Bedrijfsarts

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een bedrijfsarts is een speciaal opgeleide arts die na de studie basisarts een extra specialisatie heeft genoten tot bedrijfsarts. Deze specialisatie noemt men bedrijfsgezondheidszorg en zal nog eens vier jaar in beslag nemen. Binnen Nederland worden de termen arboarts, keuringsarts en bedrijfsarts vaak als het zelfde gezien, wat niet het geval is. Een arboarts en keuringsarts zijn beide basisartsen en beschikken niet over het specialisme bedrijfsgezondheidszorg. Een bedrijfsarts onderzoekt cliënten en stelt een diagnose en behandelplan voor, dat al dan niet gecombineerd kan zijn met het advies van een huisarts of medisch specialist.

Verschil arboarts en bedrijfsarts

Er zijn verschillende opleidingen mogelijk als het gaat om een arboarts of bedrijfsarts, die onderling verschillen. Zowel een arboarts als een bedrijfsarts adviseert organisaties over gezonde arbeidsomstandigheden en begeleidt zieke medewerkers terug naar het werk. Maar de arboarts en de bedrijfsarts verschillen wel van elkaar. Een arboarts is een basisarts die werkt bij een arbodienst en daar werkzaamheden uitvoert die vergelijkbaar zijn met die van een bedrijfsarts. Maar een arboarts heeft geen vervolgopleiding voor arbeid en gezondheid gedaan, is geregistreerd als basisarts en niet als medisch specialist, heeft geen nascholingsverplichting en heeft minder bevoegdheden dan een bedrijfsarts.

Een bedrijfsarts doet na zijn opleiding tot basisarts een vierjarige opleiding op het gebied van arbeid en gezondheid. De titel bedrijfsarts is een wettelijk beschermde titel. Deze arts staat als medisch specialist in het Register van Sociaal Geneeskundigen en moet deelnemen aan verplichte nascholing en visitaties door de beroepsvereniging (NVAB).

Wat doet de Bedrijfsarts:

Opleidingen tot bedrijfsarts

Wie een carrière ambieert als bedrijfsarts zal eerst de opleiding tot basisarts moeten volgen en daarna de vierjarige opleiding tot bedrijfsarts moeten afronden. Vanzelfsprekend is een opleiding tot basisarts en bedrijfsarts geen lichte opleiding, en zeker niet voor iedereen weggelegd. De titel bedrijfsarts is een beschermde titel in Nederland. Zie voor meer informatie ook de website van de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG).

Bedrijven waar een bedrijfsarts werkzaam kan zijn

Als bedrijfsarts kan je werkzaam zijn voor bedrijven, arbodiensten en als zelfstandig ondernemer werken als bedrijfsarts.

Competenties bedrijfsarts

Als bedrijfsarts ben je empathisch en sociaal sterk onderlegd. Ook zal je communicatief sterk onderlegd moeten zijn, omdat je vaak moet bemiddelen tussen personeel en werkgevers. Samenwerken en het ontplooien van oplossingen zal bij een bedrijfsarts dan ook veel voorkomen. Eén van de belangrijkste competenties is het onafhankelijk zijn en het ook zo kunnen werken als bedrijfsarts. Ook is het belangrijk om bijscholing te blijven volgen om het beroep op een goede manier uit te kunnen voeren. Meestal is dit verplicht.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als bedrijfsarts

Als bedrijfsarts is het doorgaans geen enkel probleem om werk te vinden bij verschillende organisaties. Als bedrijfsarts ben je goed opgeleid en is het vinden van werk geen enkel probleem. De meeste bedrijven hebben tegenwoordig de verplichting om met een bedrijfsarts samen te werken, waardoor er veel vraag is. Doorgroeien als bedrijfsarts is eigenlijk niet mogelijk, omdat je al een lange opleiding gehad hebt en je dus al alle kansen zult hebben op de arbeidsmarkt. Wel kan je je als bedrijfsarts verder specialiseren in bepaalde onderwerpen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris bedrijfsarts

De precieze arbeidsvoorwaarden als bedrijfsarts zijn lastig aan te geven, omdat deze nogal kunnen verschillen per werkgever. Wel is het zo dat een bedrijfsarts doorgaans een zeer goed salaris verdient, omdat de persoon een lange opleiding gevolgd heeft met veel verantwoordelijkheden. Als bedrijfsarts verdien je in loondienst ongeveer tussen de 3500 en 6000 euro bruto per maand, afhankelijk van je leeftijd en verantwoordelijkheden.

Mijnzzp.nl