Bedrijfsleider

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Bedrijfsleider is een algemene benaming voor vaklieden of managers die als bedrijfsleider leiding geven aan een bedrijf of vestiging van een bedrijf. Een andere benaming voor bedrijfsleider kan ook zijn vestigingsmanager of filiaalmanager, afhankelijk van waar de bedrijfsleider precies werkzaam is. Welke term een organisatie precies zal gebruiken kan verschillen per branche en organisatie. Ondanks dat de beroepen bedrijfsleider, filiaalmanager en vestigingsmanager grote overeenkomsten met elkaar hebben, kunnen de beroepen inhoudelijk verschillen qua opleidingseisen en verantwoordelijkheden. Het aansturen van een kleine vestiging als bedrijfsleider kan niet zomaar vergeleken worden met het aansturen van een grote vestiging. In alle gevallen moet een bedrijfsleider wel gezien worden als de leidinggevende van het bedrijf of de vestiging. Een bedrijfsleider kan in de meeste gevallen ook gezien worden als manager, maar dit kan betrekking hebben op operationeel management of middenmanagement. Het beroep bedrijfsleider moet vrij algemeen gezien worden, omdat een bedrijfsleider binnen uiteenlopende soorten branches werkzaam kan zijn op verschillende manieren. Afhankelijk van de branche waarbinnen een bedrijfsleider werkzaam is, kunnen er dus ook andere benamingen toegepast voor de bedrijfsleider. Een bedrijfsleider is in alle gevallen verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering. Bedrijfsvoering heeft weer betrekking op management en het besturen van een bedrijf.

Over het algemeen komt de term filiaalmanager het meest voor binnen de detailhandel. Binnen andere branches zal er in veel gevallen gekozen worden voor de term bedrijfsleider of de term vestigingsmanager echter hoeft dit natuurlijk zeker niet het geval te zijn. Omdat het beroep bedrijfsleider inhoudelijk erg kan verschillen is het beroep niet eenduidig te omschrijven qua werkzaamheden en verantwoordelijkheden. De enige overeenkomst is dat alle bedrijfsleiders leiding geven.

Een bedrijfsleider van een groot bedrijf of van een grote vestiging is geen directeur maar kan wel gezien worden als een manager die toebehoort tot het hogere management van de organisatie. Het leiding geven aan een groot bedrijf als bedrijfsleider is complex en zal zeker meer inhouden dan het alleen kunnen verkopen. Een goede bedrijfsleider is een generalist die kennis zal hebben van veel zaken die het bedrijf aangaan. Als bedrijfsleider ben je verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van het bedrijf en kan je met verschillende soorten medewerkers te maken krijgen. Denk bijvoorbeeld aan accountmanagers, aan afdelingsmanagers, aan verkoopmedewerkers en aan een operationeel manager, die allemaal verantwoordelijk zijn voor specifieke werkzaamheden binnen de organisatie.

Wat is een generalist

Een generalist is iemand die weinig weet van veel in tegenstelling tot een specialist die veel weet van weinig. Een goed voorbeeld hiervan zijn huisartsen omdat deze ook generalist zijn. Een huisarts weet heel weinig van heel veel in tegenstelling tot medisch specialisten. Medisch specialisten weten juist heel veel van weinig. Een bedrijfsleider is ook een generalist omdat een goede bedrijfsleider heel weinig weet van veel. Als bedrijfsleider moet je dan ook over een helikopterview beschikken om het overzicht te kunnen behouden. Een bedrijfsleider moet dus veel kennis hebben van verschillende onderwerpen zoals personeelszaken, marketing, financiën, targets en bedrijfsvoering in zijn algemeenheid.

Van stagiair tot bedrijfsleider:

Werken als bedrijfsleider:

Opleidingen tot bedrijfsleider

Het beroep bedrijfsleider is te algemeen om een specifieke opleiding te kunnen benoemen. Over het algemeen zal een bedrijfsleider minimaal over een passende Hbo-opleiding moeten beschikken om te kunnen werken als bedrijfsleider.

Bedrijven waar een bedrijfsleider werkzaam kan zijn

Bedrijfsleiders komen overal voor in alle denkbare branches op verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan groothandelsbedrijven, de horeca, de industrie en aan banken. Het beroep bedrijfsleider kent verder verschillende benamingen zoals de benaming filiaalmanager of de benaming vestigingsmanager.

Competenties bedrijfsleider

Een van de belangrijkste competenties van een bedrijfsleider is dat je beschikt over een commerciële instelling. Daarnaast moet je over managementvaardigheden beschikken. Ook goede communicatieve vaardigheden mogen niet ontbreken als bedrijfsleider. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, ambitie, leiderschap, kennis, stressbestendigheid, doorzettingsvermogen, zelfstandigheid, lef en besluitvaardigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als bedrijfsleider

Het arbeidsmarktperspectief als bedrijfsleider is niet zomaar aan te geven omdat dit sterk kan verschillen per branche. Ook het opleidingsniveau kan erg verschillen per bedrijfsleiders. De doorgroeimogelijkheden als bedrijfsleider kunnen gezien worden in het worden van een ondernemer of het worden van een franchisenemer.

Arbeidsvoorwaarden en salaris bedrijfsleider

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat je als bedrijfsleider werkzaam kan zijn in uiteenlopende sectoren met verschillende cao's. Een bedrijfsleider zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2500 en 3500 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Een hoger salaris als bedrijfsleider is zeker niet ondenkbaar als een bedrijfsleider grote verantwoordelijkheden heeft.

Mijnzzp.nl