Orthopedisch schoenmaker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een orthopedisch schoenmaker is een schoenmaker die zich gespecialiseerd heeft in het maken van orthopedische schoenen en steunzolen voor mensen. Orthopedische schoenen en steunzolen kunnen voor mensen een uitkomst bieden zodat ze meer bewegingsvrijheid krijgen. Daarnaast kunnen orthopedische schoenen en steunzolen ook bijdragen aan het verminderen van pijn, omdat de wrijving verminderd zal worden. Mensen die een voetafwijking of een andere voetbouw hebben zijn over het algemeen aangewezen op een orthopedisch schoenmaker, omdat ze geen standaard schoenen kunnen dragen. De schoenen en steunzolen die een orthopedisch schoenmaker maakt worden meestal speciaal gemaakt. Maar er bestaan ook speciale fabrieksmatig gemaakte schoenen die uitkomst kunnen bieden, afhankelijk van de klachten. Een andere benaming voor een orthopedisch schoenmaker is ook wel orthopedisch schoentechnicus. Het maken van orthopedische schoenen is alleen voorbehouden aan vakmensen die beschikken over de benodigde kennis en ervaring. De werkzaamheden van een orthopedisch schoenmaker kunnen niet zomaar vergeleken worden met de werkzaamheden van een gewone schoenmaker, omdat een orthopedisch schoenmaker veel te maken zal krijgen met steunzolen en orthopedische schoenen die op maat gemaakt moeten worden. Een orthopedisch schoenmaker gebruikt hiervoor onder andere moderne apparatuur om 3D-opnames te kunnen maken van voeten, zodat de schoenen precies op maat gemaakt kunnen worden. Mensen die orthopedische schoenen nodig hebben kunnen te maken hebben met diverse klachten. Denk bijvoorbeeld aan voetafwijkingen, voetproblemen (ongeluk of blessure), scheefstand, heupklachten, knieklachten en aan reumatische aandoeningen. Goede schoenen helpen mensen, omdat goede schoenen het hele lichaam ondersteunen, waardoor verschillende klachten voorkomen, opgelost of verminderd worden.

Een orthopedisch schoenmaker is dus een gespecialiseerde schoenmaker, die verantwoordelijk is voor het maken van steunzolen en orthopedisch schoenen op maat. Een orthopedisch schoenmaker zal ook blauwdrukken maken van de voeten, om tot de beste pasvorm te kunnen komen. Daarnaast kan een orthopedisch schoenmaker gebruikmaken van speciale scanapparatuur, zodat er een exacte kopie ontstaat van de voeten. In de meeste gevallen worden patiënten door een huisarts of bijvoorbeeld een reumatoloog doorverwezen naar een orthopeed, die patiënten weer kan doorverwijzen naar een podotherapeut of orthopedisch schoenmaker, afhankelijk van de soort klachten. Het is de orthopedisch schoenmaker die de passende schoenen en/of steunzolen zal maken. Goed passende schoenen geven niet alleen de voeten meer rust door de passende ondersteuning maar voorkomen ook andere klachten aan het bewegingsapparaat, omdat ze een afwijkende lichaamshouding voorkomen.

Orthopedische schoenen laten maken

Orthopedische schoenen betreffen in alle gevallen maatwerk, omdat mensen nu eenmaal verschillende voeten hebben en omdat mensen ook specifieke wensen kunnen hebben. Het is overigens niet zo dat er altijd sprake hoeft te zijn van orthopedische schoenen, omdat er tegenwoordig ook semi-orthopedische schoenen bestaan die door de orthopedisch schoenmaker aangepast kunnen worden. Een orthopedisch schoenmaker zal tegenwoordig in de meeste gevallen een 3D voetscan maken om te kunnen bepalen welke schoenen het meest geschikt zijn voor patiënten. Een orthopedisch schoenmaker is dus een speciale schoenmaker die schoenen en/of steunzolen maakt voor mensen, die om wat voor reden dan ook behoefte hebben aan speciale schoenen. Daarnaast zal een orthopedisch schoenmaker in de meeste gevallen ook elk halfjaar controleren of de schoenen nog de juiste ondersteuning bieden en de schoenen eventueel aanpassen als dit nodig mocht zijn.

Wat doet een orthopedisch schoenmaker allemaal:

  • Het bespreken van de klachten en wensen van patiënten;
  • Het overleggen met medisch specialisten;
  • Het verrichten van voetmetingen;
  • Het maken van gipsafdrukken en passchoenen;
  • Het ontwerpen van orthopedisch schoenen;
  • Het maken en afwerken van orthopedisch schoenen;
  • Het passen van orthopedisch schoenen;
  • Het uitvoeren van periodieke controles bij patiënten.

Beroep orthopedisch schoenmaker:

Orthopedisch schoentechnicus:

Opleidingen tot orthopedisch schoenmaker

Wie een carrière ambieert als orthopedisch schoenmaker kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding orthopedisch schoenmaker op niveau vier. De Mbo-opleiding orthopedisch schoenmaker zal over het algemene vier jaar in beslag nemen. De meeste scholen die de opleiding orthopedisch schoenmaker aanbieden doen dit in de BBL vorm. Dit betekent vier dagen in de week werken en een dag in de week theorieles volgen op school. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een orthopedisch schoenmaker werkzaam kan zijn

Als orthopedisch schoenmaker ben je over het algemeen werkzaam voor een orthopedisch schoentechnisch bedrijf. Daarnaast kan een orthopedisch schoenmaker cliënten bezoeken in bijvoorbeeld een zorginstelling of ziekenhuis. Als orthopedisch schoenmaker kan je natuurlijk ook werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer binnen je eigen bedrijf.

Competenties orthopedisch schoenmaker

De belangrijkste competentie van een orthopedisch schoenmaker is de vakinhoudelijke kennis van orthopedisch schoenen. Vanzelfsprekend moet een orthopedisch schoenmaker aangemerkt worden als allround vakman of vakvrouw, die zelfstandig orthopedisch schoenen kan ontwerpen, maken en aanpassen. Omdat een orthopedisch schoenmaker te maken heeft met complexe machines moet ook techniek aangemerkt worden als belangrijke competentie. Ook communicatie is belangrijk, omdat je te maken hebt met veel verschillende patiënten. Algemeen belangrijke woorden zijn secuur, inzicht, overleggen, controleren, plannen, organiseren en adviseren. Een orthopedisch schoenmaker moet voldoen aan het beroepscompetentieprofiel orthopedische schoentechniek, dat in het kort neerkomt op vakmanschap en professionaliteit. Zie voor meer informatie de NVOS-Orthobanda waar het beroepscompetentieprofiel te vinden is.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als orthopedisch schoenmaker

Het arbeidsmarktperspectief van een orthopedisch schoenmaker is zeer goed te noemen, mits je over de Mbo-opleiding orthopedisch schoenmaker beschikt. Het kunnen maken en bewerken van schoenen is specialistisch werk dat niet iedereen zomaar kan. De doorgroeimogelijkheden van een orthopedisch schoenmaker moeten gezien worden in het eventueel starten van je eigen bedrijf als ondernemer of het verkrijgen van een leidinggevende functie binnen het bedrijf. Verdere doorgroeimogelijkheden zijn niet zomaar aan te geven.

Arbeidsvoorwaarden en salaris orthopedisch schoenmaker

Een orthopedisch schoenmaker zal doorgaans onder de cao schoentechniek vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een orthopedisch schoenmaker werkzaam in loondienst zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2200 en 2800 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden.

Read this information on Orthopedic shoemaker in English.

Lesen Sie diese Informationen auf Orthopadischer Schuhmacher auf Deutsch.

Lea esta informaciĆ³n sobre Zapatero ortopedico en espaƱol.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Orthopedisch schoenmaker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Orthopedisch schoenmaker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl