Butler

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een butler is een persoonlijk assistent of huishouder van een privépersoon of familie. Welke werkzaamheden een butler precies uitvoert kan per huishouden verschillen, maar over het algemeen hebben de diensten of werkzaamheden van een butler te maken met het huishouden en alles wat daar bij komt kijken. Een butler werkt dus in de huishouding bij mensen thuis. In veel gevallen zal een butler werken voor een vermogende familie. Afhankelijk van de specifieke taakomschrijving kan een butler ook gezien worden als de leider van de huisbedienden, indien er meerdere werknemers werkzaam zijn binnen een familie. Het is in dat geval de butler die gezien moet worden als het hoofd van de huishouding. Het beroep butler is niet voor iedereen geschikt, omdat je als butler over een goede dienstbare instelling moet beschikken. Ondanks dat het beroep butler misschien ouderwets aanvoelt is de werkelijkheid anders. Vandaag de dag zijn er nog steeds veel butlers werkzaam als butler. In Nederland komt het beroep butler wel minder vaak voor dan in het buitenland. Het is niet zo dat een butler alleen verantwoordelijk is voor schoonmaakwerkzaamheden en het opdienen van gerechten. Een moderne butler kan ook ingezet worden voor meer algemene werkzaamheden zoals het maken van afspraken of het wegbrengen van goederen. In de meeste gevallen zal er tussen de butler en de opdrachtgevers precies afgesproken worden voor welke werkzaamheden een butler ingezet kan worden. Het beroep butler kent dan ook geen vaste omschrijving, omdat de werkzaamheden van een butler per familie kunnen verschillen.

Een butler heeft over het algemeen een uitgebreide opleiding genoten in etiquette. Bij etiquette gaat het niet alleen om het bestek op de juiste manier op tafel te leggen maar om veel meer belangrijke zaken, zoals een juiste houding, omgangsvormen en dienstbaarheid. Het dienstbaar zijn moet als butler vanzelfsprekend zijn, omdat de werkzaamheden van een butler alles te maken hebben met dienstbaarheid. Een andere belangrijke eigenschap van een butler is dat een butler zelfstandig werkzaamheden kan inzien en hier naar zal handelen, zonder dat de butler iedere dag verteld moet worden wat hij of zij moet doen. Eigen inzicht als butler is dan ook erg belangrijk. Eigenlijk moet een butler volledig zelfstandig kunnen werken zonder dat er steeds vragen gesteld worden aan de familie. Zo kan het zijn dat er binnen een huishouden veel zilveren voorwerpen zijn, die regelmatig gepoetst moeten worden, of dat er kaarsen vervangen moeten worden. Ook het verversen van de bloemen is een terugkerende taak, die de butler zelfstandig moet regelen. Omdat een butler in veel gevallen bepaalde informatie van de betreffende familie zal meekrijgen is betrouwbaarheid belangrijk voor een butler. Een butler moet dan ook gezien kunnen worden als een soort vertrouwenspersoon, die geen familieaangelegenheden zal bespreken met buitenstaanders. De inhoudelijke werkzaamheden van butler moeten heel ruim gezien worden, omdat dit per opdrachtgever kan verschillen. Niet alle huishoudens zijn hetzelfde of hebben de behoefte aan dezelfde ondersteuning.

Taken van een butler

Het is een misverstand om te denken dat een butler alleen het eten opdient voor een familie. Een butler van vandaag de dag is breed inzetbaar en doet eigenlijk heel veel verschillende taken. Ook het regelen van andere bedrijven die onderhoud moeten doen is een taak die de butler op zich kan nemen. De butler kan alleen werken, of met meerdere mensen, zoals bijvoorbeeld schoonmakers, en deze aansturen. Een butler kan zich verder bezighouden met de tuin, klein onderhoud en als chauffeur dienen voor de familie. Welke taken een butler precies heeft is natuurlijk afhankelijk van de afspraken die deze gemaakt heeft met de familie. Een butler kan ook koken of een kok aansturen in de keuken. Ook het doen van de boodschappen is een taak die prima bij een butler past.

Werken als butler

Als butler kan je eigenlijk over de hele wereld werken. Vaak is het afhankelijk van de wensen van de butler en wat een bepaalde familie zoekt, waar een butler uiteindelijk komt te werken. Ook komt het voor dat een butler mee op vakantie gaat met de familie om deze daar te kunnen bedienen. Voordat een butler bij een bepaald gezin gaat werken zal er eerst een uitgebreid intakegesprek gehouden worden. Het gesprek is voor beide partijen belangrijk om te voelen of de butler en de familie bij elkaar passen.

Butleracademy over opleiding tot butler:

Opleidingen tot butler

Wie als butler wil gaan werken kan kiezen uit diverse opleidingsmogelijkheden die er te vinden zijn. De beste externe opleiding tot butler is toch wel die aan de international Butler Academy in Valkenburg. Tijdens de intensieve acht weken durende opleiding worden studenten over de hele wereld klaargestoomd om hun werk als butler uit te kunnen voeren. Met deze opleiding is het doorgaans mogelijk om over de hele wereld aan de slag te gaan als butler. De opleiding wordt dan ook erkend over de hele wereld. Tijdens de opleiding worden er doorgaans lange dagen gemaakt, zodat je na de acht weken ook echt klaar bent om als butler te kunnen werken. De opleiding wordt gegeven in de Engels taal. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een butler werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een butler werkzaam zijn voor vermogende personen zoals bijvoorbeeld een directeur. Daarnaast is het niet ondenkbaar dat een butler werkzaam is voor invloedrijke mensen zoals een minister of burgemeester. Ook binnen luxe hotels kunnen butlers werkzaam zijn, die dan wel voor verschillende gasten werkzaam zullen zijn. In alle gevallen zal het gaan om vermogende personen en/of families die gebruik zullen maken van één of meerdere butlers.

Competenties butler

De belangrijkste competentie van een butler is betrouwbaarheid, omdat een butler integer moet zijn. Zoals eerder omschreven moet een butler gezien kunnen worden als een soort vertrouwenspersoon, die geen informatie zal delen met buitenstaanders. Een andere belangrijke competentie van een butler is dienstbaarheid, omdat het beroep butler alles te maken heeft met dienstbaarheid. Ook is belangrijk dat een butler gezien kan worden als gastheer, die alle gasten op de juiste manier weet te ontvangen. Vanzelfsprekend moet een butler ook over de nodige kennis beschikken met betrekking tot het hanteren van de juiste etiquette. Omdat een butler met veel verschilellende mensen en bedrijven te maken krijgt is het belangrijk dat een butler beschikt over goede communicatieve vaardigheden. Algemeen belangrijke woorden als butler zijn motivatie, inspiratie, professionaliteit, zelfstandigheid, waakzaamheid, service, organiseren, plannen en management.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als butler

Het arbeidsmarktperspectief van een butler is over het algemeen redelijk goed te noemen als je beschikt over de juiste opleidingen en kennis. Wel is het zo dat een butler op een brede manier naar mogelijke werkgevers moet kijken, omdat het zeer specifieke en bijzondere werkzaamheden betreft. Zoals eerder omschreven hoeft het niet zo te zijn dat een butler in alle gevallen werkzaam is voor een privéfamilie, omdat ook luxe bedrijven gebruik kunnen maken van butlers, zoals een luxe hotel. De doorgroeimogelijkheden als butler kunnen gezien worden in het verder specialiseren binnen bepaalde onderdelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het volgen van een opleiding tot vinoloog, zodat je ook gezien kan worden als allround sommelier. Een andere doorgroeimogelijkheid als butler is het verkrijgen van meer verantwoordelijkheden. Denk hierbij aan een butler, die ook verantwoordelijk is voor het overleggen met een rentmeester, of aan een butler, die werkzaam is voor een koninklijke familie als lakei. Verder doorgroeimogelijkheden zijn niet zomaar aan te geven, omdat de doorgroeimogelijkheden per opdrachtgever en soort werkgever kunnen verschillen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris butler

Als goed opgeleide butler werk je doorgaans veel uren en woon je meestal bij de opdrachtgever in huis. Een butler kan wel tot 60 a 70 uur per week werken. Als butler kan je salaris heel verschillend zijn per opdrachtgever, maar over het algemeen verdient een butler in loondienst een beste salaris dat ergens tussen de 2000 en 4000 euro bruto per maand zal liggen afhankelijk van je leeftijd en verantwoordelijkheden. Toch kan het zijn dat je als butler nog veel meer verdient, maar dat zal niet voor iedere butler weggelegd zijn. Als zelfstandig ondernemer zijn er voor het beroep butler geen voorbeelden te geven omdat het beroep te weinig voorkomt.

Mijnzzp.nl