Sommelier

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een sommelier is een specialist in wijn en in wijn-spijscombinaties. Een sommelier is dus werkzaam in de horeca en wordt ook wel wijnober of wijnkelner genoemd. De officiële benaming is echter sommelier. De sommelier is de aangewezen persoon in een horecagelegenheid als het aankomt op het adviseren van wijnen en wijn-spijscombinaties bij het eten. De belangrijkste taak van een sommelier is het geven van wijnsuggesties voor het eten en uitleg geven bij de wijnkaart. Een sommelier is zeker niet standaard werkzaam in alle restaurants, omdat het doorgaans de betere restaurants betreft waar de sommelier werkzaam zal zijn. Daarnaast kan een sommelier werkzaam zijn voor aanverwante bedrijven zoals een groothandel of speciaalzaak. Oorspronkelijk behoort het beroep sommelier toe tot de betere restaurants. De belangrijkste taak van een sommelier is het geven van wijnsuggesties bij een bepaald gerecht of gang. Andere werkzaamheden van een sommelier zijn weer het samenstellen van de wijnkaart en het beheren van de wijnen.

Een sommelier kan ook een gastheer of gastvrouw zijn in een restaurant, wat per horecabedrijf kan verschillen. Naast het adviseren van wijnen zal een sommelier ook de wijn inschenken voor de gasten en, wanneer de gasten dit wensen, kunnen ze de wijn voorproeven. Pas wanneer de gasten akkoord geven zal de sommelier de wijn echt inschenken. Naast het adviseren van wijnen en het inschenken van de wijnen is een sommelier doorgaans ook verantwoordelijk voor de inkoop van de wijnen, het opslaan van de wijnen en het samenstellen van de wijnkaart. Officieel behoort de sommelier volgens de wijnetiquette de geschonken wijnen eerst zelf voor te proeven. In de praktijk wordt dit niet veel gedaan, omdat een sommelier natuurlijk niet zelf dronken mag worden tijdens zijn werkzaamheden.

Wijn inschenken

Het op een goede manier inschenken van wijnen is niet heel moeilijk maar kent enkele spelregels, zoals het op een goede manier vasthouden van de wijnfles. Het inschenken van de wijn moet gedaan worden met de duim in de onderkant van de wijnfles zodat er een goeie grip is op de wijnfles en het wijnetiket moet zichtbaar naar boven gedraai zijn. Met andere woorden, het wijnetiket mag niet onder je hand zitten of naar onderen gedraaid zijn, omdat deze anders niet zichtbaar is. Om lekken en druppen van de wijn te voorkomen gebruikt een sommelier vaak een servet, maar er bestaan ook zilveren lek ringen die het druppelen tegen gaan. Ook draait een sommelier de fles iets na het inschenken, zodat er minder kans is op druppels.

Het inschenken van wijnen behoort rechts van de gasten gedaan te worden. Over het algemeen is het zo dat de dames na het voorproeven eerst bediend worden door de sommelier en de mannen als laatste. Als sommelier presenteer je de wijn in een gesloten wijnfles zodat de gasten eerste de fles kunnen bekijken. Daarna pas zal de sommelier de wijnfles openen. Het kan nodig zijn dat de sommelier sommige wijn eerste in een zogenaamde decanteerfles zal schenken, wat per wijnsoort kan verschillen. Het zijn doorgaans alleen de rode wijnen die soms gedecanteerd worden. Het decanteren van wijn wordt gedaan om eventueel bezinksel te laten zakken in de decanteerfles en om de wijn te verluchten.

Opleiding tot sommelier:

Op welke temperatuur wijn serveren:

Opleiding tot sommelier

Er bestaan tegenwoordig verschillende beroepsopleiding voor het vak sommelier, die mede zijn opgericht door de groeiende vraag naar sommeliers. Er zijn natuurlijk meerdere opleidingsmogelijkheden voor de horeca die zeker raakvlakken hebben met het beroep sommelier, zoals de beroepen gastheer of restaurantmanager. Tijdens de opleiding sommelier komen onder meer de volgende zaken aan bod: wijnlanden, proeven, druivenrassen, wijnbouw, wijn-spijscombinaties, afwijkingen en ziektes, verkooptechnieken en de prijsstrategieën van wijnen. Ook kan een opleiding tot vinoloog enorm helpen om je wijnkennis te verbreden.

Bedrijven waar een sommelier werkzaam kan zijn

Een sommelier is doorgaans werkzaam in de betere en luxere restaurants. Tegenwoordig komen we het beroep ook wel tegen buiten restaurants, zoals bij speciaalzaken of groothandels. Het beroep sommelier behoort officieel thuis in de restaurants.

Competenties sommelier

Als sommelier moet je over een uitgebreide wijnkennis bezitten en zullen je smaak- en reukvermogen goed ontwikkeld moeten zijn. Omdat het beroep sommelier ook voor een belangrijk deel bestaat uit gastheerschap zal je een goede gastheer of gastvrouw moeten zijn. Je communicatieve vaardigheden als sommelier zijn heel belangrijk, evenals het kunnen hanteren van de juiste wijnetiquette. Omdat een sommelier ook verantwoordelijk is voor de inkoop en verkoop van de wijnen zal je ook verstand moeten hebben van financiën en wellicht zelfs commercieel moeten zijn.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als sommelier

Voor het specifieke beroep sommelier zijn er doorgaans niet heel makkelijk vacatures te vinden, omdat binnen Nederland het werk doorgaans gecombineerd wordt met het beroep gastheer of gastvrouw. Het zijn alleen de betere en luxere restaurants die een sommelier in dienst hebben. Wel is het beroep steeds populairder aan het worden en kan het zijn dat in de toekomst de vraag naar goed opgeleide sommeliers zal stijgen. De doorgroeimogelijkheden als sommelier moeten gezien worden in het nog verder specialiseren op wijngebied en het eventueel doorgroeien tot restaurantmanager of restauranthouder.

Arbeidsvoorwaarden en salaris sommelier

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden voor het beroep sommelier te geven, omdat dit per restaurant kan verschillen. Als sommelier werk je in de horeca en zal je dus veel tijdens de avonduren en weekenden werken, wanneer andere mensen vrij zijn. Een sommelier zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1500 en 2200 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, dienstjaren en verdere specifieke verantwoordelijkheden. Een top sommelier met uitgebreide kennis van wijnen en ervaring kan in de betere restaurants ook wel meer verdienen.

Mijnzzp.nl