Lakei

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een lakei is een speciale werknemer die werkzaam zal zijn aan een koninklijk hof. Het beroep lakei komt dan ook alleen voor bij het koninklijk hof en bestaat uit het bedienen van de Koninklijke familie en diens gasten. Een lakei is een ambtenaar en draagt voor zijn werkzaamheden doorgaans een ambtsuniform een livrei genaamd. De livrei is het officiële ambtsuniform van de lakei en is onderdeel van een eeuwenoude traditie. Het woord livrei is afkomstig vanuit de Franse taal en betekent leveren of verstrekken en heeft weer betrekking op het geleverde kostuum aan de lakei. Het beroep lakei kan gezien worden als het beroep butler met het belangrijke verschil dat een lakei niet werkzaam zal zijn voor burgers. Omdat een lakei te maken zal hebben met een Koninklijke familie en diens gasten is het beroep lakei aan te merken als een vertrouwensfunctie, waarbij de juiste omgangsvormen hoog aangeschreven staan. Een lakei maakt dus onderdeel uit van de Koninklijke hofhouding. De Koninklijke hofhouding heeft weer betrekking op het geheel van personen dat werkzaam is voor de Koninklijke familie. Marechaussees en andere beveiligers kunnen overigens niet gezien worden als lakei, ondanks dat ze wel werkzaam zijn voor de Koninklijke familie. Het beroep lakei betreft een bijzonder beroep dat niet veel voorkomt in de praktijk. Het worden van een lakei is dan ook niet zomaar mogelijk, omdat het een zeer specifiek beroep betreft. Het beroep lakei kan gezien worden als een erebaan, die niet voor iedereen voorbehouden is.

Een lakei zal tijdens zijn dagelijkse werkzaamheden meestal geen livrei dragen maar eerder een gemakkelijker zittend uniform. Het livrei verschilt per hof. Het beroep lakei kwam in vroegere dagen ook voor bij adellijke families maar tegenwoordig kennen we de lakei alleen nog van de Koninklijke familie c.q. het hof. Een lakei kan verschillende taken uitvoeren aan het hof, zoals het bedienen van de Koninklijke familie en hun eventuele gasten, het ontvangen van gasten en andere ondersteunende taken, zoals zilver poetsen of bloemen verzorgen. Eigenlijk kan een lakei overal wel voor ingezet worden als dat nodig is. Het beroep lakei kan gezien worden als het beroep butler, met het belangrijke verschil dat een lakei alleen werkzaam is voor Koninklijke families. Een butler is juist voor vermogende burgers werkzaam, die een butler kunnen permitteren. De inhoudelijke werkzaamheden die een butler en een lakei uitvoeren verschillen onderling niet erg, met het belangrijke verschil dat een butler niet werkzaam is voor Koninklijke families.

Het beroep lakei betreft dus een bijzonder beroep dat inhoudelijk ook gezien kan worden als meerdere beroepen. Een lakei is bijvoorbeeld ook aan te merken als bode en als facilitair medewerker. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een lakei het beste omschrijven als het verzorgen van alle huishoudelijke diensten in de verblijven van een Koninklijk Huis. Dit heeft ook betrekking op de alle gasten, die mogelijk verblijven binnen een Koninklijk Huis. Het beroep lakei moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat een lakei ook verantwoordelijk is voor specifieke werkzaamheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een lakei die fungeert als portier, zoals een hotelportier dat doet binnen het normale bedrijfsleven, of aan lakei die verantwoordelijk is voor het begeleiden van rijtuigen. Over het algemeen dragen lakeien speciale uniformen, die ook voorzien kunnen zijn van strepen waarmee de specifieke rang van de lakei aangegeven wordt.

Koninklijk Staldepartement:

Opleidingen tot lakei

Het beroep lakei is niet specifieke genoeg om een gerichte opleidingen te kunnen benoemen, omdat een lakei verantwoordelijk kan zijn voor uiteenlopende soorten werkzaamheden. In het algemeen moet het beroep lakei gezien worden als een beroep op Mbo-niveau. Een mogelijk passende passende opleiding als lakei is de Mbo-opleiding Hotelschool. Het beroep lakei kan niet simpelweg gezien worden als alleen het serveren van drankjes en eten als serveerster of ober; de werkzaamheden van een lakei moeten over het algemeen veel breder gezien worden. Het worden van een lakei is niet zomaar mogelijk, omdat het een bijzonder beroep betreft dat niet voor iedereen geschikt is. Als lakei is het beheersen van de Engelse taal een must, omdat een lakei ook te makken krijgt met internationale gasten. Daarnaast moet een lakei gezien kunnen worden als allround gastheer of gastvrouw, die kennis heeft van correcte omgangsvormen op het hoogste niveau.

Bedrijven waar een lakei werkzaam kan zijn

Als lakei ben je werkzaam voor een Koninklijke familie en de gasten van een Koninklijke familie, die verblijven binnen het Koninklijk Huis. Over het algemeen is het zo dat een lakei te maken heeft met een Hofmaarschalk, die gezien kan worden als de manager van alle lakeien. Ondanks dat een lakei werkzaam is voor een Koninklijke familie kan een lakei dus ook te maken hebben hebben met andere leidinggevenden binnen de Hofhouding. Het beroep lakei komt buiten Koninklijke families niet voor. Feitelijk kan een lakei dus ook gezien worden als ambtenaar.

Competenties lakei

De belangrijkste competentie van een lakei is integriteit, omdat een lakei een verantwoordelijke functie heeft. Met andere woorden moet een lakei gezien kunnen worden als vertrouwenspersoon, die geen zaken bespreekt die andere niet aangaan. Een andere belangrijke competentie als lakei is communicatie, omdat een lakei over het algemeen te maken heeft met veel verschillende mensen. Ook een dienstbare instelling mag als lakei niet ontbreken, omdat de werkzaamheden van een lakei alles te maken hebben met dienstbaarheid. Ook gastheerschap in het algemeen kan aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat een lakei veel kennis moet hebben van de juiste etiquette. Algemeen belangrijke woorden zijn motivatie, zelfstandigheid, inzicht, kwaliteit, professionaliteit, overleggen, flexibel, samenwerken, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als lakei

Het arbeidsmarktperspectief voor een lakei is niet heel groot te noemen, omdat het een zeer specifiek beroep betreft dat niet veel voorkomt. Het worden van een lakei is niet zomaar mogelijk, omdat een lakei over het algemeen een zeer strenge selectieprocedure moet doorlopen. De doorgroeimogelijkheden als lakei kunnen gezien worden in het verkrijgen van meer verantwoordelijkheden. Er zijn verder geen specifieke doorgroeimogelijkheden te benoemen, omdat de doorgroeimogelijkheden ook sterk afhankelijk zijn van het opleidingsniveau en je eigen competenties. Daarnaast kan het beroep lakei betrekking hebben op verschillende beroepen, waardoor de doorgroeimogelijkheden per functie kunnen verschillen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris lakei

Als lakei ben je werkzaam als ambtenaar en zullen je arbeidsvoorwaarden prima geregeld zijn. Een lakei zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2000 en 2500 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd en opleidingen.

Mijnzzp.nl