Orthopeed

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep orthopeed
Werken als orthopeed
Vakgebied orthopedie
Diverse talen als orthopeed:
Wat doet een orthopeed?
Beroepsfilm orthopeed:
Beroepsfilm Orthopeed:
Opleidingen tot orthopeed
Bedrijven waar een orthopeed werkzaam kan zijn
Competenties orthopeed
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als orthopeed
Arbeidsvoorwaarden en salaris orthopeed
Eigen bedrijf starten als Orthopeed
Boekhoudprogramma vergelijken Orthopeed

Beroep orthopeed

Een orthopeed is een medisch specialist die zich gespecialiseerd heeft in orthopedie. Orthopedie heeft betrekking op het behandelen van afwijkingen en ziekten van het steun- en bewegingsapparaat. Als orthopeed ben je ook een chirurg en daarom kan een orthopeed ook orthopedisch chirurg genoemd worden. De aandachtsgebieden van een orthopeed of orthopedisch chirurg zijn aangeboren afwijkingen, botbreuken, platvoeten, gewrichtsafwijkingen en standafwijkingen. In het kort kunnen we een orthopeed een medisch specialist noemen op het gebied van botten, spieren en pezen die overal in het lichaam te vinden zijn. Een orthopeed zal patiënten over het algemeen eerst ontvangen op de polikliniek en de mogelijke problemen bespreken en onderzoeken voordat hij of zij een diagnose kan stellen. Als de orthopeed van mening is dat er een ingreep nodig is zal hij of zij de ingreep bij de patiënt over het algemeen zelf uitvoeren. Een orthopeed is dus ook een chirurg op het gebied van orthopedie. Vanzelfsprekend zijn de werkzaamheden van een orthopeed aan te merken als zeer belangrijke en gespecialiseerde werkzaamheden, die niet door iedereen zomaar uitgevoerd kunnen worden. Orthopedie is een medische specialisatie waarmee relatief gezien veel mensen te maken krijgen, omdat veel mensen vroeg of laat klachten krijgen aan hun spieren of gewrichten. Deze klachten kunnen betrekking hebben op pijn of hebben betrekking op het minder soepel kunnen bewegen. In veel gevallen krijgen mensen te maken met een orthopeed als een huisarts ze doorverwijst. Denk bijvoorbeeld aan patiënten die een versleten heup of knie hebben. In dat geval kan het nodig zijn om een operatie te ondergaan om een kunstgewricht te plaatsen. Een andere benaming voor een kunstgewricht is ook wel endoprothese. Endoprothese heeft betrekking op het vervangen van een heupgewricht.

Werken als orthopeed

Een orthopeed is dus een arts en chirurg, die zich gespecialiseerd heeft in orthopedie. Omdat orthopedie een breed vakgebied is kan een orthopeed met verschillende soorten patiënten te maken krijgen die verschillende klachten kunnen hebben. Denk bijvoorbeeld aan artrose met betrekking tot heupgewrichten, kniegewrichten, schoudergewrichten of aan botontkalking. Een ander voorbeeld kan weer zijn dat iemand een ongeluk gehad heeft en een of meerdere botbreuken opgelopen heeft. Omdat de ingrepen van een orthopeed nogal zwaar kunnen zijn zal een orthopeed in veel gevallen ook samenwerken met andere specialisten zoals een revalidatiearts, oefentherapeuten en fysiotherapeuten, die allemaal specifieke taken hebben. Een revalidatiearts kan patiënten na een operatie bijstaan in hun zelfredzaamheid en een fysiotherapeut zal proberen de patiënt weer soepel te laten bewegen. Als orthopeed ben je dus een medisch specialist die ook regelmatig in de operatiekamer te vinden zal zijn. Binnen de operatiekamer kan een orthopeed ook weer samenwerken met andere specialisten zoals met een operatieassistent en de anesthesioloog, die de orthopeed ook weer bijstaan tijdens de operatie.

Vakgebied orthopedie

Orthopedie is een breed vakgebied wat betrekking kan hebben op uiteenlopende soorten aandoeningen. De meeste mensen die te maken krijgen met een orthopeed zijn doorverwezen door hun huisarts omdat ze bepaalde klachten hebben met betrekking tot hun bewegingsapparaat. Overigens is lang niet in alle gevallen een operatie noodzakelijk, omdat de behandeling ook kan bestaan uit het verhelpen van klachten aan het bewegingsapparaat zonder operatie. Denk bijvoorbeeld aan het aanmeten van aangepaste schoenen, die in sommige gevallen ook klachten kunnen verhelpen met betrekking tot het bewegingsapparaat. Een orthopeed kan dan ook conservatieve en operatieve behandelingen uitvoeren, afhankelijk van de klachten. Zoals eerder omschreven moet een orthopeed aangemerkt worden als medisch specialist.

Diverse talen als orthopeed:

  • Het onderzoeken van patiënten.
  • Het stellen van een diagnose na lichamelijk onderzoek.
  • Het opstellen van behandelplannen.
  • Het informeren van patiënten over de behandeling.
  • Het uitvoeren van operaties.
  • Het samenwerken met andere medisch specialisten.
  • Het doorverwijzen van patiënten (fysiotherapeut of oefentherapeut).
  • Het uitvoeren van controles bij patiënten.

Wat doet een orthopeed?

Een orthopeed is een medisch specialist die zich richt op het diagnosticeren, behandelen en voorkomen van aandoeningen en letsels van het bewegingsapparaat, met name de botten, gewrichten, spieren, pezen en ligamenten. Het werk van een orthopeed omvat zowel niet chirurgische als chirurgische behandelingen, afhankelijk van de aard en ernst van de aandoening.

Beroepsfilm orthopeed:

Beroepsfilm Orthopeed:

Opleidingen tot orthopeed

Orthopeed of orthopedisch chirurg worden is alleen mogelijk door te starten met de zesjarige universitaire studie geneeskundige. Na het afronden van de studie geneeskunde zal de basisarts moeten kiezen voor de specialisatie orthopedisch chirurg en solliciteren bij een ziekenhuis. Als er een opleidingsplaats vrij is zal de arts in opleiding tot specialist (AIOS) twee jaar algemene chirurgie volgen en vier jaar orthopedische chirurgie moeten volgen. De totale opleidingsduur tot orthopeed en orthopedisch chirurg zal dan ook ongeveer twaalf jaar bedragen. Zie voor meer informatie ook de Nederlandse Orthopaedische Vereniging.

Bedrijven waar een orthopeed werkzaam kan zijn

Een orthopeed is over het algemeen werkzaam voor een algemeen ziekenhuis of een academisch ziekenhuis. Daarnaast kan een orthopeed werkzaam zijn voor privéklinieken. Binnen een ziekenhuis zal een orthopeed op de polikliniek (afdeling orthopedie) en de operatiekamer werkzaam zijn. Daarnaast is het denkbaar dat een orthopeed tijd zal besteden aan het geven van bijvoorbeeld onderwijs of tijd zal besteden aan wetenschappelijk onderzoek.

Competenties orthopeed

De competenties waaraan een orthopeed moet voldoen zijn vastgelegd door het Centraal College Medische Specialismen (CCMS). In zijn algemeenheid kunnen we stellen dat een orthopeed over veel verschillende competenties zal moeten beschikken, zoals het medisch kunnen handelen, communicatief goed onderlegd zijn, kunnen samenwerken, professioneel zijn, daadkrachtig zijn en je moet integer zijn. Daarnaast zijn de algemene kennis en wetenschap binnen dit beroep belangrijk. Algemeen belangrijke woorden zijn adviseren, analytisch, overleggen, plannen, kennis, energie, verantwoordelijkheidsgevoel, monitoren, controleren en stressbestendigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als orthopeed

Het arbeidsmarktperspectief van een orthopeed of orthopedisch chirurg is zeer goed te noemen, aangezien het een zware en langdurige studie betreft. Daarnaast kan een orthopeed werkzaam zijn voor privéklinieken waardoor er nog een extra verbreding ontstaat. De doorgroeimogelijkheden als orthopeed moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naam, het verder specialiseren en het wellicht promoveren.

Arbeidsvoorwaarden en salaris orthopeed

Een orthopeed in loondienst zal doorgaans onder de cao medisch specialisten vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Een orthopeed in loondienst werkzaam zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 6500 en 11.000 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Een orthopeed werkzaam in een maatschap als ondernemer kan doorgaans nog veel meer verdienen.

Eigen bedrijf starten als Orthopeed

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Orthopeed, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Orthopeed

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Orthopeed bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Orthopeed.

Mijnzzp.nl