Lakei

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Lakei?

Een lakei is een dienaar die werkzaam is aan een koninklijk hof. Het beroep lakei komt alleen voor bij het koninklijk hof en bestaat uit het bedienen van de Koninklijke familie en diens gasten. Een lakei is een ambtenaar en draagt voor zijn werkzaamheden een ambtsuniform, een livrei genaamd. De livrei is het officiële ambtsuniform van de lakei en is onderdeel van een eeuwenoude traditie. Het woord livrei is afkomstig vanuit de Franse taal en betekent leveren of verstrekken en heeft betrekking op het geleverde kostuum aan de lakei. Een lakei zal tijdens dagelijkse werkzaamheden meestal geen livrei dragen, maar eerder een gemakkelijker zittend uniform. Het beroep lakei kan gezien worden als hetzelfde als het beroep butler, met het belangrijke verschil dat een lakei niet werkzaam is voor burgers. Omdat een lakei te maken heeft met een Koninklijke familie en diens gasten is het beroep lakei aan te merken als vertrouwensfunctie, waarbij de juiste omgangsvormen hoog aangeschreven staan. Een lakei maakt dus onderdeel uit van de Koninklijke hofhouding. De Koninklijke hofhouding heeft betrekking op het geheel van personen dat werkzaam is voor de Koninklijke familie. Marechaussees en andere beveiligers kunnen niet aangemerkt worden als lakei, ondanks dat ze wel werkzaam zijn voor de Koninklijke familie. Het beroep lakei betreft een bijzonder beroep dat niet veel voorkomt. Het worden van lakei is dan ook niet zomaar mogelijk, omdat het een zeer specifiek beroep betreft. Het beroep lakei kan gezien worden als een erebaan, die niet voor iedereen voorbehouden is. Het beroep lakei kwam in vroegere dagen ook voor bij adellijke families, maar tegenwoordig kennen we de lakei alleen nog van de Koninklijke familie. Een lakei kan verschillende taken uitvoeren aan het hof, zoals het bedienen van de Koninklijke familie en hun eventuele gasten, het ontvangen van gasten en andere ondersteunende taken, zoals het poetsen van zilver of het verzorgen van de bloemen.

Lees verder...

Opleiding tot Lakei

Welke opleiding is nodig om Lakei te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Lakei? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.

Opleiding informatie...

Salaris en tarief van een Lakei

Wat is het salaris en tarief van een Lakei? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Lakei in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Lakei

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Lakei bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl