Vinoloog

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een vinoloog is een persoon die aangemerkt moet worden als wijnliefhebber en wijnkenner. Daarnaast is een vinoloog aan te merken als fijnproever met betrekking tot wijn. Het beroep of de hobby vinoloog houdt dus in dat iemand een specialist is op wijngebied. Als vinoloog bestaan er verschillende soorten cursussen en volwaardige opleidingen, waardoor er verschillende niveaus bestaan als vinoloog. Het beroep vinoloog is alleen een beschermde titel als een vinoloog een erkende opleiding afgerond heeft aan de wijnacademie. In alle andere gevallen kent het beroep vinoloog geen bescherming of officiële titel. Een professioneel vinoloog beschikt dus over een beschermde titel door het volgen van een zware opleiding, die alleen toegankelijk is voor ervaren wijnliefhebbers, die ook nog eens beschikken over de juiste vooropleidingen. Een vinoloog beschikt over meer inzicht en kennis met betrekking tot wijn dan gewone wijndrinkers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het kunnen herkennen van verschillende wijn smaken, het kunnen herkennen van wijndruiven, het kunnen herkennen van wijnbouwgebieden en aan andere specifieke kenmerken met betrekking tot wijn. Een cursus tot vinoloog is uitermate geschikt voor professionals die beroepsmatig te maken hebben met wijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een sommelier, gastheer of gastvrouw binnen de horeca. Er zijn redelijk veel mensen die wijnliefhebber zijn en zich verder willen verdiepen in hun wijnkennis. Een cursus tot vinoloog zal minimaal drie weken in beslag nemen, waarin theorie en praktijk gecombineerd worden. De cursus vinoloog kan enorm helpen voor liefhebbers van wijn, die wellicht ook in hun echte werk te maken hebben met wijnen, zoals in de horeca. Ook voor vaklieden binnen de detailhandel of groothandel kan een cursus of opleiding tot vinoloog zinvol zijn.

Een vinoloog is dus een gediplomeerde wijnkenner die over veel wijnkennis beschikt. Deze kennis heeft niet alleen betrekking op de wijn zelf. Een vinoloog beschikt ook over andere relevante kennis met betrekking tot wijn. Denk bijvoorbeeld aan druivenrassen, wijnlanden, klimaatinvloeden, bodemsoorten en aan vinificatie. Vinificatie heeft betrekking op alle handelingen, die nodig zijn om geperste druiven (most) te veranderen in wijn. Het is niet zo dat sommeliers automatisch aangemerkt kunnen worden als vinoloog. Een sommelier is een wijnkelner, die gespecialiseerd is in het geven van advies met betrekking tot wijn en wijnspijs-combinaties. Een vinoloog geeft verder geen advies met betrekking tot wijn en wijnspijs-combinaties. Dit kan wel het geval zijn als een sommelier aangemerkt kan worden als vinoloog. Een vinoloog heeft in de kern niks te maken met mogelijke spijs-combinaties. De meeste vinologen die beschikken over uitgebreide wijnkennis hebben dit omdat ze beroepsmatig raakvlakken hebben met wijn. Denk bijvoorbeeld aan restauranthouders, aan hoteliers of aan gastheren binnen de horeca. Maar ook hobbyisten met een voorliefde voor wijn kunnen wijnkenner zijn.

Wijnkennis opdoen

Iedereen kan wijnkennis opbouwen door het volgen van de juiste opleidingen. Het beroep vinoloog zal in de meeste gevallen geen bescherming kennen, omdat iedereen zich vinoloog kan noemen. Dit neemt niet weg dat professionele vinologen wel kunnen beschikken over een beschermde titel van de wijnacademie. Wettelijk gezien heeft het beroep vinoloog geen beschermde status. Een vinoloog is in alle gevallen wel een wijnliefhebber, die een voorliefde heeft voor wijn. Een vinoloog zal wijn niet alleen drinken en beoordelen, omdat een goede vinoloog graag zal vertellen over de betreffende wijn. Denk hierbij aan het vertellen over de regio waar de wijn vandaan komt, aan de druifsoort en over het jaar van de wijn. Een goede vinoloog kan dus meestal ook aangemerkt worden als educatief medewerker met betrekking tot wijn en wijnbouw. Ook het werken als gids tijdens excursies kan regelmatig voorkomen als vinoloog. Het opdoen van wijnkennis heeft in de meeste gevallen eerder betrekking op passie dan op het volgen van een opleiding. Zonder de juiste motivatie is het eigenlijk niet mogelijk om een goede vinoloog te worden.

Wat doet een vinoloog:

Vinoloog:

Opleiding tot vinoloog

Zoals eerder omschreven is het beroep of de hobby vinoloog geen gewoon beroep. Er zijn er dan ook geen opleidingsmogelijkheden via gebruikelijke scholen voor. Wel zijn er voldoende cursusmogelijkheden tot vinoloog te vinden. Tijdens de cursus vinoloog is er onder meer aandacht voor de volgende onderwerpen: Wijnbouw en vinificatie, Wijnen van Europa, Wijnen van de wereld, Wetgeving, Wijn en haar prijs, Gezondheid, Marketing en Organoleptisch- en analytisch proeven. Om erkend te worden als vinoloog zal er wel een officiële opleiding en examen afgelegd moeten worden aan de wijnacademie. Er is ook een Vereniging van Vinologen Nederland waar meer informatie te vinden is voor geïnteresseerden. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een vinoloog werkzaam kan zijn

Een vinoloog kan op verschillende manieren werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan middenstanders die beschikken over een eigen slijterij, of aan wijnverkopers die werkzaam zijn binnen de groothandel. Daarnaast kan een vinoloog werkzaam zijn binnen de horecasector. Het is niet zo dat alle vinologen beroepsmatig werkzaam zijn. Vinologen kunnen ook gewoon hobbymatig actief zijn als vinoloog. Een belangrijke aanvulling hierop is wel dat een vinoloog over veel kennis moet beschikken. Het hobbymatig actief zijn als vinoloog moet dus wel relatief gezien worden.

Bijzondere vermelding branche hobby

Competenties, arbeidsmarktperspectief, doorgroeimogelijkheden, arbeidsvoorwaarden en salaris als vinoloog zijn verder niet van toepassing op de branche hobby, zoals wij dat in alle andere branches wel hebben opgenomen. Voor meer specifieke informatie over beroepen verzoeken wij u bij de beroepen te kijken. De branche hobby is opgenomen op Mijnzzp.nl omdat er hobby's zijn die raakvlakken kunnen hebben met werkgerelateerde beroepen.

Read this information on Vinologist in English.

Lesen Sie diese Informationen auf Vinologe auf Deutsch.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Vinoloog

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Vinoloog bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl