Wasserettemedewerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een wasserette- c.q. stomerijmedewerker kan bij verschillende soorten bedrijven werkzaam zijn, maar over het algemeen zal een wasserettemedewerker werkzaam zijn voor een zelfstandige wasserette waar men textiel en kleding wast voor zakelijke opdrachtgevers. Dit zijn over het algemeen grote commerciële wasserijen die voor bedrijven werkzaam zijn. Daarnaast kennen we nog de wasserettes die zelfstandig gebruikt kunnen worden door particulieren, maar die maken meestal geen gebruik van wasserettemedewerkers. Als wasserettemedewerker zal je in de meeste gevallen werkzaam zijn voor de grotere wasbedrijven. Als wasserettemedewerker ben je inzetbaar voor alle handelingen die op textiel van toepassing kunnen zijn. Denk hierbij aan het wassen van kleding en linnen, aan het strijken van kleding en linnen, aan het vouwen van kleding en linnen, aan het stomen van kleding en linnen en aan het eventueel herstellen van kleding en linnen. Als wasserettemedewerker zal dan je dan ook meestal breed inzetbaar zijn voor verschillende werkzaamheden.

Andere werkzaamheden van een wasserettemedewerker kunnen weer zijn het in ontvangst nemen van textiel, het inscannen van textiel, het ophangen van textiel en het inpakken van textiel. De werkzaamheden als wasserettemedewerker zijn over het algemeen niet heel moeilijk maar ze vragen wel degelijk om een gezonde basiskennis van textiel en wasvoorschriften. Het werken in een wasserette als wasserettemedewerker is over het algemeen aan te merken als zware werkzaamheden, mede omdat de werkzaamheden in een hoog tempo uitgevoerd worden. Als wasserettemedewerker werk je doorgaans in een team, waarin ieder een specifieke taak heeft.

Grote bedrijven of instellingen waar veel textiel, zoals kleding of beddengoed gebruikt wordt, zullen over het algemeen gebruik maken van professionele wasserettes omdat deze bedrijven hierop ingericht en gespecialiseerd zijn. Het wassen van grote hoeveelheden was is heel iets anders dan de was thuis doen. Ook het strijken van veel was gaat anders dan thuis.

Als wasserettemedewerker ben je over het algemeen ook een stomerijmedewerker en zal je binnen je werkzaamheden verantwoordelijk zijn voor het bedienen van diverse verschillende machines die nodig zijn voor de werkzaamheden. Denk hierbij aan stoommachines, strijkmachines, wasdrogers en wasmachines. Binnen het beroep wasserettemedewerker bestaan er wel een belangrijk verschil tussen het wassen van kleding van particulieren en het industrieel wassen van kleding. Facilitaire diensten van bedrijven maken over het algemeen gebruik van een industrieel wasbedrijf omdat het meestal om veel was gaat.

Bedrijfskleding wassen

Industriële wasserijen krijgen over het algemeen ook te maken met bedrijfskleding die erg smerig kan zijn. Het wassen van zeer smerige bedrijfskleding, zoals met olievlekken, vraagt om specialistische handelingen die met een normale wasmachine meestal niet bereikt kunnen worden. Om dit soort kleding schoon te kunnen krijgen maakt een industriële wasserij gebruik van professionele wasmachines en professionele wasmiddelen.

Beroep wasserettemedewerker:

Opleidingen tot wasserettemedewerker

Er bestaan geen echte opleidingsmogelijkheden voor het beroep wasserettemedewerker. Het betreft ongeschoold werk, waar een opleiding niet voor vereist is. Wat zeker van toepassing zal zijn, zoals in iedere baan, is een goede werkhouding. De meeste wasserettes maken ook gebruik van studenten of andere werknemers, die iets extra willen verdienen zonder meteen een fulltime te moeten aanvaarden. Een nieuwe medewerker binnen een wasserette zal doorgaans ingewerkt worden door collega's met de juiste ervaring.

Bedrijven waar een wasserettemedewerker werkzaam kan zijn

Als wasserettemedewerker werk je doorgaans voor een wasserette maar het beroep komt ook wel voor in tehuizen, zoals een bejaarden- of verzorgingshuis.

Competenties wasserettemedewerker

De belangrijkste competentie als wasserettemedewerker is kennis van textiel en kunnen en willen aanpakken. Een redelijke conditie is belangrijk, omdat het werken in een wasserette nogal zwaar kan zijn. Wanneer je met klanten te maken krijgt zal je natuurlijk communicatief goed onderlegd moeten zijn. Er moet rekening gehouden worden met een behoorlijke flexibiliteit, omdat het aantal werkuren afhankelijk is van de hoeveelheid werk dat voorhanden is, wat vaak heel wisselend kan zijn.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als wasserettemedewerker

Het arbeidsmarktperspectief als wasserettemedewerker is zeker goed te noemen omdat er redelijk veel verloop van personeel is en het om heel veel parttime banen gaat. Er zijn geen doorgroeimogelijkheden voor dit beroep omdat het om ongeschoold werk gaat. Wie verder wil komen met zijn carrière zal dus een opleiding moeten volgen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris wasserettemedewerker

Als medewerker van een wasserette val je onder de Cao textielverzorging. Een wasserettemedewerker zal, in fulltimeverband, doorgaans een salaris verdienen tussen de 1200 en 1800 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd en dienstjaren. Een wasserette zal over het algemeen het minimumloon betalen.

Mijnzzp.nl