Fysiotherapeut

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een fysiotherapeut is een vakman of vakvrouw die zich gespecialiseerd heeft in fysiotherapie. Fysiotherapie is een paramedische discipline die zich bezighoudt met de behandeling van klachten aan het steun- en bewegingsapparaat van de mens. Het beroep fysiotherapie is een beschermd beroep. Dit betekent dat niemand zich zo maar mag uitgeven voor fysiotherapeut. De opleiding tot fysiotherapeut duurt over het algemeen vier jaar en is een HBO studie. Fysiotherapie is voor veel mensen belangrijk, omdat mensen diverse soorten klachten kunnen hebben die verminderd of verholpen kunnen worden door een fysiotherapeut. Een fysiotherapeut zal in de meeste gevallen bij nieuwe cliënten eerst een lichamelijk onderzoek uitvoeren en vervolgens een behandelplan opstellen, dat besproken wordt met de cliënt. Een fysiotherapeut moet ingeschreven zijn in het BIG-register om te mogen werken als fysiotherapeut. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een fysiotherapeut het beste omschrijven als het behandelen van mensen die moeite hebben met bewegen. Enkele veel voorkomende problemen waarmee een fysiotherapeut te maken krijgt zijn mensen die pijn in de spieren hebben, mensen die klachten ondervinden door een verkeerde houding of mensen die een blessure hebben opgelopen.

Het beroep fysiotherapeut moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat een fysiotherapeut zich ook weer kan specialiseren binnen bepaalde aandachtsgebieden, klachten of behandelingen. In alle gevallen hebben deze specialisaties wel te maken met het verminderd bewegen van mensen. Er zijn verschillende vormen van therapie waarmee klachten worden behandeld, zoals oefentherapie, massagetherapie en fysische therapie. Een fysiotherapeut zal een onderzoek uitvoeren op de cliënt, waarna een behandelplan wordt opgesteld. Een fysiotherapeut is geen dokter en speelt alleen een ondersteunde rol bij het genezingsproces van cliënten.

Een fysiotherapeut kan voor veel mensen die klachten hebben hulp bieden. Het helpen beperkt zich niet alleen tot lichamelijke klachten. De fysiotherapeut geeft ook advies aan de patiënten, om problemen te voorkomen. Waar een fysiotherapeut werkt kan verschillen, zoals in een ziekenhuis of juist in een verzorgingshuis en natuurlijk als zelfstandige met een eigen praktijk. Een fysiotherapeut krijgt zijn patiënten doorgaans omdat deze zijn doorverwezen door een huisarts. Een patiënt die voor het eerst binnenkomt bij de fysiotherapeut zal eerst een behandelingsschema krijgen, in overleg met de fysiotherapeut. Als fysiotherapeut is het belangrijk dat men goed kan luisteren naar de patiënten, om tot een gericht behandelplan te kunnen komen.

Een fysiotherapeut kan mensen dus helpen als ze lichamelijke klachten hebben. Deze lichamelijke klachten kunnen op veel manieren veroorzaakt worden, zoals door een verkeerde houding of door overbelasting. Ook mensen met een neurologische aandoening krijgen in veel gevallen te maken met een fysiotherapeut. Neurologische aandoeningen is een verzamelnaam voor aandoeningen aan de hersenen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan dementie, hersentumoren, parkinson en aan epilepsie. Ook mensen met chronische klachten krijgen vaak te maken met een fysiotherapeut, om de pijn te proberen te verminderen.

Het doel van de behandeling kan zijn:

 • Pijn verminderen
 • Functioneren binnen de grenzen van de aandoening
 • Het verbeteren van de functies van het lichaam

Specialisaties als fysiotherapeut::

 • Kinderfysiotherapie
 • Bedrijfsfysiotherapie
 • Arbeidsfysiotherapie
 • Oedeemtherapie
 • Manuele therapie
 • Sportfysiotherapie
 • Bekkenfysiotherapie
 • Psychosomatische fysiotherapie
 • Geriatrische fysiotherapie
 • Dierenfysiotherapie

Informatiefilm over fysiotherapie:

Opleidingen tot fysiotherapeut

Om als fysiotherapeut te kunnen werken moet je de Hbo-opleiding fysiotherapie volgen en afronden. De opleiding tot fysiotherapeut duurt over het algemeen vier jaar, afhankelijk van je vooropleidingen. De opleiding tot fysiotherapeut is zowel in deeltijd als voltijds te volgen. Tijdens de opleiding is er onder meer aandacht voor theorie, anatomie en fysiologie. De Hbo-opleiding fysiotherapie is een redelijk zware opleiding die veel zelfstudie zal verlangen van je. Vooral de medische biologie is zwaar om te leren. Tijdens de opleiding zal je bij verschillende instellingen stage lopen onder toezicht, zodat je een brede kennis opdoet van het vak. De toelatingseisen voor de opleiding kunnen verschillen per opleidingsinstituut. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig ondernemer. Zie ook de handige boeken: gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut, de beroepshouding van fysiotherapeuten en kerncompetenties fysiotherapeuten.

Bedrijven waar een fysiotherapeut werkzaam kan zijn

Als fysiotherapeut werk je in ziekenhuizen, verpleeghuizen, revalidatiecentrums, als zelfstandig ondernemer in je eigen praktijk of samen met andere fysiotherapeuten in een praktijk. De meeste fysiotherapeuten werken met meerdere fysiotherapeuten in een praktijk.

Competenties medewerker fysiotherapeut

Als fysiotherapeut zijn communicatie en het hebben van inlevingsvermogen erg belangrijk, om de klachten van de cliënten boven water te krijgen. Ook het goed kunnen luisteren is belangrijk als fysiotherapeut, zodat het juiste behandelplan opgesteld kan worden. Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor de verschillende competenties. Daarnaast ben je als fysiotherapeut veel fysiek bezig en is het hebben van een goed uithoudingsvermogen erg belangrijk.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als fysiotherapeut

Als fysiotherapeut is het vinden van een baan eigenlijk nooit een probleem, omdat de vraag naar goed opgeleide fysiotherapeuten groot is. Als fysiotherapeut kan je bij genoeg instelling aan de slag of je eigen praktijk starten. Om door te kunnen groeien als fysiotherapeut zijn verdere opleidingen mogelijk, zoals het specialiseren op bepaalde gebieden. Denk hierbij aan het behandelen van sporters, kinderen of ouderen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris fysiotherapeut

De precieze arbeidsvoorwaarden als fysiotherapeut zijn lastig aan te geven, omdat je als fysiotherapeut bij veel verschillende soorten instellingen kan komen te werken. Daarnaast zijn er veel fysiotherapeuten werkzaam als zelfstandig ondernemer en bepaal je dan meestal zelf je precieze arbeidsvoorwaarden. Een fysiotherapeut in loondienst verdient, afhankelijk van zijn leeftijd, tussen de 2000 en 3500 euro bruto per maand. Een zelfstandige fysiotherapeut verdient doorgaans stukken meer dan in loondienst.

Mijnzzp.nl