Bierbrouwer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een bierbrouwer kan beroepsmatig bierbrouwen of als thuisbrouwer voor de hobby zijn eigen biertjes maken. Omdat wij er vanuit gaan dat de meeste mensen hobbymatig bierbrouwen hebben wij het beroep bierbrouwer opgenomen in de branche hobby. Het bierbrouwen heeft alles te maken met het willen leveren van een kwaliteitsbier, dat in veel gevallen uniek zal zijn. Ondanks dat er veel mensen hobbymatig bierbrouwen zijn er ook mensen die zelf hun biertje op de markt proberen te brengen. In veel gevallen spreken we dan over een streekgebonden biersoort, die meestal een specifieke benaming krijgt gebonden aan de streek. Om beroepsmatig bier te kunnen brouwen is het belangrijk dat je over voldoende kennis beschikt om tot een lekker drinkbaar biertje te kunnen komen. De kwaliteit van bier is sterk afhankelijk van diverse onderdelen, zoals het gebruikte water en andere ingrediënten en het brouwproces zelf. Op het internet zijn er voldoende websites te vinden waar bierbrouwers hun kennis en ervaring delen met andere mensen die ook zelf bier willen proberen te brouwen.

Hoe maak je bier

Wie voor het eerst zelf wil proberen bier te brouwen kan het beste eerste informatie inwinnen over de diverse mogelijkheden. Overigens is het zeker niet nodig om zelf mout te maken als startende bierbrouwer. Het zelf maken van mout is niet makkelijk en vergt veel ervaring en kennis. Er zijn pakketten te koop die al voorbewerkt zijn, zodat alleen nog alle ingrediënten samengevoegd hoeven te worden om bier te brouwen. Bij het brouwproces is het belangrijk dat alles goed ontsmet wordt, omdat anders het proces zal mislukken.

Het steeds maken van precies het zelfde bier is in de praktijk overigens wel lastig, omdat er doorgaans tijdens het brouwproces verschillen zullen optreden zoals: de duur van het brouwen, suikergehalte en de temperatuur tijdens het brouwen. Ook kan het voorkomen dat wanneer het bier gebotteld gaat worden de flesjes niet precies even vol worden gedaan, wat het proces al kan beïnvloeden. Het resultaat kan dus verschillen per bottel, zoals de bitterheid en het wel of niet verkrijgen van schuim op het uiteindelijke biertje. Het zelf brouwen van bier is dan ook iets wat in de praktijk geleerd zal moeten worden door het simpelweg te doen.

Unieke biersoorten in Nederland

De meeste mensen kennen de landelijke en internationale biermerken wel, zoals Heineken, Bavaria, Grolsch en Hertog Jan bier. Echter zijn er binnen Nederland ook voldoende biersoorten te vinden die een meer regionaal karakter hebben, bijvoorbeeld Texels bier. De meeste bierbrouwers bieden tours aan zodat mensen beter bekend raken met een bepaald merk en het brouwproces van hun bier. Deze zogenaamde biertours zijn doorgaans een leuk dagje uit voor mensen die meer willen weten over hoe bier precies gemaakt wordt. Na de rondleiding is er meestal ook de gelegenheid om deel te nemen aan een bierproeverij.

Bierbrouwers

Er zijn binnen Nederland ongeveer honderd professionele bierbrouwerijen actief die hun bier commercieel verkopen. Het aantal bierbrouwers is aan het toenemen, maar daarvan is het merendeel lokaal actief en niet landelijk. Voor de tweede wereld oorlog waren er binnen Nederland ongeveer 180 bierbrouwers. Na de oorlog is dit aantal fors afgenomen met het dieptepunt in de jaren tachtig, toen er nog ongeveer veertien brouwerijen actief waren binnen Nederland.

Het brouwproces van bier:

Leren Bier Brouwen:

Opleidingen tot bierbrouwer

Er zijn geen landelijke opleidingsmogelijkheden voor het beroep bierbrouwer via reguliere scholen te volgen. Wel zijn er nog voldoende cursussen te vinden die gericht zijn op het brouwen van bier. Daarnaast is het zelf brouwen van bier meer een kwestie van proberen en ondervinden. Er zijn voldoende informatiewebsites te vinden die uitleg geven over hoe je het beste bier kan brouwen. Zie ook het beroep biersommelier voor meer informatie.

Bedrijven waar een bierbrouwer werkzaam kan zijn

Als professioneel bierbrouwer ben je doorgaans in loondienst van een bierbrouwerij, café of werkzaam als zelfstandig ondernemer en brouw je zelfstandig je eigen bier. Maar natuurlijk kan je ook hobbymatig je eigen bier brouwen.

Bijzondere vermelding branche hobby

Competenties, arbeidsmarktperspectief, doorgroeimogelijkheden, arbeidsvoorwaarden en salaris als bierbrouwer zijn verder niet van toepassing op de branche hobby, zoals wij dat in alle andere branches wel hebben opgenomen. Voor meer specifieke informatie over beroepen verzoeken wij u bij de beroepen te kijken. De branche hobby is opgenomen op Mijnzzp.nl omdat er hobby's zijn die raakvlakken kunnen hebben met werkgerelateerde beroepen.

Mijnzzp.nl