Biersommelier

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een biersommelier is een bierkenner, wat betrekking heeft op het proeven van bier, het herkennen van verschillende biersoorten, het beschrijven van biersoorten, de kennis van grondstoffen zoals hop en kruiden, het brouwproces en de vergisting van bier. Daarnaast heeft een biersommelier kennis van biersoorten in combinatie met spijs. Met andere woorden is de biersommelier gespecialiseerd in het adviseren van een hapje eten bij het bier. Het beroep biersommelier moet niet onderschat worden, omdat hiervoor echte opleidingen bestaan die niet zomaar even te behalen zijn. Er bestaan op verschillende niveaus opleidingen voor bet beroep biersommelier. Een andere benaming voor een biersommelier is ook wel eens bierista.

Een biersommelier is een vakman of vakvrouw die zich gespecialiseerd heeft in bier. Dit heeft niet alleen betrekking op de smaak van bier. Een biersommelier heeft ook kennis over hoe de smaak van bier precies tot stand komt. Om deze kennis op te doen is het belangrijk dat de biersommelier kennis heeft van graansoorten, hopsoorten, kruiden en de gistingsmethode van bier. Daarnaast heeft een biersommelier kennis op het gebied van opslag van bier en heeft hij of zij kennis van het optimaal serveren van bier. Een ander belangrijk onderdeel is het kunnen interpreteren van de termen op het etiket. Een goede biersommelier zal verschillende biersoorten blind kunnen onderscheiden.

De biersommelier is dus een sommelier die niet gespecialiseerd is in wijn maar juist in bier en speciaalbieren. Als een biersommelier professioneel werkzaam is spreekt men tegenwoordig ook wel van een bierista, zoals wij ook de barista kennen. In veel gevallen is de biersommelier of de bierista werkzaam binnen de horeca, zoals in een café. Ook kan een biersommelier hobbymatig actief zijn. Een biersommelier hoeft zelf geen bierbrouwer te zijn, omdat de biersommelier juist gespecialiseerd is in het herkennen van biersoorten.

De belangrijkste reden om een opleiding te volgen tot biersommelier is het kunnen adviseren van gasten over bier. Als professioneel horecamedewerker is het voor gasten erg leuk als ze net iets meer informatie verkrijgen over de verschillende biersoorten, van een professionele biersommelier. Daarnaast is het zo dat biersommeliers workshops kunnen geven aan geïnteresseerde mensen. Een bierworkshops is bijvoorbeeld een leuke activiteit voor bedrijfsactiviteiten.

Bierproeven:

Bier testen:

Opleidingen tot biersommelier

Er bestaan binnen Nederland diverse opleidingen tot biersommelier, die kunnen verschillen van enkele dagen tot een langere periode. Wie een professionele opleiding zoekt tot biersommelier kan het beste kijken bij de Stichting Bieropleiding Nederland (StiBON), die verschillende soorten opleidingen aanbieden. Ook is het mogelijk om titel internationaal biersommelier te behalen door het volgen van een internationale opleiding Biersommelier in Oostenrijk. Het maakt verder niet uit of iemand hobbymatig of beroepsmatig actief is.

Bedrijven waar een biersommelier werkzaam kan zijn

Een biersommelier kan werkzaam zijn voor uiteenlopende soorten bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan groothandelsbedrijven, cafés of aan restaurants. Daarnaast is het niet ondenkbaar dat een biersommelier werkzaam is als zelfstandig ondernemer en workshops geeft. Ook kan een biersommelier hobbymatig actief zijn als bierliefhebber.

Competenties biersommelier

De belangrijkste competentie als biersommelier is je allround kennis van bier. Als je workshops verzorgt is het ook belangrijk dat je over goede communicatieve vaardigheden beschikt. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, kennis, verantwoordelijkheidsgevoel, leervermogen en financieel inzicht. Financieel inzicht is vooral belangrijk als je werkzaam bent als ondernemer.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als biersommelier

Het arbeidsmarktperspectief als biersommelier is niet echt van toepassing, omdat het beroep biersommelier geen echt zelfstandig beroep betreft. In de meeste gevallen zal het om een horecamedewerker gaan die een extra opleiding volgt. De toevoeging biersommelier is natuurlijk wel meegenomen waar het aankomt op het arbeidsmarktperspectief. De doorgroeimogelijkheden als biersommelier moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naam, waardoor het aantal klanten toe zal nemen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris biersommelier

Het beroep biersommelier is te specifiek om gerichte arbeidsvoorwaarden te kunnen benoemen. Over het algemeen zal een professionele biersommelier onder de cao horeca vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Ook is het voor dit beroep niet mogelijk om een salarisindicatie te geven, omdat een biersommelier voor diverse bedrijven werkzaam kan zijn en omdat hij of zij hobbymatig actief kan zijn. Zie voor meer informatie de meer specifieke beroepen.

Mijnzzp.nl