Cafehouder

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep caféhouder
Werken als caféhouder
Het ontstaan van cafés
Functie cafés
Verantwoordelijkheden kroegbaas
Diverse taken van een caféhouder
Is het starten en runnen van een kroeg moeilijk
Persoonlijkheid van een caféhouder
Verschillende cafés:
Après-ski café
Biercafé
Brasserie
Bruin café
Cocktailbar
Danscafé
Grand Café
Hotelcafé
Irish pub
Karaokebar
Wijncafé
Film: hoe start ik een horecabedrijf:
Opleidingen tot caféhouder
Bedrijven waar een caféhouder werkzaam kan zijn
Competenties caféhouder
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als caféhouder
Arbeidsvoorwaarden en salaris caféhouder
Eigen bedrijf starten als Cafehouder
Boekhoudprogramma vergelijken Cafehouder

Beroep caféhouder

Een caféhouder is de uitbater of eigenaar van een café. Een café is een commercieel bedrijf waar gasten tegen betaling drank kunnen nuttigen. Naast drinken is het in veel cafés mogelijk om te eten, afhankelijk van het soort café. Welke functie een café precies heeft, is afhankelijk van de locatie van het café, het soort café en de doelgroep waarop de caféhouder zich richt. Er bestaan verschillende soorten cafés die niet allemaal gericht zijn op dezelfde doelgroep. Een café is wel in alle gevallen een commerciële uitgaansgelegenheid, waar mensen naar toe gaan om zich te vermaken. Een café kan betrekking hebben op een zelfstandige uitgaansgelegenheid, maar kan ook betrekking hebben op een groter geheel. Dit is meestal het geval als een café toebehoort tot een hotel of bijvoorbeeld een uitgaanscentrum zoals een pretpark. Er bestaan tegenwoordig veel verschillende soorten cafés. Algemene benamingen voor een café zijn bar, kroeg of knijp. Een andere benaming voor een caféhouder is ook wel horecaondernemer, uitbater of kroegbaas. Het beroep caféhouder is aan te merken als een bijzonder beroep, omdat een caféhouder werkzaam is binnen een bijzondere omgeving, waarbinnen de juiste ambiance over het algemeen een belangrijke rol speelt. Het worden van caféhouder is tegenwoordig niet heel makkelijk meer, omdat de investeringen die gedaan moeten worden als caféhouder behoorlijk hoog kunnen zijn. Ook het aantal klanten (stamgasten) dat regelmatig een bar of kroeg bezoekt, neemt steeds verder af, waardoor het runnen van een kroeg in veel gevallen niet makkelijk meer is. Dit kan wel per kroeg verschillen, omdat er verschillende soorten kroegen zijn. Als caféhouder komt het ook voor dat je regelmatig activiteiten zal organiseren die passen bij het café.

Werken als caféhouder

Een caféhouder is dus een exploitant en uitbater van een café en is meestal ook de eigenaar van het café. Een andere benaming voor een café is in de volksmond ook wel kroeg. Toch is de benaming kroeg of café tegenwoordig niet helemaal meer juist, omdat er veel verschillende soorten cafés en kroegen bestaan, die meestal herkenbaar zijn aan de benaming en de uitstraling. Zo is een discotheek of een nachtclub in eerste instantie geen café, ondanks dat hier ook alcoholische dranken geschonken worden. Een discotheek of nachtclub profileert zich in eerste instantie als dansgelegenheid, waarbinnen bijvoorbeeld ook dj's kunnen optreden. Daarnaast kan binnen een discotheek of een nachtclub bijna nooit uitgebreid gegeten worden, zoals dit in een eetcafé wel het geval is. Een discotheek en een nachtclub zijn ook uitgaansgelegenheden, maar in een andere vorm dan een café. Als caféhouder speelt het entertainen van gasten meestal een belangrijke rol. Denk bijvoorbeeld aan het laten optreden van verschillende artiesten en aan verzorgen van passende muziek. Afhankelijk van het café is een caféhouder ook verantwoordelijk voor het verzorgen van de beveiliging. Dit kan natuurlijk wel per café verschillen en is ook afhankelijk van de doelgroep.

Het ontstaan van cafés

De eerste cafés stammen vanuit de middeleeuwen. Het waren in veel gevallen speciale herbergen die uitgebaat werden door herbergiers. Een herberg was combinatie van een café, eetgelegenheid en hotel, waarbinnen reizigers tot rust konden komen. De benaming herberg komt tegenwoordig niet veel meer voor. De moderne benaming voor een herbergier is vandaag de dag meestal pension of hotelier.

Functie cafés

Cafés waren en zijn niet alleen uitgaansgelegenheden, omdat cafés in veel gevallen ook een maatschappelijke rol hadden en nog steeds hebben. In vroegere dagen was het niet ongebruikelijk dat een plaatselijk café ook fungeerde als rechtszaal of als vergaderzaal. Tegenwoordig is een café geen rechtszaal meer, maar hebben cafés nog wel de functie als ontmoetingscentrum. Denk bijvoorbeeld aan marktkoopmannen en aan marktkoopvrouwen die in de ochtend of middag gezamenlijk overleggen over de markt in het café. Dit soort lokale vergaderingen wordt in veel gevallen georganiseerd in het plaatselijke café onder het genot van een drankje.

Verantwoordelijkheden kroegbaas

Ondanks dat een café of kroeg een uitgaansgelegenheid is waarbinnen mensen vermaak en vertier zoeken, heeft de kroegbaas ook diverse verantwoordelijkheden tegenover zijn gasten. Zo wordt het tegenwoordig maatschappelijk niet meer geaccepteerd om bezoekers alcohol te blijven schenken als ze aantoonbaar dronken zijn. Ook is het schenken van alcoholische dranken aan jongeren niet toegestaan. Daarnaast komt het nogal eens voor dat binnen drukke café ruzies kunnen ontstaan door dronkenschap. Een goede caféhouder herkent dit en grijpt in wanneer het nodig is. In de praktijk betekent dit meestal dat er speciale uitsmijters aanwezig zijn die vervelende gasten naar buiten werken.

Diverse taken van een caféhouder

Welke taken een caféhouder precies heeft kan per soort café verschillen, omdat lang niet alle cafés even groot zijn. Daarnaast kan een café een onderdeel uitmaken van een groter geheel, zoals een partycentrum. We kunnen de werkzaamheden van een caféhouder in het kort omschrijven als managementwerkzaamheden, omdat de meeste caféhouders gebruikmaken van diverse personeelsleden zoals barmannen, serveersters, keukenhulpen, koks en de bekende uitsmijters als deze nodig zijn. Daarnaast ben je als caféhouder verantwoordelijk voor de boekhouding en de marketing van het café.

Is het starten en runnen van een kroeg moeilijk

Het starten en het runnen van een eigen café is in de meeste gevallen niet makkelijk. In de eerste plaats zijn er maar weinig financiers die bereid zijn om een lening te verstrekken aan horecaondernemers. Dit heeft in lang niet alle gevallen met de horecaondernemer te maken, maar eerder met de horecabranche zelf. Binnen de horecabranche is het is dan ook niet ongebruikelijk dat er andere vormen van financiering gevonden moeten worden, omdat gebruikelijke financiers zoals banken in veel gevallen geen financiering vertrekken omdat ze de risico's te groot vinden. Dat gebruikelijke financiers de risico's te groot vinden heeft te maken met het grote verloop van horecabedrijven, omdat lang niet alle horecazaken het redden. Een ander belangrijk punt is het daadwerkelijk runnen van een café. Het runnen van een café is hard werken, omdat je binnen de horecabranche veel uren zal maken. Binnen de horecabranche ben je eigenlijk nooit vrij en zijn de werkdagen meestal erg lang. Dit is toch wel een belangrijk punt omdat je hier tegen zal moeten kunnen. Vrije weekenden of een avondje rust komen als caféhouder eigenlijk niet voor. Dit kan natuurlijk wel per café verschillen, maar over het algemeen is de caféhouder zelf ook aanwezig.

Persoonlijkheid van een caféhouder

Een caféhouder moet over een bepaalde persoonlijkheid beschikken om te kunnen werken als goede gastheer of gastvrouw. Deze persoonlijkheidskenmerken hebben voornamelijk betrekking op verantwoordelijkheidsgevoel en op entertainment gevoel. Gasten van cafés zijn meestal op zoek naar een bepaalde ambiance, die per soort café kan verschillen. In een bruine kroeg is het bijvoorbeeld heel belangrijk dat er regelmatig optredens zijn van volkszangers die de gasten entertainen. Daarnaast is het niet ongebruikelijk dat de caféhouder zelf ook kan zingen. Dit kan natuurlijk wel per caféhouder en soort café verschillen, omdat lang niet alle café hetzelfde zijn.

Verschillende cafés:

Après-ski café

  • Een après-ski café is te vinden binnen de bekende wintersportgebieden. Een après-ski café kenmerkt zich door de grote feeststemming tijdens of na het skiën, waarbinnen bier en andere alcoholische dranken zoals de bekende glühwein meestal een grote rol spelen. Een après-ski café is meestal voorzien van veel hout, omdat skiërs hun skischoenen nog aan hebben. Een après-ski café is meestal alleen geopend tijdens het winterseizoen.

Biercafé

  • Een biercafé is een speciaal café waarbinnen veel aandacht is voor verschillende biersoorten. Binnen dit soort cafés worden regelmatig proeverijen en thema-avonden georganiseerd die met bier te maken hebben. Het proeven en beleven van verschillende biersoorten staat centraal binnen biercafés.

Brasserie

  • Een brasserie is een horecagelegenheid waarbinnen eten en drinken centraal staan. Oorspronkelijk was een brasserie een brouwerij waar men ook een hapje kan eten. Tegenwoordig komt de benaming brasserie steeds meer voor en is er eigenlijk geen onderscheid meer. Brasserie is het Franse woord voor brouwerij.

Bruin café

  • Een bruin café is wellicht een van de bekendste soorten cafés binnen Nederland, omdat ze overal te vinden zijn. Dit soort cafés is meestal traditioneel aangekleed en voorzien van een biljarttafel. Cultuur en lokale gezelligheid spelen een belangrijke rol binnen bruine cafés. Volkszangers treden regelmatig op in bruine cafés

Cocktailbar

  • Een cocktailbar is een café dat speciaal gericht is op cocktails. Cocktailbars bieden meestal een breed assortiment aan met verschillende cocktails, die in veel gevallen voorzien zijn van alcohol. Binnen Nederland komen cocktailbars relatief gezien weinig voor, omdat cocktails relatief gezien duur zijn om te maken door de mix van alcohol en omdat cocktails al snel geassocieerd worden met warme landen.

Danscafé

  • Een danscafé kan betrekking hebben op een discotheek of heeft betrekking op een café dat in de avond omgebouwd wordt tot danscafé. Dit betekent dat in de avond alle tafels en stoelen verwijderd worden zodat er gedanst kan worden.

Grand Café

  • Een grand café kenmerkt zich meestal door de grote omvang. Een grand café is dus een groot café dat meestal voorzien is van een leestafel, een restaurant gedeelte en een aparte bar. Binnen een grand café worden dus meerde diensten aangeboden. Grand Cafés zijn meestal te vinden aan grote marktpleinen in statige panden.

Hotelcafé

  • Een hotelcafé behoort toe tot een hotel. De meeste hotels zijn voorzien van een eigen café, waarbinnen gasten een drankje kunnen nuttigen. Dit soort cafés is meestal ook populair bij het bedrijfsleven als ontmoetingspunt of als snelle vergaderplek. Binnen een hotelcafé is het meestal ook mogelijk om een hapje te eten.

Irish pub

  • Irish pubs zijn bijna over de hele wereld te vinden en presenteren zich als Iers pubs. Een Irish pub kenmerkt zich door het schenken van Guinness bier, dat gebrouwen wordt in Dublin. Irish pubs zijn marketingtechnisch gezien een sterk merk omdat iedereen deze pubs kent.

Karaokebar

  • Een karaokebar is een speciale bar waarbinnen mensen ook vermaakt worden door zang. Dit betreft dan meestal mensen die zelf geen zanger zijn. Karaoke is een vorm van entertainment.

Wijncafé

  • Een wijncafé heeft alles met het proeven en het beleven van wijn te maken. De meeste wijncafés verkopen ook wijn. Binnen wijncafés worden over het algemeen regelmatig speciale wijnproeverijen gehouden, waarbij ook speciale wijnkenners aanwezig zijn zoals vinologen of sommeliers.

Film: hoe start ik een horecabedrijf:

Opleidingen tot caféhouder

Wie een carrière ambieert als caféhouder hoeft binnen Nederland geen speciale opleiding te volgen, omdat er geen speciale eisen zijn vanuit de overheid om als caféhouder te kunnen beginnen. Toch speelt de juiste opleiding binnen de horeca wel degelijk een belangrijke rol. Kennis en ervaring binnen de horeca zullen de overlevingskansen aanzienlijk vergroten waar het aankomt op een eigen bedrijf zoals een café. Daarnaast is het financieren van een café meestal makkelijker als je beschikt over de juiste diploma's en werkervaring. Het is verder niet zomaar aan te geven welke opleiding geschikt is, omdat dit per persoon zal verschillen. Zie voor meer informatie over mogelijke opleidingen, de meer specifieke beroepen. Zie ook de website Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH), waar veel nuttige informatie te vinden is. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot beste boekhoudpakket voor de zzp boekhouding. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een caféhouder werkzaam kan zijn

Als caféhouder ben je over het algemeen werkzaam als zelfstandig ondernemer binnen je eigen café of kroeg. Daarnaast kan een café onderdeel uitmaken van een groter geheel, zoals een recreatiepark, waardoor de caféhouder wel werkzaam is als zelfstandig ondernemer, maar wellicht wel aan bepaalde spelregels moet voldoen om het café te mogen uitbaten. In dat geval kan een caféhouder ook te maken hebben met een parkmanager en/of een hospitality manager. Het is ook denkbaar dat een caféhouder onder een bepaalde franchiseformule werkzaam is. In de meeste gevallen zal een caféhouder werkzaam zijn als ondernemer, echter zijn er veel verschillende soorten cafés te bedenken, waardoor een caféhouder op verschillende manieren werkzaam kan zijn. Denk bijvoorbeeld ook aan een caféhouder die een strandtenthouder is.

Competenties caféhouder

Als caféhouder ben je een zelfstandig ondernemer en zul je dus over algemene ondernemersvaardigheden moeten beschikken. Dit betekent dat je niet alleen caféwerkzaamheden moet beheersen, maar dat je ook een soort manager bent. Daarnaast moet je over de juiste persoonlijkheid beschikken, omdat de horeca niet voor iedereen weggelegd is. Een caféhouder moet ook gezien kunnen worden als soort van entertainer, die begrijpt hoe gasten vermaakt kunnen worden. Dit is over het algemeen erg belangrijk als kroegbaas. Omdat een caféhouder werkzaam is als ondernemer moet de caféhouder ook beschikken over een commerciële instelling en financiële kennis. Algemeen belangrijke woorden als caféhouder zijn passie, boekhouding, interesse, inzicht, verantwoordelijkheidsgevoel, doorzettingsvermogen, stressbestendigheid en communicatie. Communicatie is een belangrijk woord, omdat je als caféhouder ook regelmatig duidelijk moet zijn, zoals tijdens een mogelijk conflict.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als caféhouder

Het arbeidsmarktperspectief als caféhouder is niet zomaar aan te geven, omdat een caféhouder over het algemeen gezien moet worden als ondernemer. Een ondernemer heeft verder niks te maken met een mogelijk arbeidsmarktperspectief, omdat een ondernemer zelf het arbeidsmarktperspectief zal bepalen door het starten van een eigen café of kroeg. Het is ook zo dat het starten van een eigen café of kroeg niet heel makkelijk meer is. De opstartkosten als caféhouder of als kroegbaas zijn behoorlijk hoog te noemen. Ook is het zo dat er steeds minder kleine cafés en kroegen zijn, omdat het aantal klanten al jaren afneemt. De doorgroeimogelijkheden als caféhouder kunnen eigenlijk alleen gezien worden in het opbouwen van een goed café, waarbinnen klanten en/of stamgasten graag verblijven.

Arbeidsvoorwaarden en salaris caféhouder

Arbeidsvoorwaarden en salaris zijn niet van toepassing op een caféhouder, omdat je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer. Wat een caféhouder precies verdient is niet zomaar aan te geven, omdat dit geheel afhankelijk zal zijn van de maandelijkse opbrengsten en kosten. Ook de kunnen de inkomsten als caféhouder per locatie enorm verschillen, omdat traditionele cafés en kroegen het over het algemeen moeten hebben van veel gasten. Met andere woorden zal een caféhouder binnen een grotere stad veel meer omzetten en verdienen dan een café of kroeg op het platteland.

Eigen bedrijf starten als Cafehouder

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Cafehouder, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Cafehouder

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Cafehouder bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Cafehouder.

Mijnzzp.nl