Vinoloog

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een vinoloog is een wijnliefhebber c.q. wijnkenner. Daarnaast is een vinoloog aan te merken als een fijnproever met betrekking tot wijn. Het beroep of de hobby vinoloog houdt dus in dat iemand een specialist is op wijngebied. Als vinoloog bestaan er verschillende soorten cursussen en volwaardige opleidingen, waardoor er verschillende niveaus bestaan als vinoloog. Het beroep vinoloog is alleen een beschermde titel als een vinoloog een erkende opleiding afgerond heeft aan de wijnacademie. In alle andere gevallen kent het beroep vinoloog geen bescherming of officiële titel. Een professioneel vinoloog beschikt dus wel over een beschermde titel door het volgen van een zware opleiding die alleen toegankelijk is voor zeer ervaren wijnliefhebbers die ook nog eens beschikken over de juiste vooropleidingen. Een vinoloog beschikt over meer inzicht en kennis met betrekking tot wijn dan reguliere wijndrinkers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het kunnen herkennen van verschillende wijn smaken, het kunnen herkennen van wijndruiven, het kunnen herkennen van wijnbouwgebieden en aan andere specifieke kenmerken met betrekking tot wijn. Het beroep of de hobby vinoloog kan dus betrekking hebben op verschillende niveaus.

Een cursus tot vinoloog is uitermate geschikt voor professionals die beroepsmatig te maken hebben met wijn. Denk hierbij aan een sommelier of aan een gastheer of gastvrouw binnen de horeca. Er zijn redelijk veel mensen die wijnliefhebber zijn en zich verder willen verdiepen in hun wijnkennis. Een cursus tot vinoloog zal minimaal drie weken in beslag nemen, waarin theorie en praktijk gecombineerd worden. De cursus vinoloog kan enorm helpen voor liefhebbers van wijn die wellicht ook in hun echte werk te maken hebben met wijnen, zoals in de horeca. Zoals eerder omschreven heeft het beroep sommelier veel raakvlakken met een vinoloog.

Wijnkennis

Iedereen kan over wijnkennis beschikken, omdat wijnkennis verder geen beschermde status kent. Ook het beroep vinoloog zal in de meeste gevallen geen bescherming kennen, omdat iedereen zich vinoloog kan noemen. Dit neemt niet weg dat professionele vinologen wel kunnen beschikken over een beschermde titel van de wijnacademie. Een vinoloog is in alle gevallen een wijnliefhebber die een voorliefde heeft van wijnen. Een vinoloog zal wijn niet alleen drinken en beoordelen omdat een goede vinoloog ook graag zal vertellen over de betreffende wijn. Denk hierbij aan het vertellen over de regio waar de wijn vandaan komt, aan de druifsoort en over het jaar van de wijn.

De meeste vinologen die beschikken over uitgebreide wijnkennis hebben dit omdat ze beroepsmatig raakvlakken hebben met wijn. Denk bijvoorbeeld aan restauranthouders, aan hoteliers of aan bedienend personeel binnen de horeca. Maar ook hobbyisten met een voorliefde voor wijn kunnen vanzelfsprekend wijnkenner zijn.

Vinoloog:

Opleiding tot vinoloog

Zoals eerder omschreven is het beroep of de hobby vinoloog geen regulier beroep. Er zijn er dan ook geen opleidingsmogelijkheden via reguliere scholen voor. Wel zijn er voldoende cursusmogelijkheden tot vinoloog te vinden. Tijdens de cursus vinoloog is er onder meer aandacht voor de volgende onderwerpen: Wijnbouw en vinificatie, Wijnen van Europa, Wijnen van de wereld, Wetgeving, Wijn en haar prijs, Gezondheid, Marketing en Organoleptisch- en analytisch proeven. Om erkend te worden als vinoloog zal er wel een officiële opleiding en examen afgelegd moeten worden aan de wijnacademie. Er is ook een Vereniging van Vinologen Nederland waar meer informatie te vinden is voor geïnteresseerden.

Bedrijven waar een vinoloog werkzaam kan zijn

Als vinoloog ben je doorgaans nergens werkzaam, omdat de term vinoloog geen echt beroep inhoudt en ook niet te volgen is op scholen. Vinoloog kan je alleen worden door het volgen van een cursus en het afleggen van een examen. Wel is het natuurlijk denkbaar dat je vanuit je werk veel voordeel zal hebben van de cursus tot vinoloog.

Bijzondere vermelding branche hobby

Competenties, arbeidsmarktperspectief, doorgroeimogelijkheden, arbeidsvoorwaarden en salaris als vinoloog zijn verder niet van toepassing op de branche hobby, zoals wij dat in alle andere branches wel hebben opgenomen. Voor meer specifieke informatie over beroepen verzoeken wij u bij de beroepen te kijken. De branche hobby is opgenomen op Mijnzzp.nl omdat er hobby's zijn die raakvlakken kunnen hebben met werkgerelateerde beroepen.

Mijnzzp.nl