Bierbrouwer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een bierbrouwer is een persoon of fabrikant die hobbymatig of beroepsmatig bier brouwt. Als een bierbrouwer hobbymatig actief is, kan ook de benaming thuisbrouwer van toepassing zijn. Veruit de meeste bierbrouwers moeten aangemerkt worden als thuisbrouwer, die bier brouwen als hobby. Het bierbrouwen heeft alles te maken met het willen brouwen van kwaliteitsbier, dat in veel gevallen een uniek biertje zal betreffen. Ondanks dat er veel mensen hobbymatig bierbrouwen zijn er ook mensen, die hun eigen biertje op de markt proberen te brengen. In veel gevallen spreken we dan over een streekgebonden biersoort, die meestal een specifieke benaming krijgt gebonden aan de streek. Om beroepsmatig bier te kunnen brouwen is het belangrijk dat je over voldoende kennis beschikt om tot een lekker drinkbaar biertje te kunnen komen. De kwaliteit van bier is sterk afhankelijk van diverse onderdelen, zoals het gebruikte water, de ingrediënten en het brouwproces zelf. Tijdens het brouwproces is het belangrijk om hygiënisch te werken, omdat anders het brouwproces zal mislukken. Het steeds brouwen van hetzelfde bier is in de praktijk lastig te noemen, omdat er tijdens het brouwproces verschillen kunnen optreden, zoals door de duur van het brouwen, het suikergehalte en de temperatuur tijdens het brouwen. Ook kan het voorkomen dat tijdens het bottelen de flesjes niet even vol gedaan worden, wat het proces al kan beïnvloeden. Het resultaat kan dus verschillen per bottel, zoals de bitterheid en het wel of niet verkrijgen van schuim op het uiteindelijke biertje. Het zelf brouwen van bier is dan ook iets, wat in de praktijk aangeleerd moet worden door het simpelweg te doen. Wie zelf wil proberen bier te brouwen kan het beste eerste informatie inwinnen over de diverse mogelijkheden. Er bestaan tegenwoordig ook speciale bierbrouwpakketten, die voorbewerkt zijn, waardoor het daadwerkelijk brouwen van bier een stuk makkelijk is geworden.

Een bierbrouwer is dus een thuisbrouwer of fabrikant, die op een commerciële schaal bier brouwt. Er zijn tegenwoordig redelijk veel professionele bierbrouwers actief, die verschillende unieke biertjes maken. Het is niet zo dat alleen de bekende professionele bierbrouwers aangemerkt kunnen worden als bierbrouwer. Wel zit er een groot verschil tussen het thuis brouwen van bier en het op grote schaal brouwen van bier. Zoals eerder omschreven is het brouwen van bier voor de meeste bierbrouwers alleen een hobby. Het zelf brouwen van bier is tegenwoordig prima mogelijk als je over de juiste pakketten en materialen beschikt. Het bierbrouwen is wel iets, wat aangeleerd moet worden door het proberen. In het begin is het goed denkbaar dat eerste bierbrouwsels diverse keren zullen mislukken. Het is daarom zo belangrijk om eerst de juiste informatie in te winnen. Er zijn tegenwoordig ook genoeg forums te vinden, waarbinnen bierbrouwers elkaar nuttige tips geven over het brouwen van bier. In alle gevallen is een bierbrouwer verantwoordelijk voor het hele brouwproces inclusief de eindkwaliteit van het bier. Er zijn tegenwoordig redelijk veel gepassioneerde bierbrouwers actief, die uiteindelijk mogelijk kunnen doorgroeien tot professioneel bierbrouwer. Dit is ook het geval als we spreken van wijnboeren. Het zelf maken van wijn is net zo als het zelf maken van bier populair te noemen.

Unieke biersoorten in Nederland

De meeste mensen kennen de landelijke en internationale biermerken wel, zoals Heineken, Bavaria, Grolsch en Hertog Jan bier. Echter zijn er binnen Nederland ook voldoende biersoorten te vinden die een meer regionaal karakter hebben, bijvoorbeeld Texels bier. De meeste bierbrouwers bieden tours aan zodat mensen beter bekend raken met een bepaald merk en het brouwproces van hun bier. Deze zogenaamde bier-tours zijn doorgaans een leuk dagje uit voor mensen die meer willen weten over hoe bier precies gemaakt wordt. Na de rondleiding is er meestal ook de gelegenheid om deel te nemen aan een bierproeverij. In dat geval kan een bierbrouwer ook aangemerkt worden als gids. Er zijn redelijk veel mensen, die het leuk vinden om te zien hoe brouwerij precies werkt.

Populariteit bierbrouwers

De populariteit van bierbrouwers is tegenwoordig behoorlijk groot te noemen. Er zijn binnen Nederland ongeveer achthonderd professionele bierbrouwerijen actief, die hun bier commercieel verkopen. Het aantal bierbrouwers is aan het toenemen, maar daarvan is het merendeel lokaal actief en niet landelijk. Het worden van professioneel bierbrouwer is in de praktijk niet makkelijk, omdat bierbrouwers tegenwoordig te maken hebben met veel regels en vergunningen. Daarnaast is het zo dat een nieuwe bierbrouwerij om een forse investering vraagt. Een professionele brouwinstallatie is over het algemeen zeer kostbaar, wat het niet makkelijk maakt om een eigen bierbrouwerij te starten. Ook het vinden van een geschikt pand als brouwerij kan lastig zijn.

Bierbrouw pakket

Zelf bierbrouwen is een ambachtelijke activiteit die steeds populairder wordt. Met een bierbrouw pakket kunnen liefhebbers van ambachtelijk bier hun eigen unieke bieren creëren. Dit maakt het mogelijk om de kunst van het bierbrouwen te ontdekken en te experimenteren met verschillende smaken en stijlen. Een bierbrouw pakket bevat meestal alle benodigde ingrediënten en materialen om thuis bier te brouwen. Dit omvat vaak moutextract, hop, gist en soms extra smaakstoffen zoals fruit of kruiden. Een bierbrouw pakket biedt beginnende brouwers de gelegenheid om de basisprincipes van het bierbrouwen te leren.

Het brouwproces van bier:

Leren Bier Brouwen:

Opleidingen tot bierbrouwer

Er zijn geen landelijke opleidingsmogelijkheden voor het beroep bierbrouwer via gewone scholen te volgen. Wel zijn er nog voldoende cursussen te vinden die gericht zijn op het brouwen van bier. Daarnaast is het zelf brouwen van bier meer een kwestie van proberen en ondervinden. Er zijn voldoende informatiewebsites te vinden die uitleg geven over hoe je het beste bier kan brouwen. Het is verder niet mogelijk om een gerichte opleiding te benoemen, omdat bierbrouwers op verschillende manieren werkzaam kunnen zijn. Een thuisbrouwer heeft verder niet echt te maken met mogelijke opleidingen. Als je werkzaam bent als professioneel bierbrouwer zal dit wel het geval zijn. Zie ook het beroep biersommelier voor meer informatie. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online software. Hiervoor is het wel nodig om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het juiste boekhoudprogramma voor de zzp administratie als bierbrouwer.

Bedrijven waar een bierbrouwer werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een bierbrouwer aangemerkt moeten worden als hobbyist of als ondernemer. In dat geval zal een bierbrouwer over een eigen bierbrouwerij beschikken. Het beroep bierbrouwer komt ook in loondienst voor binnen de grotere bierbrouwerijen. Het is ook denkbaar dat een bierbrouwer aangemerkt kan worden als caféhouder, die zelf bijzondere biertjes zal brouwen. Zoals eerder omschreven moeten de meeste bierbrouwers aangemerkt worden als hobbyisten, die voor eigen gebruik bierbrouwen.

Bijzondere vermelding branche hobby

Competenties, arbeidsmarktperspectief, doorgroeimogelijkheden, arbeidsvoorwaarden en salaris als bierbrouwer zijn verder niet van toepassing op de branche hobby, zoals wij dat in alle andere branches wel hebben opgenomen. Voor meer specifieke informatie over beroepen verzoeken wij u bij de beroepen te kijken. De branche hobby is opgenomen op Mijnzzp.nl omdat er hobby's zijn die raakvlakken kunnen hebben met werkgerelateerde beroepen.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Bierbrouwer

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Bierbrouwer bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl