Butler

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een butler is een persoonlijk assistent of huishouder van een privépersoon of familie. Welke werkzaamheden een butler precies uitvoert kan per huishouden verschillen, maar over het algemeen hebben de diensten of werkzaamheden van een butler te maken met het huishouden en alles wat daar bij komt kijken. Een butler werkt dus in de huishouding bij mensen thuis. Een butler is niet voor iedereen weggelegd, omdat de kosten hoog kunnen zijn omdat een butler meestal de hele dag aanwezig is. In veel gevallen zal een butler werken voor een vermogende familie. Het beroep butler is niet voor iedereen geschikt, omdat je als butler over een dienstbare instelling moet beschikken. Ondanks dat het beroep butler misschien ouderwets aanvoelt is de werkelijkheid anders. Vandaag de dag zijn er nog steeds veel butlers werkzaam als butler. In Nederland komt het beroep wellicht minder voor dan in het buitenland.

Etiquette butler

Een butler heeft een uitgebreide opleiding genoten in etiquette. Bij etiquette gaat het niet alleen om het bestek op de juiste manier op tafel te leggen maar om veel meer zaken, zoals een juiste houding, omgangsvormen en dienstbaarheid. Het dienstbaar zijn moet als butler vanzelfsprekend zijn. Een butler moet zelf taken inzien en hier naar handelen, zonder dat de butler iedere dag verteld moet worden wat deze moet doen.

Eigen inzicht als butler is dan ook heel erg belangrijk. Eigenlijk moet een butler aan het werk zijn zonder dat deze vragen moet stellen aan de familie. Zo kan het zijn dat een huishouden veel zilveren voorwerpen heeft staan die regelmatig gepoetst moeten worden, of dat er kaarsen vervangen moeten worden. Ook het verversen van de bloemen is een terugkerende taak die de butler zelf moet regelen. Omdat een butler veel mee zal krijgen van een huishouden is betrouwbaarheid eigenlijk een van de belangrijkste taken van een butler. Wat een butler allemaal hoort of ziet blijft bij de butler en wordt niet op een verjaardag besproken.

Taken van een butler

Het is een misverstand om te denken dat een butler alleen het eten opdient voor een familie. Een butler van vandaag de dag is breed inzetbaar en doet eigenlijk heel veel verschillende taken. Ook het regelen van andere bedrijven die onderhoud moeten doen is een taak die de butler op zich kan nemen. De butler kan alleen werken, of met meerdere mensen, zoals bijvoorbeeld schoonmakers, en deze aansturen.

Een butler kan zich verder bezighouden met de tuin, klein onderhoud en als chauffeur dienen voor de familie. Welke taken een butler precies heeft is natuurlijk afhankelijk van de afspraken die deze gemaakt heeft met de familie. Een butler kan ook koken of een kok aansturen in de keuken. Ook het doen van de boodschappen is een taak die prima bij een butler past.

Werken als butler

Als butler kan je eigenlijk over de hele wereld werken. Vaak is het afhankelijk van de wensen van de butler en wat een bepaalde familie zoekt, waar een butler uiteindelijk komt te werken. Ook komt het voor dat een butler mee op vakantie gaat met de familie om deze daar te kunnen bedienen. Voordat een butler bij een bepaald gezin gaat werken zal er eerst een uitgebreid intakegesprek worden gehouden. Het gesprek is voor beide partijen belangrijk om te voelen of de butler en de familie bij elkaar passen. Dit is heel belangrijk omdat men elkaar vaak tegen zal komen.

Butleracademy over opleiding tot butler:

Opleidingen tot butler

Wie als butler wil gaan werken kan kiezen uit diverse opleidingsmogelijkheden die er te vinden zijn. De beste externe opleiding tot butler is toch wel die aan de international Butler Academy in Valkenburg. Tijdens de intensieve acht weken durende opleiding worden studenten over de hele wereld klaargestoomd om hun werk als butler uit te kunnen voeren. Met deze opleiding is het doorgaans mogelijk om over de hele wereld aan de slag te gaan als butler. De opleiding wordt dan ook erkend over de hele wereld. Tijdens de opleiding worden er doorgaans lange dagen gemaakt, zodat je na de acht weken ook echt klaar bent om als butler te kunnen werken. De opleiding wordt gegeven in de Engels taal.

Bedrijven waar een butler werkzaam kan zijn

Als butler werk je doorgaans voor vermogende families of voer je werkzaamheden uit in dure hotels. Ook komt een butler voor op cruiseschepen.

Competenties butler

Als butler is het belangrijk dat je volgens vaste protocollen kunt en wilt werken en je je dienstbaar opstelt. Discipline en kennis van etiquette zijn onmisbaar in het beroep als butler. Ook het schikken naar de persoonlijke wensen van de opdrachtgever mag geen probleem zijn voor de butler. Als butler voer je je werkzaamheden altijd uit op een professionele manier met een glimlach op je gezicht. Daarnaast ben je als butler altijd integer en bespreek je nooit zaken die je in je functie gehoord hebt met andere mensen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als butler

Als butler is er redelijk veel werk te vinden. Er zijn niet heel veel goed opgeleide butlers te vinden, waardoor het vinden van een baan als butler geen probleem hoeft te zijn. Als butler kan je doorgaans ook bij andere bedrijven werkzaam zijn die met dienstverlening te maken hebben, zoals een leidinggevende functie in een hotel. Doorgroeien als butler is bijna niet mogelijk, omdat het beroep daar te specifiek voor is. Wel kan je natuurlijk de leidinggevende worden over andere butlers als die er zijn.

Arbeidsvoorwaarden en salaris butler

Als goed opgeleide butler werk je doorgaans veel uren en woon je meestal bij de opdrachtgever in huis. Een butler kan wel tot 60 a 70 uur per week werken. Als butler kan je salaris heel verschillend zijn per opdrachtgever, maar over het algemeen verdient een butler in loondienst een beste salaris dat ergens tussen de 2000 en 4000 euro bruto per maand zal liggen afhankelijk van je leeftijd en verantwoordelijkheden. Toch kan het zijn dat je als butler nog veel meer verdient, maar dat zal niet voor iedere butler weggelegd zijn. Als zelfstandig ondernemer zijn er voor het beroep butler geen voorbeelden te geven omdat het beroep te weinig voorkomt.

Mijnzzp.nl