Sommelier

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep sommelier
Wat doet een sommelier
Etiquette wijn inschenken
Film: wat doet een sommelier:
Film: welke temperatuur wijn serveren:
Opleiding tot sommelier
Bedrijven waar een sommelier werkzaam kan zijn
Competenties sommelier
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als sommelier
Arbeidsvoorwaarden en salaris sommelier
Eigen bedrijf starten als Sommelier
Boekhoudprogramma vergelijken Sommelier

Beroep sommelier

Een sommelier is een horecamedewerker die zich gespecialiseerd heeft in wijn en in wijn-spijscombinaties. Een sommelier is dus werkzaam in de horeca en wordt wel wijnober of wijnkelner genoemd. De officiële benaming van een wijnspecialist binnen de horeca is echter sommelier. De sommelier is de aangewezen persoon in een horecagelegenheid als het aankomt op het adviseren van wijnen en wijn-spijscombinaties bij het eten. De belangrijkste taak van een sommelier is het geven van wijnsuggesties voor het eten en uitleg geven bij de wijnkaart. Een sommelier is niet standaard werkzaam in alle restaurants, omdat het doorgaans alleen de betere restaurants betreft waar de sommelier werkzaam is. Daarnaast kan een sommelier werkzaam zijn voor aanverwante bedrijven, zoals een groothandel of speciaalzaak. Oorspronkelijk behoort het beroep sommelier wel toe tot de betere restaurants. De belangrijkste taak van een sommelier is het geven van wijnsuggesties bij een bepaald gerecht of bepaalde gang. Een sommelier kan ook gezien worden als gastheer of gastvrouw in een restaurant, wat per horecabedrijf kan verschillen. Naast het adviseren van wijnen zal een sommelier de wijn inschenken voor de gasten en, als de gasten dit wensen, kunnen ze de wijn voorproeven. Pas als de gasten akkoord geven zal de sommelier de wijn echt inschenken. Naast het adviseren van wijnen en het inschenken van de wijnen is een sommelier doorgaans verantwoordelijk voor de inkoop van de wijnen, het opslaan van de wijnen en het samenstellen van de wijnkaart. Officieel behoort de sommelier volgens de wijnetiquette de geschonken wijnen eerst zelf voor te proeven. In de praktijk wordt dit niet veel gedaan, omdat een sommelier niet zelf dronken mag worden tijdens zijn werkzaamheden. In het kort kunnen we de werkzaamheden van sommelier het beste omschrijven als het beoordelen van wijn en het adviseren van gasten over wijn-spijscombinaties.

Wat doet een sommelier

Een sommelier moet dus aangemerkt worden als professioneel bedienend medewerker die werkzaam is binnen de horeca. Een sommelier is in de praktijk vaak een ober, kelner of serveerster, die beschikt over een aanvullende opleiding tot sommelier. Zoals eerder omschreven komen sommeliers niet standaard voor binnen alle horecagelegenheden, omdat een sommelier over het algemeen alleen werkzaam is voor de betere restaurants en hotels. Het beroep sommelier is een belangrijk beroep voor horecagelegenheden, omdat het eigenlijk alleen de sommelier is, die goede wijnadviezen kan geven aan gasten. Het is ook de sommelier, die in samenspraak met de chef-kok de juist wijnen zal selecteren, die passen bij de eventuele nieuwe menukaart. Het is in de praktijk mogelijk dat een sommelier ook gezien kan worden als restaurant manager of als restauranthouder. Het is overigens niet zo dat een sommelier automatisch aangemerkt kan worden als vinoloog. Een vinoloog is een gediplomeerde wijnkenner die over zeer veel wijnkennis beschikt. Het is denkbaar dat een sommelier ook verantwoordelijk is voor het uitkiezen en inkopen van nieuwe wijn.

Etiquette wijn inschenken

Het op een goede manier inschenken van wijnen is niet heel moeilijk, maar kent enkele spelregels, zoals het op een goede manier vasthouden van de wijnfles. Het inschenken van de wijn moet gedaan worden met de duim in de onderkant van de wijnfles zodat er een goeie grip is op de wijnfles en het wijnetiket moet zichtbaar naar boven gedraai zijn. Met andere woorden, het wijnetiket mag niet onder je hand zitten of naar onderen gedraaid zijn, omdat deze anders niet zichtbaar is. Om lekken en druppen van de wijn te voorkomen gebruikt een sommelier vaak een servet, maar er bestaan ook zilveren lek ringen die het druppelen tegen gaan. Ook draait een sommelier de fles iets na het inschenken, zodat er minder kans is op druppels.

Het inschenken van wijnen behoort rechts van de gasten gedaan te worden. Over het algemeen is het zo dat de dames na het voorproeven eerst bediend worden door de sommelier en de mannen als laatste. Als sommelier presenteer je de wijn in een gesloten wijnfles zodat de gasten eerste de fles kunnen bekijken. Daarna pas zal de sommelier de wijnfles openen. Het kan nodig zijn dat de sommelier sommige wijn eerste in een zogenaamde decanteerfles zal schenken, wat per wijnsoort kan verschillen. Het zijn doorgaans alleen de rode wijnen die soms gedecanteerd worden. Het decanteren van wijn wordt gedaan om eventueel bezinksel te laten zakken in de decanteerfles en om de wijn te verluchten.

Film: wat doet een sommelier:

Film: welke temperatuur wijn serveren:

Opleiding tot sommelier

Er bestaan tegenwoordig verschillende beroepsopleiding voor het vak sommelier, die ook zijn opgericht door de groeiende vraag naar sommeliers. Er zijn natuurlijk meerdere opleidingsmogelijkheden voor de horeca die zeker raakvlakken hebben met het beroep sommelier, zoals de beroepen gastheer of restaurantmanager. Tijdens de opleiding sommelier komen onder meer de volgende zaken aan bod: wijnlanden, proeven, druivenrassen, wijnbouw, wijn-spijscombinaties, afwijkingen en ziektes, verkooptechnieken en de prijsstrategieën van wijnen. Zie voor meer informatie ook de website van de Nederlandse Gilde van Sommeliers. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als startende ondernemer, is het belangrijk om voor je eigen bedrijf de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online software. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste online boekhoudpakket voor de financiële administratie.

Bedrijven waar een sommelier werkzaam kan zijn

Een sommelier is over het algemeen werkzaam voor restaurants of is werkzaam voor de betere hotels, die ook kunnen beschikken over een eigen restaurant. In de meeste gevallen is een sommelier feitelijk een ober, kelner, serveerster of de restaurant manager van een restaurant. Daarnaast komt het beroep sommelier voor binnen andere sectoren, die raakvlakken hebben met de horecabranche, zoals de groothandel of de middenstand.

Competenties sommelier

De belangrijkste competentie van een sommelier is de uitgebreide wijnkennis in combinatie met een goed ontwikkeld smaak- en reukvermogen. Daarnaast moet een sommelier gezien kunnen worden als allround gastheer of gastvrouw, die begrijpt hoe belangrijk goede gastronomie is voor de horeca. Omdat een sommelier verantwoordelijk is voor het geven van wijnadviezen kan communicatie in het algemeen gezien worden als belangrijke competentie. Een andere belangrijke competentie is het toepassen van de juiste wijnetiquette, omdat dit een belangrijk onderdeel uitmaakt van de werkzaamheden. Omdat een sommelier meestal ook verantwoordelijk is voor de inkoop en verkoop van de wijnen zul je verstand moeten hebben van financiën en wellicht zelfs commercieel moeten zijn.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als sommelier

Arbeidsmarktperspectief als sommelier is niet echt van toepassing, omdat de werkzaamheden van een sommelier in de meeste gevallen gezien moeten worden als een aanvulling op een ander beroep. In de meeste gevallen zal het beroep sommelier betrekking hebben op horecamedewerkers, die werkzaam zijn in de bediening. Daarnaast kan een sommelier betrekking hebben op een restaurant manager of de restauranthouder van een restaurant. Er zijn dan ook niet snel vacatures te vinden voor het beroep sommelier. De doorgroeimogelijkheden van een sommelier moeten gezien worden in het nog verder specialiseren op wijngebied en het eventueel doorgroeien tot restaurantmanager of restauranthouder.

Arbeidsvoorwaarden en salaris sommelier

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden voor het beroep sommelier te geven, omdat dit per restaurant kan verschillen. Als sommelier werk je in de horeca en zul je dus veel tijdens de avonduren en weekenden werken, wanneer andere mensen vrij zijn. Een sommelier zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1700 en 2300 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, dienstjaren en verdere specifieke verantwoordelijkheden. Een top sommelier met uitgebreide kennis van wijnen en ervaring kan in de betere restaurants ook wel meer verdienen.

Eigen bedrijf starten als Sommelier

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Sommelier, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Sommelier

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Sommelier bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Sommelier.

Mijnzzp.nl