Team Mijnzzp

Schoonmaker

Algemene informatie over de facilitaire dienstverlening

De branche facilitaire dienstverlening kent veel vakgebieden maar de bekendste zijn de schoonmaakdienstverlening, onderhoudsmedewerkers van gebouwen en de beveiliging. Een belangrijk kenmerk voor facilitaire dienstverlening is dat de werkzaamheden over het algemeen als ondersteunend gezien moeten worden. Veruit de meeste mensen binnen de facilitaire dienstverlening zijn werkzaam binnen de schoonmaakdienstverlening. De schoonmaakdienstverlening heeft betrekking op het reinigen en schoon houden van onroerend goed en de inventaris van een gebouw echter behoort ook het schoonmaken van transportmiddelen tot de facilitaire dienstverlening. Binnen de schoonmaakbranche bestaan in Nederland ongeveer 20.000 bedrijven waar in het totaal ongeveer 160.000 mensen werkzaam zijn. Ongeveer 80 procent van alle bedrijven binnen de schoonmaakdienstverlening heeft minder dan 5 werknemers in dienst. Ruim 65 procent van alle werknemers binnen de schoonmaakdienstverlening is vrouw. Andere grote werkgevers binnen de facilitaire dienstverlening zijn de beveiligingsbranche met ruimt 31.000 arbeidsplaatsen en vastgoedeigenaren voor het technisch beheer en onderhoud van gebouwen waar nog eens 32.000 mensen werkzaam zijn. Echter is de totale branche facilitaire dienstverlening nog vele male groter omdat er nog veel meer beroepen onder de facilitaire dienstverlening vallen.

Carrièremogelijkheden binnen de facilitaire dienstverlening

Over het algemeen zijn er binnen de facilitaire dienstverlening niet veel carrièremogelijkheden omdat het meestal om ongeschoolde arbeid zal gaan. Veruit de meeste mensen die binnen de facilitaire dienstverlening zijn werkzaam als schoonmaker waar geen opleiding voor verrijst is. Wel is het zo dat de meeste medewerkers tegenwoordig een korte cursus moeten volgen. Wanneer je werkzaam bent binnen de beveiligingsbranche is het doorgaans wel mogelijk om een gerichte Mbo-opleiding te volgen.

Opleidingen en cursussen facilitaire dienstverlening

De meeste opleidingen en cursussen die binnen de facilitaire dienstverlening aangeboden worden zijn kort en hebben eerder de kenmerken van een cursus dan opleiding. Zoals eerder omschreven is de facilitaire dienstverlening zeer breed te noemen en hoeft dit natuurlijk niet voor alle beroepen binnen de facilitaire dienstverlening zo te zijn. De beveiligingsbranche behoort officieel ook toe tot de facilitaire dienstverlening en hiervoor bestaan tegenwoordig wel degelijk Mbo-opleidingen. De meeste nieuwe mensen binnen de facilitaire dienstverlening krijgen een korte cursus aangeboden van hun nieuwe werkgever.

Brancheverenigingen en belangenbehartigers binnen de facilitaire dienstverlening

Starten als zelfstandig ondernemer binnen de facilitaire dienstverlening

Wie binnen de facilitaire dienstverlening als zelfstandig ondernemer wenst te starten zal zich zeer goed moeten laten voorlichten door verschillende instanties zoals de kamer van koophandel en de belastingdienst. De branche facilitaire dienstverlening kent de laatste jaren een explosie van nieuwe bedrijven die het zeker niet allemaal zullen redden. De schoonmaakbranche is steeds verder aan het professionaliseren en de eisen die gesteld worden aan bedrijven zijn een stuk strenger dan die in het verleden waren. Wie een goeie starts wenst te maken als ondernemer kan ook bij collega ondernemers informatie inwinnen die meer praktijkervaring en kennis hebben als ondernemer. Binnen de facilitaire dienstverlening komen nog steeds grote misstanden voor die met de juiste informatie wellicht voorkomen kunnen worden.

Informatie over de facilitaire dienstverlening op Mijnzzp

Binnen de branche facilitaire dienstverlening op Mijnzzp.nl hebben wij momenteel ruim 40 beroepen opgenomen die uitgebreid omschreven zijn en tevens voorzien zijn van één of meerdere filmpjes. Tevens hebben wij vaste teksten opgenomen bij alle beroepen zoals mogelijke opleidingen, waar je werkzaam kan zijn, competenties, arbeidsmarktperspectief en arbeidsvoorwaarden. De populairste beroepen binnen de branche facilitaire dienstverlening zijn op Mijnzzp.nl zijn momenteel de beroepen schoonmaker, glazenwasser, facilitair manager, interieurverzorger, schoorsteenveger en het beroep butler. De branche facilitaire dienstverlening op Mijnzzp.nl maar trekt dagelijks zeer veel bezoekers die naar informatie zoeken of bedrijven zoeken. Ook scholieren maken veelvuldig gebruik van Mijnzzp.nl voor een eventuele opleiding of spreekbeurt.

Mijnzzp.nl

Facilitaire dienstverlening

Populaire beroepen

Team Mijnzzp
Calamiteitenreiniger
Cateringbeheerder
Ontstoppingsmonteur
Interieurverzorger
Uitvaartbegeleider
Kamermeisje
Schoonmaker
Ongediertebestrijder
Groothandelaar (facilitaire sector)
Dienstverlener
Cateringmedewerker
Reinigingsmedewerker
Butler
Facilitair medewerker
Facilitair manager
Medewerker vloeronderhoud
Schoorsteenveger
Ceremoniemeester
Onderhoudsman
Autowasstraat medewerker
Graffiti verwijderaar
Industrieel schoonmaker
Hogedrukreiniger
Meubelreiniger
Glazenwasser

Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp

Gebruik de knop hieronder voor een overzicht van alle bedrijven in de branche Facilitaire dienstverlening op Mijnzzp.nl.

Bedrijven in deze branche

Mijnzzp.nl

Zzp-ers en advertenties