Gastheer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep gastheer
Een veelzijdig beroep als gastheer
Wat doet een gastheer?
Oog voor detail als gastheer
Werken als gastheer
Waar werkt een gastheer
Beroepen als gastheer
Taken als gastheer:
Film: beroep gastheer:
Opleidingen tot gastheer
Bedrijven waar een gastheer werkzaam kan zijn
Competenties gastheer
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als gastheer
Arbeidsvoorwaarden en salaris gastheer
Eigen bedrijf starten als Gastheer
Boekhoudprogramma vergelijken Gastheer

Beroep gastheer

Een gastheer is iemand die gasten op de juiste professionele manier ontvangt binnen de horecasector, wat betrekking kan hebben op verschillende soorten horecagelegenheden. De taken die een gastheer uitvoert zijn deels uitvoerend en deels controlerend. Een van de belangrijkste taken van een gastheer is het op de juiste manier ontvangen van gasten en ze het gevoel te geven dat ze een bijzondere avond gaan beleven in de horecagelegenheid. Een gastheer is dan ook het visitekaartje van een restaurant of andere horecagelegenheid, omdat de gastheer vaak de eerste persoon is die gasten zien als ze binnenkomen. Zo ontvangt de gastheer de gasten en neemt hun jas aan. Na het aannemen van de jassen begeleidt de gastheer de gasten naar hun tafel. Bij binnenkomst zal een goede gastheer naar de naam van de gasten gevraagd hebben en deze niet meer vergeten, zodat de gastheer de gasten kan aanspreken met hun achternaam. De werkzaamheden van een gastheer zijn erg belangrijk, omdat de gastheer voor een belangrijk deel verantwoordelijk is voor de beleving van de gasten. Het eten kan nog zo goed zijn, echter draait niet alles alleen om het eten. Wanneer de bediening en/of ontvangst niet als prettig worden ervaren, komen gasten in veel gevallen niet snel meer terug. Het beroep gastheer moet verder wel vrij algemeen gezien worden, omdat een gastheer op een brede manier werkzaam kan zijn binnen de horeca- of recreatiesector. Het beroep gastheer is dan ook een belangrijk beroep in verschillende sectoren en op verschillende manieren. In alle gevallen is een gastheer verantwoordelijk voor het op een juiste manier ontvangen van gasten. Hospitalisatie en gastronomie zijn twee belangrijke woorden als gastheer.

Een veelzijdig beroep als gastheer

Een gastheer heeft dus een belangrijke dienstverlenende functie binnen de horeca, of andere branches waarbinnen sprake kan zijn van gastheren. Binnen de betere horecagelegenheden kan het beroep gastheer een zelfstandige functie betreffen waarbij de gastheer verantwoordelijk is voor het op juiste manier ontvangen van gasten. Het is in dat geval de gastheer die de mogelijke reservering zal controleren van de gasten, de jassen zal aannemen van de gasten en de gasten naar de juiste tafel zal begeleiden. Van een gastheer mag verwacht worden dat deze zeer klantvriendelijk te werk gaat en precies zal aanvoelen waaraan de gasten behoefte hebben. De goede gastheer heeft dan ook oog voor details en kent de juiste etiquette. Etiquette heeft als gastheer betrekking op de juiste beleefdheidsregels en de juiste omgangsvormen. Enkele belangrijke kenmerken van de juiste etiquette hanteren zijn de kennismaking van gasten, de begroeting van gasten, de omgang met gasten, de dienstbaarheid als gastheer en het dragen van de juiste passende kleding als gastheer.

Wat doet een gastheer?

Een gastheer, is dus verantwoordelijk voor het verwelkomen en begeleiden van gasten bij verschillende soorten gelegenheden, zoals restaurants, hotels, evenementen, conferenties, enzovoort. Hun belangrijkste doel is ervoor te zorgen dat de gasten zich welkom, comfortabel en goed verzorgd voelen tijdens hun verblijf of bezoek. De taken van een gastheer kunnen variëren, afhankelijk van de specifieke omgeving waarin ze werken. Over het algemeen omvatten de taken van een gastheer:

 • Begroeting en ontvangst: Gastheren verwelkomen gasten bij aankomst, begroeten hen vriendelijk en zorgen voor een positieve eerste indruk. Ze kunnen bijvoorbeeld de jassen van gasten aannemen, hen naar hun tafel begeleiden of inchecken bij een hotel.
 • Begeleiding en service: Gastheren begeleiden gasten naar hun toegewezen plaatsen, zoals tafels in een restaurant of kamers in een hotel. Ze kunnen menu's of programma's uitleggen en eventuele vragen beantwoorden. Gastheren zorgen ervoor dat de gasten zich comfortabel voelen en voorzien hen van de nodige informatie en assistentie.
 • Tafelmanagement: In een restaurantomgeving beheren gastheren vaak de tafelreserveringen en zorgen ze voor een efficiënte tafelindeling. Ze coördineren tussen het keukenpersoneel en de bediening om een soepele service te garanderen.
 • Klantenservice: Gastheren zijn het aanspreekpunt voor gasten en behandelen klachten, vragen of speciale verzoeken. Ze zorgen ervoor dat eventuele problemen of ongemakken worden opgelost en streven naar een positieve gastervaring.
 • Communicatie en coördinatie: Gastheren werken vaak samen met andere personeelsleden, zoals obers, koks, schoonmaakpersoneel en managers, om de operaties soepel te laten verlopen. Ze communiceren met verschillende belanghebbenden om ervoor te zorgen dat alles volgens plan verloopt.

Het is van belang op te merken dat de taken van een gastheer kunnen verschillen afhankelijk van de specifieke context. Bij grote evenementen kunnen gastheren bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor het begeleiden van gasten naar hun zitplaatsen, het verstrekken van informatie over het evenement en het bieden van algemene ondersteuning. In een hotelomgeving kunnen gastheren helpen bij het in- en uitchecken, bagage assistentie bieden en informatie verstrekken over de faciliteiten van het hotel.

Oog voor detail als gastheer

Als gastheer is het belangrijk dat je een goed oog voor details hebt. Een goede gastheer zal snel opmerken als gasten behoefte hebben aan bediening. Denk bijvoorbeeld aan gasten die hun drankje op hebben. Een goede gastheer zal dit snel opmerken en vragen of er behoefte is aan een nieuw drankje. Ook wanneer tafels klaargemaakt worden voor de gasten is het de gastheer die zal controleren of het bestek wel echt schoon is en/of de wijnglazen en/of andere glazen wel goed schoon zijn. Wanneer gasten de menukaart ontvangen van de gastheer kan het nodig zijn om extra uitleg te geven over de gerechten en eventueel een passende wijn aan te bevelen bij het eten. Ook de rekening wordt na afloop als gastheer netjes aan de heer gegeven en niet aan de vrouw. Wanneer de gasten vertrekken zal de gastheer netjes de jassen aanreiken en de gasten een prettige avond wensen en bedanken voor hun komst.

Werken als gastheer

Het werken als gastheer is over het algemeen heel leuk, echter kunnen er ook voorvallen zijn die minder leuk zijn. Gasten kunnen nogal eens kritisch zijn over het eten, drank en/of andere zaken. Een goede gastheer zal dit altijd op een nette en gepaste manier oplossen. Zo kan het soms nodig zijn om de chef-kok bij de tafel te halen en de gast zijn klacht te laten doen aan de chef-kok. Het kan ook voorkomen dat de betreffende gast geen gelijk heeft, maar dat deze toch iets niet goed zal vinden. Een lastige situatie waar eigenlijk geen oplossing voor is. Het is de taak van de gastheer om deze toch te vinden en ook om beleefd te blijven tegenover de gast.

Waar werkt een gastheer

Een gastheer hoeft niet per se in de horeca werkzaam te zijn, omdat meer branches gebruikmaken van gastheren. Een gastheer kan binnen de praktijk verschillende benamingen hebben, die afhankelijk zijn van de branche waar deze werkzaam is. Denk bijvoorbeeld aan het beroep host, die werkzaam is binnen de recreatiesector of de toeristensector. Een host is ook een gastheer, echter is een host niet gebonden aan de horeca. Een ander voorbeeld zijn hotel receptionistes, die ook gezien kunnen worden als een gastheer of gastvrouw.

Beroepen als gastheer

Het beroep gastheer is in lang niet alle gevallen een zelfstandig beroep. Een gastheer kan ook een ober, een barista, een kelner of de restaurant manager van het restaurant zijn. Over het algemeen zijn het alleen de grotere en betere horecagelegenheden die gebruikmaken van zelfstandig werkende gastheren. Het grote voordeel van het werken met een zelfstandige gastheer is dat de taken onderling in de horecagelegenheid beter verdeeld kunnen worden. Vooral als het druk is in horecagelegenheden kan het verdelen van taken zeer handig zijn, zodat de diverse medewerkers precies weten wat er van ze verwacht wordt.

Taken als gastheer:

 • Het aannemen en uitgeven van de jassen.
 • Het aanwijzen van de tafel.
 • Het adviseren van wijn.
 • Het afrekenen.
 • Het informeren van gasten.
 • Het ontvangen van gasten.
 • Het opnemen van de bestelling.
 • Het organiseren en begeleiden van evenementen.
 • Het uitleggen van de menukaart.
 • Het uitvoeren van werkzaamheden bij de receptie.
 • Het vermaken van gasten.

Film: beroep gastheer:

Opleidingen tot gastheer

Om als gastheer te kunnen werken kan je het beste de Mbo-opleiding tot gastheer volgen. De opleiding kan in twee jaar voltooid worden, afhankelijk van je vooropleiding. Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor goed gastheerschap zoals de ontvangst, houding, serveren en adviseren. Tijdens de opleiding ga je over het algemeen vier dagen werken en één dag naar school voor de theorie. Een geheel andere opleiding kan ook tot de mogelijkheden behoren, omdat het werken als gastheer binnen veel verschillende beroepen belangrijk is. Het is dus goed denkbaar dat een gastheer een andere opleiding volgt, waarbinnen het op de juiste manier ontvangen van gasten ook belangrijk is. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de financiële administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhoudsoftware. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot de juiste software voor de zzp boekhouding.

Bedrijven waar een gastheer werkzaam kan zijn

Een gastheer binnen de horeca kan voor verschillende soorten horecagelegenheden werkzaam zijn, zoals voor een restaurant of een strandtent, of kan werkzaam zijn voor een caféhouder met restaurant. Andere voorbeelden kunnen weer zijn een hotel met restaurant of een congrescentrum met restaurant. Eigenlijk kan een gastheer overal wel werkzaam zijn voor bedrijven, instellingen en organisaties die te maken hebben met gasten. Zoals eerder omschreven kan een gasteer op een brede manier werkzaam zijn binnen de horecasector en recreatiesector. Denk bijvoorbeeld ook aan een groot kuuroord waar veel gasten komen. Het is ook denkbaar dat een gastheer verantwoordelijk is voor andere werkzaamheden. Het beroep gastheer hoeft geen fulltime functie te betreffen.

Competenties gastheer

De belangrijkste competentie van een gastheer is de algemene dienstbare instelling tegenover gasten. Omdat een gastheer veel te maken heeft met verschillende gasten en leidinggevenden kan ook communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Ook inspiratie kan gezien worden als belangrijke competentie, omdat een goede gastheer tips zal geven over eten en drinken. Een andere belangrijke competentie is stressbestendigheid, omdat het werken als gastheer in sommige gevallen veel kan vragen van de gastheer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan drukke dagen, zoals de feestdagen. Op dit soort dagen moet de gastheer zeer flexibel kunnen werken zonder dat hij of zij de gasten uit het ook verliest. Algemeen belangrijke woorden voor een gastheer zijn energie, waakzaamheid, inzicht, zelfstandigheid, samenwerken, klantgericht, snelheid, plannen, overleggen en professionaliteit.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als gastheer

Het arbeidsmarktperspectief van een gastheer is over het algemeen goed te noemen, omdat een gastheer op veel manieren werkzaam kan zijn. Het beroep gastheer komt niet alleen voor binnen de horeca. Wel kan het buiten de horeca belangrijk zijn dat de gastheer over een andere passende opleiding beschikt. In de horeca komt het beroep gastheer over het algemeen alleen voor in de betere restaurants. Lang niet alle horecagelegenheden maken standaard gebruik van gastheren. Het verkrijgen van werk als gastheer zal over het algemeen geen probleem zijn als je beschikt over de juiste opleidingen. De doorgroeimogelijkheden van een gastheer moeten gezien worden in het verder specialiseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het volgen van een opleiding tot sommelier. Ook een aanvullende opleiding tot barista of tot biersommelier kan tot de mogelijkheden behoren.

Arbeidsvoorwaarden en salaris gastheer

Over het algemeen zal een gastheer onder de Horeca-cao vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden zijn geregeld afhankelijk van de werkgever. Vanzelfsprekend zal een gastheer vaak in de avonduren en in het weekend werkzaam zijn. Dit kan wel verschillen per werkgever, omdat een gastheer niet werkzaam hoeft te zijn in restaurants. Een gastheer verdient in loondienst afhankelijk van zijn ervaring, opleiding, leeftijd en soort restaurant tussen de 1600 en 2400 euro bruto per maand.

Eigen bedrijf starten als Gastheer

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Gastheer, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Gastheer

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Gastheer bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Gastheer.

Mijnzzp.nl