Franchisenemer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een franchisenemer is een ondernemer die een bepaalde handelsnaam mag gebruiken van de franchisegever tegen een vergoeding. Voordat de franchisenemer deze handelsnaam mag gebruiken zal hij of zij eerst een overeenkomst moeten afsluiten met de franchisegever. Franchiseformules zijn populair, omdat ondernemers meteen gebruik kunnen maken van een groot en vaak ook sterk merk. Een belangrijk nadeel van een franchiseformule is dat de ondernemer niet alle vrijheden heeft en zich zal moeten houden aan gemaakt afspraken. Dit betekent bijvoorbeeld dat de franchiseondernemer zich moet houden aan de richtlijnen van de franchisegever en zelf geen kortingsacties mag houden. Ook de inkoop van goederen en promotiemateriaal zal doorgaans door de franchisegever geregeld worden. Een franchisenemer zal over het algemeen een vaste vergoeding moeten afdragen van zijn omzet.

Ondanks dat franchiseformules populair zijn is het wel verstandig om eerst je huiswerk te doen als aanstaande franchiseondernemer. Wanneer een bepaalde franchiseformule om de paar jaar een andere franchisenemer heeft is het belangrijk om voor jezelf na te gaan hoe dit komt. Probeer eerst met andere franchisenemers te spreken, om zo niet in valkuilen te vallen die voorkomen hadden kunnen worden. Het is niet zo dat alle franchiseformules niet deugen, maar helaas zijn er ook rotte appels onder de franchisegevers. Het te rooskleurig voorspiegelen van omzetten komt helaas redelijk vaak voor. Daarnaast kunnen andere verplichting een probleem vormen, zoals een verplicht huurcontact (te hoge huur) en de afname van producten tegen een te hoge vergoeding.

Met franchiseformules hoeft niks mis te zijn maar het is wel belangrijk om je huiswerk te doen als ondernemer. Er zijn voldoende voorbeelden te vinden van goede en minder goede franchiseformules. Zie voor meer informatie ook de website van de Nederlandse Franchise Vereniging en de website Franchise Wijzer waar meer informatie te vinden is.

Voordelen franchiseformules

 • Bekendheid van de organisatie
 • Beperkte investeringen (kan verschillen per organisatie)
 • Goede begeleiding
 • Landelijke reclame en promotiemateriaal
 • Meestal is er juridische en administratieve ondersteuning
 • Schaalvoordeel inkoop
 • Snel starten

Nadelen franchiseformules

 • Als franchiseondernemer mag je doorgaans zelf geen kortingacties doorvoeren
 • De afdracht van de omzet
 • De contractuele verplichtingen
 • De eventuele verplichting van een A1 locatie (huurprijs)
 • Internetbestellingen vanuit de winkel behoren (soms) tot de omzet van de franchisegever

Starten als franchisenemer:

Franchisenemer:

Opleidingen tot franchisenemer

Er bestaan geen landelijke opleidingen voor een franchisenemer. Dit laat niet weg dat een franchiseorganisatie eisen kan stellen aan de franchisenemer qua opleidingsniveau. Het geëiste opleidingsniveau kan per franchiseorganisatie en branche verschillen. Over het algemeen zal er minimaal een Mbo-diploma niveau vier verwacht worden en branche-ervaring.

Bedrijven waar een franchisenemer werkzaam kan zijn

Als franchisenemer ben je werkzaam als zelfstandig ondernemer onder toezicht van een franchiseorganisatie. De detailhandel, horeca en supermarktbranche kennen relatief gezien veel franchiseorganisaties. Echter komen in bijna alle branches franchiseformules voor.

Competenties franchisenemer

De belangrijkste competentie als franchisenemer is natuurlijk je algemene ondernemersvaardigheden en branchekennis. Ondanks dat je als franchisenemer niet overal vrij in bent ben je als ondernemer wel zelf verantwoordelijk voor de onderneming. Netwerken, communicatie, managementvaardigheden en commercieel inzicht moeten aanwezig zijn als ondernemer.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als franchisenemer

Een franchisenemer heeft verder niks te maken met arbeidsmarktperspectief maar eerder met mogelijkheden en kansen. Wel is het zo dat lang niet iedereen zomaar toegelaten zal worden tot de bekende franchiseformules, omdat deze doorgaans alleen voor de beste ondernemers gaan met de juiste papieren. De doorgroeimogelijkheden als franchisenemer moeten gezien worden in het opbouwen van een sterke onderneming en het wellicht openen van meerdere franchiseondernemingen of eigen ondernemingen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris franchisenemer

Arbeidsvoorwaarden zijn niet van toepassing op een franchisenemer, omdat je deze zelf zal bepalen als ondernemer. Ook is er geen salarisindicatie te geven voor een franchisenemer omdat het salaris geheel afhankelijk zal zijn van je eigen onderneming.

Mijnzzp.nl