Postsorteerder

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een postsorteerder is een logistiek medewerker die verantwoordelijk is voor het sorteren van binnenkomende post op een postsorteercentrum. Als postsorteerder bestaan je werkzaamheden voornamelijk uit het invoeren van poststukken in een postsorteermachine en uit het handmatig verwerken van poststukken die niet gelezen kunnen worden door een postsorteermachine. Het niet automatisch verwerken van poststukken heeft meestal betrekking op poststukken die te groot zijn, of op poststukken waarvan het adres onleesbaar is. In dat soort gevallen zal een postsorteerder zelfstandig de post moeten verwerken. De werkzaamheden van een postsorteerder zijn niet moeilijk maar vragen wel om concentratievermogen en verantwoordelijkheidsgevoel, omdat post op de juiste bestemming moet aankomen. Als postsorteerder maak je dan ook een belangrijk onderdeel uit van de postbezorging. Sorteerwerkzaamheden zijn tegenwoordig grotendeels geautomatiseerd, echter zijn postsorteerders nog steeds onmisbaar, omdat machines niet alle handelingen kunnen uitvoeren. Een postsorteerder is niet alleen verantwoordelijk voor het sorteren van post, omdat een postsorteerder ook verantwoordelijk kan zijn voor andere werkzaamheden, zoals het verwisselen van de postbakken. Het beroep postsorteerder is populair te noemen, omdat de werkzaamheden gecombineerd kunnen worden met andere werkzaamheden. De meeste postsorteerders zijn dan ook werkzaam als parttime medewerker. Over het algemeen zal een postsorteerder voor zijn of haar werkzaamheden achter een sorteermachine staan. Meestal is een postsorteerder ook verantwoordelijk voor het inladen van gesorteerde post. Het inladen van post heeft betrekking op het in bakken doen van de post, zodat deze naar een andere afdeling gebracht kan worden voor verdere verwerking. Voor het beroep postsorteerder is het niet nodig dat je beschikt over een specifieke opleiding. Iedereen kan dan ook werkzaam zijn als postsorteerder.

Een postsorteerder is dus een logistiek medewerker, die verantwoordelijk is voor het sorteren van poststukken. Alle post die verstuurd wordt komt na het ophalen binnen op één van de postsorteercentrums. Het is de verantwoordelijkheid van de postsorteerders om de post in een postsorteermachine te stoppen, zodat de post gesorteerd kan worden op de juiste stad, wijk en straat. Als de post gesorteerd is zijn het postvoorbereiders die de post sorteren op straat en huisnummer. De post die gesorteerd is zal opgehaald worden door koeriers of vrachtwagenchauffeurs, die de post naar de eindbestemming brengen. Op de eindbestemming zijn het de postbodes, die de post ophalen en bezorgen. Ondanks dat postsorteercentrums grotendeels geautomatiseerd zijn is de postsorteerder nog steeds onmisbaar. Als postsorteerder kan het ook voorkomen dat je verantwoordelijk bent voor het laden en lossen van vrachtwagens of bestelwagens. Zoals eerder aangegeven betreft het in veel gevallen mensen die parttime werken, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn.

Werken als postsorteerder

Het werken als postsorteerder zal bij je moeten passen, omdat de werkzaamheden in de meeste gevallen uitgevoerd worden tijdens de nacht of de ochtend. Daarnaast moet je een aanpakker zijn en nauwkeurig kunnen werken. Ook kunnen de werkzaamheden aangemerkt worden als eenzijdig en redelijk zwaar. Een voordeel is dat je binnen een team van andere medewerkers werkzaam bent, waardoor er meestal sprake is van een leuke werksfeer. Het zelfstandig kunnen werken is wel belangrijk als postsorteerder. Vooral tijdens drukke periodes, zoals tijdens de kerstmis, zul je tegen een hoge werkdruk moeten kunnen. Als postsorteerder ben je in de meeste gevallen werkzaam onder een afdelingsmanager of logistiek manager.

Wat doet een postsorteerder:

  • Het instoppen van post in een sorteermachine
  • Het legen en vullen van postvakken (bakken)
  • Het bieden van een steekwagen of heftruck
  • Het handmatige werken van poststukken
  • Het laden en lossen van voertuigen

Post op het goede adres:

Werken als postsorteerder:

Opleidingen tot postsorteerder

Een postsorteerder hoeft niet over een opleiding te beschikken. Iedereen kan werkzaam zijn als postsorteerder. Het werken als postsorteerder kan aangemerkt worden als ongeschoolde arbeid. Als je werkzaam bent met een heftruck is het wel verplicht dat je beschikt over het heftruckcertificaat. Nieuwe postsorteerders moeten meestal wel een verklaring omtrent gedrag kunnen overhandigen en minimaal zeventien jaar oud zijn. Voor het beroep postsorteerder bestaan verder dus opleidingen. De meeste postsorteerders kunnen na enkele dagen volledig zelfstandig werken.

Bedrijven waar een postsorteerder werkzaam kan zijn

Als postsorteerder ben je over het algemeen werkzaam voor een postbedrijf zoals Post.nl of een ander postbedrijf. Een postsorteerder kan ook werkzaam zijn via een uitzendorganisatie. Daarnaast is het denkbaar dat een postsorteerder werkzaam is als oproepkracht.

Competenties postsorteerder

De belangrijkste competentie van een postsorteerder is verantwoordelijkheidsgevoel, omdat de post op de juiste manier verwerkt moet worden. Daarnaast moet een postsorteerder fysiek sterk zijn, omdat postzakken zwaar kunnen zijn. Ook de juiste motivatie mag niet ontbreken als postsorteerder. Een andere belangrijke competentie kan stressbestendigheid zijn. Algemeen belangrijke woorden zijn flexibiliteit, concentratievermogen, samenwerken, doorzettingsvermogen en zelfstandigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als postsorteerder

Het arbeidsmarktperspectief van een postsorteerder is goed te noemen. Het zijn vooral de drukke periodes dat er grote vraag is naar postsorteerders. Het verkrijgen van werk als postsorteerder zal in de meeste gevallen geen enkel probleem zijn. Er bestaan geen doorgroeimogelijkheden voor een postsorteerder. Een postsorteerder kan wel voor andere bedrijven werkzaam zijn, die gebruikmaken van een postafdeling.

Arbeidsvoorwaarden en salaris postsorteerder

Een postsorteerder zal in de meeste gevallen onder de cao PostNL vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een volwassen fulltime werkende postsorteerder zal een salaris verdienen tussen de 1500 en 1700 bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, dienstjaren en verdere verantwoordelijkheden.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Postsorteerder

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Postsorteerder bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl