Franchisenemer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een franchisenemer is een ondernemer die een bepaalde handelsnaam mag gebruiken van de franchisegever tegen een vergoeding. Voordat de franchisenemer deze handelsnaam mag gebruiken zal hij of zij eerst een overeenkomst moeten afsluiten met de franchisegever. Franchiseformules zijn populair, omdat ondernemers meteen gebruik kunnen maken van een groot en vaak ook sterk merk. Een belangrijk nadeel van een franchiseformule is dat de ondernemer niet alle vrijheden heeft en zich zal moeten houden aan gemaakt afspraken. Dit betekent bijvoorbeeld dat de franchiseondernemer zich moet houden aan de richtlijnen van de franchisegever en zelf geen kortingsacties mag houden. Ook de inkoop van goederen en promotiemateriaal zal doorgaans door de franchisegever geregeld worden. Een franchisenemer zal over het algemeen een vaste vergoeding moeten afdragen van zijn omzet. In alle gevallen moet een franchisenemer wel gezien worden als een zelfstandig ondernemer die samenwerkt met een bepaalde organisatie. Dat het beroep franchisenemer redelijk populair is onder ondernemers komt doordat franchisenemers op een relatief makkelijke manier een eigen onderneming kunnen starten zonder hoge investeringskosten en/of het inbrengen van eigen vermogen. Daarnaast hoeft een franchisenemer in de meeste gevallen niet zelfstandig naamsbekendheid op te bouwen, omdat de franchisenemer gebruik mag maken van het bestaande merk. In alle gevallen is en blijft een franchisenemer zelfstandig verantwoordelijk voor de dagelijkse bedrijfsvoering.

Ondanks dat franchiseformules populair zijn is het wel verstandig om eerst je huiswerk te doen als aanstaande franchiseondernemer. Wanneer een bepaalde franchiseformule om de paar jaar een andere franchisenemer heeft is het belangrijk om voor jezelf na te gaan hoe dit komt. Probeer eerst met andere franchisenemers te spreken, om zo niet in valkuilen te vallen die voorkomen hadden kunnen worden. Het is niet zo dat alle franchiseformules niet deugen, maar helaas zijn er ook rotte appels onder de franchisegevers. Het te rooskleurig voorspiegelen van omzetten komt helaas redelijk vaak voor. Daarnaast kunnen andere verplichting een probleem vormen, zoals een verplicht huurcontact (te hoge huur) en de afname van producten tegen een te hoge vergoeding.

Met franchiseformules hoeft niks mis te zijn maar het is wel belangrijk om je huiswerk te doen als ondernemer. Er zijn voldoende voorbeelden te vinden van goede en minder goede franchiseformules. Wie als franchisenemer een eigen onderneming wil opstarten zal er in alle gevallen verstandig aan doen om ook zelf een marktonderzoek uit te laten voeren. Het komt helaas redelijk vaak voor dat nieuwe franchisenemers zich alleen blindstaren op voorgespiegelde omzetcijfers, die wellicht in de praktijk niet haalbaar blijken te zijn. Het is dan ook erg belangrijk om als nieuwe franchisenemer met een kritische en vooral realistische inschatting te kijken naar mogelijke omzetcijfers. Zie voor meer informatie ook de website van de Nederlandse Franchise Vereniging en de website Franchise Wijzer waar meer informatie te vinden is.

Voordelen franchiseformules

 • Bekendheid van de organisatie
 • Beperkte investeringen (kan verschillen per organisatie)
 • Goede begeleiding
 • Landelijke reclame en promotiemateriaal
 • Meestal is er juridische en administratieve ondersteuning
 • Schaalvoordeel inkoop
 • Snel starten

Nadelen franchiseformules

 • Als franchiseondernemer mag je doorgaans zelf geen kortingacties doorvoeren
 • De afdracht van de omzet
 • De contractuele verplichtingen
 • De eventuele verplichting van een A1 locatie (huurprijs)
 • Internetbestellingen vanuit de winkel behoren (soms) tot de omzet van de franchisegever

Starten als franchisenemer:

Franchisenemer:

Opleidingen tot franchisenemer

Er bestaan geen landelijke opleidingen voor een franchisenemer. Dit laat niet weg dat een franchiseorganisatie eisen kan stellen aan de franchisenemer qua opleidingsniveau. Het geëiste opleidingsniveau kan per franchiseorganisatie en branche verschillen. Over het algemeen zal er minimaal een Mbo-diploma niveau vier verwacht worden en branche-ervaring. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een franchisenemer werkzaam kan zijn

Een franchisenemer kan actief zijn binnen alle denkbare branches. Over het algemeen is het wel zo dat de meeste franchisenemers voorkomen binnen de detailhandel, horeca en de supermarktbranche. Franchiseformules hebben niet alleen betrekking op detailhandelsbedrijven, omdat ook de zakelijke markt en de dienstverlenende sector veel gebruik maken van franchiseformules. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan makelaars, advocaten en aan administratiekantoren.

Competenties franchisenemer

De belangrijkste competentie van een franchisenemer is de algemene ondernemersvaardigheden als ondernemer. Daarnaast is het erg belangrijk dat een franchisenemer gezien kan worden als echte netwerker, die beschikt over uitstekende communicatieve vaardigheden. Ook moet een franchisenemer gezien kunnen worden als manager. Een andere belangrijke competentie die als franchisenemer niet mag ontbreken is dat je beschikt over een commerciële instelling. Algemeen belangrijke woorden zijn lef, visie, energie, doorzettingsvermogen, verantwoordelijkheidsgevoel, passie, waakzaamheid, samenwerken, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als franchisenemer

Een franchisenemer heeft verder niks te maken met arbeidsmarktperspectief maar eerder met mogelijkheden en kansen. Wel is het zo dat lang niet iedereen zomaar toegelaten zal worden tot de bekende franchiseformules, omdat deze doorgaans alleen voor de beste ondernemers gaan met de juiste papieren. De doorgroeimogelijkheden als franchisenemer moeten gezien worden in het opbouwen van een sterke onderneming en het wellicht openen van meerdere franchiseondernemingen of eigen ondernemingen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris franchisenemer

Arbeidsvoorwaarden zijn niet van toepassing op een franchisenemer, omdat je deze zelf zal bepalen als ondernemer. Ook is er geen salarisindicatie te geven voor een franchisenemer omdat het salaris geheel afhankelijk zal zijn van je eigen onderneming.

Mijnzzp.nl