Wasserettemedewerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een wasserette- c.q. stomerijmedewerker kan bij verschillende soorten bedrijven werkzaam zijn maar over het algemeen voor een zelfstandige wasserette werken, waar men textiel en kleding wast voor opdrachtgevers. Daarnaast kennen wij ook de wasserettes waar particulieren zelfstandig hun kleding kunnen wassen. Dit soort wasserettes komt over het algemeen alleen voor in de grotere steden waar veel mensen wonen. In Nederland kennen we de grote commerciële wasserijen, grotendeels voor bedrijven werkzaam, en de stomerijwinkels, waar particulieren terecht kunnen. Alle handelingen die op textiel van toepassing kunnen zijn, kunnen worden uitgevoerd, zoals wassen, strijken, vouwen, stomen, herstellen.

Een wasserettemedewerker is over het algemeen inzetbaar voor alle werkzaamheden die binnen de wasserette uitgevoerd worden. Een kleine opsomming hiervan: in ontvangst nemen, inscannen, ophangen, wassen, strijken, vouwen, inpakken. De werkzaamheden zijn over het algemeen niet heel moeilijk maar een zekere basiskennis van textiel en wasvoorschriften is zeker nodig. Het werken in een wasserette is over het algemeen behoorlijk zwaar en de werkzaamheden moeten vaak in een hoog tempo uitgevoerd worden. Een wasserettemedewerker werkt doorgaans in een groot team waarin ieder een specifieke taak heeft.

Grote bedrijven of instellingen waar veel textiel, zoals kleding of beddengoed gebruikt wordt, zullen over het algemeen gebruik maken van professionele wasserettes omdat deze bedrijven hiervoor ingericht en hierin gespecialiseerd zijn.

Beroep wasserettemedewerker:

Opleidingen tot wasserettemedewerker

Er bestaan geen echte opleidingsmogelijkheden voor het beroep wasserettemedewerker. Het betreft ongeschoold werk, waar een opleiding niet voor vereist is. Wat zeker van toepassing zal zijn, zoals in iedere baan, is een goede werkhouding. De meeste wasserettes maken ook gebruik van studenten of andere werknemers, die iets extra willen verdienen zonder meteen een fulltime te moeten aanvaarden. Een nieuwe medewerker binnen een wasserette zal doorgaans ingewerkt worden door collega's met de juiste ervaring.

Bedrijven waar een wasserettemedewerker werkzaam kan zijn

Als wasserettemedewerker werk je doorgaans voor een wasserette maar het beroep komt ook wel voor in tehuizen, zoals een bejaarden- of verzorgingshuis.

Competenties wasserettemedewerker

De belangrijkste competentie als wasserettemedewerker is kennis van textiel en kunnen en willen aanpakken. Een redelijke conditie is belangrijk, omdat het werken in een wasserette nogal zwaar kan zijn. Wanneer je met klanten te maken krijgt zal je natuurlijk communicatief goed onderlegd moeten zijn. Er moet rekening gehouden worden met een behoorlijke flexibiliteit, omdat het aantal werkuren afhankelijk is van de hoeveelheid werk dat voorhanden is, wat vaak heel wisselend kan zijn.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als wasserettemedewerker

Het arbeidsmarktperspectief als wasserettemedewerker is zeker goed te noemen omdat er redelijk veel verloop van personeel is en het om heel veel parttime banen gaat. Er zijn geen doorgroeimogelijkheden voor dit beroep omdat het om ongeschoold werk gaat. Wie verder wil komen met zijn carrière zal dus een opleiding moeten volgen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris wasserettemedewerker

Als medewerker van een wasserette val je onder de Cao textielverzorging. Een wasserettemedewerker zal, in fulltimeverband, doorgaans een salaris verdienen tussen de 1200 en 1800 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd en dienstjaren. Een wasserette zal over het algemeen het minimumloon betalen.

Mijnzzp.nl