Lakei

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep lakei
Werken als lakei
Wat doet een lakei?
Een baan als lakei
Lakei van de koning
Koninklijk Staldepartement:
Opleidingen tot lakei
Bedrijven waar een lakei werkzaam kan zijn
Competenties lakei
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als lakei
Arbeidsvoorwaarden en salaris lakei
Eigen bedrijf starten als Lakei
Boekhoudprogramma vergelijken Lakei

Beroep lakei

Een lakei is een dienaar die werkzaam is aan een koninklijk hof. Het beroep lakei komt alleen voor bij het koninklijk hof en bestaat uit het bedienen van de Koninklijke familie en diens gasten. Een lakei is een ambtenaar en draagt voor zijn werkzaamheden een ambtsuniform, een livrei genaamd. De livrei is het officiële ambtsuniform van de lakei en is onderdeel van een eeuwenoude traditie. Het woord livrei is afkomstig vanuit de Franse taal en betekent leveren of verstrekken en heeft betrekking op het geleverde kostuum aan de lakei. Een lakei zal tijdens dagelijkse werkzaamheden meestal geen livrei dragen, maar eerder een gemakkelijker zittend uniform. Het beroep lakei kan gezien worden als hetzelfde als het beroep butler, met het belangrijke verschil dat een lakei niet werkzaam is voor burgers. Omdat een lakei te maken heeft met een Koninklijke familie en diens gasten is het beroep lakei aan te merken als vertrouwensfunctie, waarbij de juiste omgangsvormen hoog aangeschreven staan. Een lakei maakt dus onderdeel uit van de Koninklijke hofhouding. De Koninklijke hofhouding heeft betrekking op het geheel van personen dat werkzaam is voor de Koninklijke familie. Marechaussees en andere beveiligers kunnen niet aangemerkt worden als lakei, ondanks dat ze wel werkzaam zijn voor de Koninklijke familie. Het beroep lakei betreft een bijzonder beroep dat niet veel voorkomt. Het worden van lakei is dan ook niet zomaar mogelijk, omdat het een zeer specifiek beroep betreft. Het beroep lakei kan gezien worden als een erebaan, die niet voor iedereen voorbehouden is. Het beroep lakei kwam in vroegere dagen ook voor bij adellijke families, maar tegenwoordig kennen we de lakei alleen nog van de Koninklijke familie. Een lakei kan verschillende taken uitvoeren aan het hof, zoals het bedienen van de Koninklijke familie en hun eventuele gasten, het ontvangen van gasten en andere ondersteunende taken, zoals het poetsen van zilver of het verzorgen van de bloemen.

Werken als lakei

Het beroep lakei betreft dus een bijzonder beroep dat inhoudelijk gezien kan worden als hetzelfde als meerdere andere beroepen. Een lakei is bijvoorbeeld aan te merken als bode, facilitair medewerker en als butler. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een lakei het beste omschrijven als het verzorgen van alle huishoudelijke diensten in de verblijven van een Koninklijk Huis. Dit heeft ook betrekking op alle gasten, die verblijven binnen een Koninklijk Huis. Het beroep lakei moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat een lakei ook verantwoordelijk kan zijn voor specifieke werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan een lakei die ook werkzaam is als portier, zoals een hotelportier dat doet binnen hotels, of aan lakei die verantwoordelijk is voor het begeleiden van rijtuigen. Over het algemeen dragen lakeien speciale uniformen, die ook voorzien zijn van strepen waarmee de specifieke rang van de lakei aangegeven wordt. Zoals eerder omschreven kan het beroep lakei aangemerkt worden als het beroep butler, met het belangrijke verschil dat een lakei alleen werkzaam is voor Koninklijke families. Een butler is werkzaam voor vermogende burgers, die een butler kunnen permitteren. De inhoudelijke werkzaamheden van een butler en lakei verschillen onderling niet, met het belangrijke verschil dat een butler niet werkzaam is voor Koninklijke families.

Wat doet een lakei?

Een lakei is een dienaar die traditioneel wordt geassocieerd met het bedienen en assisteren van leden van de adel, koninklijke families of hoge functionarissen. Hoewel de rol van een lakei in de moderne samenleving minder gebruikelijk is geworden, worden ze soms nog steeds ingezet bij formele evenementen, ceremonies of in specifieke contexten, zoals historische paleizen of chique hotels. De taken van een lakei kunnen onder andere omvatten:

  • Begroeting en begeleiding: Een lakei verwelkomt gasten, kondigt hun aankomst aan en begeleidt hen naar de juiste locatie. Ze zijn verantwoordelijk voor het bieden van een warme en gastvrije ervaring aan degenen die zij dienen.
  • Bedienen: Lakeien kunnen belast zijn met het bedienen van eten, drinken en andere benodigdheden tijdens maaltijden, banketten of evenementen. Ze zorgen ervoor dat gasten worden voorzien van wat ze nodig hebben en creëren een verfijnde en attente atmosfeer.
  • Persoonlijke assistentie: Afhankelijk van de context kunnen lakeien verantwoordelijk zijn voor het assisteren van hun werkgevers of degenen die zij dienen bij dagelijkse taken. Dit kan het aannemen van telefoontjes, het verzorgen van correspondentie, het klaarleggen van kleding of andere verzoeken omvatten.
  • Etiquette en protocol: Lakeien zijn vaak goed thuis in etiquetteregels en protocol. Ze hebben kennis van sociale conventies en passen deze toe om ervoor te zorgen dat de juiste normen en gebruiken worden gevolgd tijdens evenementen of in aanwezigheid van hoogwaardigheidsbekleders.
  • Onderhoud en verzorging: Lakeien kunnen verantwoordelijk zijn voor het onderhouden en verzorgen van de ruimtes waarin ze werken. Dit kan het schoonmaken van kamers, het regelen van bloemstukken of het zorgen voor een nette en opgeruimde omgeving omvatten.

Het werk van een lakei vereist doorgaans een hoog niveau van professionaliteit, discretie en dienstbaarheid. Ze zijn er om te zorgen dat degenen die zij dienen zich comfortabel en goed verzorgd voelen, en om te helpen bij het creëren van een gepaste en gedenkwaardige ervaring.

Een baan als lakei

Het worden van lakei is niet makkelijk, omdat een lakei over de juiste dienstbare instelling moeten beschikken. Daarnaast is de screening bij een mogelijke vacature streng te noemen. De screening van een nieuwe potentiële lakei heeft niet alleen betrekking op de kennis en vaardigheden. Denk bijvoorbeeld ook aan de marechaussee, die een uitgebreid onderzoek uitvoert. Daarnaast is het belangrijk dat een lakei kennis heeft van de juiste omgangsvormen. Een lakei heeft niet alleen te maken met een Koninklijke familie. Denk bijvoorbeeld ook aan ministers, ambassadeurs, officiers en aan hofleveranciers. De inhoudelijke werkzaamheden van een lakei zijn verder niet zomaar aan te geven, omdat dit geheel afhankelijk is van de specifieke functie. In het verleden kon een lakei ook verantwoordelijk zijn voor het voorproeven van etenswaren en drank.

Lakei van de koning

Als lakei van de koning, ook wel een Hoflakei genoemd, vervult men specifieke taken en verantwoordelijkheden binnen het koninklijk hof. De exacte rol en functies van een lakei aan het koninklijk hof kunnen verschillen afhankelijk van de specifieke tradities, protocollen en organisatiestructuur van het betreffende koningshuis. Over het algemeen omvatten de taken van een lakei van de koning:

  • Ceremoniële taken: Een lakei van de koning neemt deel aan officiële en ceremoniële gelegenheden, zoals koninklijke ontvangsten, staatsbezoeken, galadiners en andere evenementen waarbij hoogwaardigheidsbekleders aanwezig zijn. Ze spelen een rol bij de ontvangst en begeleiding van gasten en dragen bij aan de formele en majestueuze sfeer van de gelegenheid.
  • Assistentie aan de koning: Een lakei van de koning kan verantwoordelijk zijn voor het assisteren van de koning bij zijn dagelijkse activiteiten. Dit kan het beantwoorden van oproepen, het regelen van documenten, het organiseren van afspraken en andere ondersteunende taken omvatten. Ze dienen als een vertrouwde en betrouwbare aanwezigheid voor de koning.
  • Protocol en etiquetteregels: Als lakei van de koning heeft men een grondige kennis van protocollen, etiquetteregels en hofceremonieel. Ze zorgen ervoor dat de juiste procedures en regels worden gevolgd bij officiële gelegenheden en dat de koning wordt omringd door een passende atmosfeer van respect en traditie.
  • Logistieke ondersteuning: Een lakei van de koning kan betrokken zijn bij logistieke taken, zoals het regelen van reizen en het voorbereiden van de benodigde faciliteiten en voorzieningen. Ze zorgen ervoor dat alles vlot verloopt en dat de koning en zijn entourage goed worden verzorgd tijdens officiële verplaatsingen.

Het werk van een lakei van de koning is gebaseerd op een lange geschiedenis van hofetiquette en tradities. Ze dragen bij aan de symboliek en pracht van het koningshuis, en dienen als belangrijke schakel tussen de koning en de buitenwereld.

Koninklijk Staldepartement:

Opleidingen tot lakei

Er bestaan geen opleidingsmogelijkheden voor het beroep lakei. In het algemeen moet het beroep lakei gezien worden als een beroep op Mbo-niveau. Welke opleiding het beste zal passen is geheel afhankelijk van de specifieke werkzaamheden. Het worden van lakei is niet zomaar mogelijk, omdat het een bijzonder beroep betreft dat niet voor iedereen geschikt is. Als lakei is het beheersen van de Engelse taal een must, omdat een lakei te maken krijgt met internationale gasten. Daarnaast moet een lakei gezien kunnen worden als gastheer of gastvrouw, die kennis heeft van correcte omgangsvormen op het hoogste niveau. Het is niet zo dat een lakei alleen verantwoordelijk is voor het serveren van gerechten en drank. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online zzp boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het juiste pakket voor de financiële administratie.

Bedrijven waar een lakei werkzaam kan zijn

Een lakei is werkzaam voor een Koninklijke familie en de gasten van de Koninklijke familie, die verblijven binnen het Koninklijk Huis. Over het algemeen is het zo dat een lakei te maken heeft met een Hofmaarschalk, die gezien kan worden als de manager van alle lakeien. Ondanks dat een lakei werkzaam is voor een Koninklijke familie kan een lakei dus te maken hebben met andere leidinggevenden binnen de Hofhouding. Het beroep lakei komt buiten Koninklijke families niet voor. Feitelijk gezien is een lakei werkzaam als ambtenaar.

Competenties lakei

De belangrijkste competentie van een lakei is integriteit, omdat een lakei een verantwoordelijke functie heeft. Met andere woorden moet een lakei gezien kunnen worden als vertrouwenspersoon, die geen zaken bespreekt die andere niet aangaan. Een andere belangrijke competentie is communicatie, omdat een lakei te maken heeft met verschillende mensen. Ook een dienstbare instelling mag als lakei niet ontbreken, omdat de werkzaamheden van een lakei alles te maken hebben met dienstbaarheid. Ook gastheerschap moet aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat een lakei veel kennis moet hebben van de juiste etiquette. Algemeen belangrijke woorden zijn motivatie, zelfstandigheid, inzicht, kwaliteit, professionaliteit, overleggen, flexibel, samenwerken, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als lakei

Het arbeidsmarktperspectief van een lakei is niet groot te noemen, omdat het een zeer specifiek beroep betreft. Het worden van lakei is niet zomaar mogelijk, omdat een lakei een strenge selectieprocedure moet doorlopen. De doorgroeimogelijkheden van een lakei moeten gezien worden in het verkrijgen van meer verantwoordelijkheden. Er zijn verder geen doorgroeimogelijkheden te benoemen, omdat de doorgroeimogelijkheden sterk afhankelijk zijn van het opleidingsniveau en je eigen competenties. Daarnaast kan het beroep lakei betrekking hebben op verschillende beroepen, waardoor de doorgroeimogelijkheden per functie kunnen verschillen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris lakei

Als lakei ben je werkzaam als ambtenaar en zullen je arbeidsvoorwaarden prima geregeld zijn. Een lakei zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2000 en 2500 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd en opleidingen.

Eigen bedrijf starten als Lakei

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Lakei, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Lakei

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Lakei bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Lakei.

Mijnzzp.nl