Team Mijnzzp

Bar horeca

Er zijn verschillende manieren om een bedrijf te beginnen, zoals een eigen idee uitvoeren. Ook een bestaand bedrijf overnemen behoort tot de mogelijkheden. Dat geldt eveneens voor het starten van een bedrijf via een franchising formule. Het concept is dan al aanwezig, net als de naam en daarmee de bekendheid. Zo zijn er nog een aantal voordelen als je start met een franchising onderneming.

Inhoudsopgave
Soft en hard franchise
Keuze tussen meer of minder vrijheid
Franchise onderneming starten: doe eerst onderzoek

Soft en hard franchise

Als je een bedrijf wilt starten op basis van franchising dan zijn er al veel faciliteiten beschikbaar. Naast de naam, bekendheid en merk profiteer je bijvoorbeeld van andere faciliteiten als marketing en inkoop. Het komt ook voor dat het pand en de inventaris al aanwezig zijn net als dat de administratie al is ingericht. Er zijn bovendien allerlei verschillende branches om een franchise onderneming te starten. Daarbij is er nog een onderscheid te maken tussen soft franchise en hard franchise.

Keuze tussen meer of minder vrijheid

Een van de mogelijke nadelen is dat er allerlei regels zijn om je aan te houden. In dat opzicht biedt soft franchise nog het minste regels en meer vrijheid. Je hebt bij deze vorm vaak de vrijheid om zelf beslissingen te nemen op het gebied van reclame, inkoop, voorraad en marketing. Bij hard franchise is er sprake van de minste vrijheid en gelden er strikte regels. Zo liggen de eisen rondom de huisstijlnet als op het gebied van reclame, inkoop en voorraad doorgaans vast.

Franchise onderneming starten: doe eerst onderzoek

Het is als eerste van belang bij het starten van een franchise onderneming om goed onderzoek te doen. Kijk bijvoorbeeld naar hoelang de betreffende formule al bestaat en hoe bekend het bedrijf is. Een van de mogelijkheden is om met een bestaande franchisenemer in gesprek te gaan. Daarnaast is het raadzaam om na te gaan of de franchisegever ook openheid geeft over het verdienmodel.

Op die manier krijg je inzicht in de marges. Verder is het aan te raden om te onderzoeken of er sprake is van een vereniging van franchisenemers. Indien er sprake is van een bv vraag dan bij de KVK de jaarrekening op. Overigens is per 1 januari 2021 de nieuwe wet Franchise van toepassing die in meer rechtszekerheid voorziet voor franchisenemers.

Ondernemer aan de boekhoudingHet starten met een franchise onderneming heeft diverse voordelen.

Wel is het belangrijk om eerst onderzoek te doen. Het komt redelijk vaak voor dat er vroeg of laat een conflict ontstaat.

Mijnzzp.nl