Inpakker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep inpakker
Pakketjes inpakken als inpakker
Werken als inpakker
Wat doet een inpakker:
Lekker shoppen vanaf de bank:
Opleidingen tot inpakker
Bedrijven waar een inpakker werkzaam kan zijn
Competenties inpakker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als inpakker
Arbeidsvoorwaarden en salaris inpakker
Eigen bedrijf starten als Inpakker
Boekhoudprogramma vergelijken Inpakker

Beroep inpakker

Een inpakker is verantwoordelijk voor het verpakken, labelen en verzendklaar maken van producten. Denk hierbij aan consumentengoederen, wasgoed, assemblageproducten, poststukken en aan voedselproducten. In de meeste gevallen zal een inpakker werkzaam zijn voor een groothandel, webwinkel, wasserij, postbedrijf of fabrikant. Het beroep inpakker komt tegenwoordig binnen verschillende bedrijven voor en kan afhankelijk van de werkgever seizoensarbeid zijn. Denk bijvoorbeeld aan groothandels die te maken hebben met piekmomenten, zoals bij kerstpakketten het geval is. Naast het inpakken van producten is een inpakker verantwoordelijk voor andere werkzaamheden. Denk hierbij aan het instellen van machines, het samenstellen van (half)fabricaten, het stapelen van dozen op pallets, het inscannen van dozen, het aanvullen van verpakkingsmateriaal en aan het aanbrengen van beschermingsmateriaal. Als inpakker ben je in alle gevallen verantwoordelijk voor het laatste deel van het productieproces. Het inpakken is verantwoordelijk werk, omdat het om kostbare producten kan gaan, die volgens strikte regels verpakt moeten worden om schade te voorkomen. Vooral samengestelde pakketten, die niet standaard aangeleverd worden door fabrikanten, worden ingepakt door inpakkers. Denk bijvoorbeeld aan klanten van een webshop, die verschillende producten gekocht hebben. Vanzelfsprekend kunnen de werkzaamheden van een inpakker verschillen per bedrijf. Het inpakken van wasgoed kan bijvoorbeeld niet zomaar vergeleken worden met het inpakken van etenswaren. Als inpakker zal je in de meeste gevallen ook te maken hebben met expediteurs of transporteurs, die de goederen komen ophalen. In dat geval ben je meestal ook verantwoordelijk voor het uitvoeren van kwaliteitscontroles en verantwoordelijk voor het tekenen van de vrachtbrieven. Het beroep inpakker komt tegenwoordig steeds meer voor, omdat steeds meer mensen goederen laten bezorgen.

Pakketjes inpakken als inpakker

Een inpakker kan dus werkzaam zijn voor verschillende bedrijven en kan verantwoordelijk zijn voor verschillende werkzaamheden. Het is bijvoorbeeld denkbaar dat een inpakker werkzaam is als assemblagemedewerker of als orderpicker. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn, omdat groothandels en webwinkels te maken kunnen hebben met veel pakketjes. In dat geval kan er sprake zijn van inpakkers, die niks anders doen dan het inpakken, labelen en verzendklaar maken van pakketten. Ondanks dat bedrijven gebruik kunnen van inpakmachines is het meestal nodig dat inpakkers de goederen met de hand inpakken, omdat de pakketjes te divers zijn of omdat de goederen niet mogen beschadigen. Naast het inpakken zal een inpakker controleren of de goederen niet beschadigd zijn en of ze op een logische manier verpakt worden, zodat ze niet kapot kunnen gaan tijdens het transport. Daarnaast kan het zijn dat pakketjes voorzien moeten worden van beschermingsmiddelen, zoals stro of piepschuimvlokken. Ook het opstapelen van pakketjes en het vervoeren van pallets met een heftruck behoort meestal tot de werkzaamheden van een inpakker. In dat geval zal je meestal ook verantwoordelijk zijn voor het inladen van vrachtwagens.

Werken als inpakker

Het werken als inpakker betreft geen moeilijke werkzaamheden en kan afhankelijk van de werkgever gezien worden als ondersteunende werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan productiemedewerkers, die zelf geen tijd hebben om de producten in te pakken en verzendklaar te maken. In dat geval ben je dus verantwoordelijk voor het laatste deel van het productieproces. Het is wel zo dat inpakker te maken kunnen hebben met een productieplanning. In dat geval kan een inpakker te maken krijgen met verschillende producten, afhankelijk van de planning. Het is denkbaar dat een inpakker ook ingezet wordt voor andere ondersteunende werkzaamheden.

Wat doet een inpakker:

  • Het aanbrengen van beschermingsmateriaal.
  • Het uitvoeren van kwaliteitscontroles.
  • Het bijhouden van de administratie.
  • Het helpen inladen van pakketten.
  • Het inscannen van pakketten.
  • Het inpakken van pakketten.
  • Het teken van vrachtbrieven.
  • Het labelen van pakketten.
  • Het stapelen van pakketten.

Lekker shoppen vanaf de bank:

Opleidingen tot inpakker

Als inpakker is het niet noodzakelijk dat je beschikt over een opleiding. De meeste nieuwe inpakkers worden ingewerkt door ervaren collega's, die in dat geval aangemerkt kunnen worden als je leermeester. Binnen een industriële omgeving is het wel denkbaar dat je moet beschikken over een VCA opleiding. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding bijhouden is belangrijk als zelfstandig ondernemer. De meeste zzp'ers maken gebruik van online boekhouden. Hiermee kun je de complete financiële administratie bijhouden. Dit is ook in samenwerking te doen met een goede boekhouder.

Bedrijven waar een inpakker werkzaam kan zijn

Een inpakker kan voor verschillende bedrijven werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan wasserijen, webwinkels, groothandels, postsorteerbedrijven, fruittelers, bloemenkwekers en aan fabrikanten. Afhankelijk van de werkgever is het denkbaar dat een inpakker aangemerkt kan worden als magazijnmedewerker. Zoals eerder omschreven kan een inpakker ook tijdelijk werkzaam zijn. In dat geval betreft het vooral seizoensarbeid. Daarnaast kan een inpakker werkzaam zijn via een uitzendorganisatie.

Competenties inpakker

De belangrijkste competentie van een inpakker is het routinematig kunnen werken. Daarnaast kan doorzettingsvermogen aangemerkt worden als belangrijke competentie. Omdat je in de meeste gevallen te maken hebt met verschillende collega's is het belangrijk dat je beschikt over goede communicatieve vaardigheden. Een andere belangrijke competentie is veiligheid. Algemeen belangrijke woorden zijn energie, inzicht, zelfstandigheid, presteren, controleren, plannen, organiseren en stressbestendigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als inpakker

Het arbeidsmarktperspectief van een inpakker is over het algemeen goed te noemen. Er is redelijk veel vraag naar inpakkers. Wel is het zo dat het ongeschoolde arbeid betreft. Met andere woorden kan er redelijk veel concurrentie zijn bij een mogelijke vacature. Er zijn als inpakker geen echte doorgroeimogelijkheden. Wel is het denkbaar dat een ervaren inpakker kan fungeren als shiftleader of als ploegbaas.

Arbeidsvoorwaarden en salaris inpakker

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat een inpakker werkzaam kan zijn binnen verschillende branches. Daarnaast kan een inpakker werkzaam zijn via een uitzendorganisatie. Een inpakker zal in de meeste gevallen een salaris verdienen tussen de 1700 en 2100 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Er zijn redelijk veel inpakkers parttime werkzaamheden, waardoor het salaris ook geheel anders kan uitvallen.

Eigen bedrijf starten als Inpakker

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Inpakker, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Inpakker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Inpakker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Inpakker.

Mijnzzp.nl