Lakei

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een lakei is een dienaar die werkzaam is aan een koninklijk hof. Het beroep lakei komt alleen voor bij het koninklijk hof en bestaat uit het bedienen van de Koninklijke familie en diens gasten. Een lakei is een ambtenaar en draagt voor zijn werkzaamheden een ambtsuniform een livrei genaamd. De livrei is het officiële ambtsuniform van de lakei en is onderdeel van een eeuwenoude traditie. Het woord livrei is afkomstig vanuit de Franse taal en betekent leveren of verstrekken en heeft betrekking op het geleverde kostuum aan de lakei. Een lakei zal tijdens dagelijkse werkzaamheden meestal geen livrei dragen maar eerder een gemakkelijker zittend uniform. Het beroep lakei kan gezien worden als hetzelfde als het beroep butler, met het belangrijke verschil dat een lakei niet werkzaam is voor burgers. Omdat een lakei te maken heeft met een Koninklijke familie en diens gasten is het beroep lakei aan te merken als vertrouwensfunctie, waarbij de juiste omgangsvormen hoog aangeschreven staan. Een lakei maakt dus onderdeel uit van de Koninklijke hofhouding. De Koninklijke hofhouding heeft betrekking op het geheel van personen dat werkzaam is voor de Koninklijke familie. Marechaussees en andere beveiligers kunnen niet aangemerkt worden als lakei, ondanks dat ze wel werkzaam zijn voor de Koninklijke familie. Het beroep lakei betreft een bijzonder beroep dat niet veel voorkomt. Het worden van lakei is dan ook niet zomaar mogelijk, omdat het een zeer specifiek beroep betreft. Het beroep lakei kan gezien worden als een erebaan, die niet voor iedereen voorbehouden is. Het beroep lakei kwam in vroegere dagen ook voor bij adellijke families, maar tegenwoordig kennen we de lakei alleen nog van de Koninklijke familie. Een lakei kan verschillende taken uitvoeren aan het hof, zoals het bedienen van de Koninklijke familie en hun eventuele gasten, het ontvangen van gasten en andere ondersteunende taken, zoals het poetsen van zilver of het verzorgen van de bloemen.

Het beroep lakei betreft dus een bijzonder beroep dat inhoudelijk gezien kan worden als hetzelfde als meerdere andere beroepen. Een lakei is bijvoorbeeld aan te merken als bode, facilitair medewerker en als butler. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een lakei het beste omschrijven als het verzorgen van alle huishoudelijke diensten in de verblijven van een Koninklijk Huis. Dit heeft ook betrekking op alle gasten, die verblijven binnen een Koninklijk Huis. Het beroep lakei moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat een lakei ook verantwoordelijk kan zijn voor specifieke werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan een lakei die ook werkzaam is als portier, zoals een hotelportier dat doet binnen hotels, of aan lakei die verantwoordelijk is voor het begeleiden van rijtuigen. Over het algemeen dragen lakeien speciale uniformen, die ook voorzien zijn van strepen waarmee de specifieke rang van de lakei aangegeven wordt. Zoals eerder omschreven kan het beroep lakei aangemerkt worden als het beroep butler, met het belangrijke verschil dat een lakei alleen werkzaam is voor Koninklijke families. Een butler is werkzaam voor vermogende burgers, die een butler kunnen permitteren. De inhoudelijke werkzaamheden van een butler en lakei verschillen onderling niet, met het belangrijke verschil dat een butler niet werkzaam is voor Koninklijke families.

Werken als lakei

Het worden van lakei is niet makkelijk, omdat een lakei over de juiste dienstbare instelling moeten beschikken. Daarnaast is de screening bij een mogelijke vacature streng te noemen. De screening van een nieuwe potentiële lakei heeft niet alleen betrekking op de kennis en vaardigheden. Denk bijvoorbeeld ook aan de marechaussee, die een uitgebreid onderzoek uitvoert. Daarnaast is het belangrijk dat een lakei kennis heeft van de juiste omgangsvormen. Een lakei heeft niet alleen te maken met een Koninklijke familie. Denk bijvoorbeeld ook aan ministers, ambassadeurs, officiers en aan hofleveranciers. De inhoudelijke werkzaamheden van een lakei zijn verder niet zomaar aan te geven, omdat dit geheel afhankelijk is van de specifieke functie. In het verleden kon een lakei ook verantwoordelijk zijn voor het voorproeven van etenswaren en drank.

Koninklijk Staldepartement:

Opleidingen tot lakei

Er bestaan geen opleidingsmogelijkheden voor het beroep lakei. In het algemeen moet het beroep lakei gezien worden als een beroep op Mbo-niveau. Welke opleiding het beste zal passen is geheel afhankelijk van de specifieke werkzaamheden. Het worden van lakei is niet zomaar mogelijk, omdat het een bijzonder beroep betreft dat niet voor iedereen geschikt is. Als lakei is het beheersen van de Engelse taal een must, omdat een lakei te maken krijgt met internationale gasten. Daarnaast moet een lakei gezien kunnen worden als gastheer of gastvrouw, die kennis heeft van correcte omgangsvormen op het hoogste niveau. Het is niet zo dat een lakei alleen verantwoordelijk is voor het serveren van gerechten en drank.

Bedrijven waar een lakei werkzaam kan zijn

Een lakei is werkzaam voor een Koninklijke familie en de gasten van de Koninklijke familie, die verblijven binnen het Koninklijk Huis. Over het algemeen is het zo dat een lakei te maken heeft met een Hofmaarschalk, die gezien kan worden als de manager van alle lakeien. Ondanks dat een lakei werkzaam is voor een Koninklijke familie kan een lakei dus te maken hebben met andere leidinggevenden binnen de Hofhouding. Het beroep lakei komt buiten Koninklijke families niet voor. Feitelijk gezien is een lakei werkzaam als ambtenaar.

Competenties lakei

De belangrijkste competentie van een lakei is integriteit, omdat een lakei een verantwoordelijke functie heeft. Met andere woorden moet een lakei gezien kunnen worden als vertrouwenspersoon, die geen zaken bespreekt die andere niet aangaan. Een andere belangrijke competentie is communicatie, omdat een lakei te maken heeft met verschillende mensen. Ook een dienstbare instelling mag als lakei niet ontbreken, omdat de werkzaamheden van een lakei alles te maken hebben met dienstbaarheid. Ook gastheerschap moet aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat een lakei veel kennis moet hebben van de juiste etiquette. Algemeen belangrijke woorden zijn motivatie, zelfstandigheid, inzicht, kwaliteit, professionaliteit, overleggen, flexibel, samenwerken, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als lakei

Het arbeidsmarktperspectief van een lakei is niet groot te noemen, omdat het een zeer specifiek beroep betreft. Het worden van lakei is niet zomaar mogelijk, omdat een lakei een strenge selectieprocedure moet doorlopen. De doorgroeimogelijkheden van een lakei moeten gezien worden in het verkrijgen van meer verantwoordelijkheden. Er zijn verder geen doorgroeimogelijkheden te benoemen, omdat de doorgroeimogelijkheden sterk afhankelijk zijn van het opleidingsniveau en je eigen competenties. Daarnaast kan het beroep lakei betrekking hebben op verschillende beroepen, waardoor de doorgroeimogelijkheden per functie kunnen verschillen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris lakei

Als lakei ben je werkzaam als ambtenaar en zullen je arbeidsvoorwaarden prima geregeld zijn. Een lakei zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2000 en 2500 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd en opleidingen.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Lakei

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Lakei bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl