Butler

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een butler is een persoonlijk assistent of huishouder van een privépersoon of familie. Afhankelijk van de taakomschrijving kan een butler gezien worden als manager van de huisbedienden, indien er meerdere werknemers werkzaam zijn binnen een familie. Welke werkzaamheden een butler precies uitvoert kan per huishouden verschillen, maar over het algemeen hebben de diensten te maken met het huishouden en alles wat daar bij komt kijken. In de meeste gevallen zal een butler werkzaam zijn voor een vermogende familie. Het beroep butler is niet voor iedereen geschikt, omdat je als butler over een dienstbare instelling moet beschikken. Ondanks dat het beroep butler misschien ouderwets aanvoelt is de werkelijkheid anders. Tegenwoordig zijn er nog steeds veel butlers werkzaam. Het is niet zo dat een butler alleen verantwoordelijk is voor schoonmaakwerkzaamheden en het opdienen van gerechten. Een butler kan ook ingezet worden voor andere werkzaamheden, zoals het maken van afspraken of het wegbrengen van goederen. In de meeste gevallen zal er tussen de butler en de opdrachtgevers afgesproken worden voor welke werkzaamheden een butler ingezet kan worden. Het beroep butler kent dan ook geen vaste omschrijving, omdat de werkzaamheden van een butler per familie kunnen verschillen. In alle gevallen heeft een butler een uitgebreide opleiding genoten in etiquette. Bij etiquette gaat het niet alleen om het bestek op de juiste manier op tafel te leggen maar om veel meer belangrijke zaken, zoals een juiste houding, omgangsvormen en dienstbaarheid. De werkzaamheden van een butler hebben alles te maken met dienstbaarheid. Omdat een butler in veel gevallen informatie van de familie zal meekrijgen is betrouwbaarheid belangrijk. Een butler moet dan ook gezien kunnen worden als vertrouwenspersoon, die geen familieaangelegenheden zal bespreken met buitenstaanders.

Een butler is dus op een brede manier verantwoordelijk voor het functioneren van het huishouden. Afhankelijk van het aantal medewerkers kan een butler aangemerkt worden als manager of als facilitair manager. In dat geval is een butler verantwoordelijk voor het aansturen van alle medewerkers binnen het huishouden. Denk bijvoorbeeld aan het aansturen van kamermeisjes, schoonmakers en de kok. Het is dus niet zo dat een butler alleen verantwoordelijk is voor het opdienen van het eten. Een butler is breed inzetbaar en heeft verschillende taken. Ook het begeleiden van bedrijven die onderhoud komen uitvoeren is een taak die de butler op zich kan nemen. De butler kan alleen werken, of met meerdere mensen, zoals schoonmakers, en deze aansturen. Een butler kan zich verder bezighouden met de tuin, klein onderhoud en als chauffeur dienen voor de familie. Welke taken een butler precies heeft, is afhankelijk van de afspraken die hij of zij gemaakt heeft met de familie. Een butler kan ook koken of een kok aansturen in de keuken. Ook het doen van de boodschappen is een taak die prima bij een butler past.

Werken als butler

Het beroep butler betreft een bijzonder beroep dat bij je moet passen. Met andere woorden zal een butler over de juiste instelling moeten beschikken. Een belangrijke eigenschap is dat je beschikt over een dienstbare instelling. Daarnaast kan zelfstandigheid aangemerkt worden als belangrijke competentie. Eigenlijk moet een butler volledig zelfstandig kunnen werken zonder dat er steeds vragen gesteld worden aan de familie. Zo kan het zijn dat er binnen een huishouden veel zilveren voorwerpen zijn die regelmatig gepoetst moeten worden, of dat er kaarsen vervangen moeten worden. Ook het verversen van de bloemen is een terugkerende taak die de butler zelfstandig moet regelen. Als een butler werkzaam is voor een vermogende familie kan een butler ook te maken hebben met andere medewerkers. Denk bijvoorbeeld aan een parkmanager, die de leiding heeft over het onderhoud van het landgoed.

Baan als butler

Als butler kan je eigenlijk over de hele wereld werken. Waar een butler komt te werken is meestal afhankelijk van de persoonlijke wensen van de butler. Voordat een butler bij een familie komt te werken zal er eerst een intakegesprek gehouden worden. Het gesprek is voor beide partijen belangrijk om aan te voelen of de butler en de familie bij elkaar passen. Het komt ook voor dat een butler mee op vakantie gaat met de familie om ze daar te kunnen bedienen. Zoals eerder omschreven is er verder geen vaste beroepsomschrijving als het aankomt op het beroep butler. De inhoudelijke werkzaamheden van een butler kunnen dan ook per familie verschillen. Het is dan ook prima denkbaar dat een butler zelfstandig verantwoordelijk is voor alle voorkomende werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan het wassen van de auto of aan het zelfstandig wassen van de ramen.

Wat doet een butler?

Een butler is een professionele huishoudelijke medewerker die verantwoordelijk is voor het beheren en coördineren van de taken en activiteiten in een huishouden. De rol van een butler gaat verder dan alleen het uitvoeren van dagelijkse huishoudelijke taken; ze zijn ook verantwoordelijk voor het waarborgen van een hoog niveau van service, gastvrijheid en organisatie. Enkele taken en verantwoordelijkheden van een butler zijn onder andere:

 • Huishoudelijk beheer: Een butler zorgt voor het efficiënte beheer van het huishouden. Dit omvat taken zoals het organiseren van schoonmaak, onderhoud en reparaties, het beheren van de inventaris van huishoudelijke artikelen en het plannen van maaltijden en evenementen.
 • Gastvrijheid: Een butler is verantwoordelijk voor het verwelkomen en verzorgen van gasten. Ze zorgen voor een warme en gastvrije omgeving, bieden begeleiding en ondersteuning aan gasten, en zorgen ervoor dat hun behoeften en wensen worden vervuld.
 • Persoonlijke assistentie: Een butler kan ook fungeren als persoonlijke assistent voor de huiseigenaar of familieleden. Ze kunnen helpen bij het regelen van afspraken, het boeken van reizen, het beheren van agenda's en het uitvoeren van administratieve taken.
 • Tafelbediening: Een butler heeft vaak uitgebreide kennis van etiquette en tafelbediening. Ze kunnen verantwoordelijk zijn voor het serveren van maaltijden, het opstellen van de tafel, het aanbevelen van wijnen en het waarborgen van een vlekkeloze eetervaring.
 • Beveiliging en privacy: Een butler kan ook verantwoordelijk zijn voor de veiligheid en privacy van de huiseigenaar en het pand. Ze kunnen toezicht houden op beveiligingssystemen, zorgen voor de privacy van de familie en het coördineren van bezoeken van externe leveranciers of personeel.

Butlers zijn hoogopgeleide professionals met uitgebreide kennis en ervaring in huishoudelijk beheer, gastvrijheid en persoonlijke dienstverlening. Ze hebben een scherp oog voor detail, uitstekende communicatieve vaardigheden en een dienstbare houding. Een butler speelt een belangrijke rol in het creëren van een georganiseerde, efficiënte en comfortabele leefomgeving voor de huiseigenaar of degenen voor wie ze werken.

Taken als butler:

 • Het maken van afspraken (gasten, bedrijven).
 • Het eventueel aansturen van huisbedienden.
 • Het overleggen met andere medewerkers.
 • Het eventueel fungeren als chauffeur.
 • Het schoonhouden van het huis.
 • Het organiseren van vakanties.
 • Het begeleiden van bezoekers.
 • Het verversen van bloemen.
 • Het oppoetsen van zilver.

Opleiding tot butler:

Opleidingen tot butler

Wie als butler wil gaan werken kan kiezen uit diverse opleidingsmogelijkheden die er te vinden zijn. De beste externe opleiding tot butler is toch wel die aan de international Butler Academy in Valkenburg. Tijdens de intensieve acht weken durende opleiding worden studenten over de hele wereld klaargestoomd om hun werk als butler uit te kunnen voeren. Met deze opleiding is het doorgaans mogelijk om over de hele wereld aan de slag te gaan als butler. De opleiding wordt dan ook erkend over de hele wereld. Tijdens de opleiding worden er doorgaans lange dagen gemaakt, zodat je na de acht weken ook echt klaar bent om als butler te kunnen werken. De opleiding wordt gegeven in de Engels taal. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende zzp boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot een goed boekhoudpakket zzp voor de administratie. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een butler werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een butler werkzaam zijn voor vermogende personen zoals een directeur. Daarnaast is het denkbaar dat een butler werkzaam is voor invloedrijke mensen zoals een minister of burgemeester. Ook binnen luxe hotels kunnen butlers werkzaam zijn, die dan wel voor verschillende gasten werkzaam zullen zijn. In alle gevallen zal het gaan om vermogende personen en/of families die gebruik zullen maken van één of meerdere butlers.

Competenties butler

De belangrijkste competentie van een butler is betrouwbaarheid, omdat een butler integer moet zijn. Zoals eerder omschreven moet een butler gezien kunnen worden als een soort vertrouwenspersoon, die geen informatie zal delen met buitenstaanders. Een andere belangrijke competentie van een butler is dienstbaarheid, omdat het beroep butler alles te maken heeft met dienstbaarheid. Ook is belangrijk dat een butler gezien kan worden als gastheer, die alle gasten op de juiste manier weet te ontvangen. Vanzelfsprekend moet een butler ook over de nodige kennis beschikken met betrekking tot het hanteren van de juiste etiquette. Omdat een butler met veel verschilellende mensen en bedrijven te maken krijgt, is het belangrijk dat een butler beschikt over goede communicatieve vaardigheden. Algemeen belangrijke woorden motivatie, inspiratie, professionaliteit, zelfstandigheid, waakzaamheid, service, organiseren en plannen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als butler

Het arbeidsmarktperspectief van een butler is over het algemeen redelijk goed te noemen als je beschikt over de juiste opleidingen en kennis. Wel is het zo dat een butler op een brede manier naar mogelijke werkgevers moet kijken, omdat het zeer specifieke en bijzondere werkzaamheden betreft. Zoals eerder omschreven hoeft het niet zo te zijn dat een butler in alle gevallen werkzaam is voor een privé familie, omdat ook luxe bedrijven gebruik kunnen maken van butlers, zoals een luxe hotel. De doorgroeimogelijkheden als butler kunnen gezien worden in het verder specialiseren binnen bepaalde onderdelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het volgen van een opleiding tot vinoloog, zodat je ook gezien kan worden als allround sommelier. Een andere doorgroeimogelijkheid als butler is het verkrijgen van meer verantwoordelijkheden. Denk hierbij aan een butler, die ook verantwoordelijk is voor het overleggen met een rentmeester, of aan een butler, die werkzaam is voor een koninklijke familie als lakei. Verder doorgroeimogelijkheden zijn niet zomaar aan te geven, omdat de doorgroeimogelijkheden per opdrachtgever en werkgever kunnen verschillen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris butler

Als goed opgeleide butler werk je doorgaans veel uren en woon je meestal bij de opdrachtgever in huis. Een butler kan wel tot 60 a 70 uur per week werken. Als butler kan je salaris heel verschillend zijn per opdrachtgever, maar over het algemeen verdient een butler in loondienst een goed salaris dat ergens tussen de 2000 en 4000 euro bruto per maand zal liggen afhankelijk van je leeftijd en verantwoordelijkheden. Toch kan het zijn dat je als butler nog veel meer verdient, maar dat zal niet voor iedere butler weggelegd zijn. Als zelfstandig ondernemer zijn er voor het beroep butler geen voorbeelden te geven, omdat het beroep te weinig voorkomt.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Butler

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Butler bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl