasserettemedewerker:

  • Het wassen en stomen van textiel en kleding
  • Het strijken van textiel en kleding
  • Het vouwen van textiel en kleding
  • Het aannemen van bestellingen
  • Het inpakken van bestellingen
  • Het eventueel uitvoeren van kleine reparaties
  • Het toezien op de machines (klein onderhoud)

Beroep wasserettemedewerker:

Opleidingen tot wasserettemedewerker

Er bestaan geen echte opleidingsmogelijkheden voor het beroep wasserettemedewerker. Het werken als wasserettemedewerker vraagt verder ook niet echt om specifieke opleiding. In de meeste gevallen worden nieuwe wasserettemedewerkers ingewerkt worden door ervaren collega's, die in dat geval gezien kunnen worden als leermeester. Ook is het mogelijk dat er intern korte cursussen aangeboden worden, die gericht zijn op de algemene veiligheid. Veilheid is een belangrijk punt binnen wasserijen en stomerijen, omdat er gebruik gemaakt wordt van machines en installaties. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een wasserettemedewerker werkzaam kan zijn

Een wasserettemedewerker is werkzaam binnen een industriële wasserij of is werkzaam binnen een stomerij. Daarnaast is het mogelijk dat een wasserettemedewerker werkzaam is binnen een verzorgingscomplex of hotel. In dat geval is wel eerder de benaming facilitair medewerker van toepassing. Over het algemeen zijn wasserettemedewerkers werkzaamheden voor industriële wasserijen.

Competenties wasserettemedewerker

De belangrijkste competentie van een wasserettemedewerker is de kennis van textiel. Daarnaast moet een wasserettemedewerker beschikken over doorzettingsvermogen, omdat de werkzaamheden om een hoog werktempo kunnen vragen. In dat opzicht kan stressbestendigheid aangemerkt worden als belangrijke competentie. Omdat een wasserettemedewerker meestal te maken heeft met diverse collega's moet je ook beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Algemeen belangrijke woorden zijn veiligheid, zelfstandigheid, inzicht, motivatie, samenwerken, presteren, kwaliteit, flexibiliteit, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als wasserettemedewerker

Het arbeidsmarktperspectief van een wasserettemedewerker is goed te noemen, omdat er binnen wasserijen veel sprake is van parttime banen. Het komt ook voor dat wasserettemedewerkers werkzaam zijn als oproepkracht. Er zijn als wasserettemedewerker geen echte doorgroeimogelijkheden anders dan het fungeren als ploegbaas. Dit kan wel verschillen per wasserij, omdat niet alle wasserijen gebruik maken van een ploegbaas.

Arbeidsvoorwaarden en salaris wasserettemedewerker

Als medewerker van een wasserette val je onder de Cao textielverzorging. Een wasserettemedewerker zal, in fulltimeverband, doorgaans een salaris verdienen tussen de 1700 en 2200 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd en dienstjaren. Een wasserette zal over het algemeen het minimumloon betalen.

Mijnzzp.nl