Gastheer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een gastheer is iemand die gasten op de juiste professionele manier ontvangt binnen de horecasector, wat betrekking kan hebben op verschillende soorten horecagelegenheden. De taken die een gastheer uitvoert zijn deels uitvoerend en deels controlerend. Een van de belangrijkste taken van een gastheer is het op de juiste manier ontvangen van gasten en ze het gevoel te geven dat ze een bijzondere avond gaan beleven in de horecagelegenheid. Een gastheer is dan ook het visitekaartje van een restaurant of andere horecagelegenheid, omdat de gastheer vaak de eerste persoon is die gasten zien als ze binnenkomen. Zo ontvangt de gastheer de gasten en neemt hun jas aan. Na het aannemen van de jassen begeleidt de gastheer de gasten naar hun tafel. Bij binnenkomst zal een goede gastheer naar de naam van de gasten gevraagd hebben en deze niet meer vergeten, zodat de gastheer de gasten kan aanspreken met hun achternaam. De werkzaamheden van een gastheer zijn erg belangrijk, omdat de gastheer voor een belangrijk deel verantwoordelijk is voor de beleving van de gasten. Het eten kan nog zo goed zijn echter draait niet alles alleen om het eten. Wanneer de bediening en/of ontvangst niet als prettig worden ervaren, komen gasten in veel gevallen niet snel meer terug. Het beroep gastheer moet verder wel vrij algemeen gezien worden, omdat een gastheer op een brede manier werkzaam kan zijn binnen de horeca- of recreatiesector. Het beroep gastheer is dan ook een belangrijk beroep in verschillende sectoren en op verschillende manieren. In alle gevallen is een gastheer verantwoordelijk voor het op een juiste manier ontvangen van gasten.

Binnen de betere horecagelegenheden kan het beroep gastheer een zelfstandige functie betreffen waarbij de gastheer verantwoordelijk is voor het op juiste manier ontvangen van gasten. Het is in dat geval de gastheer die de mogelijke reservering zal controleren van de gasten, de jassen zal aannemen van de gasten en de gasten naar de juiste tafel zal begeleiden. Van een gastheer mag verwacht worden dat deze zeer klantvriendelijk te werk gaat en precies zal aanvoelen waaraan de gasten behoefte hebben. De goede gastheer heeft dan ook oog voor details en kent de juiste etiquette. Etiquette heeft als gastheer betrekking op de juiste beleefdheidsregels en de juiste omgangsvormen. Enkele belangrijke kenmerken van de juiste etiquette hanteren zijn de kennismaking van gasten, de begroeting van gasten, de omgang met gasten, de dienstbaarheid als gastheer en het dragen van de juiste passende kleding als gastheer.

Oog voor detail als gastheer

Als gastheer is het belangrijk dat je een goed oog voor details hebt. Een goede gastheer zal snel opmerken als gasten behoefte hebben aan bediening. Denk bijvoorbeeld aan gasten die hun drankje op hebben. Een goede gastheer zal dit snel opmerken en vragen of er behoefte is aan een nieuw drankje. Ook wanneer tafels klaargemaakt worden voor de gasten is het de gastheer die zal controleren of het bestek wel echt schoon is en of de wijnglazen en/of andere glazen wel goed schoon zijn. Wanneer gasten de menukaart ontvangen van de gastheer kan het nodig zijn om extra uitleg te geven over de gerechten en eventueel een passende wijn aan te bevelen bij het eten. Ook de rekening wordt na afloop als gastheer netjes aan de heer gegeven en niet aan de vrouw. Wanneer de gasten vertrekken zal de gastheer netjes de jassen aanreiken en de gasten een prettige avond wensen en bedanken voor hun komst.

Werken als gastheer

Het werken als gastheer is over het algemeen heel leuk, echter kunnen er ook voorvallen zijn die minder leuk zijn. Gasten kunnen nogal eens kritisch zijn over het eten, drank en/of andere zaken. Een goede gastheer zal dit altijd op een nette en gepaste manier oplossen. Zo kan het soms nodig zijn om de chef kok bij de tafel te halen en de gast zijn klacht te laten doen aan de chef-kok. Het kan ook voorkomen dat de betreffende gast geen gelijk heeft maar dat deze toch iets niet goed zal vinden. Een lastige situatie waar eigenlijk geen oplossing voor is. Het is de taak van de gastheer om deze toch te vinden en ook om beleefd te blijven tegenover de gast.

Waar werkt een gastheer

Een gastheer hoeft niet perse in de horeca werkzaam te zijn, omdat meer branches gebruik maken van gastheren. Een gastheer kan binnen de praktijk verschillende benamingen hebben, die afhankelijk zijn van de branche waar deze werkzaam is. Denk bijvoorbeeld aan het beroep host, die werkzaam is binnen de recreatiesector of de toeristensector. Een host is ook een gastheer, echter is een host niet gebonden aan de horeca. Een ander voorbeeld zijn hotel receptionistes, die ook gezien kunnen worden als een gastheer of gastvrouw.

Beroepen als gastheer

Het beroep gastheer is in lang niet alle gevallen een zelfstandig beroep. Een gastheer kan ook een ober, een barista, een kelner, een bedienend medewerker of de restaurant manager van het restaurant zijn. Over het algemeen zijn het alleen de grotere en betere horecagelegenheden die gebruik maken van zelfstandig werkende gastheren. Het grote voordeel van het werken met een zelfstandige gastheer is dat de taken onderling in de horecagelegenheid beter verdeeld kunnen worden. Vooral als het druk is in horecagelegenheden kan het verdelen van taken zeer handig zijn, zodat de diverse medewerkers precies weten wat er van ze verwacht wordt.

Werkzaamheden van een gastheer:

  • Het aannemen en uitgeven van de jassen
  • Het aanwijzen van de tafel
  • Het adviseren van wijn
  • Het afrekenen
  • Het informeren van gasten
  • Het ontvangen van gasten
  • Het opnemen van de bestelling
  • Het organiseren en begeleiden van evenementen
  • Het uitleggen van de menukaart
  • Het uitvoeren van werkzaamheden bij de receptie
  • Het vermaken van gasten

Informatiefilm over het beroep gastheer:

Informatiefilm over het beroep gastheer:

Gastvrouw:

Opleidingen tot gastheer

Om als gastheer te kunnen werken kan je het beste de Mbo-opleiding tot gastheer volgen. De opleiding kan in twee jaar voltooid worden, afhankelijk van je vooropleiding. Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor goed gastheerschap zoals de ontvangst, houding, serveren en adviseren. Tijdens de opleiding ga je over het algemeen vier dagen werken en één dag naar school voor de theorie. Een geheel andere opleiding kan ook tot de mogelijkheden behoren, omdat het fungeren als gastheer binnen veel verschillende beroepen belangrijk is. Het is dus goed denkbaar dat een gastheer een andere opleiding volgt, waarbinnen het op de juiste manier ontvangen van gasten ook belangrijk is. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Zie ook de website temper voor werk in de horeca, bediening, detailhandel en schoonmaak. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een gastheer werkzaam kan zijn

Een gastheer binnen de horeca kan voor verschillende soorten horecagelegenheden werkzaam zijn, zoals voor een restaurant of een strandtent, of kan werkzaam zijn voor een caféhouder met restaurant. Andere voorbeelden kunnen weer zijn een hotel met restaurant of een congrescentrum met restaurant. Eigenlijk kan een gastheer overal wel werkzaam zijn voor bedrijven, instellingen en organisaties die te maken hebben met gasten. Zoals eerder omschreven kan een gasteer op een brede manier werkzaam zijn binnen de horecasector en recreatiesector. Het is ook denkbaar dat een gastheer verantwoordelijk is voor andere werkzaamheden. Het beroep gastheer hoeft geen fulltime functie te betreffen.

Competenties gastheer

De belangrijkste competentie van een gastheer is de algemene dienstbare instelling tegenover gasten. Omdat een gastheer veel te maken heeft met verschillende gasten en leidinggevenden kan ook communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Ook inspiratie kan gezien worden als belangrijke competentie, omdat een goede gastheer tips zal geven over eten en drinken. Een andere belangrijke competentie is stressbestendigheid, omdat het werken als gastheer in sommige gevallen veel kan vragen van de gastheer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan drukke dagen, zoals de feestdagen. Op dit soort dagen moet de gastheer zeer flexibel kunnen werken zonder dat hij of zij de gasten uit het ook verliest. Algemeen belangrijke woorden voor een gastheer zijn energie, waakzaamheid, inzicht, zelfstandigheid, samenwerken, klantgericht, snelheid, plannen, overleggen en professionaliteit.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als gastheer

Het arbeidsmarktperspectief van een gastheer is over het algemeen goed te noemen, omdat een gastheer op veel manieren werkzaam kan zijn. Het beroep gastheer komt niet alleen voor binnen de horeca. Wel kan het buiten de horeca belangrijk zijn dat de gastheer over een andere passende opleiding beschikt. In de horeca komt het beroep gastheer over het algemeen alleen voor in de betere restaurants. Lang niet alle horecagelegenheden maken standaard gebruik van gastheren. Het verkrijgen van werk als gastheer zal over het algemeen geen probleem zijn als je beschikt over de juiste opleidingen. De doorgroeimogelijkheden van een gastheer moeten gezien worden in het verder specialiseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het volgen van een opleiding tot sommelier. Ook een aanvullende opleiding tot barista of tot biersommelier kan tot de mogelijkheden behoren.

Arbeidsvoorwaarden en salaris gastheer

Over het algemeen zal een gastheer onder de Horeca CAO vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden zijn geregeld afhankelijk van de werkgever. Vanzelfsprekend zal een gastheer vaak in de avonduren en in het weekend werkzaam zijn. Dit kan wel verschillen per werkgever, omdat een gastheer niet werkzaam hoeft te zijn in restaurants. Een gastheer verdient in loondienst afhankelijk van zijn ervaring, opleiding, leeftijd en soort restaurant tussen de 1600 en 2400 euro bruto per maand.

Mijnzzp.nl