Franchisenemer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep franchisenemer
Bedrijf starten als franchisenemer
Ondernemen door middel van een franchiseformule
Voordelen franchiseformules
Nadelen franchiseformules
Franchise formules
Film starten als franchisenemer:
Film franchisenemer:
Opleidingen tot franchisenemer
Bedrijven waar een franchisenemer werkzaam kan zijn
Competenties franchisenemer
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als franchisenemer
Arbeidsvoorwaarden en salaris franchisenemer
Eigen bedrijf starten als Franchisenemer
Boekhoudprogramma vergelijken Franchisenemer

Beroep franchisenemer

Een franchisenemer is een ondernemer, die een handelsnaam mag gebruiken van de franchisegever tegenover een vergoeding. Voordat de franchisenemer een handelsnaam mag gebruiken zal hij of zij een overeenkomst moeten afsluiten met de franchisegever. Franchiseformules zijn populair, omdat ondernemers gebruik kunnen maken van een groot en vaak sterk merk. Een belangrijk nadeel van franchiseformules is dat de ondernemer niet alle vrijheden heeft en zich moet houden aan de gemaakt afspraken. Dit betekent bijvoorbeeld dat de franchiseondernemer zich moet houden aan de richtlijnen van de franchisegever en zelf geen kortingsacties mag houden. Ook de inkoop van goederen en promotiemateriaal zal door de franchisegever geregeld worden. Een franchisenemer zal een vaste vergoeding moeten afdragen van zijn omzet. In alle gevallen moet een franchisenemer wel gezien worden als ondernemer, die samenwerkt met een bepaalde organisatie. Dat franchiseformules redelijk populair zijn onder ondernemers komt, doordat franchisenemers op een relatief makkelijke manier een eigen onderneming kunnen starten zonder hoge investeringskosten en/of het inbrengen van eigen vermogen. Daarnaast hoeft een franchisenemer niet zelfstandig naamsbekendheid op te bouwen, omdat de franchisenemer gebruik mag maken van het bestaande merk. In alle gevallen is en blijft een franchisenemer zelfstandig verantwoordelijk voor de dagelijkse bedrijfsvoering. Franchiseformules worden binnen de detailhandel, de levensmiddelenbranche en de horecasector vaak toegepast, omdat dit branches zijn waarbinnen de opstartkosten vaak hoog zijn. Het mogen voeren van een handelsnaam heeft als ondernemer veel directe voordelen. Wel maak je als franchisenemer onderdeel uit van een groter geheel, waardoor je redelijk anoniem werkzaam bent als ondernemer. Wie als ondernemer zelfstandig het bedrijfsbeleid willen bepalen kan beter geen franchisenemer worden.

Bedrijf starten als franchisenemer

Een franchisenemer is dus een ondernemer, die onderdeel uitmaakt van een groter geheel. Als franchisenemer ben je directeur van een vestiging, echter heb je wel te maken met vaste richtlijnen, die contractueel zijn vastgelegd. Ondanks dat franchiseformules populair zijn is het verstandig om je huiswerk te doen als aanstaande franchiseondernemer. Als een bepaalde franchiseformule om de paar jaar een andere franchisenemer heeft, is het belangrijk om voor jezelf na te gaan hoe dit komt. Probeer eerst met andere franchisenemers te spreken, om zo niet in valkuilen te vallen die voorkomen hadden kunnen worden. Het is niet zo dat alle franchiseformules niet deugen, maar helaas zijn er ook rotte appels onder de franchisegevers. Het te rooskleurig voorspiegelen van omzetten komt helaas redelijk vaak voor. Daarnaast kunnen andere verplichting een probleem vormen, zoals een verplicht huurcontact (te hoge huur) en de afname van producten tegen een te hoge vergoeding. Zoals eerder omschreven geeft het aangaan van een franchiseformule ook directe voordelen. Denk hierbij aan het niet zelfstandig hoeven organiseren van marketingactiviteiten, het niet hoeven onderhandelen over inkopen en aan personeelstrainingen, die aangeboden van door de franchisegever. Daarnaast mag een franchisenemer een beschermende handelsnaam gebruiken, wat veel voordeel geeft.

Ondernemen door middel van een franchiseformule

Met franchiseformules hoeft niks mis te zijn, maar het is wel belangrijk om je huiswerk te doen als ondernemer. Er zijn voldoende voorbeelden te vinden van goede en minder goede franchiseformules. Wie als franchisenemer een eigen onderneming wil opstarten zal er in alle gevallen verstandig aan doen om ook zelf een marktonderzoek uit te laten voeren. Het komt helaas redelijk vaak voor dat nieuwe franchisenemers zich alleen blindstaren op voorgespiegelde omzetcijfers, die wellicht in de praktijk niet haalbaar blijken te zijn. Het is dan ook erg belangrijk om als nieuwe franchisenemer met een kritische en vooral realistische inschatting te kijken naar mogelijke omzetcijfers. Zie voor meer informatie ook de website van de Nederlandse Franchise Vereniging waar meer informatie te vinden is.

Voordelen franchiseformules

  • Bekendheid van de organisatie.
  • Beperkte investeringen (kan verschillen per organisatie).
  • Goede begeleiding.
  • Landelijke reclame en promotiemateriaal.
  • Meestal is er juridische en administratieve ondersteuning.
  • Schaalvoordeel inkoop.
  • Snel starten.

Nadelen franchiseformules

  • Als franchiseondernemer mag je doorgaans zelf geen kortingsacties doorvoeren.
  • De afdracht van de omzet.
  • De contractuele verplichtingen.
  • De eventuele verplichting van een A1-locatie (huurprijs).
  • Internetbestellingen vanuit de winkel behoren (soms) tot de omzet van de franchisegever.

Franchise formules

Franchiseformules zijn bedrijfsmodellen waarbij een ondernemer, de franchisenemer, een licentie verkrijgt om een gevestigd merk of concept te exploiteren. Er zijn verschillende soorten franchiseformules die variëren op basis van de aard van het bedrijf en de sector waarin ze actief zijn.

  • Dienstverlening: Hierbij kan gedacht worden aan franchises in de schoonmaaksector, kinderopvang, adviesbureaus en consultancydiensten.
  • Horeca: Dit omvat franchises in de restaurant- en cafésector, fastfoodketens, koffiebars en cateringdiensten.
  • Food retail: Hierbij gaat het om franchisemogelijkheden in de supermarktbranche, delicatessenwinkels, bakkerijen en versspeciaalzaken.
  • Wonen: Deze categorie omvat franchises in de meubelbranche, interieurdesign, woninginrichting en beddenspeciaalzaken.
  • Non-food retail: Dit betreft franchises in diverse winkelgebieden, zoals drogisterijen, huishoudelijke artikelen, elektronica, speelgoed, boeken en sportartikelen.
  • Mode: Dit omvat franchises in de kledingbranche, schoenenwinkels, accessoirewinkels en modewarenhuizen.

Het franchiseconcept biedt ondernemers de mogelijkheid om een bewezen bedrijfsmodel en merknaam te gebruiken, terwijl de franchisegever kan uitbreiden en groeien door middel van samenwerking met gemotiveerde franchisenemers. Het is voor beide partijen erg belangrijk om gebruik te maken van een waterdicht contract om problemen te voorkomen.

Film starten als franchisenemer:

Film franchisenemer:

Opleidingen tot franchisenemer

Er bestaan geen landelijke opleidingen voor een franchisenemer. Dit laat niet weg dat een franchiseorganisatie eisen kan stellen aan de franchisenemer qua opleidingsniveau. Het geëiste opleidingsniveau kan per franchiseorganisatie en branche verschillen. Over het algemeen zal er minimaal een Mbo-diploma niveau vier verwacht worden en branche-ervaring. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online zzp boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp. Het is erg belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een franchisenemer werkzaam kan zijn

Een franchisenemer kan actief zijn binnen alle denkbare branches. Over het algemeen is het wel zo dat de meeste franchisenemers voorkomen binnen de detailhandel, horeca en de supermarktbranche. Denk bijvoorbeeld aan bakkers, drogisterijen, fastfoodketens, restaurants en aan supermarkten. Franchiseformules zijn niet alleen van toepassing op detailhandelsbedrijven, omdat ook de zakelijke markt en de dienstverlenende sector gebruikmaken van franchiseformules. Denk bijvoorbeeld ook aan makelaars, advocaten, accountantskantoren en apothekers.

Competenties franchisenemer

De belangrijkste competentie van een franchisenemer zijn de algemene ondernemersvaardigheden. Daarnaast is het belangrijk dat een franchisenemer een netwerker is, die beschikt over uitstekende communicatieve vaardigheden. Ook moet een franchisenemer beschikken over leidinggevende capaciteiten, omdat je meestal te maken hebt met personeel. Een andere belangrijke competentie die niet mag ontbreken, is dat je beschikt over een commerciële instelling. Algemeen belangrijke woorden zijn lef, visie, energie, motivatie, doorzettingsvermogen, verantwoordelijkheidsgevoel, passie, waakzaamheid, samenwerken, plannen en organiseren. Vanzelfsprekend kan een franchisenemer ook te maken hebben met vaste beroepscompetenties.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als franchisenemer

Een franchisenemer heeft verder niks te maken met arbeidsmarktperspectief maar eerder met mogelijkheden en kansen. Wel is het zo dat lang niet iedereen zomaar toegelaten zal worden tot de bekende franchiseformules, omdat deze doorgaans alleen voor de beste ondernemers gaan met de juiste papieren. De doorgroeimogelijkheden als franchisenemer moeten gezien worden in het opbouwen van een sterke onderneming en het wellicht openen van meerdere franchiseondernemingen of eigen ondernemingen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris franchisenemer

Arbeidsvoorwaarden zijn niet van toepassing op een franchisenemer, omdat je deze zelf zal bepalen als ondernemer. Ook is er geen salarisindicatie te geven voor een franchisenemer omdat het salaris geheel afhankelijk zal zijn van je eigen onderneming.

Eigen bedrijf starten als Franchisenemer

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Franchisenemer, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Franchisenemer

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Franchisenemer bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Franchisenemer.

Mijnzzp.nl